Kosher & Halal, «Θρησκευτικές πιστοποιήσεις» με μεγάλο εξαγωγικό ενδιαφέρον – The Analyst
ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΕΜΠΟΡΙΟ & ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Kosher & Halal, «Θρησκευτικές πιστοποιήσεις» με μεγάλο εξαγωγικό ενδιαφέρον

Οι θρησκευτικές πιστοποιήσεις διαθέτουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμπορική πλευρά που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Μπορεί ο πυρήνας τους να αποτελείται από καταναλωτές συγκεκριμένων θρησκειών, αλλά είναι βέβαιο πως επεκτείνεται και πολύ πέρα από αυτόν.

.

K&H-1

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

Οι «θρησκευτικές πιστοποιήσεις» στην συσκευασία διαφόρων ειδών διατροφής (τροφίμων και ποτών) παρουσιάζουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Ελληνική εξαγωγική βιομηχανία – και όχι μόνο. Η δυνατότητα ευκολότερης πρόσβασης σε ένα τεράστιο καταναλωτικό κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο (και φυσικά μέσα στην Ελλάδα), το οποίο επιλέγει την τροφή ή τα ποτά του είτε με θρησκευτικά κριτήρια, είτε απλά με ποιοτικά κριτήρια χωρίς θρησκευτικό «υπόβαθρο», αποτελεί πλέον ένα δεδομένο που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Ας δούμε όμως περιληπτικά, τι ακριβώς σημαίνουν οι «θρησκευτικές πιστοποιήσεις» Kosher (προφέρεται Κασσέρ) & Halal (Χαλάλ) όχι μόνο για τους πληθυσμούς των Εβραίων και των Μουσουλμάνων, αλλά και για απλούς καταναλωτές που δεν έχουν σχέση ούτε με Εβραίους, ούτε με Μουσουλμάνους αλλά αγοράζουν προϊόντα με τις «θρησκευτικές» αυτές πιστοποιήσεις, επειδή θεωρούν ότι είναι πιο υγιεινά και πιο αγνά. Τα προϊόντα που φέρουν τις πιστοποιήσεις Kosher & Halal μπορούν να παραχθούν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, με τον έλεγχο και την εποπτεία των αντίστοιχων οργανισμών πιστοποιήσεων.

.

K&H-2.

.

Η πιστοποίηση Kosher χαρακτηρίζει 400.000 περίπου προϊόντα που παράγονται από 2.400 επιχειρήσεις σε έξη ηπείρους, κατάλληλα για την εβραϊκή διατροφή με κανόνες οι οποίοι έχουν τις ρίζες τους στην Βίβλο και στην εβραϊκή παράδοση. Προϋποθέτει μια σειρά από προϋποθέσεις που καλύπτουν την επιλογή των πρώτων υλών, τον συνδυασμό των συστατικών και τον τρόπο παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων.

Η πιστοποίηση Kosher είναι ετήσια, έχει πολλές και διαφορετικές μορφές και χορηγείται από διαφορετικούς οργανισμούς Kosher οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τα διάφορα σύμβολα (ΟΚ, ΟU, KF, KLBD κλπ.) καθώς και από Ραβίνους οι οποίοι την χορηγούν με την πιστοποίηση «επίβλεψης Ραβίνου».

Μια παραγωγική επιχείρηση που παράγει 50 ή 100 διαφορετικά προϊόντα, μπορεί να επιλέξει ένα μόνο προϊόν το οποίο θα έχει την πιστοποίηση και μάλιστα το ίδιο εμπορικό σήμα μπορεί να κυκλοφορεί στην αγορά τόσο με πιστοποίηση Kosher για κάποια συγκεκριμένη αγορά όσο και χωρίς την πιστοποίηση, εφ΄ όσον διαφοροποιεί τα συστατικά του.

Γενικά, υπάρχουν τέσσερα προκαταρκτικά και βασικά βήματα για την απόκτηση πιστοποίησης Kosher σε ένα προϊόν.

  1. Το πρώτο αφορά την κατάρτιση ενός καταλόγου, γνωστού ως Βήμα Α, με συστατικά που είναι αποδεκτά να χρησιμοποιούνται σε προϊόντα που έχουν την συγκεκριμένη πιστοποίηση. Εάν τα συστατικά κάποιου προϊόντος που επιθυμεί να πιστοποιηθεί δεν περιλαμβάνονται στα 200.000 συστατικά που είναι ήδη εγκεκριμένα, πρέπει να τροποποιηθούν με την επιλογή κάποιων άλλων που είναι ήδη εγκεκριμένα.
  2. Το δεύτερο αφορά την κατάρτιση ενός καταλόγου, γνωστού ως Βήμα Β, με τις εμπορικές επωνυμίες και τα συγκεκριμένα προϊόντα που πρόκειται να πιστοποιηθούν. Στον κατάλογο αυτό προσδιορίζεται εάν ένα προϊόν θα έχει ένα απλό σύμβολο (που δηλώνει ότι είναι pareve , δηλαδή που δεν περιέχει συστατικά κρέατος ή γάλακτος), ένα “D” (που χαρακτηρίζει γαλακτοκομικά προϊόντα), ή  ένα “P” (που δηλώνει χρήση για το Πάσχα και για όλο το χρόνο).
  3. Πιθανή καθιέρωση ειδικών οδηγιών που σχετίζονται με την χρήση του μηχανολογικού εξοπλισμού ο οποίος παράγει τόσο προϊόντα πιστοποιημένα με Kosher όσο και προϊόντα που δεν είναι πιστοποιημένα ή παράγει ταυτόχρονα γαλακτοκομικά προϊόντα (σήμα “D”) και προϊόντα που δεν περιέχουν συστατικά κρέατος ή γάλακτος (pareve). Οι οδηγίες αυτές είναι πιθανόν να περιέχουν απαιτήσεις για τον πλήρη διαχωρισμό των γραμμών παραγωγής, ανάλογα με τα παραγόμενα προϊόντα.
  4. Αντιπροσώπευση της πιστοποίησης από Ραβίνο και εκχώρηση πεδίου περιοδικών ελέγχων, με επί τόπου εξέταση του πιστοποιημένου χώρου παραγωγής κατά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να επιβεβαιωθεί η πλήρης εφαρμογή των Βημάτων Α και Β καθώς και η συμμόρφωση με τις πιθανές απαιτήσεις οδηγιών. Ο Ραβίνος – συντονιστής χειρίζεται την συγκεκριμένη αίτηση πιστοποίησης και είναι εξουσιοδοτημένος να απαντάει σε ερωτήσεις και απορίες και να καθοδηγεί καθ΄ όλη την διάρκεια της πιστοποίησης.

Η χρέωση που γίνεται στις διάφορες επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να πιστοποιήσουν ένα ή περισσότερα προϊόντα τους καθορίζεται κατά περίπτωση. Δηλαδή δεν υπάρχει ένας προκαθορισμένος τιμοκατάλογος, αλλά κάθε αίτημα αξιολογείται ξεχωριστά και επιβάλλεται μια χρέωση που είναι διαπραγματεύσιμη μεταξύ της επιχείρησης και του συντονιστή-ραβίνου.

Πρόσφατα, άνοιξε στην Αθήνα και λειτουργεί το πρώτο εστιατόριο με παραδοσιακά φαγητά της εβραϊκής κουζίνας  που είναι πιστοποιημένα – το εστιατόριο Athens Kosher Restaurant (Αισώπου 10, Ψυρρή, τηλέφωνα 210 32 33 825  και  6972 87 99 44) υπό την επίβλεψη του Ραβίνου Mendel Hendel. Λειτουργεί καθημερινά από τις 5 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ.

Στην Θεσσαλονίκη, εκτός από την συναγωγή η οποία προσφέρει μόνο κατά παραγγελία πιστοποιημένη κατά Kosher Ισραηλινή κουζίνα, λειτουργεί Kosher Restaurant στα Λαδάδικα προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο αυξανόμενος τουρισμός από το Ισραήλ, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας της συμπρωτεύουσας για την εβραϊκή κοινωνία.

.

K&H-3.

.

Η πιστοποίηση Halal χαρακτηρίζει την συμμόρφωση προϊόντων τροφίμων στους κανόνες της Ισλαμικής Σαρίας και απαιτεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως τα καθιερωμένα συστήματα υγιεινής, η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος από το χωράφι στο τραπέζι, η αξιολόγηση της επικινδυνότητας, η σήμανση και η συνεχής παρακολούθηση του.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.