Παγκόσμια Βαλκάνια – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Παγκόσμια Βαλκάνια

Βαλκάνια,-Ρωσία,-Ευρώπη,-South-Stream

H παραδοσιακή αρένα επίλυσης των διαφορών μεταξύ των Η.Π.Α., της Ευρώπης και της Ρωσίας, καθώς επίσης η βασική πηγή περιφερειακής αστάθειας, υποχρεώνεται σε μία αβέβαιη, επικίνδυνη μετάβαση, προς μία νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Έρχεται πόλεμος στην Ευρώπη. Πιστεύετε πραγματικά πως έχει σημασία η απόφαση για την Yukos; Δεν είναι αδιάφορη, κάτω από το φως της μεγαλύτερης γεωπολιτικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, η οποία μαίνεται στην Ουκρανία και όχι μόνο;” (Putin).

.

Άρθρο

Όπως υποστηρίζεται από τους ειδικούς στα γεωπολιτικά θέματα, η δύναμη που θα καταφέρει να κυριαρχήσει στην Ευρασία, θα ελέγχει δύο από τις τρεις περισσότερο προηγμένες και οικονομικά πιο παραγωγικές περιοχές του πλανήτη (άρθρο).

Εάν μελετήσει δε κανείς προσεκτικά το χάρτη, θα κατανοήσει εύκολα πως ο έλεγχος της Ευρασίας θα είχε σαν αποτέλεσμα την «υποτέλεια» της Αφρικής – μετατρέποντας το Δυτικό Ημισφαίριο, καθώς επίσης την «Ωκεανία», σε περιφερειακές γεωπολιτικά περιοχές, κάτω από την κεντρική ήπειρο του κόσμου.

Η «Αχίλλειος πτέρνα» τώρα των γεωπολιτικών εξελίξεων του 21ου αιώνα είναι, κατά τον πρώην σύμβουλο ασφαλείας των Η.Π.Α. κ. Brzezinski (άρθρο), η περιοχή που έχει ορισθεί ως «Παγκόσμια Βαλκάνια» – δηλαδή, ο συνδετικός κρίκος της Ευρασίας, ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Άπω Ανατολή.

.

Βαλκάνια - η κατανομή πληθυσμών ανά περιοχή-χώρα

Βαλκάνια – οι ομάδες ανθρώπων που απαρτίζουν το 50% και άνω του πληθυσμού μίας περιοχής.

 .

Περαιτέρω, η παραδοσιακή «αρένα επίλυσης των διαφορών» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Ρωσίας, καθώς επίσης η βασική πηγή περιφερειακής αστάθειας, τα Βαλκάνια, υποβάλλονται, υποχρεώνονται καλύτερα σε μία αβέβαιη μετάβαση προς μία καινούργια «αρχιτεκτονική ασφαλείας» – όπου οι νέες δυνάμεις διαδραματίζουν έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο, ενώ οι παλαιότερες χάνουν σταδιακά τη γεωπολιτική επιρροή τους στην περιοχή (πηγή: asperia).

Τα γεγονότα δε φαίνεται να επιταχύνονται, επειδή η σταδιακή παρακμή της αμερικανικής υπερδύναμης συμπίπτει με την ύφεση – με τη μεγάλη οικονομική κρίση της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, η ΕΕ φαίνεται πως δεν είναι πλέον σε θέση να προσφέρει στα Βαλκάνια έναν καινούργιο δρόμο, με στόχο την πανευρωπαϊκή ολοκλήρωση – ούτε τα κατάλληλα κίνητρα, για τις διαρθρωτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, όπως διαπιστώνεται και από την Ελλάδα.

Επομένως, δημιουργείται ένα «πολιτικό κενό», το οποίο εκθέτει την περιοχή στην επιρροή άλλων περιφερειακών δυνάμεων – όπως είναι το Ισραήλ και η Τουρκία. Κυρίως όμως στην επιρροή της Ρωσίας – γεγονός που «επικυρώνεται» από τη νέα πολιτική του «Ευρασιανισμού», την οποία εγκαινίασε ο κ. Putin.

Ο απώτερος στόχος αυτής της πολιτικής φαίνεται πως είναι η δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού μπλοκ», εναντίον των δυνάμεων του Ατλαντικού – με τη βοήθεια της σημαντικότατης στρατηγικής θέσης, καθώς επίσης τις δημογραφικές προοπτικές της κορυφαίας ηπείρου (Ευρασία).

Εάν η Ρωσία ακολουθήσει πράγματι αυτήν τη στρατηγική, τότε θα πρέπει να υιοθετήσει μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική – όσον αφορά τις σχέσεις της με την ΕΕ, με την Κίνα, καθώς επίσης με τις μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις, όπως με το Ιράν και την Τουρκία. Ο Ρώσος πρόεδρος πάντως τονίζει συνεχώς τις ιστορικές και πολιτικές συγγένειες των λαών της περιοχής με τις σλαβικές κοινότητες – ενώ, μεταξύ άλλων, είπε πως η Κριμαία ιστορικά είναι ελληνική.

.

Τα εργαλεία της Ρωσίας

Τα βασικό εργαλεία της Ρωσίας προς αυτήν την κατεύθυνση είναι οι ενεργειακές συνδέσεις – με «ακρογωνιαίο λίθο» τους τον αγωγό South Stream (δυνητικό ανταγωνιστή τον Nabucco) ο οποίος, μόλις ολοκληρωθεί, θα οδηγεί το φυσικό αέριο κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, μέσω της Βουλγαρίας, προς την Ευρώπη.

 .

Αγωγοί φυσικού αερίου της Ρωσίας, South Stream, Nabucco

Αγωγοί φυσικού αερίου της Ρωσίας – ο υπό κατασκευή αγωγός South Stream, που θα περνάει κάτω από τη Μαύρη θάλασσα και κατάληξη την Ευρώπη, δια μέσου της Βουλγαρίας.

 .

Ο τραπεζικός κλάδος βέβαια, καθώς επίσης ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, δέχθηκαν ήδη την αμερικανική επίθεση, λόγω του αγωγού – οπότε η χώρα υποχρεώθηκε να σταματήσει τις ενέργειες κατασκευής του, καθώς επίσης να κηρύξει πρόωρες εκλογές (άρθρο).

Εάν δε συμπεριλάβει κανείς στις σκέψεις του το γεγονός ότι, η ζήτηση (κατανάλωση) της Ευρώπης για εισαγωγές φυσικού αερίου θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, στα 80 δις κυβικά μέτρα έως το 2020, ξεπερνώντας τα 140 δις κυβικά μέτρα το 2030 (προβλέψεις), ο αγωγός είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη.

Επίσης σημαντική είναι η συνεργασία της Ευρώπης με τη Ρωσία – κάτι που διαπιστώνεται από τη Γερμανία σήμερα στην οποία, τα αποτελέσματα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία ήταν η ραγδαία μείωση των εξαγωγών της (-17,5%), καθώς επίσης η αύξηση των εισαγωγών της (3,1%) από τη χώρα.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.