Το αμερικανικό όνειρο – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Το αμερικανικό όνειρο

.

.

Το 1906, ένας Ινδιάνος φύλαρχος επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Νέα Υόρκη – περίεργος σχετικά με τον τρόπο ζωής εκεί. Λίγο αργότερα, ένας δημοσιογράφος που τον συνάντησε, τον ρώτησε τι τον εντυπωσίασε περισσότερο από την επίσκεψη του – οπότε ο ηλικιωμένος Ινδιάνος απάντησε: «τα παιδάκια που δουλεύουν» (πηγή: η ιστορία της παιδικής εργασίας στις ΗΠΑ).

Βέβαια, η παιδική εργασία μπορεί να συγκλόνισε τον Ινδιάνο, αλλά ήταν κάτι σύνηθες στην αστική βιομηχανική Αμερική εκείνη την εποχή – φυσικά δε στις φάρμες ήταν συνηθισμένη για αιώνες.

Ερχόμενοι τώρα στο σήμερα, όλοι μας υποθέτουμε πως ο νόμος και ο πολιτισμός έχουν καταστήσει σχεδόν αδύνατη την παιδική εργασία στη Δύση – κάτι που όμως δεν ισχύει στις ΗΠΑ στις οποίες, μεταξύ άλλων, ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών καταβάλει μία συντονισμένη προσπάθεια για την κατάργηση ή, τουλάχιστον, για την αποδυνάμωση των νόμων που εμποδίζουν ή/και περιορίζουν σοβαρά την εκμετάλλευση των παιδιών.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των εργαζομένων παιδιών στην πρωτεύουσα του καπιταλισμού, αυξήθηκε κατά 37% μεταξύ των ετών 2015 και 2022 – ενώ τα τελευταία δύο χρόνια, 14 Πολιτείες ψήφισαν νόμους που καταργούν προηγούμενους, σχετικούς με το μέγιστο αριθμό ωρών απασχόλησης των παιδιών, με την επικίνδυνη εργασία και με τον υποχρεωτικό κατώτατο μισθό για τους νέους.

Στην Αϊόβα, οι 14χρονοι μπορούν πλέον να εργάζονται σε βιομηχανικά πλυντήρια – ενώ σε ηλικία 16 ετών, μπορούν να αναλάβουν δουλειές σε στέγες, κατασκευές, χωματουργικές εργασίες και κατεδαφίσεις, καθώς επίσης το χειρισμό βαριών μηχανημάτων. Οι14χρονοι μπορούν επί πλέον να εργάζονται ακόμη και σε νυχτερινές βάρδιες, ενώ οι 15χρονοι μπορούν να δουλεύουν σε γραμμές συναρμολόγησης – γεγονότα που ήταν μέχρι πρότινος εντελώς απαγορευμένα.

Σχετικά με το θέμα, οι νομοθέτες παρέχουν αδύναμες δικαιολογίες για τέτοιες παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, ισχυρίζονται πως η εργασία απομακρύνει τα παιδιά από τους υπολογιστές, τα βιντεοπαιχνίδια ή την τηλεόραση – ενώ το 2014 το ινστιτούτο Cato υποστήριξε ότι, οι νόμοι που απαγορεύουν την εργασία στα παιδιά, περιορίζουν τις ευκαιρίες για τα φτωχά και ιδιαίτερα για τα μαύρα παιδιά.

Μετά τη μετανάστευση λοιπόν, ήλθε η σειρά της παιδικής εργασίας για να πιέζονται οι αμοιβές των εργαζομένων και να αποφευχθεί ο πληθωρισμός – ενώ αυτά που συμβαίνουν στις ΗΠΑ, αργά ή γρήγορα έρχονται και στην Ευρώπη.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.