Παγκόσμια Βαλκάνια – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Παγκόσμια Βαλκάνια

Συνεχίζοντας, για την εξασφάλιση «πολιτικών δεσμεύσεων» στο θέμα του αγωγού, η Ρωσία έχει υπογράψει συμφωνίες με αρκετές βαλκανικές χώρες – όπως με την Κροατία, με τη Σλοβενία, με τη Σερβία και με τη Βουλγαρία. Προσπαθεί δε να πείσει τα κράτη αυτά να ενταχθούν στην τελωνειακή (αρχικά) ένωση, η οποία συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν – ένα σχέδιο που διευκολύνεται από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στις χώρες των Βαλκανίων, λόγω της ευρωπαϊκής κρίσης.

Στα πλαίσια αυτά, το ανεπίλυτο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, καθώς επίσης η σχετική ή, τουλάχιστον, η προσωρινή αποδυνάμωση του άμεσου ρόλου της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, θεωρείται ως μία μεγάλη ευκαιρία από τη Ρωσία – η οποία ενθαρρύνει τις εταιρείες της να επενδύσουν στα Βαλκάνια, έχοντας επί πλέον την άποψη πως αποτελούν το ιδανικό οικονομικό κέντρο, για τη διασφάλιση της καλύτερης πρόσβασης τους στις ευρωπαϊκές αγορές.

Για παράδειγμα, η εκλογή του προέδρου στη Σερβία, ο οποίος είναι φιλικός προς τη Ρωσία, επιταχύνει τα σχέδια για την ενίσχυση των υδροηλεκτρικών σταθμών της χώρας, για την προώθηση των σιδηροδρομικών γραμμών (οι οποίες θα ενισχύονταν σημαντικά μετά από τυχόν εξαγορά του αντίστοιχου δικτύου της Ελλάδας), καθώς επίσης για τον επανεξοπλισμό του σερβικού στρατού – γεγονός που επεξηγεί τις πιστώσεις ύψους 800 εκ. $ που θα λάβει η πάμπτωχη Σερβία (λιγότερο από το 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας – γράφημα), από τη Ρωσία.

 .

Σερβία – η εξέλιξη του ΑΕΠ της Σερβίας

Σερβία – η εξέλιξη του ΑΕΠ της Σερβίας (σε δις δολάρια). Με πληθυσμό περί τα 7 εκ., το ΑΕΠ της χώρας είναι περίπου (σε αναλογία με τον πληθυσμό, κατά κεφαλήν ΑΕΠ) 4 φορές μικρότερο από αυτό της Ελλάδας σήμερα, (43 δις έναντι 242 δις δολάρια ΑΕΠ της Ελλάδας). Η Γερμανία, έχοντας αντιληφθεί το χαμηλό βιοτικό επίπεδο της χώρας, έχει εδώ και αρκετό διάστημα ξεκινήσει την «εισαγωγή» φθηνού εξειδικευμένου (με πτυχία) προσωπικού.

 .

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία επενδύει μεγάλα ποσά στην αγορά ακινήτων του Μαυροβουνίου, καθώς επίσης στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στα Σκόπια – ενώ πάνω από 200 εταιρείες της Σλοβενίας δραστηριοποιούνται σε 50 σχεδόν ρωσικές περιφέρειες.

Τέλος, ακόμη και αν κατάφερνε να δημιουργηθεί μία εναλλακτική, αξιόπιστη παροχή φυσικού αερίου της Ευρώπης, η οποία να μην εξαρτάται από τη Ρωσία, όπως ο αγωγός 1.300 χιλιομέτρων Nabucco (ανάλυση) (ή ο ισραηλινός αγωγός Λεβιάθαν – άρθρο), η ετήσια δυναμικότητα του, υπολογιζόμενη μεταξύ 10 και 23 δις κυβικά μέτρα, θα αποτελούσε μόλις το 30% της πραγματικής δυνατότητας του South Stream – οπότε πολύ δύσκολα θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει.

.

Η Ευρωπαϊκή εναλλακτική λύση

Η ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να αποτελεί μία εναλλακτική λύση για τις Η.Π.Α. ή για τον εαυτό της, όσον αφορά τα Βαλκάνια, δεσμεύεται από τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990 – ειδικά από την αρχή της σταθεροποίησης, μέσω της ολοκλήρωσης.

Εάν λοιπόν επιθυμούσε να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας μελλοντικά στην περιοχή (άρθρο), με ή καλύτερα χωρίς την «κηδεμονία των Η.Π.Α.», θα έπρεπε να αλλάξει την στρατηγική της – ενδεχομένως συνεργαζόμενη παράλληλα οικονομικά με τη Ρωσία, χωρίς να οδηγηθεί στο διαφαινόμενο πόλεμο εναντίον της, ο οποίος θα ήταν καταστροφικός για την ήπειρο μας.

Στο σημείο αυτό θα έπρεπε να επανεξετασθεί άμεσα η στάση της απέναντι στην Ουκρανίατην οποία δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιεί, για την επίτευξη των πολλαπλών στόχων των Η.Π.Α. (πώληση πολεμικού εξοπλισμού, εξαγωγές σχιστολιθικού αερίου, περικύκλωση της Ρωσίας κλπ.), οι οποίοι θα προκαλούσαν τεράστιες ζημίες στην Ευρώπη.

.

Επιμύθιο

Μεταξύ πολλών άλλων η Ελλάδα, η οποία λεηλατείται «αμαχητί και εν υπνώσει» όσο ποτέ μέχρι σήμερα στην ιστορία της, ενώ σχεδιάζεται η εμπλοκή της στον πόλεμο που κλιμακώνεται στη Μέση Ανατολή, με την εγκατάσταση μη επανδρωμένων πολεμικών αεροπλάνων στην Κρήτη (Drones), θα πρέπει να επιλέξει οριστικά την πλευρά – με την οποία θα συνταχθεί στο μέλλον.

Αυτό θα συμβεί με όλες τις άλλες χώρες – κυρίως με αυτές που «συγκατοικούν» στην κορυφαία ήπειρο του πλανήτη: στην Ευρασία. Η επιλογή της πατρίδας μας οφείλει φυσικά να είναι η Ευρώπη – η οποία όμως αποτελεί μία πραγματική εναλλακτική λύση, μόνο εάν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά ο γερμανικός παρασιτισμός (ανάλυση), καθώς επίσης εάν η ΕΕ συνεργασθεί σε όλα τα επίπεδα με τη Ρωσία.

Για εμάς τους Έλληνες βέβαια δεν έχουν σημασία τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται, οι θεατρινισμοί ορισμένων κομμάτων, η έλλειψη σοβαρότητας κάποιων πολιτικών, ή το πώς αγωνίζονται ο παρόν και ο ενδεχόμενος πρωθυπουργός, για να διατηρήσουν με κάθε θυσία (δική μας) την καρέκλα τους.

Σημασία έχει η «συλλογική διεκδίκηση» της επιτυχίας χωρίς να περιμένουμε τον από μηχανής Θεό, η «αναβίωση» της εθνικής μας υπερηφάνειας, η αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η προστασία της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας, καθώς επίσης η ανεξαρτησία μας, την οποία ανακτήσαμε κυριολεκτικά με το αίμα των προγόνων μας – αφού μόνο κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις θα διαδραματίσουμε το ρόλο που μας αξίζει, στη νέα αρχιτεκτονική της ευρύτερης περιοχής μας.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!