ΗΠΑ, τυφώνας στον προθάλαμο της Wall Street; – Σελίδα 2 – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ Χωρίς κατηγορία

ΗΠΑ, τυφώνας στον προθάλαμο της Wall Street;

Ρίχνοντας τώρα μια ματιά στα μέχρι τώρα δημοσιοποιημένα στοιχεία αποτελεσμάτων για το 1ο τρίμηνο του 2014, παρατηρούμε πως τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά (πλην κάποιων εξαιρέσεων).

Πολλοί είναι οι αναλυτές που προβλέπουν, πως η κερδοφορία των επιχειρήσεων θα μειωθεί κατά 1,6% στο 1ο τρίμηνο. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο αποδειχθεί, θα βιώσουμε μια σημαντική ενδεχομένως πτώση στους δείκτες των ΗΠΑ (θα είναι η πρώτη πτώση κερδοφορίας από το 3ο τρίμηνο του 2012, όταν επιβεβαιώθηκε πτώση της τάξεως του 1%). Σημειώνουμε εδώ πως το 2013, υπήρξε καλή χρονιά για τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Φυσικά, θα υπάρχουν και περιπτώσεις εταιρειών, που θα αναφερθούν στα προβλήματα που προκάλεσαν οι έντονες καιρικές συνθήκες στο 1ο τρίμηνο του 2014. Μολονότι, σε μερικές περιπτώσεις, οι αναφορές αυτές μπορεί να ευσταθούν, σε άλλες θα λειτουργούν απλά ως δικαιολογία.

.

S&P 500 - Προβλέψεις και πραγματικά στοιχεία

S&P 500 – Προβλέψεις και πραγματικά στοιχεία

.

Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν, είναι το ποια κατεύθυνση θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επενδυτές και εάν θα πρέπει να αποδεσμευθούν από τα χαρτοφυλάκια αμοιβαίων κεφαλαίων που έχουν τοποθετηθεί σε δείκτες και μετοχές των ΗΠΑ.

Ένας εκ των μεγάλων επενδυτών, ο MarcFaber (που έκανε και πάλι την εμφάνισή του στα ΜΜΕ), υποστηρίζει πως επίκειται μια διόρθωση της κλίμακας του 1987. Το πρόβλημα με την παραπάνω άποψη είναι πως ο κ. Faber φαίνεται να υποστηρίζει το ίδιο πράγμα από τον Μάιο του 2012:

.

.

Υποθέτουμε λοιπόν, πως στη περίπτωση που κάποιος προβλέπει για μεγάλο διάστημα μια διόρθωση στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, θα πέσει εν τέλει μέσα.

.

S&P 500 - διακυμάνσεις από το 1986 έως σήμερα

S&P 500 – διακυμάνσεις από το 1986 έως σήμερα

.

Στο παραπάνω διάγραμμα, φαίνονται καθαρά τα χαμηλά του S&P 500 για το έτος 1986. Μπορεί επίσης να παρατηρήσει κανείς πως ενάμιση χρόνο αργότερα (Απρίλιος του 1989), εάν κάποιος επενδυτής διατηρούσε τις θέσεις του, τότε η αξία του χαρτοφυλακίου του θα επανερχόταν απόλυτα.

Η χρυσή εποχή πάντως των συνεχών ανόδων (έως το 2000) φαίνεται να έχει πάψει να επαναλαμβάνεται και τη θέση της την έχει πάρει η εποχή της αβεβαιότητας, με διαδοχικές διορθώσεις (2000, 2008, 2014?).

Μολονότι διαφαίνεται στον ορίζοντα μια επικείμενη διόρθωση των αγορών στις ΗΠΑ, λόγω όμως του ότι οι κεντρικές Τράπεζες έχουν διαστρεβλώσει τα πραγματικά στοιχεία, κανείς δεν μπορεί να ξέρει με αντικειμενική βεβαιότητα (βάση στοιχείων δηλαδή) προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι δείκτες.

Το σίγουρο πάντως είναι πως η «μετανάστευση» των επενδυτών, από τις υψηλού ρίσκου μετοχές σε χαμηλών διακυμάνσεων μετοχές, φανερώνει πως ο προβληματισμός προχωράει και πλέον την πράξη.

.

*Καμία από τις πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν δεν αποτελεί προσφορά (ή υποκίνηση προσφοράς) για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε νομίσματος, προϊόντος ή χρηματοπιστωτικού μέσου ή συμμετοχή σε επενδύσεις, ή σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη στρατηγική εμπορικών συναλλαγών.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.