
Η χώρα μας, εκτός από πλούσιους υδάτινους πόρους έχει και μια σημαντική Βιομηχανία που εμφιαλώνει (και εξάγει) νερό.
(To άρθρο αποτελείται από 3 Σελίδες)
Το Νερό, το σημαντικότερο μετά το οξυγόνο συστατικό ζωής, αποτελεί το πολυπληθέστερο στοιχείο της φύσης αφού καλύπτει τα 2/3 του πλανήτη μας. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον ανθρώπινο οργανισμό:
Από το μισό έως τα 2/3 του οργανισμού μας είναι νερό, ανάλογα με το ποσοστό λίπους του κάθε σώματος, το φύλο και την ηλικία, ενώ η θρεπτική του αξία είναι τεράστια : Ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει χωρίς τροφή ακόμα και 70 μέρες, αλλά χωρίς νερό δεν μπορεί να επιβιώσει περισσότερο από 15 μέρες!
Η Ελλάδα, πλούσια σε υδάτινους πόρους με μέση ετήσια βροχόπτωση 700mm / χρόνο, αντιμετωπίζει προβλήματα διαχείρισης των υδάτινων πόρων της αφού στις τρείς διαφορετικές κλιματικές περιοχές που διαθέτει, υποδέχεται τελείως διαφορετική ποσότητα υδάτων.
Η χώρα μας, εκτός από πλούσιους υδάτινους πόρους έχει και μια σημαντική Βιομηχανία που εμφιαλώνει (και εξάγει) νερό. Το δυναμικό αυτό των Ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην εμφιάλωση νερού είναι ενταγμένο σε δύο διαφορετικούς Συνδέσμους:
Ο πιο σημαντικός από απόψεως μεγέθους επιχειρήσεων-μελών, είναι ο «Σύνδεσμος Εταιριών Εμφιαλώσεων Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού, Σ.Ε.ΦΥ.ΜΕ.Ν.» τα μέλη του οποίου προσφέρουν στην αγορά τα γνωστότερα «σήματα» στον χώρο των εμφιαλωμένων νερών – όλα ανήκουν στην κατηγορία των «φυσικών μεταλλικών νερών» τα οποία εμφιαλώνονται χωρίς καμιά άλλη επεξεργασία πέραν ενός απλού φιλτραρίσματος:
«Βίκος» (Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων ΑΕ), «Ζαγόρι» (Χήτος ΑΒΕΕ), «Σουρωτή» (Σουρωτή ΑΕ), «Κορπί» (Νεστλέ Ελλάς ΑΕ), «Αύρα» (Coca-Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως ΑΕ», «Ιόλη» (Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ), «Υδρία» (Υδρία Μεταλλικά Νερά ΑΕΒΕ), «Εύδωρο» (ΛΑ.Β.Ε. ΑΕ), «Σέλι» (Σ. Μεντεκίδης ΑΕ), «Ήβη» (Pepsico-Ηβη ΑΒΕ» και «Υγεία» (Μεταλλικά νερά Χ. Δεκανίκας & Σια ΟΕ).
Ο δεύτερος συνδικαλιστικός φορέας του χώρου (Πανελλήνια Ένωση Εμφιαλωτών Νερού – Π.Ε.Ε.Ν) περιλαμβάνει 35 περίπου μικρότερες επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίες εμφιαλώνουν κυρίως επιτραπέζια νερά στα οποία επιτρέπεται η επεξεργασία του νερού κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Κάποια πάντως από μέλη της Π.Ε.Ε.Ν εμφιαλώνουν και Φυσικό Μεταλλικό Νερό.
Η Πανελλήνια Ένωση Εμφιαλωτών Νερού – Π.Ε.Ε.Ν., βρίσκεται σε μια διαρκή «αντιδικία» με τον Σ.Ε.ΦΥ.ΜΕ.Ν. σχετικά με την ποιότητα του «φυσικού μεταλλικού νερού» σε σχέση με το απλό (και φθηνότερο) «επιτραπέζιο νερό».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σ.Ε.ΦΥ.ΜΕ.Ν. Κωνσταντίνο Κούτσα «Το επιτραπέζιο νερό είναι διαφορετικό από το φυσικό μεταλλικό νερό. Το επιτραπέζιο νερό έχει υποστεί χημική επεξεργασία, προκειμένου να καταστεί κατάλληλο προς πόση και ούτε έχει τις ευεργετικές ιδιότητες των φυσικών Μεταλλικών Νερών».
Αντίθετα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Π.Ε.Ε.Ν Κωνσταντίνο Αναστασόπουλο «Το επιτραπέζιο νερό δεν διαφέρει στην χώρα μας από το φυσικό μεταλλικό νερό λόγω του πλούτου των υδάτινων πόρων που διαθέτουμε. Επί πλέον, όλες οι προϋποθέσεις εμφιάλωσης του επιτραπέζιου νερού καθορίζονται από την Εθνική και την Κοινοτική νομοθεσία και όλα τα μέλη μας ελέγχονται συστηματικά για την εφαρμογή της κειμένης νομοθεσίας».
.
.
Σε επίπεδο πάντως συνολικής αγοράς για το 2012 η κατηγορία των «φυσικών μεταλλικών νερών» υπολογίζεται σε 72%, η (φθηνότερη) κατηγορία των «επιτραπέζιων νερών» υπολογίζεται σε 23,5% και η κατηγορία των «ανθρακούχων νερών» σε μόλις 4,5%.
Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία (έτους 1999) του Ινστιτούτου Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών, στην Ελληνική αγορά κυκλοφορούσαν 67 εμπορικά σήματα εμφιαλωμένου νερού από τα οποία τα 23 ήταν Φυσικά Μεταλλικά Νερά και τα 44 Επιτραπέζια νερά. Δυστυχώς σήμερα δεν γνωρίζουμε πόσα σήματα Ελληνικών νερών κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά διότι, σύμφωνα με την Διευθύντρια Εργαστηρίου νερού του Ινστιτούτου Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών Κυρία Ε. Γκιντώνη, «άδειες εμφιάλωσης νερού χορηγούνται από το κεντρικό και τα περιφερειακά παραρτήματα του ΙΓΜΕ, έτσι η συγκέντρωση στοιχείων από την Ελληνική επικράτεια απαιτεί έγγραφο αίτημα στην Γ. Διεύθυνση του ΙΓΜΕ-ΕΚΒΑΑ και η διενέργεια μιας εργασίας που θα απαιτήσει πολύ χρόνο».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) το έτος 2011 συγχωνεύτηκε με το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) στον ενιαίο φορέα του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού προσωπικού τους περίπου στο ήμισυ.
Εξ άλλου, οι εισαγωγές εμφιαλωμένου νερού σε συνολικό επίπεδο είναι γενικά μικρές αλλά στα ανθρακούχα το εισαγόμενο Perrier καταλαμβάνει σημαντικό μερίδιο της συγκεκριμένης κατηγορίας με κυριότερο πλέον «ανταγωνιστή» το δικό μας «Σουρωτή» το οποίο κερδίζει θέσεις στα ράφια των αλυσίδων λιανικής της χώρας μας – και όχι μόνο, κάτω από την «πίεση» της ολοένα και εντονότερης καταναλωτικής τάσης να «Αγοράζουμε Ελληνικά!»
To άρθρο αποτελείται από 3 Σελίδες (…)