Το θανατηφόρο LNG – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Το θανατηφόρο LNG

.

Ένας μεγάλος αριθμός ειδικών θεωρεί πως το εμπόριο του LNG είναι ανεύθυνο – ενώ κανένα άλλο ενεργειακό προϊόν δεν είναι πιο επιβλαβές για το κλίμα, από το LNG. Όσον αφορά την Ευρώπη, θα ήταν καλύτερα να παράγει ενέργεια από άνθρακα, παρά να εισάγει LNG – αφού κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ πιο φιλικό προς το κλίμα. Όλα όσα ακούγονται δε περί προστασίας του περιβάλλοντος, απανθρακοποίησης κλπ., είναι υποκριτικά – ενώ το γεγονός ότι, η Ρωσία έχει επίσης εξελιχθεί σε μεγάλο προμηθευτή LNG, τεκμηριώνει γενικότερα το μέγεθος της περιβαλλοντικής υποκρισίας. Εκτός αυτού, η χρήση του πανάκριβου αμερικανικού LNG, οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη αποβιομηχάνιση και εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ – χωρίς καμία ωφέλεια για το κλίμα και το περιβάλλον, αφού η ατμόσφαιρα του πλανήτη ασφαλώς δεν έχει σύνορα.

.

Άποψη

Ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ARD, με τον τίτλο «LNG at any price» (πηγή), καταρρίπτει το μύθο του υποτιθέμενου καθαρού υγροποιημένου αμερικανικού φυσικού αερίου LNG (Liquefied Natural Gas) – τεκμηριώνοντας ότι, αυτό που «παράγεται» με τη διαδικασία του Fracking στις ΗΠΑ, είναι κατά πολύ πιο επιβλαβές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, από τον άνθρακα. Πως δημιουργεί περισσότερα αέρια θερμοκηπίου, από οποιοδήποτε άλλο ορυκτό καύσιμο – προκαλώντας επί πλέον μαζικές βλάβες στην υγεία και στο περιβάλλον.

Απελευθέρωση μεθανίου στην ατμόσφαιρα από το LNG

Εν προκειμένω, σε ένα ερευνητικό ταξίδι στη χώρα εξόρυξης του LNG, ο παραγωγός του ντοκιμαντέρ (Michael Höft) έφερε στο φως τρομακτικά γεγονότα – όπως το ότι, η εξόρυξη υγρού φυσικού αερίου οδηγεί σε ραδιενεργά απόβλητα, σε δηλητηριασμένα ποτάμια και σε μία τεράστια κλιματική ρύπανση. Μεταξύ άλλων, με μία ειδική κάμερα (φωτογραφία), κατόρθωσε να κάνει ορατή την απίστευτα μεγάλη απελευθέρωση μεθανίου από τα συστήματα μεταφοράς – με τους επιστήμονες να διαμαρτύρονται λέγοντας ότι, θα ήταν κατά πολύ λιγότερο επιβλαβές για το κλίμα και την υγεία, εάν η Ευρώπη βασιζόταν στον άνθρακα, αντί στις εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ που είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στον πλανήτη.

Εν τούτοις, η ΕΕ σχεδιάζει να αγοράζει επί πλέον 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG ετησίως από τις ΗΠΑ, έως το 2030 – ποσότητα που αντιστοιχεί στο 1/3 του φυσικού αερίου που εισήγαγε από τη Ρωσία το 2020. Αδιαφορεί λοιπόν εντελώς για την υγεία των Ευρωπαίων και για το περιβάλλον – ενδιαφερόμενη μόνο για την υπεράσπιση των οικονομικών και γεωπολιτικών στόχων της υπερδύναμης.

Συνεχίζοντας, ο Michael Höft ξεκίνησε την έρευνα του στο Τέξας – σημειώνοντας πως οι τερματικοί σταθμοί LNG ευρίσκονται στον Κόλπο του Μεξικού και ψύχουν το φυσικό αέριο στους μείον 162 βαθμούς, για να το αποστείλουν στην Ευρώπη. Σύμφωνα δε με τους ειδικούς, αυτή η διαδικασία απαιτεί τεράστια ενέργεια – με αποτέλεσμα το ¼ της συνολικής ενέργειας του φυσικού αερίου να χάνεται εδώ.

Με δεδομένο τώρα το ότι, θα πρέπει να χρησιμοποιείται φυσικό αέριο στο πλοίο για να διατηρεί την ψύξη του LNG, ενώ υπάρχουν απώλειες αερίου λόγω των διαρροών σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, μόνο το 50% 70% του φυσικού αερίου φτάνει στη Γερμανία – σύμφωνα με τον διεθνώς αναγνωρισμένο καθηγητή του πανεπιστημίου Cornell κ. R. Howarth. Πρόκειται επομένως για μία τεράστια σπατάλη ενέργειας – ενώ αυτό από μόνο του δεν είναι ούτε φιλικό προς το περιβάλλον, ούτε βιώσιμο.

Οι ανεξέλεγκτες εκπομπές μεθανίου

Περαιτέρω, με δεδομένες τις τεράστιες ποσότητες LNG που αγοράζει η ΕΕ, έχει δημιουργηθεί ένας νέος «πυρετός χρυσού» στις ΗΠΑ – με το fracking να αναπτύσσεται όσο ποτέ πριν, ακόμη και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η Δυτική Βιρτζίνια ή το Οχάιο. Λόγω λοιπόν της έκρηξης του fracking σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική, οι εκπομπές μεθανίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη – με το βορειοδυτικό Τέξας να είναι το επίκεντρο της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στο Τέξας, το φυσικό αέριο διοχετεύεται από το έδαφος σε δεκάδες χιλιάδες τοποθεσίες γεώτρησης – ενώ κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, διαφεύγουν τεράστιες ποσότητες μεθανίου. Ενός αερίου που είναι τουλάχιστον 25 φορές πιο επιβλαβές για το κλίμα, από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) – παραμένοντας αόρατο για το ανθρώπινο μάτι.

Οι επιστήμονες όμως της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Earth Works» κατέστησαν αυτές τις εκπομπές ορατές στην τηλεοπτική ομάδα, με μία ειδική κάμερα – με ανησυχητικά αποτελέσματα, αφού διέκριναν πως το μεθάνιο που θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες αιτίες υπερθέρμανσης του πλανήτη, ανέβαινε στον αέρα από παντού. Εκτός αυτού, οι νέες δορυφορικές κάμερες του Πανεπιστημίου της Βρέμης, δείχνουν επίσης μεγάλης κλίμακας εκπομπές μεθανίου στην ατμόσφαιρα – επάνω από το Τέξας, αλλά και σε άλλες περιοχές παραγωγής των ΗΠΑ.

Σύμφωνα δε με τους ειδικούς, είναι σκανδαλώδες να επιτρέπεται στις εταιρίες γεωτρήσεων να απελευθερώνουν νόμιμα αυτό το μεθάνιο στο περιβάλλον, επειδή απλά προστατεύεται ελάχιστα από τους χαλαρούς νόμους των ΗΠΑ – ενώ είναι υποκριτικό να εμποδίζεται η παραγωγή ενέργειας από τον πολύ λιγότερο επιβλαβή άνθρακα στην ΕΕ ή από λιγνίτη στην Ελλάδα, όπου διαθέτουμε ποσότητες αξίας άνω των 250 δις €.     

Το έγκλημα του fracking

Συνεχίζοντας, το μεθάνιο είναι μόνο η μία σκοτεινή πλευρά του LNG – αφού η ζημία που προκαλείται κατά τη διαδικασία παραγωγής του, είναι πολύ χειρότερη. Ειδικότερα, το Fracking περιλαμβάνει το «ξέπλυμα» αερίου από το έδαφος, με τη χρήση νερού, χημικών και άμμου – όπου όμως αυτό το νερό είναι εξαιρετικά τοξικό, όταν φτάσει ξανά στην επιφάνεια της γης, ενώ φυσικά διαχέεται στον υδροφόρο ορίζοντα μολύνοντας τα πάντα.

Από την άλλη πλευρά, τα κοιτάσματα αερίου στο έδαφος συνδέονται με σχιστολιθικά πετρώματα – τα οποία συχνά περιέχουν ραδιενεργό Ράδιο. Εν προκειμένω, το fracking διαβρώνει αυτά τα ορυκτά, «ξεπλένοντας» τα προς τα επάνω – με αποτέλεσμα να προκαλούνται αρρώστιες στους εργαζομένους και στους κατοίκους των περιοχών εξόρυξης, αφού τα επίπεδα ακτινοβολίας από το Ράδιο υπολογίζονται έξι έως επτά φορές υψηλότερα από το επιτρεπόμενο.

Ως εκ τούτου, τα κρούσματα καρκίνου, στειρότητας, αναπνευστικών προβλημάτων και νευρικών ασθενειών στις ακτές του Τέξας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα – ενώ το ίδιο ισχύει για τις περιοχές fracking στις πυκνοκατοικημένες ανατολικές ΗΠΑ, όπου καταγράφονται όλο και περισσότεροι θάνατοι από καρκίνο των οστών που είναι στην πραγματικότητα πολύ σπάνιος.

Το κράτος βέβαια δεν δίνει καμία σημασία στις διαμαρτυρίες των Αμερικανών – σύμφωνα με τους οποίους οι περιβαλλοντικές Αρχές ενδιαφέρονται περισσότερο για την προστασία των δικαιωμάτων της βιομηχανίας, παρά των Πολιτών.

Το πανίσχυρο ενεργειακό λόμπι

Περαιτέρω, κατά το ντοκιμαντέρ, η βιομηχανία φυσικού αερίου και πετρελαίου στις ΗΠΑ, είναι προικισμένη με τεράστια δικαιώματα – ενώ ακόμη και στα εδάφη των αυτοχθόνων Ναβάχο, το fracking επιτρέπεται χωρίς κανέναν περιορισμό. Περιγράφεται δε το πώς μέλη αυτής της φυλής μιλούν για τον τρόπο που δηλητηριάζεται το νερό τους και καταστρέφονται οι ιεροί τους τόποι – σημειώνοντας πως οι εταιρίες εξόρυξης είναι μεν υποχρεωμένες να αναφέρουν τα περιβαλλοντικά επιζήμια ατυχήματα στις Αρχές, αλλά δεν πληρώνουν αποζημιώσεις.

Ακόμη δε και οι επίσημες μετρήσεις από τις Αρχές προστασίας του περιβάλλοντος αποδεικνύουν ότι, η ποιότητα του αέρα στις περιοχές γύρω από τα ορυχεία, είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία – με ένα μείγμα τοξικών ουσιών να μολύνει σε μεγάλο βαθμό την ατμόσφαιρα. Εν τούτοις, δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο – επικρατεί δηλαδή μία πλήρης ασυδοσία.

Εξαγωγικοί προορισμοί του αμερικανικού LNG

Ένας μεγάλος αριθμός ειδικών πάντως, θεωρεί πως το εμπόριο του LNG (γράφημα) είναι ανεύθυνο – ενώ κανένα άλλο ενεργειακό προϊόν δεν είναι πιο επιβλαβές για το κλίμα από το LNG. Όσον αφορά την Ευρώπη, θα ήταν καλύτερα να παράγει ενέργεια από άνθρακα, παρά να εισάγει LNG – αφού κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ πιο φιλικό προς το κλίμα.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πως το αμερικανικό LNG είναι θανατηφόρο, εκτός από πανάκριβο – ενώ όλα όσα ακούγονται περί προστασίας του περιβάλλοντος, απανθρακοποίησης κλπ., είναι τουλάχιστον υποκριτικά. Εκτός αυτού, η χρήση του αμερικανικού LNG οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη αποβιομηχάνιση και εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ – χωρίς καμία απολύτως ωφέλεια για το κλίμα και το περιβάλλον, αφού η ατμόσφαιρα του πλανήτη ασφαλώς δεν έχει σύνορα.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.