Διατροφικές βόμβες – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Διατροφικές βόμβες

Σε κάθε περίπτωση, ο όμιλος της Cargill εξαγόρασε την τουρκική χημική βιομηχανία Alemdar Kimya, προγραμματίζει επί πλέον επενδύσεις της τάξης των 50 εκ. $, ενώ ο τούρκος εκπρόσωπος του είπε τα εξής:

Η Τουρκία, στον τομέα των φαρμακευτικών βοηθητικών μέσων, τα οποία παράγονται από φυτά, θα εξελιχθεί στο σημαντικότερο τεχνολογικό και εξαγωγικό παράγοντα στην περιοχή – με προοπτική τις εξαγωγές στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη“.

Ο όμιλος όμως είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενος στην Τουρκία – ενώ ο βασικός στόχος του είναι η αρπαγή της αγροτικής γης (ανάλυση). Ειδικότερα, το 1998 ίδρυσε μία βιομηχανία στην Bursa, οι εγκαταστάσεις της οποίας ευρίσκονται σε μία περιοχή που, με νομοθετικό διάταγμα, είχε αποφασισθεί πως θα έπρεπε να διατηρήσει τον αγροτικό της χαρακτήρα.

Η ουσιαστικά παράνομη άδεια για την κατασκευή της δόθηκε από τον αρμόδιο κυβερνήτη της περιοχής, ενδεχομένως καθόλου αφιλοκερδώς – ενώ ο εισαγγελέας κατέθεσε αγωγή εναντίον του κυβερνήτη και η άδεια κατασκευής αναιρέθηκε. Εν τούτοις, το 2005 το κυβερνών κόμμα αποφάσισε να αλλάξει το καθεστώς προστασίας της αγροτικής γης – μετατρέποντας την σε μία ιδιωτική βιομηχανική ζώνη!

Η απόφαση αυτή είναι γνωστή στην Τουρκία ως «Νόμος Cargill» – ενώ ψηφίσθηκε από το Κοινοβούλιο το 2008 και υπεγράφη από τον πρόεδρο της χώρας (πηγή). Η διαδικασία αυτή θεωρείται από τους αγροτικούς συνδέσμους ως μία προνομιακή μεταχείριση του πολυεθνικού κολοσσού, με το νόμο να συνιστά μία πρωτοφανή παραβίαση της αρχής της ισότητας του τουρκικού συντάγματος – αν και είναι γενικότερα γνωστό πως κανένα σύνταγμα δεν είναι ισχυρότερο από τις μεγάλες πολυεθνικές, τις αγορές και γενικότερα τους τοκογλύφους.

Σύμφωνα με την οργάνωση προστασίας του περιβάλλοντος, η βιομηχανία της Cargill στην Bursa καταναλώνει καθημερινά 6.000 κυβικά μέτρα νερού – τα οποία «κλέβει» από έναν ποταμό των γειτονικών βουνών. Πρόκειται λοιπόν για ένα ακόμη ειδικό προνόμιο – το οποίο επεξηγεί γιατί ο όμιλος επέλεξε την Τουρκία για την εγκατάσταση του.

Υπενθυμίζουμε εδώ πως ο πρώην πρόεδρος του ΟΗΕ (Miguel D’Escoto Brockmann) είχε πει το 2008 ότι, τόσο η Monsanto, όσο και η Cargill θα κέρδιζαν πάρα πολλά χρήματα από τις επισιτιστικές κρίσεις που προβλέπεται (εάν δεν σχεδιάζεται) να πλήξουν τον πλανήτη – αφού ελέγχουν στις αγορές σιτηρών, αλλά και άλλων αγροτικών προϊόντων (ανάλυση).

Τέλος το 2007, το έτος δηλαδή που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, προκαλώντας αμέσως μετά την επισιτιστική, η  Monsanto αύξησε τα κέρδη της κατά 45% και η Cargill κατά 60% – ενώ η επόμενη πιστωτική κρίση που προβλέπεται (άρθρο), θα εκβάλλει ξανά σε μία επισιτιστική κρίση, κατά πολύ μεγαλύτερη.

.

Η Monsanto Τουρκίας

Η Monsanto έχει επιλέξει την Τουρκία για τους ίδιους λόγους με την Cargill – σχεδιάζοντας με τη σειρά της να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της στην πόλη των μεταλλαγμένων, στην Bursa, με στόχο την εισβολή της στην ευρωπαϊκή αγορά και την προμήθεια της με γενετικά τροποποιημένους σπόρους.

Ο όμιλος σχεδιάζει να επενδύσει 30 εκ. $, αυξάνοντας την καλλιεργούμενη έκταση κατά 3.000 εκτάρια, καθώς επίσης τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους από 250.000 σακούλες στο 1.200.000. Η Monsanto Τουρκίας δε γράφει στο διαδίκτυο (πηγή) τα εξής λόγια του προέδρου της:

.

Το 60% των προϊόντων μας θα το πουλάμε στους τούρκους αγρότες-φίλους μας!  Το 40% θα εξάγεται στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στο Ιράκ“.

.

Στον ανόητο και υπερχρεωμένο ευρωπαϊκό Νότο λοιπόν (ο Βοράς δεν εισάγει τέτοιου είδους καταστροφικά προϊόντα), καθώς επίσης στο Ιράκ – το οποίο ισοπεδώθηκε από τις Η.Π.Α. και λεηλατήθηκε από τις πολυεθνικές τους, φυσικά «για το καλό του».

Συνεχίζοντας, η Monsanto διαθέτει στην Τουρκία τέσσερις μεγάλες εγκαταστάσεις, στις πόλεις  Bergama, Çanakkale, Antakya και Bursa. Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της στην Bursa είναι 54.000 εκτάρια, ενώ λειτουργεί συνολικά 150 καταστήματα πώλησης γενετικά τροποποιημένων σπόρων, έχοντας υπογράψει συμβόλαια συνεργασίας με 1.500 γεωργούς.

Εχθρός του ομίλου στην περιοχή είναι ο σύνδεσμος προώθησης του οικολογικού τρόπου ζωής, ο οποίος θέλει να σταματήσει τη δραστηριότητα των θηρίων – έχοντας καταθέσει μία διαδικτυακή αναφορά (On line-Petition), την οποία ενισχύουν πάρα πολλοί αγροτικοί σύνδεσμοι.

Οφείλουμε να τονίσουμε εδώ πως τα προϊόντα της εταιρείας, οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι δηλαδή, οι οποίοι διατίθενται με το όνομα  «Biodirect» (απ’ ευθείας βιολογικά!), είναι καθαρό δηλητήριο. Εκτός αυτού, το όνομα και μόνο αποτελεί μία παράνομη, άθλια παραπλάνηση των ανθρώπων – αφού η Monsanto δεν έχει απολύτως καμία σχέση με βιολογικά προϊόντα.

Περαιτέρω, ο σύνδεσμος προώθησης του οικολογικού τρόπου ζωής της Τουρκίας έχει καταθέσει αίτηση απαγόρευσης του ονόματος «Biodirect» στη Βουλή – αν και οι πιθανότητες επιτυχίας του είναι μάλλον ελάχιστες, κρίνοντας από τον τρόπο, με τον οποίο προωθούν τα συμφέροντα τους αυτές οι εταιρείες (δωροδοκία πολιτικών κοκ.).

Η υπόθεση μας αυτή στηρίζεται επίσης στο ότι, η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν ασκεί καμία απολύτως κριτική στον αμερικανό-εβραϊκό όμιλο – έχοντας πιθανότατα ανταμειφτεί πλουσιοπάροχα για τη σιωπή της.

Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται ορισμένα οικονομικά στοιχεία της Monsanto σε δολάρια Η.Π.Α. (τιμή μετοχής 112,20 $), έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουμε τόσο το τεράστιο μέγεθος της, όσο και την ανάπτυξη, καθώς επίσης την κερδοφορία της.

.

Οικονομικά στοιχεία

2007

2010

2013

Τζίρος

8.563.000.000

10.502.000.000

14.861.000.000

Μικτό κέρδος

4.286.000.000

5.086.000.000

7.653.000.000

Ποσοστό μικτού κέρδους

50,05%

48,43%

51,50%

Καθαρά κέρδη π.φ.

1.336.000.000

1.494.000.000

3.429.000.000

Σύνολο Ισολογισμού

12.963.000.000

17.867.000.000

20.664.000.000

Εργαζόμενοι

18.800

21.400

21.900

Τζίρος ανά εργαζόμενο

455.478

490.747

678.584

Πηγή: Finanzen.net

.

Κρίνοντας από τα μεγέθη της εταιρείας, κυρίως δε από τα μικτά κέρδη της, κατανοούμε αναμφίβολα πόσο εύκολο είναι το να «επηρεάσει» κυβερνήσεις – ειδικά χωρών όπως η Τουρκία, στις οποίες δραστηριοποιήθηκε στο παρελθόν το ΔΝΤ.

.

Συμπεράσματα

Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως οπουδήποτε καλλιεργούνται μεταλλαγμένα φυτά, δεν ευδοκιμούν πλέον τα φυσικά – δεν μπορεί πια κανείς να σπείρει κανονικούς σπόρους, Επομένως, όποιος επιλέγει αυτές τις καλλιέργειες, για να έχει θεωρητικά ευκολότερες και καλύτερες αποδόσεις, εξαρτάται αμέσως μετά από τις συγκεκριμένες εταιρείες – από τους σπόρους που πρέπει πια να αγοράσει υποχρεωτικά από αυτές.

Για το λόγο αυτό έχουν αυτοκτονήσει χιλιάδες Ινδοί αγρότες, οι οποίοι αδυνατούσαν να αγοράσουν τους σπόρους. Όσον αφορά δε τα αποτελέσματα για την ανθρώπινη υγεία, είναι καταστροφικά – πόσο μάλλον όταν η ποιότητα της τροφής επιλέγεται από τους πολυεθνικούς αμερικανό-εβραϊκούς ομίλους «κατά το δοκούν» και ανάλογα με τους σκοπούς τους.

Στα πλαίσια αυτά θεωρούμε πως πρέπει με κάθε θυσία να αποφύγουν την παγίδα οι αγρότες – ιδίως οι Έλληνες, οι οποίοι συμβιβάζονται ίσως ευκολότερα με τέτοιου είδους δηλητηριώδη προϊόντα, λόγω της κρίσης. Οφείλουν όμως να σκεφτούν πως οι κρίσεις κάποτε περνούν, ενώ οι καταστροφικές συνέπειες της καλλιέργειας τέτοιων προϊόντων παραμένουν και δεν αντιμετωπίζονται ποτέ.

Άλλωστε στην Ελλάδα «μαίνεται» ήδη μία τραγωδία στον τομέα της Υγείας (άρθρο) και δεν χρειαζόμαστε δεύτερη – η οποία θα ολοκλήρωνε τις τεράστιες ζημίες που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η πρώτη.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!