Η γοητεία των άκρων – Σελίδα 2 – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η γοητεία των άκρων

Σε κάθε περίπτωση η Δημοκρατία, με απόλυτη δική της ευθύνη, φαίνεται πως πεθαίνει – όπως ακριβώς συνέβη κάποτε στη Βαϊμάρη, αλλά και σε άλλες χώρες του πλανήτη. Μαζί της κινδυνεύει να πεθάνει και η οικονομία της ελεύθερης αγοράς, η οποία επέτρεψε δυστυχώς την αντικατάσταση της από το νεοφιλελευθερισμό, από τον καταστροφικό καπιταλισμό καλύτερα και τους αδηφάγους, άπληστους τοκογλύφους – με τα αποτελέσματα που βιώνουμε σήμερα.

Η υπόθεση μας αυτή θα ενισχυθεί πιθανότατα από τις Ευρωεκλογές – εάν επικρατήσουν τελικά τα άκρα και ο «ευρωσκεπτικισμός» (γράφημα), έτσι όπως τουλάχιστον διαφαίνεται σε πολλές χώρες (Ολλανδία, Αυστρία, Φιλανδία, Γαλλία, Μ. Βρετανία κλπ.).

.

Γράφημα

Προβλέψεις για τα κόμματα που θα κερδίσουν στις Ευρωεκλογές (πάνω) και ο αριθμός των εδρών που θα κατέχουν (κάτω).

.

Πόσο μάλλον όταν εκείνοι οι Πολίτες, οι οποίοι συνεχίζουν να πιστεύουν στη Δημοκρατία και στην ελεύθερη αγορά, δεν βρίσκουν εύκολα κάποιο κόμμα για να ψηφίσουν, με εντελώς ήσυχη τη συνείδηση τους – έχοντας «προδοθεί» επανειλημμένα από τις επιλογές τους στο παρελθόν.

Ολοκληρώνοντας, ευχόμενοι να κάνουμε λάθος εκτιμήσεις και προβλέψεις, πολύ φοβόμαστε ότι, τα μαύρα σύννεφα του ολοκληρωτισμού έχουν καλύψει ήδη τον ουρανό της Ευρώπης – απειλώντας την με έναν καινούργιο, «σκοταδιστικό» μεσαίωνα.

.

Υστερόγραφο: Η πολιτική δεν είναι ο «γνωστικός» μας τομέας – ενώ φυσικά δεν θέλουμε να επηρεάσουμε κανέναν, όσον αφορά τις όποιες επιλογές του. Οι παρούσες προβλέψεις μας δε έχουν στόχο να ενημερώσουν, για να αποφευχθεί τυχόν επαλήθευση τους – επειδή πιστεύουμε στα αγαθά της δημοκρατίας και της ελεύθερης αγοράς, ελπίζοντας τελικά να αντιστραφεί η τάση και να επικρατήσει η άμεση δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε υποκειμενικά ότι, όσο δεν συμμετέχουν ενεργά οι Πολίτες στην ψήφιση των βασικών νόμων και στον έλεγχο της Πολιτείας, η ελευθερία, η ειρήνη και η κοινωνική συνοχή θα κινδυνεύουν – κάθε φορά και περισσότερο.

Η απρόσμενη ήττα πάντως της άκρας δεξιάς στην Ολλανδία είναι σίγουρα ελπιδοφόρα – αν και οφείλεται κυρίως στην τεράστια κρίση που μαστίζει πλέον τη χώρα, το ιδιωτικό χρέος της οποίας είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, απειλώντας πάρα πολύ σοβαρά το χρηματοπιστωτικό της τομέα.

Ελπιδοφόρες είναι ίσως και οι αποκαλύψεις, σχετικά με τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος της Βρετανίας κ. Farage, σύμφωνα με τις οποίες απασχολεί τη γερμανικής καταγωγής σύζυγο του ως γραμματέα του, με μισθό που πληρώνεται από την ΕΕ – επειδή ενδεχομένως θα αλλάξουν τις απόψεις των Άγγλων που τον υποστηρίζουν, αν και είναι σύνηθες μεταξύ των πλουσιοπάροχα αμειβόμενων ευρωπαίων πολιτικών να «φροντίζουν» τα μέλη των οικογενειών τους, μέσω των χρημάτων των φορολογουμένων Πολιτών.

Παρά το ότι λοιπόν οι ομοιότητες με το παρελθόν είναι πολύ μεγάλες, ενώ οι άνθρωπο δυστυχώς ξεχνούν, γεγονός που τεκμηριώνεται απόλυτα από την «επαναφορά» της επεκτατικής, πρωσικής Γερμανίας στο διεθνές πολιτικό σκηνικό, το πιθανότερο είναι να αποφευχθεί τελικά ο «θάνατος» της Δημοκρατίας – επειδή οι κοινωνίες είναι πολύ πιο ώριμες, από αυτές του παρελθόντος.

Ολοκληρώνοντας οφείλουμε να υπενθυμίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος κυριολεκτικά κατέστρεψε την Ελλάδα μετά το 1945. Επίσης, την οργάνωση που προσπάθησαν να συστήσουν οι Γερμανοί, κατά τη διάρκεια της κατοχής, με την (πονηρή) ονομασία «Εθνικό Σοσιαλιστικό Πατριωτικό Κίνημα» ή κάτι ανάλογο – με στόχο να στρατολογήσουν Έλληνες, για το μέτωπο της Ρωσίας. Φυσικά δεν μπόρεσαν να παραπλανήσουν κανέναν και δεν τα κατάφεραν – με αποτέλεσμα οι Έλληνες να είναι οι μοναδικοί Ευρωπαίοι που δεν πολέμησαν τους Ρώσους, στο πλευρό του Χίτλερ.

Βασίλης Βιλιάρδος, για το Analyst.gr

Επισκεφθείτε το Blog του συγγραφέα. Πατήστε εδώ.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading