Αμείωτη η όρεξη της Πειραιώς
Την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε μια ακόμη επεκτατική επιλογή της. Εν συνεχεία, προχώρησε σε διευκρινήσεις, που την θέλουν να αποκτά με 165 εκ. ευρώ, δάνεια και τίτλους της MIG, αξίας 325 εκ. ευρώ.
Γινόμαστε λοιπόν για άλλη μια φορά μάρτυρες της συνέχισης των συγχωνεύσεων (έστω και έμμεσων) στον Τραπεζικό κλάδο, που ενώ πολλοί αναλυτές τις παρουσιάζουν ως ωφέλιμες, μπορεί τελικά να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα (το 2013, οι τέσσερις μεγαλύτερες Τράπεζες, απορρόφησαν περί τις 11 μεγάλες και μικρές).
Συνεχίζει λοιπόν να επεκτείνεται και να ισχυροποιείται ο όρος «To big to fail» (πολύ μεγάλη για να αποτύχει), που ουσιαστικά υποχρεώνει (όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια) τους φορολογούμενους να «πληρώνουν τα σπασμένα», σε περίπτωση που μια μεγάλη Τράπεζα βρισκόταν στα πρόθυρα πτώχευσης (αφού παύουν να υπάρχουν πλέον εναλλακτικές Τράπεζες, που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την απορρύθμιση του Τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση μιας πτώχευσης).
Τα ομόλογα που θα αποκτήσει η Τράπεζα Πειραιώς, είναι σε μεγάλο βαθμό μετατρέψιμα σε μετοχές, με 0,54 ευρώ ανά μετοχή – ενώ έχουν απόδοση 7% ετησίως.
Η Πειραιώς έχει δεσμευθεί για μετατροπή ομολογιακού δανείου τουλάχιστον 90 εκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 17,7% του μετοχικού κεφαλαίου της MIG.
Η όρεξη είναι αμείωτη.
.
ΚΟΣΜΟΣ
Η Ιαπωνία περνάει σε επίθεση
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κίνηση της Ιαπωνίας να πραγματοποιήσει ένα ακόμη πείραμα τεραστίων διαστάσεων. Ο λόγος γίνεται για το το κρατικό συνταξιοδοτικό επενδυτικό Fund (GPIF) της χώρας, το οποίο διαχειρίζεται το αστρονομικό ποσό των $1,26 τρις.
Ο πρωθυπουργός Shinzo Abe προχώρησε στην αύξηση των δικαιωμάτων του Δ.Σ. του Fund, δείχνοντας του τη δυνατότητα να ακολουθήσει πιο επιθετική επενδυτική στρατηγική, μακριά από τη παραδοσιακή τοποθέτηση του Fund σε ιαπωνικά κρατικά ομόλογα.
Ανακοινώνοντας μάλιστα την πιθανή προσθήκη ειδικών συμβούλων διαχείρισης χαρτοφυλακίων, το παρόν Fund θα μπορεί να επενδύει πλέον σε χρηματοοικονομικά προϊόντα με υψηλότερες αποδόσεις (ακόμη και σε μετοχές).
Δεν θέλουμε ούτε καν να σκεφθούμε, τι θα συνέβαινε στη περίπτωση που το εγχείρημα αποτύγχανε, καθώς η είσοδός του στις αγορές γενικότερα, αυξάνει ταυτόχρονα τον κίνδυνο να δεχθεί επιθέσεις (οργανωμένες) από μεγάλα ξένα Funds που θα θέλουν να κερδοσκοπήσουν (και μάλιστα εις βάρος ενός Δ.Σ. που δεν είναι έμπειρο, αφού επένδυε μέχρι τώρα αποκλειστικά σε κρατικά ομόλογα της χώρας του).
.
Το μέτωπο ΗΠΑ-Ρωσία διευρύνεται
Στην Ουκρανία αυτές τις μέρες, διαφαίνεται μια αχτίδα ελπίδας για την επιστροφή της ειρήνης στη περιοχή. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρωθυπουργό Vladimir Putin, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποχωρήσει από τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας.
Μολονότι, οι περιοχές Donetsk και Luhansk επιμένουν πως το «δημοψήφισμα» τους ισχύει και πως αποτελούν πλέον ανεξάρτητα κρατίδια, η Ρωσία δεν έχει προχωρήσει στην αναγνώρισή τους ως μέλη της.
Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζουμε πως από τα τρία πιθανά σενάρια που θα επέλεγε η Ρωσία, φαίνεται να επέλεξε αυτό που αναφερόταν στην δημιουργία αντιπερισπασμού στο εσωτερικό της Ουκρανίας (δημοψηφίσματα), με σκοπό
.
(α) να ξεχαστεί η προσάρτηση της Κριμαίας (αφού όλοι έχουν πλέον στο μυαλό τους τον κίνδυνο προσάρτησης του Donetsk και Luhansk) και
(β) να κερδίσει πολύτιμο χρόνο για να προλάβει να αναπτύξει νέες σχέσεις συνεργασίας – ας μην ξεχνάμε πως η διακοπή συνεργασίας παροχής φυσικού αερίου με την Ευρώπη, θα δημιουργούσε και στην ίδια τη Ρωσία μεγάλα προβλήματα, αφού θα έβαζε φρένο στην ανάπτυξή της.
.
Πράγματι, η Ρωσία φαίνεται να έχει κινηθεί έξυπνα και μια πιθανή συνεργασία Ρωσίας-Κίνας ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες (φυσικά η κατασκευή ενός δικτύου παροχής φυσικού αερίου θα έπαιρνε χρόνια και θα ήταν έτοιμο για παροχή το νωρίτερο στα τέλη του 2019) – η μετοχή της Gazprom πάντως έχει δείξει σημάδια πως το deal μάλλον θα υλοποιηθεί (με τη μετοχή της να βρίσκεται σε άνοδο τις τελευταίες 19 ημέρες, με αύξηση αξίας κοντά στο 16%).
Οι ΗΠΑ πάντως δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Παράλληλα με την έναρξη ενός επικοινωνιακού πολέμου με την Κίνα (κατηγορώντας την για κατασκοπία), άρχισαν να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργού ενέργειας της Κύπρου, Γιώργου Λακκοτρύπη, η χώρα κατέχει αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου της τάξης των 6 δις κυβικά πόδια και άλλα 4-5 δις κυβικά πόδια ενδέχεται να ανακαλυφθούν στο εγγύς μέλλον.
Παράλληλα, η Κύπρος βρίσκεται σε συζητήσεις για μεταφορά και επεξεργασία φυσικού αερίου από περιοχές του Ισραήλ, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες της Ευρώπης.
Στο παιχνίδι της διαμάχης με την Κίνα, έχει πλέον εισχωρήσει και το Vietnam, με τη μια χώρα να κατηγορεί την άλλη για επικίνδυνα παιχνίδια συγκρούσεων μεταξύ των πλοίων τους.
Η διαμάχη των δύο χωρών αναθερμάνθηκε μετά το έντονο ενδιαφέρον που έδειξαν οι ΗΠΑ για μια εξέδρα πετρελαίου κοντά στα νησιά Paracel.
.