Ο πρωτογενής τομέας στην Θεσσαλία σαπίζει στις λάσπες και την αδιαφορία – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο πρωτογενής τομέας στην Θεσσαλία σαπίζει στις λάσπες και την αδιαφορία

Δεν φθάνει η απελπισία και ταλαιπωρία των Θεσσαλών που επλήγησαν από τις πλημμύρες έχουν και αυτούς που κάνουν μικροπολιτική πριν τις εκλογές!

Του Παναγιώτη Χατζηπλή

Δεν θα μπούμε εδώ στις ευθύνες για τα αντιπλημμυρικά που έγιναν ή δεν έγιναν, για το ποιος έσπασε τα φράγματα σε Καρδίτσα, Παλαμά, Γυρτώνη στη Λάρισα καθώς θα ακολουθήσει εισαγγελική έρευνα και δίκες που ελπίζουμε να οδηγήσουν κάπου και να αποδοθούν ευθύνες, όχι όπως στο Μάτι. Αυτό που θα πούμε είναι ότι μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε είτε με δωρεές, είτε με προσωπική εργασία είτε με το να διεκδικούμε λύσεις δυναμώνοντας την φωνή των πλημμυροπαθών. Γιατί το κράτος αργεί ή απουσιάζει. Και αν δεν μπορεί να βοηθάει κανείς, τουλάχιστον ας σωπαίνει…

 

Μια κτηνοτροφική επιχείρηση στο Κουλούρι χάθηκε κάτω από τα νερά όπως και βιομηχανίες στην περιοχή. Ο νεαρός κτηνοτρόφος, Μάριος Δήμας βγήκε την ίδια μέρα περίλυπος στην ΕΡΤ να πει ότι η οικογένειά του τα έχασαν όλα, 200 πρόβατα, γελάδια, κότες, κουνέλια.

Αμέσως κατακλύστηκε από πολλά μηνύματα συμπαράστασης στο τουίτερ (Χ) που τον ώθησαν να ξεκινήσει έναν ερανικό λογαριασμό σε μια γνωστή πλατφόρμα crowdfunding όπως λέγεται στο εξωτερικό που είναι πολύ δημοφιλές, αυτό εδώ για όποιον ενδιαφέρονταν να βοηθήσει. Ο λογαριασμός έχει άρχισε να γεμίζει σιγά-σιγά δίνοντας στην οικογένεια λίγο κουράγιο. Σκοπό έχει να βοηθήσει να συγκεντρώσουν κάποια πρώτα έξοδα για να ξαναστήσουν την μονάδα μέχρι να βγουν οι κύριες κρατικές αποζημιώσεις.

Όμως τα βάσανα δεν σταμάτησαν εκεί. Αφού πέρασαν λίγες μέρες και πέσαν τα νερά για να προσεγγίσει την φάρμα, εκεί βρήκε μόνο τα σκυλιά του να φιλάνε ένα κοπάδι που δεν υπήρχε. Λίγη χαρά σε απέραντη λύπη. Όλα τα άλλα ζώα είχα χαθεί. Ακόμα χειρότερα τα νερά αναμίχθηκαν με κοπριές και έγιναν μια λάσπη που καταπίνει τα πρόβατα μέσα στην στάνη όπου τα μηχανήματα που στάλθηκαν, ένα μικρό περονοφόρο, δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν για να τα ανασύρουν. Ούτε τα μισά πρόβατα δεν μαζεύτηκαν ενώ το συνεργείο δήλωσε ανίκανο να βρει κάποιο καλύτερο όχημα. Μήπως θα βοηθούσε τηλεσκοπικός εκσκαφέας, γερανός, μπουλντόζα ή κάποιο ταινιόδρομος για να τραβήξει τα κουφάρια έξω. Κανένας δεν μπορούσε να απαντήσει.

Και μέσα σε αυτή την απελπισία του Μάριου που το μόνο που του έμμενε είναι να περιμένει τα ζώα του να γίνουν λίπασμα και όλα μαζί να ξεραθούν για να απομακρυνθούν μετά, βγήκαν διάφοροι γνωστοί μεγάλοι κομματικοί λογαριασμοί στο tweeter (Χ) να προειδοποιήσουν ότι μπορεί να είναι απάτη. Άλλοι τον κατηγορούσαν ως κακόβουλο επειδή προβάλλει τις ελλείψεις!  Θα έπρεπε να είχε υπομονή όπως λένε συνήθως και όλα θα τα φτιάξουν… ή θα ξεχαστούν… (σημείωση: Ο αρθρογράφος δεν έχει καμιά σχέση με τον Μάριο Δήμα και με τον έρανό του και η σχετική αναφορά γίνεται με βάση δημοσιευμένα στοιχεία και δεν αποτελούν προτροπή για δωρεά. Τα στοιχεία είναι υπό αίρεση αν προκύψουν νέες λεπτομέρειες. Ο καθένας πρέπει να κάνει την δική του έρευνα πριν προβεί σε δωρεές).

Όμως ποιος είναι ο κακόβουλος τελικά; Οι χιλιάδες άνθρωποι που χάσανε την περιουσία τους, που βλέπουν τα έξοδα να τρέχουν και ένα αβέβαιο μέλλον ή αυτοί που έχουν εξασφαλισμένες κομματικές θέσεις;Αλλά έτσι κυβερνά το παρών μόρφωμα της κομματοκρατίας. Θα στείλουν κάποια συνεργεία με στολές και μηχανήματα με τα ΜΜΕ που ελέγχουν να δείξουν ότι γίνεται δουλειά και έτσι θα καθησυχάσουν την κοινή γνώμη. Θα νομίζουν ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Θα φτιάξουν ένα αφήγημα για ακραία φαινόμενα που συμβαίνουν κάθε 1000 χρόνια, για άμεση κινητοποίηση, αποζημιώσεις και διερεύνηση ευθυνών μετά. Αυτό θα το επαναλάβουν οι τηλεπερσόνες που κάθονται στα υπουργικά έδρανα και από εκεί όλος ο κομματικός μηχανισμός. Θα ζητήσουν συγνώμη και υπομονή. Θα χειροκροτήσουν διασώστες. Όσοι μείνουν να αμφιβάλλουν για τα πεπραγμένα θα τους επιτεθούν ως κακόβουλοι ή ως ψεκασμένοι. Σύντομα το θέμα τα ξεχαστεί και στις επόμενες εκλογές μια άλλη επικοινωνιακή πολιτική θα αναλάβει να πείσει ότι πρέπει να συναινέσουν με το καθεστώς τώρα για να λυθούν μετά τα προβλήματα γιατί μια αλλαγή θα ήταν καταστροφική. Οι πιο κυνικοί απλά θα συνεργαστούν ζητώντας κάποιο ρουσφέτι, να βρεθούν πιο πάνω στην λίστα των αποζημιώσεων. Έτσι διασπά το καθεστώς την συλλογική δράση, εντέλει την δημοκρατία και έτσι χάνουν όλοι.  Εκτός από όσους λίγους ελέγχουν το καθεστώς που αμείβονται καλά.

Αυτή η επικοινωνιακή διαχείριση φτιαγμένη αριστοτεχνικά από επαγγελματίες εκτός χώρας που όμως έχουν μελετήσει την ψυχοσύνθεση του Έλληνα προσαρμόζοντας τις πρακτικές τοπικά, είναι πια μεταδημοκρατία. Η παρούσα κυβέρνηση ενοχλείται από την χρησιμοποίηση της επικοινωνίας από την αντιπολίτευση μετά τις αλλαγές ηγεσίας αφού θα την αντιμετωπίζει στο ίδιο πεδίο, σε μια αναμέτρηση εικόνας αντί θέσεων. Αυτές τις καθορίζουν οι αόρατοι κυρίαρχοι αυτής της χώρας και τα παρασιτικά συμφέροντα που τους συνδράμουν με το αζημίωτο.  Για αυτό ο άτυχος Μάριος διερωτάται γιατί πρέπει να «αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας» ότι δεν βοήθησαν τα συνεργεία, ότι τα ζώα σαπίζουν στους δρόμους, ότι αργούν οι αποζημιώσεις. Πρέπει να πείσει όσους έχουν δεχτεί την πλύση εγκεφάλου από τα ΜΜΕ και αντιδρούν στην διάψευση αυτής της εικονικής πραγματικότητας του ως υπνωτισμένοι, ως προσβολή στην αντίληψή τους. Είναι η ψυχολογία της αποδοχής της πλειοψηφίας, το φαινόμενο Asch.

Για να ξέρουμε για το τι ζημιά μιλάμε: θεωρείται ότι έχουν χαθεί πάνω από 200.000 ζώα στην Θεσσαλία (πηγή) Τα περισσότερα έχουν μείνει να σαπίζουν στα χωράφια καθώς τα μηχανήματα δεν μπορούν να προσεγγίσουν ή δεν υπάρχουν αποτεφρωτήρια. Είναι ένα μεγάλο μέρος της κτηνοτροφίας της χώρας όπως και της γεωργίας. Και είναι μια υγειονομική βόμβα, οπότε τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Και όμως εκτός Θεσσαλίας τα ΜΜΕ προβάλλουν ότι ο στρατός που τον θυμήθηκαν πάλι στα δύσκολα και άλλες υπηρεσίες τα μαζεύουν, ότι δίνονται πρώτες ενισχύσεις και προγραμματίζονται αποζημιώσεις. Έτσι πιστεύουν πολλοί αφελείς που μαθαίνουν από τα ΜΜΕ που ελέγχει η κυβέρνηση και τα πιστεύουν.

Στην πραγματικότητα όσο αφορά τις ενισχύσεις αυτές είναι πολύ χαμηλές, είναι μάλιστα κάτω από αυτές που δόθηκαν στον Ιανο. Αν είναι δυνατό! Αν δεν κάνουμε λάθος από το arogigr δίνεται εφάπαξ 4000€ για επιχειρήσεις ενώ στον Ιανό ήταν 8000€ παρά την αύξηση του πληθωρισμού από τότε. Στα νοικοκυριά αντίθετα δίνονται 6.600€ ενώ στον Ιανό δίνονταν 5.000€ (Ν4728/20 άρθρο 1). Και όμως αυτά για όσους έχουν εγκριθεί δεν έχουν εκταμιευθεί ακόμα, τρείς βδομάδες μετά. Τι σόι άμεση βοήθεια είναι τότε; Καλύτερα να γυρνάγανε με τις σακούλες όπως στην εποποιία των πυρκαγιών του 2007 που έκανε πλάκα πριν ένα χρόνο στην Σπάρτη ο Πέτρος Δούκας με τον υπουργό Λιβανό που καρατομήθηκε (πηγή) Άτυχος τελικά σε σχέση με τι κάνουν άλλοι, που μένουν στην θέση τους ενώ ήταν υπεύθυνοι για τις αποτυχίες των πυρκαγιών και των πλημμυρών που τις φορτώνουν στην κλιματική κρίση, πάλι… Για να μην πούμε ότι με την αρχική υποχρεωτικά ψηφιακή αίτηση εν μέσω πλημμυρών που είχαν χαθεί internet και computer εκτός του ότι πολλοί ηλικιωμένοι δεν ξέραν να το τις κάνουν προέκυψε και ένας συρφετός από καλοθελητές απατεώνες που ζητούσαν να βοηθούσαν μπαίνοντας σε τραπεζικούς λογαριασμούς για να τα σηκώσουν όλα. Όπως δηλαδή με αυτούς που γύρναγαν και πλιατσικολογούσαν τα απλωμένα πράγματα των πλημμυροπαθών βυθίζοντας τους περισσότερο στη μιζέρια. Ευτυχώς έκτοτε αυτοματοποιήθηκε, κάτι που ελπίζουμε να βοηθήσει.

Όσο αφορά τις αποζημιώσεις τώρα, αυτές θα καλύψουν μόνο το 70% ζημιών στα πάγια των επιχειρήσεων. Όμως δεν ξέρουμε σε τι τιμές θα γίνουν. Σε λογιστικές αξίες ή με εκτίμηση; Αν με εκτίμηση, πως; Σε ιστορικό κόστος ή κόστος αντικατάστασης. Και πότε; Ακόμα βέβαια δεν έχουν γίνει εκτιμήσεις. Όσο αφορά τα ζώα αυτά θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, αν και δεν ήταν στο αντικείμενό του πχ για χοίρους. Όμως πάλι δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πότε θα γίνει και σε τι τιμή. Ο ΕΛΓΑ εξάλλου είναι ελλειμματικός. Στον Ιανό η εκταμίευση εκκρεμούσε ως και δύο χρόνια μετά, ως πριν τις εκλογές.

Εντωμεταξύ τα έξοδα τρέχουν, τόσο τα οικογενειακά όσο και των επιχειρήσεων που βουλιάζουν στα χρέη που μπορεί να κοκκινήσουν. Το πάγωμα πλειστηριασμών και οφειλών από τράπεζες που φέτος βγάζουν υπερκέρδη, για 3 ή 6 μήνες δεν λύνει κάτι. Όπως δεν λύνει το πάγωμα των φορολογικών οφειλών ή των οφειλών σε τρίτους απλώς μεταθέτει και εξαπλώνει το κίνδυνο. Εδώ νομίζουμε ότι πρέπει να παρεμβληθεί το δημόσιο και να αναλάβει τις υποχρεώσεις. Όπως και οι τράπεζες να παρέχουν σημαντική χρηματοδότηση και όχι μόνο τα 50 εκατ. € που ανακοίνωσαν. Είναι πραγματικά ύβρις μπροστά στα δις των ζημιών στην Θεσσαλία που είναι εθνική ανάγκη να ανασυνταχθεί.  Ενώ ήδη έχει μειωθεί η τραπεζική χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα όπου έχει χαθεί 1,5 δις € δανειοδοτήσεων σε σχέση με πριν τα μνημόνια, περίπου τα μισά, μαζί με την Αγροτική Τράπεζα ενώ μειώθηκε και η αγροτική παραγωγή κατά 1 δις στα 11δις€.

Το ίδιο ανεπαρκή και η χρηματοδότηση της ΕΕ αλλά και της κυβέρνησης. Ανακοίνωσαν 10.000 € για στεγαστική δαπάνη για σπίτια που έχουν καταστραφεί όμως και αυτό αργεί. Εντωμεταξύ πρέπει να δοθεί η ενίσχυση ενοικίου για άμεση στέγαση με ενοικίαση αλλά και αυτό δεν έχει εκταμιευθεί ενώ ζήτημα είναι αν επαρκούν τα κενά σπίτια στην περιφέρεια για να καλύψει τον κόσμο. Πάλι θα υπάρξει κάποια διάκριση αναλόγως με τι αξίας σπίτι έχει χάσει κάποιος, αν είναι κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία κλπ; Θα δοθεί κάποια επιμέρους στήριξη για οικονομικά ασθενέστερους ή για μικρούς αγροτικούς ή ορεινούς οικισμούς ώστε να μην εγκαταλειφθούν;  Είναι σημαντικό να μείνουν οι κάτοικοι στην περιοχή και να διατηρηθεί η παραγωγή για να μην ερημώσει η ύπαιθρος. Αυτό θα ήταν μεγαλύτερη καταστροφή. Φυσικά χρειάζονται και άλλα κεφάλαια για να ενισχυθούν οι πληγείσες επιχειρήσεις πχ κεφάλαιο κίνησης και για αναβάθμιση μετά τις καταστροφές. Όπως επίσης για επιδιόρθωση των οδών και γεφυριών αλλά και αντιπλημμυρικά γιατί χωρίς αυτά ακόμα και αν επισκευαστούν οι μονάδες δεν θα μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους και ακόμα χειρότερα μπορεί να πλημμυρίσουν πάλι. Και σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχει καμιά σημασία αν υποχρεώνεται ο κόσμος να ασφαλίζει σπίτια και παραγωγή αφού καμιά ασφαλιστική δεν θα αναλαμβάνει αφού θα είναι βέβαια η ζημιά. Αυτό συμβαίνει και στις ΗΠΑ εξάλλου όπου τελικά παρεμβαίνει το κράτος. Και στο θέμα των υποδομών όμως είναι θολό το τοπίο αφού η ΕΕ έχει σταματήσει τις πολλές παροχές και στην πρόσφατη έκκληση του Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες δεν προσέφερε νέα ποσά ΕΣΠΑ!

Κλείνοντας προτείνουμε να ευαισθητοποιηθούμε όλοι ώστε να βοηθήσουμε άμεσα τους συνανθρώπους μας όπως μπορεί ο καθένας. Υπάρχουν διάφορες ανάγκες και διάφοροι τρόποι, δεν είναι μόνο το χρήμα. Ακόμα και ευκατάστατοι που ευαισθητοποιήθηκαν εξάλλου δεν ξέρουν πως να βοηθήσουν καθώς δεν εμπιστεύονται το δημόσιο ειδικά μετά τις σπατάλες που έγιναν με το Ταμείο Μολυβιάτη το 2007 και το Μάτι όπου πολλά λεφτά δεν έφτασαν στους πληγέντες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εφοπλιστές διστάζουν να δώσουν για παράδειγμα στην προσπάθεια συγκέντρωσης 50 εκατ € από την εφοπλίστρια Τραυλού (πηγή). Ο ΣΕΒ συγκεντρώνει 50 εκατ € τα οποία θα δώσει για επισκευή σχολείων, κάτι που χρειάζεται σίγουρα.

Όσο αφορά τις επιχειρήσεις που είναι σημαντικό να στηριχθούν για να έχει ο κόσμος δουλειά και να μείνουν στον τόπο του, δεν είναι μόνο η κτηνοτροφία που έχει ανάγκες αλλά και η γεωργία που κατακλύστηκαν από τις φερτές ύλες στα χωράφια. Τουλάχιστον 750.000 στρέμματα πλημμύρισαν όσο το 20% των καλλιεργειών, ίσως και περισσότερα. Κι όμως αντί να δίνεται βάρος στην παραγωγή τα εξαγοράζουν για φωτοβολταϊκά που εκτός ότι δεσμεύουν παραγωγικές εκτάσεις έχουν και άγνωστές συνέπειες για την υγεία αφού περιέχουν τοξικές ουσίες που στις πλημμύρες μπορεί να διαρρέουν στις καλλιέργειες και τα υπόγεια ύδατα. Δεν είναι λίγα τα φωτοβολταϊκά που βρέθηκαν κάτω από νερό χωρίς να μπορούν να παράγουν ρεύμα όταν ο κόσμος το ήθελε πιο πολύ ενώ αντλιοστάσια βγήκαν εκτός λειτουργίας λόγω διακοπής! Κράτος για καλοκαιρία! Επίσης υπάρχουν ανάγκες σε βιομηχανικές επιχειρήσεις που πλήγηκαν άμεσα όσο και σε εμπορικές τόσο αυτές που πλημμύρισαν όσο και αυτές που θα πληγούν από την μείωση της ζήτησης αν δεν ανακάμψει η τοπική οικονομία.

Όσο αφορά την ιδιωτική πρωτοβουλία πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για κάποιο συντονισμό έτσι ώστε να εξακριβώνεται αν όσοι ζητούν χρήματα έχουν πραγματική ανάγκη και δεν είναι απατεώνες. Αν δεν μπορεί το κράτος να το κάνουμε μεταξύ μας. Η Θεσσαλία είναι μικρό μέρος και όλοι ξέρουν. Θα βοηθήσει και ομογενείς που είναι μακριά και θέλουν να βοηθήσουν αλλά και δεν μπορούν να εξακριβώσουν που αξίζει να δώσουν. Εκτός από τον Μάριο υπάρχουν πάρα πολλοί που έχουν ανάγκες και ενδεχομένως δεν μπορούν να το δημοσιοποιήσουν. Μπορούμε να τους βοηθήσουμε να προβάλουν το θέμα τους όπως ο Μάριος ή με άλλον τρόπο. Χρήσιμο θα ήταν να δημιουργηθεί μια σελίδα ή ένα ΜΚΟ που να συγκεντρώνει τις αιτήσεις αποκλειστικά για τις πλημμύρες της Θεσσαλίας.

Τέλος για όσους δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο τουλάχιστον να μην αφήσουν το θέμα να ξεχαστεί ειδικά αφού περάσουν και οι δημοτικές εκλογές, ειδικά αν μείνουν οι ίδιοι τοπικοί άρχοντες που εμπλέκονται σε αυτό το φιάσκο. Ούτε βέβαια είναι εγγύηση ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση αν αλλάξουν. Είναι κάτι που θα αποδειχθεί στην πράξη. Είναι όμως μιας ελπίδα. Και φυσικά να συνεχίσουμε να πιέζουμε τους κυβερνώντες διεκδικώντας αποζημιώσεις για να σταθεί στα πόδια της η παραγωγή στην Θεσσαλία που έχει ήδη χτυπηθεί στην δεκαετία των μνημονίων όπως και αλλού όπως στον Έβρο, στην Εύβοια που χτυπήθηκαν από τις φωτιές και σε όλη την Ελλάδα. Είναι σημαντικό να μην τους ξεχάσουμε!


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.