Το δίδαγμα της Αργεντινής – Σελίδα 3 – The Analyst
Αργεντινή-κρίση-ομολόγων,-χρέος-Εξ.

Το δίδαγμα της Αργεντινής

390 total views, 3 views today

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας

Η πιθανότητα να πτωχεύσει η Αργεντινή, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές της, υπολογίζεται σήμερα στο 75% – υψηλότερη από κάθε άλλη χώρα. Ως εκ τούτου, οι αποδόσεις των ομολόγων της (επιτόκια δανεισμού) έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Φυσικά η χρεοκοπία δεν θα είναι το τέλος του κόσμου για την Αργεντινή – πολύ λιγότερο δε δραματική από αυτήν του 2001/2002, όπου δεν μπορούσε να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων της. Εκτός αυτού, δεν θα είναι τόσο επικίνδυνη για τις διεθνείς αγορές – όπως θα ήταν, για παράδειγμα, μία αντίστοιχη της Ελλάδας το 2010.

Εν τούτοις, θα προκαλέσει μεγάλη εκροή κεφαλαίων, οπότε αρκετά προβλήματα στη χώρα – στο ρυθμό ανάπτυξης της (βαθειά ύφεση), στα έσοδα του προϋπολογισμού, στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών (γράφημα) κοκ.

 .

Αργεντινή-–-το-ισοζύγιο-τρεχουσών-συναλλαγών-της-χώρας

Αργεντινή – το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας (σε εκ. δολάρια)

 .

Δυστυχώς, όπως φαίνεται από το παραπάνω γράφημα, το ισοζύγιο της χώρας έχει γίνει πλέον ελλειμματικό – αν και σε σχετικά περιορισμένο βαθμό. Εν τούτος, θα επιδεινωνόταν σημαντικά, μετά από τυχόν χρεοκοπία της – όπως επίσης πολλά άλλα μεγέθη της οικονομίας της.

.

Επιμύθιο

Το θέμα που οφείλει να μας απασχολεί είναι η Ελλάδα – όπου, εάν τυχόν υπάρχουν ανάλογες ή άλλου είδους «κρυφές ρήτρες», στη εγκληματική συμφωνία διαγραφής χρέους (PSI), τότε θα ήταν καταστροφικές για το μέλλον μας.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε φυσικά να μην βρεθούμε προ τέτοιων εκπλήξεων – όπως επίσης η συνάντηση του Παρισιού να είναι ανώδυνη, χωρίς κρυφή «ατζέντα», άγνωστη στους Έλληνες Πολίτες.

Σημείωση: Επειδή οι αγορές θεωρούν πως θα λυθεί το πρόβλημα της Αργεντινής, με τη μεσολάβηση των τραπεζών της, οι αποδόσεις των ομολόγων της αντιστράφηκαν – όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί.

 .

Αργεντινή - η εξέλιξη των ομολόγων 2033

Αργεντινή – η εξέλιξη της «αξίας» των ομολόγων της χώρας που λήγουν το 2033.

 .

Τα ομόλογα που λήγουν το 2033 κατέγραψαν το επίπεδο ρεκόρ των 97,5 (μόλις 2,5 μονάδες δηλαδή χαμηλότερα από την ονομαστική τους αξία) – γεγονός από το οποίο διαπιστώνεται ξανά η μη ορθολογική λειτουργία του συστήματος.

Advertisements

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!