Σκάνδαλο ΕΥΔΑΠ; – The Analyst
Κοινοβουλευτικές Εργασίες Σχολιασμός Επικαιρότητας

Σκάνδαλο ΕΥΔΑΠ;

.

Τα χρήματα που χαρίσθηκαν στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο ιδιωτική εταιρεία το 2020, το κούρεμα δηλαδή του 50% σχεδόν του κεφαλαίου και του 100% των τόκων, προφανώς ήταν χρήματα φορολογουμένων – προς όφελος των μετόχων της, όπως του Paulson. Στους Πολίτες βέβαια, ούτε λόγος για κούρεμα 50% του χρέους και 100% των τόκων εκ μέρους του δημοσίου.

 .

Κοινοβουλευτική Εργασία

Η κερδοφόρος ΕΥΔΑΠ είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο – ενώ το 2020 ήταν μεταξύ άλλων μέτοχος το ΤΑΙΠΕΔ των ξένων, ο Paulson κλπ. Σύμφωνα τώρα με τον δ/ντα σύμβουλο της, η ΕΥΔΑΠ όφειλε στο δημόσιο 300 εκ. € πάνω από 20 χρόνια, χωρίς τους τόκους – ενώ υπολόγισε τους τόκους στα 100 εκ. €, όταν με κριτήριο τους τόκους που πληρώνει η ΝΔ για τα 420 εκ. € που χρωστάει στις τράπεζες, θα ήταν πάνω από 500 εκ. € για όλα αυτά τα χρόνια!

Όπως ανέφερε τώρα ο δ/νων σύμβουλος και θα διαπιστώσει κάποιος από το βίντεο που ακολουθεί ή από ένα μέρος των πρακτικών της συζήτησης παρακάτω, τα 300 εκ. € και οι τόκοι, δεν εμφανίζονταν όλα αυτά τα χρόνια στον Ισολογισμό της ΕΥΔΑΠ – με ευθύνη προφανώς των διοικήσεων της που έχουν μείνει ατιμώρητες. Αν είναι δυνατόν – ενώ εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο σε μία ιδιωτική εταιρία, οι ελεγκτές θα τιμωρούνταν αυστηρά και το κράτος θα έκλεινε την επιχείρηση.

Περαιτέρω, το 2020, το δημόσιο συμφώνησε να πληρωθούν μόλις 157 εκ. € από την ΕΥΔΑΠ και να εξοφλήσει – δηλαδή, κούρεμα σχεδόν 50% του κεφαλαίου και 100% των τόκων. Κάτι τέτοιο εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε δει να κατατίθεται στη Βουλή και να συμφωνείται – γεγονός που, εάν δεν κάνουμε λάθος, είναι μη σύννομο και απίστευτη αυθαιρεσία εκ μέρους της κυβέρνησης (η συμφωνία και η διαγραφή απαιτήσεων των ναυπηγείων Ελευσίνας είχε κατατεθεί στη Βουλή και συμφωνηθεί – αν και από τη ΝΔ, όχι από εμάς).

Τα χρήματα που χαρίσθηκαν στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο ιδιωτική εταιρεία, το κούρεμα δηλαδή κεφαλαίου και τόκων, προφανώς ήταν χρήματα φορολογουμένων που χαρίστηκαν – προς όφελος των μετόχων της, όπως του Paulson. Στους Πολίτες βέβαια, ούτε λόγος για κούρεμα 50% του χρέους και 100% των τόκων.

Μέρος των πρακτικών της συζήτησης

Πρόεδρος της Επιτροπής – Πρόεδρος της Βουλής:  Το λόγο έχει ο κ. Βιλιάρδος.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα σας, καλώς ήρθατε και από εμένα και καλή επιτυχία στο έργο σας.

Καταρχήν, κύριε Πρόεδρε, όπως ενημερωθήκαμε, ο κ. Σαχίνης έχει επανεκλεγεί χθες από τη Γενική Συνέλευση της ΕΥΔΑΠ, οπότε μάλλον θεωρώ ότι είναι τυπική η άποψη της Βουλής.

Πρόεδρος της Βουλής: Κύριε Βιλιάρδο, μια αποκατάσταση της πραγματικότητας. Έχει επανεκλεγεί ως μέλος, όχι ως Διευθύνων Σύμβουλος. Νομίζω εξελέγησαν εννέα εκπρόσωποι του δημοσίου,  εκ των οποίων δύο είναι οι παρευρισκόμενοι, αλλά ως μέλη και όχι ως Πρόεδρος και ως Διευθύνων Σύμβουλος.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ: (Εντάξει κ. πρόεδρε). Πάντως λέγεται πως η βαθμολογία του κύριου Σαχίνη εκ μέρους των 18 Διευθυντών ήταν μόλις 4,5 με άριστα το 10. Κάτι βέβαια που δεν γνωρίζουμε αν ισχύει.

Το βασικό ερώτημα βέβαια που έχει η αγορά είναι εάν και πόσο σχεδιάζεται να αυξηθούν οι τιμές του νερού, όπου ακούγεται μεν κάτι για 25% αλλά προφανώς για να είναι ικανοποιημένοι οι πελάτες της ΕΥΔΑΠ από μία θεωρούμε μικρότερη αύξηση της τάξης υπολογίζουμε του 10%. Ελπίζω να μας το διευκρινίσετε.

Σύμφωνα τώρα με το πολύ καλό βιογραφικό σας, κύριε Σαχίνη, η εμπειρία σας είναι πιο πολύ χρηματιστηριακή/επενδυτική, αν και έχετε εμπειρία σε ΔΕΚΟ. Θεωρούμε δε πως η προηγούμενη θητεία σας στην ΕΥΔΑΠ είναι στα υπέρ της υποψηφιότητας σας.

Όσον αφορά τον κ. Στεργίου, έχουμε μόνο γενικές πληροφορίες όπου αναφέρονται θέσεις Τεχνικού Συμβούλου και Γενικού Γραμματέα στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Επομένως, δεν μπορούμε να κρίνουμε τη σχετική εμπειρία σας για την ΕΥΔΑΠ. Έχουμε διαπιστώσει πάντως πως είστε ένα σταθερό κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόεδρος της Βουλής: Το «σταθερό» θα προτιμούσατε να ήταν «ασταθές»;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ: Εννοώ διαχρονικό. Δεν είπα ότι ενοχλεί, απλά ήθελα να το σημειώσω.

Σε σχέση με τα βιογραφικά των δύο κυρίων έχουμε τις εξής ερωτήσεις. Για τον κύριο Σαχίνη: Πως συνδέεται και συνδυάζεται η δραστηριότητα σας στα επενδυτικά σχήματα CNL Capital και New Energy Partners με την ενασχόλησή σας στην ΕΥΔΑΠ;

Για τον κ. Στεργίου: Ποια είναι η σχετική σας εμπειρία με το αντικείμενο της ΕΥΔΑΠ; Γνωρίζετε κάτι; Είχατε ασχοληθεί προηγουμένως;

Συνεχίζοντας στα οικονομικά στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, ως όμιλος είχε κέρδη 10,6 εκατομμύρια ευρώ το 2022 από 59,3 εκατομμύρια το 2021, ενώ το 2020 είχε ζημίες 80 εκατομμυρίων λόγω μιας διαφοράς με το δημόσιο ύψους 157,5 εκατομμύρια. Που οφειλόταν αυτή η διαφορά; Να σημειώσω ότι το 2018 η ΕΥΔΑΠ είχε κέρδη 80,2 εκατομμύρια. Αρκετά πολύ υψηλότερα, δηλαδή.

Σε σχέση τώρα με τις απαιτήσεις της ΕΥΔΑΠ, είχε 169 εκατομμύρια εκ των οποίων τα 101 εκατομμύρια από πελάτες με οφειλές άνω των 90 ημερών πριν τις προβλέψεις απομείωσης και 42 εκατομμύρια από το δημόσιο, ΟΤΑ κλπ., με πρόβλεψη 54% απομείωσης. Πού οφείλεται η ζημιογόνος χρήση του 2020; Ήταν αρκετά μεγάλη.

Γιατί υπάρχουν τόσες απαιτήσεις και τι περιθώριο είσπραξης έχουν; Γιατί οφείλουν τόσα χρήματα το δημόσιο, οι ΟΤΑ κλπ. και γιατί διενεργούνται τόσο μεγάλες ακόμη απομειώσεις; Όταν απομειώνονται λογιστικά οι απαιτήσεις δίνονται σε εισπρακτικές εταιρείες; Εάν ναι, δίνονται και οι απαιτήσεις απέναντι στο δημόσιο;

Επειδή γνωρίζουμε πως διενεργούνται σημαντικές επενδύσεις που αναφέρατε προηγουμένως, όπως σε νέους μετρητές, έργα αποχέτευσης κλπ., θα θέλαμε να ρωτήσουμε εάν επαρκεί το δίκτυο και πώς συμπληρώνεται με τα έργα που έχει δρομολογήσει το δημόσιο.

Επίσης, υπάρχουν ελλείψεις για αντιπλημμυρικά και αποχέτευση στην Αθήνα και γενικότερα στην Αττική; Το ρωτάμε επειδή είδαμε πρόσφατα να πλημμυρίζει ακόμη και ο σταθμός Μετρό του Ευαγγελισμού. Υπάρχουν απώλειες στο δίκτυο και αν ναι, τι χρειάζεται να γίνει;

Το θέμα των επενδύσεων είναι πολύ σημαντικό. Επειδή δεν θέλουμε να αποτελέσει πρόφαση για ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα μέσω ΣΔΙΤ, γι’ αυτό το αναφέρουμε. Δηλαδή, δεν πρέπει να απασχολούνται εργολαβικοί  αντί αντίπαλοι της ΕΥΔΑΠ και να αυξηθεί το κόστος. Κάτι τέτοιο πάντως σχεδιαζόταν και συζητιόταν το 2021, γι’ αυτό το αναφέρουμε, όπου όμως ακολούθησε η απόφαση του ΣτΕ. Τι σχεδιάζετε τώρα, αφού σύμφωνα με το ΣτΕ και τον Πρωθυπουργό η ΕΥΔΑΠ θα παραμείνει στο δημόσιο;

Παρεμπιπτόντως, έχουμε ακούσει, ότι εργάζονται εργολαβικά άτομα για σχεδόν 20 χρόνια με αμοιβές της τάξεως των 728 ευρώ, όταν δίπλα τους εργάζονται υπάλληλοι της ΕΥΔΑΠ με διπλάσιες αμοιβές. Το θεωρείτε σωστό ή είναι δίκαιο;

Ευχαριστώ πολύ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ, Προτεινόμενος για τη θέση του Προέδρου της «ΕΥΔΑΠ»:

Ευχαριστώ. Προς εμένα απευθύνθηκε μόνο ο κ. Βιλιάρδος, αν δεν κάνω λάθος. Όσον αφορά την διοικητική μου εμπειρία, δεν την έθιξα ακροθιγώς- έχετε δίκιο- έχω υπηρετήσει εταιρείες του ιδιωτικού τομέα του χώρου της ενέργειας και της αυτοκινητοβιομηχανίας από θέσεις στελέχους, έχω διατελέσει διευθύνων σύμβουλος, όπως των είπα, σε μεγάλη εταιρεία μεταφορών- δεν ξέρω αν μπορούμε να κάνουμε αναφορά σε ονόματα εταιρειών- στον προκάτοχο της Ο.ΣΥ., της ΕΘΕΛ, δηλαδή, ήμουν διευθύνων σύμβουλος, όπου η ΕΘΕΛ τότε είχε 6.800 άτομα Προσωπικό και έκανε έναν τζίρο πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόεδρος της Βουλής: Μπορούμε να κάνουμε αναφορά εταιρειών.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ: Επίσης, έχω διατελέσει μέλος Διοικητικού Συμβουλίου σε μεγάλες ενεργειακές εταιρείες όπως, για παράδειγμα, στη ΔΕΗ και σε εταιρείες των μεταφορών, πέραν της ΕΘΕΛ της προκατόχου της Ο.ΣΥ., και στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ εταιρεία λειτουργίας. Και, πρόσφατα, πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, όταν επανήλθα στον ιδιωτικό τομέα, είμαι μέλος Διοικητικού Συμβουλίου θυγατρικής εταιρείας σουηδικής -η μητρική, δηλαδή, είναι σουηδική εταιρεία- η οποία αναπτύσσει πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Άρα, λοιπόν, τούτων λεχθέντων,  νομίζω ότι είναι σαφές ότι διαθέτω τη διοικητική εμπειρία για να αναλάβω τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. Επίσης, έχω την ικανότητα να αντιληφθώ το μέγεθος της εταιρείας και των απαιτήσεων που υπάρχουν και, φυσικά, να επιτελέσουμε συλλογικά –γιατί, επαναλαμβάνω, θα προεδρεύω σε ένα συλλογικό Όργανο- τη βασική αποστολή της εταιρείας.

Σάς ευχαριστώ.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΑΧΙΝΗΣ, προτεινόμενος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ:

….. Είναι πράγματα που πρέπει να δούμε και το θέμα είναι να φέρουμε και νεότερο προσωπικό, εργάτες οι οποίοι είναι πιο νέοι, παρότι πολλά πράγματα θέλουμε να τα αυτοματοποιήσουμε, όπως τους καταμετρητές. Πάντα θα χρειάζονται κάποιοι, αλλά όταν πάμε σε έξυπνους μετρητές, δεν χρειάζονται οι καταμετρητές γιατί τα παίρνεις όλα αυτά online. Το προσωπικό είναι το μεγαλύτερο κόστος που έχουμε, αλλά είμαστε και ευαίσθητοι σε θέματα προσωπικού. Πρέπει να κάνουμε το σωστό.

Αναφερθήκατε επίσης, στους βασικούς στόχους. Εκτός από αυτά που σας είπαμε, το περιβαλλοντικό που επαναπροσδιορίζουμε τον κύκλο του νερού, σας είπα τι έκανα και ποιοι είναι οι στόχοι. Τελειώσαμε τη συμφωνία με το δημόσιο, που είχε καθυστερήσει πάρα πολύ. Τριπλασιάζουμε και θα δεκαπλασιάσουμε τις επενδύσεις. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης και την ανάπτυξη, με την προσπάθεια να κρατήσουμε χαμηλά τα τιμολόγια. Αυτοί είναι οι βασικοί στόχοι, αλλά άμα το δει κανένας και γενικότερα και για τώρα και για το μέλλον, όπως το περιέγραψα και προηγουμένως, καθαρό νερό για όλους και παρότι είναι 5 λέξεις εδώ, περιέχουν πάρα πολλά αυτές οι 5 λέξεις, γιατί περιέχεται και η αποχέτευση και το νερό και όλα αυτά.

Όσον αφορά στην βαθμολογία που αναφέρθηκε σε διάφορα sites και media και παραφιλολογία και διάφορα λανθασμένα πράγματα. Θα σας πω για τη βαθμολογία. Η  βαθμολογία όπως ήταν – πρέπει να ξέρει κανείς και την κλίμακα βαθμολόγησης – σύμφωνα με την κλίμακα βαθμολόγησης, ήταν meet expectations γενικά, δηλαδή πέτυχε τις προσδοκίες, αλλά επειδή αναφέρθηκε σε κάποια sites η βαθμολογία από τους γενικούς διευθυντές και από το διοικητικό συμβούλιο.

Η βαθμολογία από το διοικητικό συμβούλιο και από τη διοίκηση της εταιρείας, δηλαδή τους γενικούς διευθυντές, γιατί κάναμε σε 360 μοίρες, ήταν 7,7, το οποίο σημαίνει με την κλίμακα αυτή ότι σημαντικά υπερέβη τις προσδοκίες. Εκεί πέρα που δεν πήγαμε καλά πράγματι, ήταν σε κάποιους στόχους που είχαν τεθεί. Θα σας πω ποιοι ήταν οι στόχοι, που έβαλε το διοικητικό συμβούλιο που είχε ορίσει το υπερταμείο. Δείκτες αποδοτικότητας σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ναι, μπορούσα να κάνω περισσότερα να το πετύχω και να κόψω όλους τους κατοίκους που χρωστούσαν από νερό, για να έρθουν να πληρώσουν. Όσον αφορά στο δημόσιο, δυστυχώς έρχεται κάθε λίγο και πληρώνει για τους δήμους και εδώ είναι ένα άλλο θέμα. Θα θέλαμε πραγματικά να είμαστε υπεύθυνοι για όλους τους δήμους σε όλη την Αττική, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα που πρέπει να το δούμε.

Κάποιοι άλλοι στόχοι, είχαν να κάνουν με τις λειτουργικές δαπάνες, που άμα πάρουμε τις λειτουργικές δαπάνες, όταν σου αυξάνεται το κόστος ενέργειας και δεν αυξάνεις την τιμή γιατί δεν θέλεις να αυξήσεις στην τιμή του καταναλωτή, τότε οι λειτουργικές σου δαπάνες, το κόστος ενέργειας, ανεβαίνουν και δεν πετυχαίνεις τον στόχο ή όταν για τους λόγους που είπαμε πάλι και λόγω της κρίσης και λόγω του θέματος θερμοκρασίας, ο κύκλος εργασιών ανά εργαζόμενο πέφτει,  όλο αυτό συμπαρασύρει και τα αποτελέσματα προ φόρων.

Άρα, σε αυτό το θέμα, ναι, θα μπορούσα να είχα ζητήσει να αυξηθούν τα τιμολόγια, να γίνουν αυτά για να πετύχω τους στόχους μου, αλλά καταλαβαίνω, ότι στη θέση που είμαι πρέπει να ισορροπήσω και τις ανάγκες της κοινωνίας εδώ πέρα. Οπότε, προτιμώ να μη πετύχω αυτούς τους στόχους, αλλά να μην ανεβάσω τις τιμές, αλλά και να μη κυνηγήσω τους πολίτες της Αθήνας για να πετύχω εγώ τους προσωπικούς μου στόχους.

Για το 2020. Ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον αυτό. Γιατί, μέχρι που ανέλαβα το χρέος της εταιρείας στο δημόσιο, πάνω από 300 εκατομμύρια χωρίς τους τόκους, δεν είχε αναφερθεί πουθενά στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας. Πουθενά. Ούτε στις σημειώσεις, ούτε πουθενά. Το 2019 που ανέλαβα, το πρώτο πράγμα που έκανα άμα δείτε τις σημειώσεις των οικονομικών καταστάσεων του 2019, αναφέρανε εκεί, ότι υπάρχει ένα θέμα, ότι μπορεί να χρωστάμε 300 εκατομμύρια στο δημόσιο.

Ήταν η πρώτη φορά που αναφέρθηκε στις πρώτες οικονομικές καταστάσεις για τις οποίες ήμουν υπεύθυνος. Μετά πήραμε το βήμα, αφού κάναμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με το δημόσιο, διότι, όπως είπε και ο Υπουργός προηγουμένως, είμαι σε αυτή τη δύσκολη θέση, που και το δημόσιο να ικανοποιείται και οι ιδιώτες μέτοχοι να ικανοποιούνται. Αφού κάναμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με το δημόσιο, καταλήξαμε σε μια συμφωνία καλή για όλους, ότι έπρεπε να κλείσουμε αυτό το θέμα με το να δώσουμε 157 εκατομμύρια στο δημόσιο, έναντι των 300. Και πριν καν κλείσει η συμφωνία με το δημόσιο κάναμε πρόβλεψη στις καταστάσεις του 2020 για τα 157 εκατομμύρια.

Το 2021 κλείσαμε τη συμφωνία με το δημόσιο και το 2022 έγινε η εκταμίευση. Οπότε, όλα αυτά μπορείτε να δείτε. Για μένα αυτό ήταν μια φοβερή επιτυχία, γιατί πραγματικά σας το λέω, ήταν συμφωνία 20 ετών και πήρε 3 χρόνια παράταση. 23 χρόνια. Τα 5 πρώτα χρόνια είχαν συμφωνήσει ποια θα ήταν τιμή, ποιος θα πλήρωνε και λοιπά. Από κει και μετά, υπήρχε μία συνεχής διαφωνία για 18 χρόνια μεταξύ δημοσίου και ΕΥΔΑΠ, την οποία την έκλεισα εγώ με τους συναδέλφους μου στην ΕΥΔΑΠ επιτυχώς και κλείσαμε μια συμφωνία καλή και για την ΕΥΔΑΠ και για το δημόσιο για τα επόμενα 20 χρόνια που λήγει το 2040.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ: Τα 300 εκατομμύρια ήταν άτοκα;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΑΧΙΝΗΣ Ήταν άτοκα. Με τους τόκους θα έφταναν 400.

Υπάρχει μια άλλη ερώτηση συγκεκριμένη η οποία έχει να κάνει με τις εταιρείες με τις οποίες παράλληλα απασχολούμαι, τη SNL Capital και την New LNG Partners. Η SNL Capital είναι εισηγμένη εταιρεία, η οποία δίνει κεφάλαιο κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μου δίνει αυτό εμένα την ευκαιρία να δω τι γίνεται στην Ελλάδα, πώς και πώς προχωράνε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκεί είμαι στην επενδυτική επιτροπή και βοηθάμε, βλέπουμε πού θα δοθούν τα χρήματα. Είναι ενδιαφέρον.

Πραγματικά, σου δίνει το σφυγμό της ελληνικής οικονομίας και γι’ αυτό παρακολουθώ. Αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε δουλειά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι από ξενοδοχειακές,  σε τρόφιμα που δεν έχουν σχέση καμία με την ΕΥΔΑΠ. Και αν είναι, εννοείται ότι σε οποιαδήποτε δήλωση σύγκρουσης συμφερόντων θα φανεί αυτό, είτε και στη μία εταιρεία, είτε και στην άλλη εταιρεία.

Αυτά τα έχουμε πάντως στο μυαλό μας και η «NEW ENERGY PARTNERS»  δραστηριοποιείται κυρίως στην νοτιοανατολική Ευρώπη, ακόμα δεν έχει γίνει κάποια επένδυση και σε θέματα ενεργειακά πάλι και αυτά δεν έχουν σχέση με το νερό. Επειδή έχω μια εμπειρία στην ενέργεια για πολλά χρόνια και από την Αμερική και από εδώ, δεν υπάρχει, δεν έχω δει κάτι.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.