Το τέλος του χαρτονομίσματος; – Σελίδα 2 – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Το τέλος του χαρτονομίσματος;

Σε αντίθεση τώρα με άλλα έθνη, η κινεζική κυβέρνηση ενθαρρύνει τους πολίτες τις να τοποθετούν ένα μέρος των αποταμιεύσεών τους στην αγορά χρυσού. Γνωρίζουν πως το renminbi θα χάσει αξία σε βάθος χρόνου.

Παρ’όλα αυτά και υπό τις έντονες αποπληθωριστικές πιέσεις που δέχεται παγκοσμίως, ο χρυσός παρουσιάζει μέχρι τώρα τάση πτωτική.

Όπως συνηθίζουν να μας υπενθυμίζουν και άλλοι αναλυτές, ο χρυσός είναι νόμισμα (μέσον συναλλαγής) και μάλιστα πραγματικό. Δεν γεννάει χρέος και αποτελεί πραγματικό-απτό αγαθό.

Το χαρτονόμισμα διαφέρει. Ο χρυσός έχει επιβιώσει πάνω από όλα τα οικονομικά συστήματα βασισμένα σε αυτό. Σε αντίθεση, όλα τα συστήματα που ως βάση είχαν το χαρτονόμισμα έχουν καταρρεύσει. Επιπλέον, η ιστορία του νομίσματος υπό τη μορφή του χαρτονομίσματος είναι μικρή (ξεκινάει από το 1971).

Ο χρυσός έχει ιστορικά προταθεί ως ένας τρόπος αποταμίευσης καλύτερος, από ότι το χαρτονόμισμα. Παρομοίως, οι μετοχές παραγωγικών και διαχρονικών εταιρειών μπορούν επίσης να επιλεχθούν ως μέσων αποταμίευσης.

.

Το τέλος του χαρτονομίσματος

Το τέλος του χαρτονομίσματος, τουλάχιστον όπως το βιώνουμε έως σήμερα, θα μπορούσε να καταλήξει:

(α) είτε σε μια αποπληθωριστική κατάρρευση και μια νομισματική διόρθωση (ίσως η πιο επικίνδυνη κατάρρευση του τρέχοντος οικονομικού συστήματος, καθώς θα οδηγούσε στην ενδεχόμενη απόλυτη αποδοχή του χρυσού ως μέσον συναλλαγής),

(β) είτε σε μια πληθωριστική κατάρρευση και μια νομισματική διόρθωση, που θα μείωνε το συνολικό χρέος σημαντικά, καθώς και την πραγματική αξία πολλών αγαθών και του πλούτου γενικότερα.

Αυτό θα είναι το σημείο, που ο χρυσός θα αποτελέσει το σημαντικότερο αγαθό που κανείς θα έχει στην κατοχή του.

.

Οι εξαγωγικές χώρες

Ενώ η Κίνα «φρενάρει» οικονομικά, οι ΗΠΑ, μια χώρα λιγότερο εξαρτώμενη από τις εξαγωγές, τα πάει «σχετικά καλά» – με ποσοστό ανάπτυξης το 2,5%.

.

ΗΠΑ και Κίνα, εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ

ΗΠΑ και Κίνα, εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ

.

Κατ’ επέκτασιν, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε αρκετά καλύτερη θέση σε σύγκριση με τις χώρες που εξαρτώνται άμεσα από τις εξαγωγές. Η Γερμανία και η Κίνα για παράδειγμα, είναι υποχρεωμένες να υποτιμήσουν σημαντικά την ισοτιμία τους, εάν επιθυμούν να επανακτήσουν την αρχική τους οικονομική θέση.

Η επιστροφή στον κανόνα του χρυσού ή στην παράλληλη χρήση του, φαίνεται να πλησιάζει όλο και περισσότερο, με ορισμένες χώρες να έχουν ήδη κάνει το πρώτο βήμα, επιβάλλοντας περιορισμούς στην διακίνηση των κεφαλαίων (Ρωσία, Αργεντινή, Βραζιλία και Πορτογαλία) – μια αντιστροφή της τάσης με κατεύθυνση την παγκοσμιοποίηση και επιστροφή στην περιφερειοποίηση.

Η παγκοσμιοποίηση δημιούργησε ευημερία, με τη δημιουργία όλο και πιο φθηνών αγαθών. Η παρούσα μείωση στη ζήτηση δύσκολα αντιμετωπίζεται (ιδίως όταν οι χώρες αρχίζουν και απομονώνονται και πάλι).

Η μόνη πιθανή λύση θα ήταν η μείωση του μεγέθους του εκάστοτε κράτους (κάτι που δεν φαίνεται να βρίσκεται στα άμεσα σχέδια των χωρών, κινούμενες πιο πολύ προς την κατεύθυνση των κρατικοποιήσεων) και την απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας.

Η παγκόσμια οικονομία έχει πλημμυρίσει με φθηνό χρήμα. Και οι Τράπεζες, όντας υποχρεωμένες να κάνουν κάτι με όλο αυτό το χρήμα, επιλέγουν την «επένδυση» του στα χρηματιστήρια μια επιλογή που δεν αυξάνει φυσικά την πολυπόθητη και αναγκαία ζήτηση.

Οπότε τελικά, όλες αυτές οι αρνητικές εξελίξεις φαίνεται να λειτουργούν υπέρ της αναγνώρισης του χρυσού (ξανά) και της απαξίωσης του χαρτονομίσματος. Παράλληλα, αρνητική επιρροή θα ασκηθεί και στα ομόλογα και προσωρινά και στις μετοχές.

Οι μετοχές όμως, όπως και ο χρυσός, αποτελούν πραγματικά-απτά αγαθά και κατ’επέκτασιν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποταμιευτικά προϊόντα (οι μετοχές φυσικά θα πρέπει πρώτα να βιώσουν μια διόρθωσή έως και 60%, προτού μπορέσουν να θεωρηθούν ως καλή επένδυση και πάλι).

.

*Καμία από τις πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν δεν αποτελεί προσφορά (ή υποκίνηση προσφοράς) για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε νομίσματος, προϊόντος ή χρηματοπιστωτικού μέσου ή συμμετοχή σε επενδύσεις, ή σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη στρατηγική εμπορικών συναλλαγών.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.