Διεθνείς εστίες ανάφλεξης – Σελίδα 3 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Διεθνείς εστίες ανάφλεξης

Η χρηματοπιστωτική αλληλοσύνδεση

Συνεχίζοντας, το ΔΝΤ χρησιμοποιεί μία καινούργια μεθοδολογία μέτρησης των οικονομικών κινδύνων, η οποία δίνει «έμφαση» στη χρηματοπιστωτική  αλληλοσύνδεση των κρατών, όπως και των τραπεζών – θέλοντας να αποφευχθούν στο μέλλον κρίσεις, όπως αυτές της Lehman Brothers και της Ελλάδας, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόλυτη κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στα πλαίσια αυτά (γράφημα που ακολουθεί) έχει διαπιστώσει ότι, η μεγαλύτερη «χρηματοπιστωτική αλληλοσύνδεση» παρουσιάζεται στη Μ. Βρετανία (ακολουθεί η Γερμανία), ενώ οι επτά από τις κορυφαίες δέκα χώρες, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, ευρίσκονται στην Ευρωζώνη (οι εννέα από τις δέκα στην ΕΕ).

.

Οι 10 χώρες με τη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική αλληλοσύνδεση - εξάρτηση

Οι 10 χώρες με τη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική αλληλοσύνδεση – εξάρτηση

.

Το γεγονός αυτό τεκμηριώνει τους μεγάλους κινδύνους της Ευρώπης, η οποία δεν θα μπορούσε να επιβιώσει από τυχόν χρεοκοπία μίας χώρας, όσο μικρή και αν είναι. Αυτό σημαίνει με τη σειρά του πως οι δυνατότητες διαπραγμάτευσης της Ελλάδας είναι (ακόμη) μεγάλες – οπότε δεν είναι κατανοητή η συμπεριφορά της κυβέρνησης, η οποία «συζητεί» την επιβολή νέων φόρων για το 2014, παρά το ότι γνωρίζει ότι η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει.

Πόσο μάλλον όταν η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού φαίνεται εξαιρετικά θετική – εάν φυσικά οι στατιστικές που ανακοινώνει η κυβέρνηση είναι «ελεύθερες λαθών».

 .

Η Ελλάδα

Στον πίνακα που ακολουθεί διαπιστώνεται η τεράστια μείωση των ελλειμμάτων της Ελλάδας, σε αντίθεση με χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία – στις οποίες φτάνει έως και -7% του ΑΕΠ του 2013, παρά το ότι αντιμετωπίζουν πολύ μικρότερη ύφεση από την πατρίδα μας, έχοντας επιβάλλει λιγότερους φόρους στους Πολίτες τους.

 .

Μεγέθη

2011

2012

2013

2014*

Καθαρά έσοδα

50.158

48.325

47.382

49.693

Δαπάνες

70.145

61.499

52.677

49.488

Έλλειμμα

-19.987

-13.174

-5.295

205

ΑΕΠ

206.400

193.479

182.911

183.089

Έλλειμμα / ΑΕΠ

-9,68%

-6,81%

-2,89%

0,11%

Πληρωμές Τόκων

16.348

12.224

6.100

6.150

Πρωτογενείς δαπάνες

51.561

47.529

44.831

41.946

 * Στόχος προϋπολογισμού

 .

Περαιτέρω, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο το απόλυτο ύψος του δημοσίου χρέους ή η σχέση του με το ΑΕΠ, αλλά η εξυπηρέτηση του – η οποία είναι σχετικά εφικτή, εάν επιτευχθεί η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων προς την ΕΕ (περί τα 240 δις €) σε 50 χρόνια, από 30 που είναι περίπου σήμερα.

Ειδικότερα, με τα σημερινά δεδομένα, οι μέσες ετήσιες πληρωμές χρεολυσίων (χωρίς τους τόκους) είναι της τάξης των 8 δις € (240 δις € δια 30 χρόνια) – οπότε, εάν πραγματοποιούταν το παραπάνω πλεόνασμα στο 2014, καθώς επίσης στα επόμενα χρόνια, αφενός μεν θα πληρωνόταν οι τόκοι, αφετέρου θα μπορούσαν να «ανακυκλωθούν» ίσως τα δάνεια, χωρίς να εξοφλούνται.

Εάν όμως ο χρόνος αποπληρωμής επιμηκυνόταν στα 50 χρόνια, τότε τα χρεολύσια θα μειωνόταν στα 4,8 δις € ετήσια – οπότε θα μπορούσαν να εξοφληθούν εν μέρει τα χρέη προς την ΕΕ (240 δις €), μαζί με τα υπόλοιπα (90 δις €). Με την προϋπόθεση τώρα της σταδιακής, ορθολογικής μείωσης των υπερβολικών φόρων, καθώς επίσης της υιοθέτησης μέτρων ανάπτυξης, η Ελλάδα θα είχε τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει τα χρέη της – αφού θα αυξανόταν το ΑΕΠ, οπότε και τα έσοδα του δημοσίου.

Επομένως, όλα όσα «μηδενιστικά» λέγονται σχετικά με την αδυναμία της χώρας μας να ανταπεξέλθει με το χρέος της είναι εν μέρει μόνο σωστά – αφού κάτι τέτοιο εξαρτάται αφενός μεν από τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της, αφετέρου από τα μέτρα που θα ληφθούν.

 .

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, δεν θα έπρεπε ίσως να παραλείψουμε να αναφερθούμε ξανά στους κινδύνους κραχ των χρηματιστηρίων της Δύσης – με επίκεντρο τις Η.Π.Α., όπου με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις (γράφημα που ακολουθεί), η άνοδος υπολογίζεται στο 4%.

.

(*Πατήστε στο διάγραμμα για μεγέθυνση)

(*Πατήστε στο διάγραμμα για μεγέθυνση)

.

Αντίθετα, η πτώση (ρίσκο) θα μπορούσε να φτάσει μακροπρόθεσμα έως και το 76%, εάν είναι κανείς απαισιόδοξος – έχοντας διαπιστώσει πως από καιρό τώρα η πραγματική οικονομία έχει «αποκολληθεί» από τη χρηματιστηριακή, με τους δείκτες να τροφοδοτούνται τεχνητά από τις κεντρικές τράπεζες.

Βασίλης Βιλιάρδος, για το Analyst.gr   


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!