Η κατάρα της Fed – Σελίδα 2 – The Analyst

Η κατάρα της Fed

195 total views, 1 views today

Αναλυτικότερα, το 1979 ανέλαβε τη διοίκηση ο P.Volcker, «περιορίζοντας» τη νομισματική πολιτική – για να αντιμετωπίσει το διψήφιο πληθωρισμό, ο οποίος απειλούσε τη χώρα.

Το μέγεθος και ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων, με τη βοήθεια των οποίων ο διοικητής επιδίωξε να φέρει εις πέρας την αποστολή του, ήταν καταιγιστικός – επιβαρύνοντας σημαντικά την αγορά ομολόγων, με τις αξίες των δεκαετών να μειώνονται κατά -12%, επιβεβαιώνοντας με τη σειρά τους την κατάρα της Fed.

.

Πτώση του δολαρίου κατά 17 της εκατό το 2006, με διοικητή της Fed τον Ben Bernanke
Πτώση του δολαρίου κατά 17% το 2006, με διοικητή της Fed τον Ben Bernanke

.

Η ανάληψη της διοίκησης από τον A.Greenspan ήταν πού πιο «επεισοδιακή» – αφού δύο μήνες μετά ο χρηματιστηριακός δείκτης (Dow Jones) έχασε το 35% της αξίας του. Επρόκειτο για μία τεράστια πτώση, για μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις των αγορών των τελευταίων δεκαετιών.

.

O Dow Jones σε ελεύθερη πτώση 35 της εκατό, επί αναλήψεως διοίκησης της Fed του Allan Greenspan
O Dow Jones σε ελεύθερη πτώση 35 %, επί αναλήψεως διοίκησης της Fed του Allan Greenspan

.

Η πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου κατά -17% απέναντι σε όλα τα σημαντικά νομίσματα, ήταν αυτή που χαρακτήρισε την ανάληψη της διοίκησης από τον κ.Bernanke (2006), ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το Φεβρουάριο. Αμέσως μετά, τον Οκτώβριο του 2007, κατέρρευσαν ξαφνικά οι δείκτες των χρηματιστηρίων, οι τιμές των οποίων έπεσαν κατά -50% έως το 2009. Επρόκειτο για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, την οποία βιώνουμε ακόμη, παρά την επαναφορά των δεικτών σε υψηλά επίπεδα.

Ως βασικές αιτίες των αναταραχών, οι οποίες συνόδευαν τους νέους διοικητές της Fed τα τελευταία χρόνια, θεωρούνται οι εξής:

(α) το ότι οι αγορές αργούν να εμπιστευθούν τον εκάστοτε καινούργιο, περιμένοντας, αποσυρόμενες από τις συναλλαγές, να δουν την πολιτική που θα ακολουθήσει και

(β)  η συνεχής επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών των Η.Π.Α. τις τελευταίες δεκαετίες, μετά την έξοδο από τον κανόνα του χρυσού (υπερχρέωση κλπ.).

Περαιτέρω έχουμε την άποψη ότι, οι επιδείνωση των μακροοικονομικών δεικτών θα ευρίσκεται στο ζενίθ της τον επόμενο χρόνο – γεγονός που ασφαλώς γνωρίζουν καλύτερα από εμάς οι αγορές.

Εάν λοιπόν συνεχίσει η κατάρα της Fed, τότε η νέα διοικητής θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία «τριπλή δοκιμασία», άνευ προηγουμένου: με τις τιμές των μετοχών, με την ισοτιμία του δολαρίου και με τα ομόλογα. Επομένως, με την καταιγίδα των καταιγίδων, η οποία δεν θα αφορά μόνο τις Η.Π.Α., αλλά ολόκληρη την υφήλιο.

Με την «ιαπωνική βόμβα» δε έτοιμη να εκραγεί, αφού το εμπορικό έλλειμμα (σχήμα που ακολουθεί) έφτασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ (9,5 δις $), για 15ο συνεχή μήνα (51 δις $ το εξάμηνο Απρίλιο-Σεπτέμβρη), λόγω του αυξημένου κόστους των εισαγωγών ενέργειας και τροφίμων, σαν αποτέλεσμα της υποτίμησης του γεν, η κατάσταση στον πλανήτη γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη.

Εμπορικά στοιχεία της Ιαπωνίας - Εμπορικό Ισοζύγιο (γκρί), Εξαγωγές (μπλέ), Εισαγωγές (καφέ).
Εμπορικά στοιχεία της Ιαπωνίας – Εμπορικό Ισοζύγιο (γκρι), Εξαγωγές (μπλε), Εισαγωγές (καφέ).

.

Αναλυτικότερα, οι εισαγωγές της Ιαπωνίας αυξήθηκαν κατά 16,5% το Σεπτέμβριο, σε σχέση με το προηγούμενο έτος (70,3 δις $), ενώ οι εξαγωγές κατά 11,5% (60,9 δις $). Οι εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου, ενώ οι εισαγωγές σόγιας και άλλων τροφίμων, καθώς επίσης μηχανημάτων, αυξήθηκαν με διψήφια ποσοστά.

Οι Η.Π,Α. παρέμειναν ο μεγαλύτερος εξαγωγικός εταίρος της Ιαπωνίας  (11,3 δις $), ενώ οι εισαγωγές από τις Η.Π.Α. ανήλθαν σε 6,8 δις $. Το πλεόνασμα της Ιαπωνίας απέναντι τις Η.Π.Α. αυξήθηκε κατά 25%, σε σχέση με το 2012.

Όμως, το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας σε σχέση με την Κίνα εκτινάχθηκε στο 87% (6,4 δις $) – με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 11,4% (10,6 δις $) και τις εισαγωγές κατά 30,9% (στα 17 δις $). Όπως λέγεται δε, η Κίνα έχει ως «μερκαντιλιστικό» στόχο τη αύξηση του ΑΕΠ της εις βάρος της Ιαπωνίας – μία ειρωνεία της τύχης, με δεδομένη την πολεμική εχθρότητα των δύο χωρών.

Advertisements

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.