Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία και ο ρόλος των φραγμάτων – The Analyst
Κοινοβουλευτικές Εργασίες Σχολιασμός Επικαιρότητας

Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία και ο ρόλος των φραγμάτων

,

Πιστεύουμε ότι, σημαντικό ρόλο στην αποτροπή ή στον περιορισμό του φαινομένου των πλημμυρών, όπου τα λάθη της κυβέρνησης ήταν εγκληματικά, θα διαδραμάτιζαν τα φράγματα στα Άγραφα – τα οποία είναι επί πλέον μέρος του έργου διαχείρισης υδάτων του Αχελώου. Από την άλλη πλευρά, τα τελευταία χρόνια υπάρχει πρόβλημα με την υδροδότηση του θεσσαλικού κάμπου και με τη μείωση των ποτιστικών στρεμμάτων – όπου σήμερα έχουν απομείνει περίπου τα μισά. Το γεγονός αυτό μειώνει την παραγωγή, με κίνδυνο την εγκατάλειψη των καλλιεργειών και την ερημοποίηση τη περιοχής – ένα   φαινόμενο που απειλεί και την υπόλοιπη χώρα, με τελικό αποτέλεσμα την ερήμωση της επαρχίας και το μαράζωμα της οικονομίας, καθώς επίσης γενικότερα της Ελλάδας. Εκτός αυτού, υπάρχει κίνδυνος τροφικής ανεπάρκειας – κάτι που είναι θέμα εθνικής ασφάλειας.

 .

Κοινοβουλευτική Ερώτηση

Κατά την κακοκαιρία Ντάνιελ παρατηρήθηκε, όπως και στον Ιανό, μεγάλη συγκέντρωση υδάτων στα ορεινά των Τρικάλων και της Καρδίτσας – τα οποία στη συνέχεια διοχετεύθηκαν προς το Μουζάκι και την πεδιάδα Καρδίτσας, προς τον Παλαμά, ενώ μέσω του Πηνειού προς την πόλη της Λάρισας και τα γειτονικά χωριά.

Πιστεύουμε ότι, σημαντικό ρόλο στην αποτροπή ή στον περιορισμό του φαινομένου, θα διαδραμάτιζαν τα φράγματα στα Άγραφα – τα οποία είναι επί πλέον μέρος του έργου διαχείρισης υδάτων του Αχελώου.

Υπήρχε πάντως πρόβλεψη της βροχόπτωσης από το Meteo – όπου φαίνεται η συγκέντρωση στα Άγραφα, στις περιοχές Πύλης και Μουζακίου, καθώς επίσης στη λίμνη Πλαστήρα.

Όχι πολύ διαφορετική όμως από του Ιανού – οπότε δεν αποδεχόμαστε τα περί βροχόπτωσης των 1.000 ή 400 χρόνων που ισχυρισθήκατε εσείς και ο κ. Βορίδης.

Τα φράγματα αυτά ευρίσκονται σε διάφορα στάδια ολοκλήρωσης – ξεκινώντας από το φράγμα της Μεσοχώρας, από τη σήραγγα Αχελώου, καθώς επίσης από τα φράγματα Πύλης και Μουζακίου που εκκρεμούν και δεν σχετίζονται άμεσα με την εκτροπή του Αχελώου.

Το φράγμα Μουζακίου το είχε μάλιστα προγραμματίσει και ο κ. Αγοραστός, σε συνάντηση του από το 2021 με την κυρία Σακελαροπούλου – ενώ το ανέφερε επίσης σε ΟΤΑ της περιοχής παρόντος του κ. Τριαντόπουλου, ο οποίος τον συνεχάρη για τον προγραμματισμό των έργων.

Εύλογα λοιπόν μας προξενεί εντύπωση γιατί δεν έγιναν – ενώ θα περιμένουμε τη σχετική εισαγγελική έρευνα που ελπίζουμε να μην μπει στο αρχείο, όπως άλλες.

Αντί να γίνουν αντιπλημμυρικά πάντως, όπως τουλάχιστον το φράγμα Σκοπιάς του ποταμού Ενιπέα, προϋπολογισμού 185 εκ., γίνονται έργα που ευνοούν μεγάλους επιχειρηματίες – όπως αυτά του ΣΔΙΤ του αυτοκινητοδρόμου Ε65 της ΤΕΡΝΑ που επιδοτούνται και τα διόδια!

Το φράγμα Μουζακίου  το έχει ζητήσει επανειλημμένα και ο Δήμαρχος Μουζακίου, μεταξύ άλλων πριν ακριβώς από τον Ντάνιελ – ενώ ο υφυπουργός Υποδομών μας είπε ότι, θα απαιτήσει ανασχεδιασμό του οδικού δικτύου, με νέους δρόμους 50 χλμ.

Στον Ντάνιελ όμως διαβάσαμε πως  καταγράφηκαν ζημιές σε 70 χλμ. οδών, σε 79 γέφυρες και σε 180 χλμ. σιδηρόδρομου με τεράστιο κόστος –  200 εκ. μόνο για το σιδηρόδρομο, εκτός της ζημίας από τη χαμένη εμπορική κίνηση. Ισχύει αλήθεια;

Το φράγμα Πύλης τώρα θεωρείται σημαντικό για τη συλλογή των υδάτων – ενώ έχει ζητηθεί από τον ομώνυμο δήμο τουλάχιστον από το 2019 και ήταν υπ’ όψιν του κ. Σκρέκα από το 2021.

Εκτός αυτού, η λίμνη Πλαστήρα υπερχειλίζει συχνά, όπως το 1998, το 2004 και το 2011 – ενώ προωθείται το φράγμα Ταυρωπού στην περιοχή της που επίσης έχει καθυστερήσει.

Εμείς πάντως έχουμε ζητήσει πληροφόρηση για αντιπλημμυρικά σχέδια που υπάρχουν, όπως για το Δάρδανος, για να διαπιστώσουμε πώς εντάσσονται τα φράγματα, όπου ο υφυπουργός δεν είχε καθόλου γνώση και δεν απάντησε – ενώ θα περιμένουμε τη μελέτη που θα παραδώσουν οι Ολλανδοί ειδικοί.

Οι ερωτήσεις μας είναι οι εξής:   

(1) Σε ποιο στάδιο ευρίσκεται ο σχεδιασμός των φραγμάτων Πύλης και Μουζακίου, καθώς επίσης των συνοδών έργων;

(2) Έχει μελετηθεί η επίδραση των ημιτελών έργων φραγμάτων με σύνοδα έργα, δηλαδή με κανάλια και με σήραγγες όπως η μεγάλη του Αχελώου, στις πλημμύρες του Ντάνιελ;

Δευτερολογία

Θα ξεκινήσουμε από το ότι, τα τελευταία χρόνια υπάρχει πρόβλημα με την υδροδότηση του θεσσαλικού κάμπου και με τη μείωση των ποτιστικών στρεμμάτων – όπου σήμερα έχουν απομείνει περίπου τα μισά.

Το γεγονός αυτό μειώνει την παραγωγή, με κίνδυνο την εγκατάλειψη των καλλιεργειών και την ερημοποίηση τη περιοχής – ένα   φαινόμενο που απειλεί και την υπόλοιπη χώρα, με τελικό αποτέλεσμα την ερήμωση της επαρχίας και το μαράζωμα της οικονομίας, καθώς επίσης γενικότερα της Ελλάδας.

Εκτός αυτού, υπάρχει κίνδυνος τροφικής ανεπάρκειας – κάτι που είναι θέμα εθνικής ασφάλειας.

Το φράγμα της Μεσοχώρας, ως μέρος της εκτροπής του Αχελώου, ολοκληρώθηκε το 2001 – με κόστος μισό δις € για το Ελληνικό Δημόσιο και την κρατική τότε ΔΕΗ.

Υπάρχουν βέβαια 6 αποφάσεις του ΣΤΕ εναντίον και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων – εύλογες ίσως, αφού το ΣΤΕ θεώρησε μη συμβατή τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων με νέες περιβαλλοντικές παραμέτρους.  Οφείλει όμως να υπάρξει μία τελική απόφαση – έτσι ώστε να μην διαιωνίζεται το θέμα.

Το φράγμα Μεσοχώρας συνδυάζεται με υδροηλεκτρικό σταθμό τριών μονάδων, συνολικής ισχύος 161,6 MW που θα παρέχει πράσινη ενέργεια – ενώ θα μείωνε το κόστος για τον καταναλωτή και για τον αγροτικό τομέα, μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Το φράγμα δε, όπως και τα άλλα έργα, θα μπορούσε να αρδεύσει 590.000 έως 940.000 στρέμματα, στις πεδιάδες της Θεσσαλίας – έως και το 25% της γεωργικής γης, αυξάνοντας σημαντικά τα ποτιστικά.

Στα πλαίσια του έργου αυτού, υπάρχει και το φράγμα Συκιάς που είναι ημιτελές – ενώ μπορεί επίσης να συνδυαστεί με την παραγωγή ενέργειας.

Μαζί με το φράγμα Συκιάς, υπάρχει μία σήραγγα μεταφοράς ύδατος 17χλμ από την Συκιά προς την Πύλη, συγκεκριμένα από το Πετρωτό ως τη Δρακότρυπα, για αυτό που λέγεται εκτροπή, αν και στην ουσία είναι διαχείριση του Αχελώου  – η οποία σήραγγα είναι αδρανής, με κίνδυνο κατάρρευσης.

Σε αυτήν τη σήραγγα εστιάζονται οι αντιδράσεις – ενδεχομένως άδικα, αφού εάν λειτουργήσει, θα χρησιμοποιηθεί ένα μικρό μέρος των υδάτων, 20-30%, ενώ είναι κάτι που έχει γίνει στο Μόρνο, στη λίμνη Πλαστήρα  και αλλού.

Πρόκειται για πράσινη ενέργεια και προτιμότερη, από το να τοποθετούνται ανεμογεννήτριες στα Άγραφα και φωτοβολταϊκά σε εύφορη αγροτική γη – είναι όμως ανταγωνιστική του μεγάλων εργολάβων που ελέγχουν την αγορά ρεύματος.

Για παράδειγμα, η ΤΕΡΝΑ που έχει πάρει τα αντιπλημμυρικά 143 εκ. με ανάθεση από τον κ. Αγοραστό, έβαζε ανεμογεννήτριες στα Άγραφα – ενώ κατά τη μεταφορά επιβάρυνε τις γέφυρες που μετά παρασύρθηκαν από τον Ντάνιελ.

Επίσης οι λίμνες αυτές, όπως η Πλαστήρα, θα προσφέρουν στο οικοσύστημα και στην πανίδα – ενώ θα συμβάλλουν στον εναλλακτικό τουρισμό.

Τέλος στις πρόσφατες εκλογές, η μερική διαχείριση των υδάτων του Αχελώου, είχε επισημανθεί ως αίτημα για την σύμπραξη του συνδυασμού της κυρίας Τζανακούλη – ενώ είχε γίνει αποδεκτό τόσο από τον κ. Αγοραστό, όσο και από τον κ. Κουρέτα, παρά το ότι ο κ. Μητσοτάκης το είχε απορρίψει σε επίσκεψη του στη Λάρισα τον Φεβρουάριο του 2023.

Οι ερωτήσεις μας είναι οι εξής:

(1) Σε ποιο στάδιο ευρίσκεται η ολοκλήρωση και η πλήρωση του φράγματος Μεσοχώρας, καθώς επίσης του υδροηλεκτρικού σταθμού, όπου ο κ. Σκρέκας είχε υποσχεθεί πως θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2024; Είναι τελικά νόμιμο ή παράνομο κατά το ΣΤΕ και τι προβλέπεται για τους κατοίκους του χωριού;

(2) Σε ποιο στάδιο ευρίσκεται η ολοκλήρωση του φράγματος Συκιάς και ποια είναι η άποψη σας για όλα τα υπόλοιπα;


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading