Το δίδαγμα της Αργεντινής – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Το δίδαγμα της Αργεντινής

Η έκρηξη του ιδιωτικού χρέους της Ελλάδας

Ανεξάρτητα βέβαια από όλα αυτά, παρά το ότι το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν στο παρελθόν μόνο το δημόσιο χρέος, ενώ το ιδιωτικό ήταν από τα χαμηλότερα και υγιές (γράφημα), η χώρα μας σήμερα αντιμετωπίζει ένα τεράστιο θέμα με το ιδιωτικό χρέος (άρθρο) – το οποίο, εάν δεν επιλυθεί άμεσα, θα μας οδηγήσει στο χάος, ακόμη και αν μας χαριστεί το 100% του δημοσίου χρέους.

 .

Το συνολικό χρέος (νοικοκυριά, ιδιωτικός τομέας, κράτος) ανά χώρα και οι απαραίτητες απομειώσεις

Το συνολικό χρέος (νοικοκυριά, ιδιωτικός τομέας, κράτος) ανά χώρα και οι απαραίτητες απομειώσεις του για να βρίσκεται στα όρια της βιωσιμότητας.

(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

 .

Το μέγιστο δε πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους της χώρας, το οποίο έχει προκύψει από την εγκληματική πολιτική που επέβαλλαν το ΔΝΤ και η Γερμανία, μεταξύ άλλων από τους υπερβολικούς φόρους, είναι το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος – το οποίο έχει φτάσει στα 160 δις € ή στο 90% του ΑΕΠ της Ελλάδας (άρθρο του κ. Ιωάννου).

.

Η Αργεντινή

Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, ο σύνδεσμος των τραπεζών της Αργεντινής (Adeba) επεξεργάζεται ένα σχέδιο, με στόχο την αποφυγή της δεύτερης χρεοκοπίας της χώρας – η οποία θα μπορούσε να ακολουθήσει εντός του εικοσιτετραώρου.

.

Αργεντινή

.

Το σχέδιο των τραπεζών προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της χώρας, ύψους 1,5 δις $, προς τα κερδοσκοπικά κεφάλαια (Hedge Funds) από τις ίδιες – με την ταυτόχρονη ανάληψη των δικαιωμάτων που ενέχουν οι απαιτήσεις των Hedge Funds, απέναντι στο κράτος.

Για να μπορέσει να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει τα κερδοσκοπικά κεφάλαια να καταθέσουν μία «αίτηση αναίρεσης» στον αρμόδιο δικαστή των Η.Π.Α. (Thomas Griesa) – ο οποίος έχει απαγορεύσει την πληρωμή τους στη Αργεντινή, για εκείνο το χρονικό διάστημα που δεν πληρώνονται επίσης οι παλαιότεροι πιστωτές της.

Εάν τα καταφέρουν, εάν πείσουν τον αμερικανό δικαστή δηλαδή τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, τότε οι τράπεζες θα πληρώσουν τα χρέη της χώρας τους, λαμβάνοντας έναντι ομόλογα – από τον Ιανουάριο όμως, όταν θα έχει λήξει η ισχύς της ρήτρας RUFO.

.

Τα λάθη της χρεοκοπίας

Η Αργεντινή χρεοκόπησε το 2001/2002, με έναν εντελώς χαοτικό τρόπο – ενώ, κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης των παλαιών ομολόγων της (2005), έκανε τεράστια λάθη. Εδώ ακριβώς «ελλοχεύουν» τα εξαιρετικά μεγάλα ρίσκα για τη χώρα.

Ειδικότερα, κατά την αναδιάρθρωση που αποφασίσθηκε το 2005, το 93% των πιστωτών της χώρας αποδέχθηκαν μία μεγάλη διαγραφή των απαιτήσεων τους, ύψους 63% επί της αξίας τους – ενώ το 7% αρνήθηκε να συμφωνήσει.

Εάν λοιπόν καταφέρουν να εισπράξουν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια το οφειλόμενο ποσόν του 1,5 δις $, τότε η Αργεντινή θα πρέπει να πληρώσει και άλλους πιστωτές της – εν πρώτοις τις απαιτήσεις αυτών που δεν συμφώνησαν με τη διαγραφή (7%), ύψους περί τα 15 δις $.

.

Η ρήτρα RUFO

Εκτός από τα παραπάνω όμως, η Αργεντινή έχει ένα επί πλέον ρίσκο, το οποίο θα μπορούσε να την γκρεμίσει στην άβυσσο: τη ρήτρα RUFO. Ειδικότερα, υποσχέθηκε σε εκείνους τους δανειστές της, οι οποίοι συμφώνησαν με τη διαγραφή, να τους δώσει περισσότερα χρήματα –  εάν εκείνοι οι πιστωτές, οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν τη μείωση των απαιτήσεων τους, λάμβαναν ένα υψηλότερο ποσόν.

Αποδέχθηκε και υπέγραψε λοιπόν τη ρήτρα RUFO – η οποία θα τεθεί σε ισχύ, εάν η χώρα πληρώσει στα κερδοσκοπικά κεφάλαια το 1,5 δις $, καθώς επίσης εάν εξοφλήσει το 7% των υπολοίπων πιστωτών της (15 δις $).

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ουσιαστικά ακυρώνεται η διαγραφή του 2005 – οπότε το δημόσια χρέος της Αργεντινής θα εκτοξευθεί στα ύψη, με απαιτήσεις που θα ξεπεράσουν τα 400 δις $. Η ρήτρα βέβαια λήγει στα τέλη του 2014 – επομένως, η χώρα θα πρέπει να καθυστερήσει την πληρωμή με κάθε τρόπο, υποσχόμενη ενδεχομένως κρυφά μεγαλύτερο ποσόν στα κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα οποία την εκβιάζουν, έτσι ώστε να περάσει η προθεσμία.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.