Η «επιτυχία» του πληθωρισμού – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η «επιτυχία» του πληθωρισμού

.

O πληθωρισμός ήταν και είναι μεν ο από μηχανής Θεός για την κυβέρνηση, τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά η απόλυτη καταστροφή για τους Πολίτες – οι οποίοι δεν υπερφορολογούνται μόνο από το κράτος και ληστεύονται από τις τράπεζες/επιχειρήσεις αλλά, επί πλέον, καταρρέει η αγοραστική αξία των μισθών και των συντάξεων τους, αφού οι αυξήσεις τους είναι μακράν χαμηλότερες του πληθωρισμού, χωρίς να αντιδράει κανένας. Το πρόβλημα πάντως της ακρίβειας είναι στην ουσία πρόβλημα χαμηλών μισθών – ενώ η λύση του προϋποθέτει την αύξηση των επενδύσεων και την παραγωγή πλούτου, με τη σωστή κυβερνητική πολιτική και με τη στήριξη του τραπεζικού τομέα.

.

Ανάλυση

Η μεγαλύτερη «επιτυχία» της κυβέρνησης, όσον αφορά την οικονομία, ήταν και είναι ο πληθωρισμός – όπου ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, ο συγκρίσιμος δηλαδή με τις άλλες χώρες της ΕΕ, αυξήθηκε στις 118,17 μονάδες τον Οκτώβρη του 2023, από περίπου 100 στις αρχές του 2021, οπότε κατά 18,17%! (στα τρόφιμα πάνω από 30%, ενώ ακολουθούν τα ενοίκια, το ηλεκτρικό ρεύμα κλπ.).

«Επιτυχία», επειδή μέσω του πληθωρισμού μειώνεται η σχέση χρέους προς ΑΕΠ, για την οποία χαίρονται οι ιθαγενείς  – ενώ αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα. Πρόκειται λοιπόν καθαρά για υπερφορολόγηση των Πολιτών – όχι όμως με την αύξηση των συντελεστών, όπως επί μνημονίων και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τη διατήρηση τους στα ίδια επίπεδα, στις αυξημένες τιμές.

Ο πληθωρισμός δεν βοηθάει βέβαια μόνο το κράτος, αλλά και τις τράπεζες – αφού με τη διατήρηση των επιτοκίων καταθέσεων σε χαμηλά, σχεδόν μηδενικά επίπεδα, «ληστεύουν» τους καταθέτες τους. Στα 195 δις € καταθέσεων, το πραγματικό όφελος για τις τράπεζες μέσα σε δύο μόλις χρόνια, οπότε οι απώλειες των καταθετών τους σε όρους αγοραστικής αξίας, είναι της τάξης του 18% – επομένως περί τα 35 δις €.  Πώς να μην αυξάνονται λοιπόν οι τιμές των μετοχών τους;

Βοηθάει επίσης τις υπόλοιπες μεγάλες επιχειρήσεις, ειδικά τα καρτέλ που επιτυγχάνουν ρεκόρ ετησίων κερδών – όπως στο παράδειγμα της ΔΕΗ που αύξησε τα περιθώρια κέρδους της (EBIDTA) κατά σχεδόν 400%, χωρίς να αντιδράσει κανένας!

Τα εισαγωγικά στη λέξη «επιτυχία» σημαίνουν λοιπόν πως ο πληθωρισμός ήταν και είναι μεν ο από μηχανής Θεός για την κυβέρνηση, τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά η απόλυτη καταστροφή για τους Πολίτες – οι οποίοι δεν υπερφορολογούνται μόνο από το κράτος και ληστεύονται από τις τράπεζες/επιχειρήσεις αλλά, επί πλέον, καταρρέει η αγοραστική αξία των μισθών και των συντάξεων τους, αφού οι αυξήσεις τους είναι μακράν χαμηλότερες του πληθωρισμού (δεν ισχύει βέβαια σε πολλές άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία, όπου οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 6,6% μόνο το 3ο τρίμηνο του 2023 – σε επίπεδα ρεκόρ και υψηλότερα του πληθωρισμού, πηγή).

Είναι ίσως η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού ανέκαθεν οι εργαζόμενοι απαιτούσαν ανάλογες αυξήσεις των αμοιβών τους (α) με τον πληθωρισμό και (β) με την άνοδο της ανταγωνιστικότητας τους. Από τις τράπεζες δε, απαιτούσαν επιτόκια τουλάχιστον ίσα με τον πληθωρισμό.

Ο τρόπος που το έχει επιτύχει τώρα η κυβέρνηση, είναι με την παροχή επιδομάτων ελεημοσύνης για να μην υπάρχουν αντιδράσεις – όπου οι εργαζόμενοι δεν καταλαβαίνουν πως είναι εφάπαξ, οπότε δεν μετρούν στις συντάξεις και στις μισθολογικές τους βελτιώσεις, ενώ  προέρχονται από τη δική τους ληστεία.

Έτσι δεν αντιδρούν, όπως αντιδρούσαν ανέκαθεν – επειδή έχουν καμφθεί εντελώς οι υγιείς αντιστάσεις τους, μετά τα τρία διαδοχικά μνημόνια και τη δολοφονία της τελευταίας τους ελπίδας από το ΣΥΡΙΖΑ.

Αποδέχονται λοιπόν πλέον παθητικά την εξαθλίωση τους, την εξαέρωση των καταθέσεων τους, την απώλεια των σπιτιών τους με τους πλειστηριασμούς, τη μετανάστευση των παιδιών τους κοκ. – ενώ χαίρονται όπως οι σκλάβοι για τα επιδόματα ελεημοσύνης, καθώς επίσης για τις θέσεις εργασίας με εξευτελιστικές συνθήκες και αμοιβές.

Επίλογος

Κλείνοντας, το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι στην ουσία η ακρίβεια, αλλά οι πολύ χαμηλοί μισθοί – κάτι που θα μπορούσε να επιλυθεί πολύ απλά, με την άνοδο των μισθών, τουλάχιστον ανάλογα με τον πληθωρισμό, έτσι ώστε η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων να παραμείνει η ίδια.

Κάτι τέτοιο δεν θα μείωνε την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, (α) εάν η άνοδος των μισθών ήταν ανάλογη με τις άλλες χώρες της ΕΕ και (β) εάν αυξανόταν οι ανταγωνιστικότητα μας, με τη διεξαγωγή επενδύσεων στην παραγωγική οικονομία

Το κυριότερο τώρα για να αυξηθούν οι επενδύσεις, είναι να λειτουργήσουν σωστά οι ελληνικές τράπεζες μειώνοντας τις ληστρικές προμήθειες και τα επιτόκια δανεισμού τους που σήμερα είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ – με τη διαφορά μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων σε ακραία ύψη (πλησίον του 6%).

Συμπερασματικά λοιπόν, το πρόβλημα της ακρίβειας είναι στην ουσία πρόβλημα χαμηλών μισθών – ενώ η λύση του προϋποθέτει την αύξηση των επενδύσεων και την παραγωγή πλούτου, με τη σωστή κυβερνητική πολιτική και με τη στήριξη του τραπεζικού τομέα.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.