Η κίτρινη κάρτα του ΔΝΤ – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Η κίτρινη κάρτα του ΔΝΤ

Συνεχίζοντας, όταν μελετάει κανείς το σχέδιο του ΔΝΤ, είναι δύσκολο να καταλάβει γιατί χαρακτήρισε πρόσφατα ο διοικητής της ΕΚΤ τα κρατικά ομόλογα ως ασφαλή – ως μηδενικού ρίσκου δηλαδή, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά οι αποδόσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση του ΔΝΤ μοιάζει με μία παγκόσμια «κρατικοποίηση» των δημοσίων οικονομικών, όπως συνέβαινε κάποτε στη Σοβιετική Ένωση – γεγονός που συνετέλεσε στην κατάρρευση της, επειδή τα κράτη είχαν τη δυνατότητα να χρεώνονται συνεχώς, οπότε άνθησε η διαφθορά της κομματικής ελίτ.

Προφανώς βέβαια, η υπερχρέωση της Δύσης είναι τόσο μεγάλη, ώστε το ΔΝΤ, το οποίο κατευθύνεται από τις Η.Π.Α., να μην μπορεί να βρει άλλο τρόπο καταπολέμησης της, εκτός από την εξουδετέρωση όλων των μηχανισμών της ελεύθερης αγοράς – όσον αφορά τη χρηματοδότηση των κρατών.

Εκτός εάν ο απώτερος, κρυφός στόχος του είναι η μετακίνηση των επενδυτών από τα ομόλογα, στα χρηματιστήρια, έτσι ώστε να στηριχθεί η Wall Street η οποία δεν μπορεί να χειραγωγείται επ’ άπειρον από τη Fed και το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών.

Συνεχίζοντας, η πρόταση του ΔΝΤ δεν έγινε τυχαία σήμερα, σε μία εποχή που διεξάγονται οι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου – όπου οι περισσότεροι Πολίτες είναι «καρφωμένοι» στην τηλεόραση, αδιαφορώντας για όλα τα υπόλοιπα. Με δεδομένη δε την υπερχρέωση πολλών ευρωπαϊκών κρατών (γράφημα), δεν είναι καθόλου απίθανο να υιοθετηθεί το σχέδιο του – οδηγώντας πολλά εκατομμύρια στην απόγνωση.

.

Κρατικά χρέη ανά χώρα

Κρατικά χρέη ανά χώρα (με τη σειρά: Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία)

.

Λύσεις φυσικά υπάρχουν – μεταξύ άλλων, η έξοδος από τα κρατικά ομόλογα και η αγορά εταιρικών ομολόγων αποδεδειγμένα ισχυρών επιχειρήσεων. Τέτοιου είδους επενδύσεις θα ωφελούσαν επί πλέον την πραγματική οικονομία, ενώ η διαγραφή χρεών εκ μέρους των επιχειρήσεων είναι κατά πολύ δυσκολότερη, από αυτή των κρατών.

Σε περίπτωση δε προβλημάτων, ο επενδυτής μπορεί να καταθέσει αγωγή εναντίον της επιχείρησης, με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας – κάτι που είναι μάλλον δύσκολο, επίσης εξαιρετικά ακριβό, όσον αφορά τα κράτη.

Όλες οι επενδύσεις βέβαια είναι συνδεδεμένες με ρίσκο, ενώ κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τι θα συμβεί στο μέλλον, όσο ικανός και αν είναι. Εν τούτοις, το να περιμένει απαθής τη δήμευση των περιουσιακών του στοιχείων ή των καταθέσεων του, για να συνεχίσει να τρέφεται το θηρίο (άρθρο), δεν είναι ότι καλύτερο – ενώ όταν δεν εξεγείρεται ή όταν δεν διαμαρτύρεται ενεργητικά, απλά συμφωνεί με όλα όσα συμβαίνουν.

.

Τα ισπανικά ομόλογα

Αμέσως μόλις η Ισπανία ανακοίνωσε την πρόθεση της να μειώσει τους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων (από 30% στο 25%), καθώς επίσης των εργαζομένων, με στόχο την αναθέρμανση της οικονομίας της (η μακροχρόνια ανεργία αυξήθηκε στη χώρα κατά 500%), η μία από τις τρεις αμερικανικές αδελφές (ανάλυση) έγραψε πως “Υφίσταται ένα μεγάλο ρίσκο, ότι η χώρα δεν θα επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού της“.

Απείλησε δε έμμεσα λέγοντας πως “η κυβέρνηση θα βρεθεί πολύ πίσω από την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της, γεγονός που θα ήταν αρνητικό για την αξιολόγηση της“. Με δεδομένο δε το ότι, οι αποδόσεις των ομολόγων της Ισπανίας, άρα το επιτόκιο δανεισμού της, είναι ελάχιστο, ίσο με το αμερικανικό (γράφημα), με την αξιολόγηση τους να έχει αυξηθεί από την Moody’s στο «Baa2» το Φεβρουάριο, η «απόσυρση» των σχεδίων είναι μάλλον δεδομένη.

.

Ισπανία & ΗΠΑ - αποδόσεις των 5-ετή ομολόγων

Ισπανία & ΗΠΑ – αποδόσεις των 5-ετή ομολόγων

.

Πολύ περισσότερο όταν οι τοκογλύφοι, εφαρμόζοντας αμέσως την προσφιλή τους μέθοδο (κατηγορίες εναντίον των πολιτικών για δημαγωγία, όταν ανακοινώνουν μέτρα υπέρ των Πολιτών τους, οπότε νομοτελειακά εναντίον του χρηματοπιστωτικού κτήνους), διέρρευσαν ήδη πως η ισπανική κυβέρνηση προσπαθεί να «λειάνει» το έδαφος, εν όψει των επερχομένων τοπικών εκλογών το 2016!

Τυχόν ανάλογη κίνηση της Ιταλίας, η οποία τοποθετήθηκε επιθετικά απέναντι στη Γερμανία, αρνούμενη δήθεν να υποταχθεί στις εντολές της, θα είχε προφανώς αντίστοιχα αποτελέσματα – οπότε μάλλον θα αποφευχθεί, με το νεαρό πρωθυπουργό της να αρκείται στα μεγάλα λόγια, κενά πράξεων, όπως συμβαίνει με όλους τους άλλους ηγέτες της ΕΕ.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!