Η Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης (α) – Σελίδα 2 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης (α)

Ο χρηματοπιστωτικός κίνδυνος

Η Ευρώπη δεν θα έπρεπε να φοβάται τόσο την NSA (αμερικανική υπηρεσία παρακολούθησης) ή την CIA, όσο την OFAC – την υπηρεσία, η οποία ερευνάει τυχόν παραβιάσεις των «κυρώσεων» εκ μέρους ξένων τραπεζών ή επιχειρήσεων, τις οποίες επιβάλλει η υπερδύναμη μέσω αυτών, σε διάφορες χώρες.

Η αιτία είναι το ότι, οποιοσδήποτε τοποθετείται στο στόχαστρο των διεθνών αυτών χρηματοπιστωτικών «ντεντέκτιβ», θεωρείται ως εγκληματίας και τρομοκράτης – ενώ υποχρεώνεται να πληρώνει τρομακτικά υψηλά χρηματικά ποσά, όπως πρόσφατα η γαλλική BNP Paribas (9 δις $).

.

Τράπεζες που έχουν δεχθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Τράπεζες που έχουν δεχθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ στο παρελθόν (πηγή: Bloomberg)

(Πατήστε στον πίνακα για μεγέθυνση)

.

Η δε έλλειψη παραπόνων, η ησυχία καλύτερα που επικρατεί, όσον αφορά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απέναντι στην αμερικανική, έχει πιθανότατα σχέση με το φόβο τους, μήπως επιβληθεί κάποιο ανάλογο πρόστιμο σε κάποια δική τους τράπεζα – πόσο μάλλον όταν ο τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης είναι αναμφίβολα η Αχίλλειος πτέρνα της.

Περαιτέρω, η OFAC είναι σιωπηλή αλλά θανατηφόρα, φτηνή στη λειτουργία της αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική – ενώ από πολλά χρόνια τώρα οι Η.Π.Α. δεν έχουν αφήσει καμία αμφιβολία, σχετικά με το λόγο, για τον οποίο επιβάλλουν κυρώσεις και εμπάργκο. Άλλωστε, ήδη από το 1919, ο πρόεδρος W. Wilson είχε πει τα εξής: “Ένα Έθνος που μποϋκοτάρεται, είναι ένα Έθνος πριν από τη συνθηκολόγηση του” – εννοώντας πως τα θανατηφόρα μέσα, με τα οποία επιβάλλεται ένα εμπάργκο, καθιστούν συνήθως περιττή την πολεμική βία.

Η στρατηγική αυτή της υπερδύναμης δεν έχει αλλάξει καθόλου τα τελευταία χρόνια – αντίθετα, η επιβολή κυρώσεων στους «εχθρούς» της, όπως οι πρόσφατες στη Ρωσία και στο Ιράν, διαδραματίζει έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο, όσον αφορά τα γεωπολιτικά και οικονομικά της συμφέροντα.

Οι μέθοδοι όμως έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό, με την έννοια πως στοχεύουν πλέον σε εκείνο το σημείο, στο οποίο οι «εχθροί» τους είναι περισσότερο ευάλωτοι: στο εκ φύσεως ευαίσθητο χρηματοπιστωτικό τους σύστημα, επειδή οι εμπορικές κυρώσεις (εμπάργκο) έχουν αποτέλεσμα μόνο μετά την πάροδο κάποιων ετών.

Σε αντίθεση λοιπόν με τις εμπορικές κυρώσεις, μία επίθεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα κάποιας χώρας οδηγεί πολύ πιο γρήγορα στη συνθηκολόγηση της – γεγονός που επεξηγεί γιατί η αμερικανική κυβέρνηση αναφέρεται όλο και πιο συχνά σε χρηματοπιστωτικούς πολέμους (ανάλυση), οι οποίοι έχουν αντικαταστήσει τους συμβατικούς.

Εδώ οφείλουμε να αναρωτηθούμε σχετικά με τις δυνατότητες που έχει μία μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, να αμυνθεί απέναντι σε μία τέτοια επίθεση, έχοντας εθνικό νόμισμα, ενώ ο επιτιθέμενος θα μπορούσε να είναι η Γερμανία ή όποια άλλη μεγάλη χώρα – εκτός από τις Η.Π.Α., οι οποίες διαθέτουν τη μεγαλύτερη δυνατή ισχύ (εταιρείες αξιολόγησης, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, κερδοσκοπικά κεφάλαια κοκ.).

Συνεχίζοντας, ενώ μία χώρα όπως η Ρωσία, η οποία δέχθηκε την αμερικανική επίθεση λόγω της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το νόμισμα και το χρηματιστήριο της, καθώς επίσης να υπάρχουν εκροές κεφαλαίων άνω των 75 δις $ από την αρχή του έτους (σύμφωνα με την κεντρική της τράπεζα, η οποία υπολογίζει πως θα ξεπεράσουν τα 100 δις $ το 2014), έχει αρκετές δυνατότητες να αμυνθεί, εάν ο στόχος ήταν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, η Ευρώπη θα κατέρρεε – οπότε θα συνθηκολογούσε σε χρόνο μηδέν.

Η προειδοποιητική «πυρηνική βολή» άλλωστε, με πρώτο μεγάλο στόχο τη Γαλλία και δεύτερο, πολύ μικρότερο, τη Γερμανία, έχει ήδη εκτοξευθεί – έχοντας προκαλέσει τεράστιες ανησυχίες στις δύο μεγάλες χώρες, παρά τις αντιδράσεις των Γάλλων, οι οποίες είναι μάλλον ανόητες (άρθρο).

Ειδικότερα, δεν επιβλήθηκε μόνο το θηριώδες πρόστιμο των 9 δις $ στη γαλλική τράπεζα, αλλά, επίσης, η απαγόρευση των συναλλαγών με δολάρια για ένα έτος – ενώ το διοικητικό συμβούλιο της BNP Paribas υποχρεώθηκε να παραδεχθεί την ενοχή του, καθώς επίσης να «προσκυνήσει» δημόσια τους θήτες του!

Η τράπεζα δηλαδή παραδέχτηκε τα λάθη της με «διαφημιστικές» καταχωρήσεις σε μεγάλες εφημερίδες, ενώ το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε τις ενέργειες της (συναλλαγές με την Κούβα, το Ιράν και το Σουδάν) ως εγκληματικές – ξεπερνώντας προφανώς τα ανώτατα όρια της αυθαιρεσίας.

Προειδοποιητική βολή ήταν και η χρεοκοπία της βουλγαρικής τράπεζας Corpbank – από την οποία αφαιρέθηκε η άδεια άσκησης τραπεζικών συναλλαγών, εκ μέρους της κυβέρνησης. Η αιτία είναι πιθανότατα ο ρωσικός αγωγός (άρθρο), για τον οποίο συμφώνησε η χώρα – ευρισκόμενη κυριολεκτικά μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης.

Ενδεχομένως βέβαια να συμβαίνει κάτι ανάλογο και με την πορτογαλική τράπεζα (άρθρο), για λόγους που δεν γνωρίζουμε (εκτός από τη εκδίωξη του ΔΝΤ και τη μη υπαγωγή της στο «δίχτυ προστασίας») – να είναι δηλαδή μία επόμενη «βολή» των αμερικανών, με στόχο είτε την Ευρωζώνη, είτε την επιβολή του ΔΝΤ, είτε τις χώρες της BRICS.

Ο ξαφνικός χαρακτηρισμός άλλωστε του τραπεζικού συστήματος της Πορτογαλίας ως προβληματικού, έχει ασφαλώς κάποιον συγκεκριμένο στόχο – πιθανότατα τη συνέχιση της παραμονής του στη δύστυχη χώρα.

Στο δεύτερο μέρος της ανάλυσης μας θα ασχοληθούμε με ορισμένες λεπτομέρειες της επίθεσης εναντίον της Ευρώπης, στην εξαιρετικά ευάλωτη «Αχίλλειο πτέρνα» της: στον υπερδιογκωμένο και εξαιρετικά ασθενή χρηματοπιστωτικό της τομέα.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.