Καινούργιες εστίες πυρκαγιάς – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Καινούργιες εστίες πυρκαγιάς

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Η Αργεντινή βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο βίαιη κοινωνική έκρηξη της πρόσφατης ιστορίας της, την ίδια ώρα που βυθίζεται σε μία σοβαρότατη οικονομική κρίση. Ο απολογισμός των βιαιοτήτων, οι οποίες ξέσπασαν ως συνέπεια της απεργίας των αστυνομικών που άρχισε πριν από μια εβδομάδα, είναι πλέον εννέα νεκροί, περίπου 100 τραυματίες και δεκάδες συλληφθέντες.

Συγκλονιστικές φωτογραφίες κάνουν το τελευταίο 48ωρο τον γύρο του κόσμου, όπου άνθρωποι απαθανατίζονται να σπάζουν με μίσος καταστήματα, να λεηλατούν περιουσίες και να κλέβουν τρόφιμα, έπιπλα και κοσμήματα. Οι πράξεις λεηλασίας είναι κάτι στο οποίο επανέρχεται η Αργεντινή, έπειτα από το τέλος της δεκαετίας του 1980.

.

(*Πατήστε στο διάγραμμα για μεγέθυνση)

(*Πατήστε στο διάγραμμα για μεγέθυνση)

.

Όπως φαίνεται από το παραπάνω διάγραμμα, το εξωτερικό χρέος της Αργεντινής, από το οποίο οδηγήθηκε το 2000 στη χρεοκοπίαμετά τη λεηλασία της από το ΔΝΤ, αυξάνεται συνεχώς – αν και με διακυμάνσεις. Η οικονομική της κατάσταση δε επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα – με το ενδεχόμενο μίας νέας στάσης πληρωμών να είναι πιθανότερο από ποτέ.

.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ  

Οι οικονομικές προοπτικές της χώρας (ΑΕΠ 176,2 δις $, εργαζόμενοι 22,11 εκ.) έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό – ενώ η ύφεση δυσκολεύει τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Τα ασφάλιστρα κινδύνου χρεοκοπίας της Ουκρανίας (CDS) έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, λόγω των διαδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα, ενώ τα συναλλαγματικά της αποθέματα είναι πολύ χαμηλά.

Το 2014 θα πρέπει να εμβάσει 15 δις $ στη Ρωσία, για την πληρωμή του φυσικού αερίου – γεγονός αρκετά δύσκολο, εκτός εάν αποδεχθεί τις προϋποθέσεις που έθεσε το ΔΝΤ για να την δανείσει. Όπως φαίνεται πάντως από το διάγραμμα που ακολουθεί, οι οικονομικοί δείκτες της είναι όλοι αρνητικοί.

.

Εξέλιξη χρηματιστηριακών δεικτών της Ουκρανίας (Βάση το 100)

Εξέλιξη χρηματιστηριακού δείκτη PFTS της Ουκρανίας (κόκκινο)(Βάση το 100), εξέλιξη της ισοτιμίας του νομίσματος της χώρας προς το αμερικάνικο δολάριο (μαύρο), οικονομικές προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας (γαλάζιο)

.

Η κυβέρνηση της, για να μην έλθει σε αντίθεση με τη Ρωσία, δεν υπέγραψε τη συμφωνία συνεργασίας με την ΕΕ – γεγονός που επανέφερε στη συνείδηση των πολιτών της τον παραδοσιακό εθνικό διαχωρισμό: στις ανατολικές επαρχίες, όπου ομιλούνται κυρίως τα ρωσικά (το 30% μιλούν στο σπίτι μόνο ρωσικά), ενώ εκπροσωπούνται από το κυβερνητικό κόμμα, καθώς επίσης στις δυτικές, οι οποίες είναι προσανατολισμένες προς την Ευρώπη και εκπροσωπούνται από την αντιπολίτευση.

Οι βασικές αντιθέσεις πάντως μέσα στη χώρα δεν πρόκειται να επιλυθούν εάν κερδίσει η αντιπολίτευση τις εκλογές – ενώ δεν φαίνεται καμία προοπτική οικονομικής και πολιτικής καλυτέρευσης στο εγγύς μέλλον.

 .

ΤΟΥΡΚΙΑ   

Όπως συμβαίνει και στη Βραζιλία, οι εκλογές στην Τουρκία πλησιάζουν (2014) – όπου ο πρόεδρος της θα εκλεγεί για πρώτη φορά απ’ ευθείας από τους πολίτες. Πιθανότατα ο σημερινός πρωθυπουργός της θα κερδίσει την πλειοψηφία τον Αύγουστο – αν και υπάρχουν πολλές αντιδράσεις εκ μέρους της αστικής μεσαίας τάξης, των νεαρών κυρίως, οι οποίοι έχουν ενωθεί μεταξύ τους στην καταπιεζόμενη από την αστυνομία «Generation Gezi».

Εν τούτοις, η πλειοψηφία των κατοίκων είναι στο πλευρό της ισλαμικής συντηρητικής κυβέρνησης – η οποία, εκτός απροόπτου, θα κερδίσει τις εκλογές. Αν και ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 4% για το 2014, η εγχώρια βιομηχανία δεν έχει εμπιστοσύνη στο μέλλον – γνωρίζοντας φυσικά ότι η ανάπτυξη στηρίζεται στις κατασκευές, ενώ έχει δημιουργηθεί μία τεράστια φούσκα στην αγορά ακινήτων (ανάλυση μας).

.

Εξέλιξη χρηματιστηριακών δεικτών της Τουρκίας (Βάση το 100)

Εξέλιξη χρηματιστηριακού δείκτη National 100 της Τουρκίας (κόκκινο)(Βάση το 100), εξέλιξη της ισοτιμίας του νομίσματος της χώρας προς το αμερικάνικο δολάριο (μαύρο), οικονομικές προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας (γαλάζιο)

.

Από την άλλη πλευρά οι επενδυτές, οι οποίοι είχαν αποσύρει μαζικά τα κεφάλαια τους το Μάιο, δεν έχουν επιστρέψει στο σύνολο τους – γεγονός που επηρεάζει όλους τους οικονομικούς δείκτες της χώρας, όπως φαίνεται από το παραπάνω διάγραμμα, αφού η οικονομία της είναι εξαρτημένη από την εξωτερική χρηματοδότηση.

Τυχόν περιορισμός της «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE) εκ μέρους της Fed θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην Τουρκία – κυρίως στη λίρα που υποφέρει από το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο υπολογίζεται στο 6% το επόμενο έτος. Η κεντρική τράπεζα δεν αυξάνει το βασικό της επιτόκιο, παρά το ότι με τον τρόπο αυτό θα κέρδιζε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σταματώντας την καθοδική πορεία της λίρας – φοβούμενη προφανώς τον πληθωρισμό.

Η κατάσταση της Τουρκίας πάντως είναι κρίσιμη, κυρίως λόγω του υπερχρεωμένου νεαρού πληθυσμού της, αλλά και της αδυναμίας της να ισοσκελίσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών – επειδή είναι υποχρεωμένη να εισάγει πρώτες ύλες και ενέργεια.

Η δεινή οικονομική της θέση, σε συνδυασμό με τη μεγαλομανία του πρωθυπουργού της, την οδηγεί σε δύσβατα μονοπάτια – αφού, για να καλύψει τα εσωτερικά της προβλήματα, επιχειρεί την εξωτερίκευση τους, τη «φυγή προς τα εμπρός» δηλαδή, μέσω ανόητων εδαφικών διεκδικήσεων στα Βαλκάνια.

 .

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ίσως δεν κατανοεί κανείς με την πρώτη ματιά ότι, όλες οι παραπάνω χώρες έχουν ένα κοινό γνώρισμα μεταξύ τους: έχουν υποστεί στο παρελθόν την εισβολή του ΔΝΤ, από την οποία αφενός μεν έχουν λεηλατηθεί, αφετέρου έχουν υποστεί τα πάνδεινα, ενώ οι οικονομίες τους θα είναι για πολλές δεκαετίες «ελαττωματικές».

Οι μπράβοι των διεθνών τοκογλύφων, όταν εισβάλλουν σε κάποιο κράτος, το οποίο έκανε το λάθος να υπερχρεωθεί και να μην δηλώσει αμέσως στάση πληρωμών, αλλά να προσπαθήσει να αποφύγει «με τη βοήθεια τους» τη χρεοκοπία, λειτουργούν ουσιαστικά όπως οι φυλακές – όχι δηλαδή σαν «σωφρονιστήρια», αλλά σαν «κολαστήρια», αφήνοντας ανεξίτηλα και για πάντα τα σημάδια των βασανιστηρίων, στα οποία καταδικάζουν τις χώρες-θύματα τους.

Στα πλαίσια αυτά, είναι πολλές φορές προτιμότερη η χρεοκοπία, παρά το ότι είναι εξαιρετικά οδυνηρή για τους Πολίτες μίας χώρας, από την προσφυγή της στο ΔΝΤ – αφού τουλάχιστον δεν λεηλατείται η ιδιωτική και δημόσια περιουσία της, οπότε έχει πολλές πιθανότητες να επανέλθει στην προηγούμενη της κατάσταση. Αντίθετα, όταν προσφύγει στο ΔΝΤ, οι πιθανότητες «επαναφοράς της» είναι σχεδόν μηδενικές – γεγονός που στην περίπτωση της Ελλάδας σημαίνει ότι, θα ήταν προτιμότερη η εκδίωξη του ΔΝΤ με κάθε θυσία, πριν ακόμη «εκτελέσει» το μακάβριο έργο του.

Ολοκληρώνοντας υπενθυμίζουμε ότι, με τους δολοφόνους των λαών δεν διαπραγματεύεσαι – είτε τους δέχεσαι όπως είναι, εφαρμόζοντας πιστά τις εντολές τους, είτε τους διώχνεις αμέσως. Εκείνες οι χώρες οι οποίες, όπως η πατρίδα μας, επέλεξαν το μέσο δρόμο, υπέφεραν περισσότερο από όλες τις άλλες – με το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών τους να οδηγείται κυριολεκτικά στο ικρίωμα, στην απόλυτη εξαθλίωση και στο θάνατο.

Εάν λοιπόν δεν εκδιωχθεί άμεσα το ΔΝΤ, η Γερμανία επίσης, με κάθε κόστος, τότε αυτά που βιώνουμε δεν είναι απολύτως τίποτα, μπροστά σε αυτά που θα ακολουθήσουν – ξεπερνώντας ακόμη και τις καταστροφές, ψυχικές και υλικές, που προκαλεί ένας συμβατικός πόλεμος.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!