Η φούσκα και ο υπερπληθωρισμός – Σελίδα 3 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Η φούσκα και ο υπερπληθωρισμός

Εάν τώρα μελετήσει κανείς την εξέλιξη της ισοτιμίας του νομίσματος της, λαμβάνοντας υπ’ όψιν του τόσο την επίσημη, όσο και αυτήν στη μαύρη αγορά, μπορεί να μετρήσει το ποσοστό του πληθωρισμού της χώρας – αν και με κάποιες επιφυλάξεις, αφού δεν είναι πάντοτε εύκολη η διαπίστωση της πραγματικής αγοραστικής αξίας ενός νομίσματος.

Στο γράφημα που ακολουθεί (πηγή: J. Hopkins University), στο οποίο προστίθεται και μία άλλη χώρα με ανάλογα προβλήματα, η Βενεζουέλα (ανάλυση), φαίνεται η πρόσφατη ισοτιμία του νομίσματος στη μαύρη αγορά ως προς το δολάριο (12.65), η επίσημη (8.17), ο υπολογιζόμενος πληθωρισμός (51%), καθώς επίσης ο επίσημος (15,01%).

 .

Προβληματικά νομίσματα, οι ισοτιμίες και ο

Προβληματικά νομίσματα, οι ισοτιμίες και ο πληθωρισμός – οι στήλες με τη σειρά αντιπροσωπεύουν τα εξής: Τη χώρα, την ημερομηνία καταγραφής των στοιχείων, την ισοτιμία στη μαύρη αγορά, την επίσημη ισοτιμία, τον ετήσιο υπολογιζόμενο πληθωρισμό,τον επίσημο πληθωρισμό (για την περίοδο που αναγράφεται στην παρένθεση, 6 και 12 μήνες αντίστοιχα).

 .

Προφανώς υπάρχει μία τεράστια διαφορά μεταξύ ενός πληθωρισμού 15% και ενός άλλου 51% – μεταξύ άλλων, για τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, τα οποία φυσικά δεν μπορεί να είναι αρνητικά.

Ολοκληρώνοντας, το πρόβλημα που συναντάται σήμερα στην Αργεντινή, «ελλοχεύει» και στον αναπτυγμένο κόσμο – ο οποίος συμπεριφέρεται ανάλογα, ανεύθυνα δηλαδή, τυπώνοντας τεράστιες ποσότητες χρημάτων χωρίς αντίκρισμα. Η Αργεντινή απλώς προηγήθηκε, ενώ η κυβέρνηση της το «παράκανε», όπως θα λέγαμε, απλά και μόνο για να παραμείνει στην εξουσία.

Προβλήματα όμως αυτού του μεγέθους δεν κρύβονται για πολύ – δυστυχώς ούτε πίσω από τους ηρωισμούς του υπουργού της Αργεντινής, ο οποίος θέλει να παριστάνει τον τιμωρό των κερδοσκόπων, έχοντας την ανόητη εντύπωση ότι μπορεί να «εμπαίζει» τις αγορές.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας άλλωστε (γράφημα), δίνει μία επίσης πραγματική εικόνα συνεχούς πτώσης, η οποία δεν μπορεί να κρυφτεί – με αποτέλεσμα, αργά ή γρήγορα, το νόμισμα της Αργεντινής να δεχτεί τις μαζικές επιθέσεις των κερδοσκόπων (ανοιχτές πωλήσεις), καταρρέοντας σε χρόνο μηδέν.

 .

Αργεντινή – ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Αργεντινή – ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

 .

Ευχόμαστε να μην οδηγηθεί στο «ικρίωμα» η Αργεντινή, από μία κυβέρνηση που ενώ οδηγεί στη χρεοκοπία τη χώρα της, θέλει να παρουσιάζεται ως ένας παγκόσμιος ήρωας – ως ο ιππότης που σκοτώνει το τέρας.

Το τέρας υπάρχει και πρέπει να σκοτωθεί – αν και νομίζουμε πως είναι τόσο αχόρταγο που τελικά θα πεθάνει από μόνο του (άρθρο). Ο θάνατος του όμως είναι αδύνατον να προέλθει από μία και μόνο χώρα, πόσο μάλλον από μία τόσο αδύναμη, όσο η Αργεντινή – ενώ τις μεγαλύτερες προϋποθέσεις σήμερα τις έχει η Ευρώπη.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!