Τα Leopard και οι ρωσικές μνήμες της ναζιστικής Γερμανίας – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Τα Leopard και οι ρωσικές μνήμες της ναζιστικής Γερμανίας

.

Η γερμανική Rheinmetall που κυριολεκτικά θησαυρίζει ως εξοπλιστική βιομηχανία από τον πόλεμο, σχεδιάζει την κατασκευή ενός εργοστασίου για τανκς «Panther» στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να απειλεί με πυραυλική επίθεση – ενώ ο άλλος πολεμικός γίγαντας της Γερμανίας, η Krauss-Maffei Wegmann που παράγει τα Leopard, διευρύνει ταχύτατα τις δραστηριότητες του. Όποιος θεωρεί λοιπόν πως ο γερμανικός κίνδυνος αποτελεί παρελθόν, θα ήταν καλύτερα να αναθεωρήσει τις απόψεις του – ενώ μπορεί μεν η Γερμανία να αποδέχθηκε σιωπηλά την καταστροφή των Nord Stream, παύοντας να αναζητάει το δράστη αφού τον γνωρίζει πολύ καλά, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να το ξεχάσει, έστω και αν σήμερα αναγκάζεται να συνεργάζεται μαζί του.

  . 

Επικαιρότητα

Όπως έχει διαπιστωθεί στον πόλεμο της Ουκρανίας, τα τανκς που υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες είναι τα Leopard – οπότε εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού τα Leopard 2 δεν είναι καθόλου κακά. Εν προκειμένω, οι Γερμανοί που έχουν επισκεφθεί το πεδίο του πολέμου, έχουν διαπιστώσει πως ο λόγος είναι καθαρά ψυχολογικός – με την έννοια πως ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος εξακολουθεί να αποτελεί μία τραυματική ανάμνηση για τους Ρώσους.

Υπενθυμίζουμε εδώ πως η «Ημέρα της Νίκης επί της Ναζιστικής Γερμανίας», είναι μία από τις πιο σημαντικές γιορτές για τους Ρώσους – ενώ ο κάθε ένας από αυτούς, ακόμη και οι σημερινοί μαθητές του σχολείου, γνωρίζουν ακριβώς πού ήταν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους στον πόλεμο, τι βίωσαν και πόσο υπέφεραν. Όταν γνωρίζει λοιπόν κανείς το συγκεκριμένο γεγονός, δεν είναι δύσκολο να φαντασθεί πώς ένοιωσαν οι Ρώσοι τώρα, 80 χρόνια μετά τον πόλεμο, αντικρίζοντας ξανά τα γερμανικά τανκς στη στέπα – μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από την πόλη που τότε ονομαζόταν Στάλινγκραντ.

Αυτός άλλωστε φαίνεται να είναι ο λόγος που οδήγησε διάφορες ρωσικές ενώσεις, να προσφέρουν υψηλά μπόνους σε στρατιώτες που καταστρέφουν ένα Leopard – ενώ το συνολικό ποσόν, μαζί με τα χρήματα που προσφέρει το ρωσικό υπουργείο άμυνας, υπερβαίνει συχνά τα 10.000 €. Στα πλαίσια αυτά, εάν ο στόχος της Δύσης ήταν να παρέχει κίνητρο στους Ρώσους να πάνε στην πρώτη γραμμή του πολέμου, η προμήθεια της Ουκρανίας με τα Leopard το πέτυχε – ενώ ακούγονται όλο και περισσότερες ιστορίες στην περιοχή, για τους Ρώσους «κυνηγούς» που περιμένουν κρυμμένοι κάπου τα Leopard.

Ακόμη και στο Κίεβο δε, η ουκρανική κυβέρνηση παραδέχεται τώρα πως οι Ρώσοι αμύνονται πλέον εξαιρετικά επίμονα – ενώ δεν υπάρχει πια καμία πιθανότητα να υποχωρήσουν, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στον ουκρανικό στρατό. Πόσο μάλλον μετά από το τεράστιο λάθος του ουκρανικού υπουργείου άμυνας να δημοσιεύσει φωτογραφίες σε ένα επίσημο tweet (πηγή), οι οποίες παρουσιάζουν τα Leopard με τη μαύρη και κόκκινη σημαία του OUN. Δηλαδή, όχι με την μπλε και κίτρινη σημαία της Ουκρανίας, αλλά με το μαύρο και κόκκινο των συνεργατών των Ναζί – ή αργότερα του «Δεξιού Τομέα».

Περαιτέρω, το γεγονός ότι τα Leopard αποτελούν «προτιμώμενους στόχους» για τους Ρώσους, σημαίνει πως μόλις φτάσουν στην πρώτη γραμμή του πολέμου δέχονται μαζικές επιθέσεις – οπότε οι Ουκρανοί που αποτελούν τα πληρώματα τους, στέλνονται ουσιαστικά σε αποστολές αυτοκτονίας. Ως εκ τούτου, τα πληρώματα των ουκρανικών Leopard καταστρέφουν όλο και πιο συχνά τα δικά τους τανκς, για να αποφύγουν να σταλούν στη μάχη – κάτι που αναφέρει επίσης το γερμανικό Spiegel, αν και «οριακά» (πηγή), στη συνέντευξη του με έναν Ουκρανό.

Εν προκειμένω, ο Ουκρανός είπε πως υπάρχουν στρατιώτες που αρνούνται να συμμετέχουν στη μάχη – οπότε προκαλούν μόνοι τους ζημίες στο τανκ, για να το αποφύγουν. Ένας άλλος Ουκρανός δε, ανέφερε πως ο ουκρανικός στρατός που παρέχει τα πληρώματα για τα φανταχτερά γερμανικά τανκς, είναι πραγματικά άτυχος – αφού πρόκειται για «βόμβες αυτοκτονίας». Ακόμη χειρότερα, είπε πως δεν μπορούν καν να βγουν από ένα φλεγόμενο Leopard, επειδή το ρωσικό πεζικό πυροβολεί εναντίον τους με όλα τα κανόνια ή όπλα που διαθέτει – με στόχο όχι τη σύλληψη, αλλά να μη μείνει κανένας ζωντανός.

Όλα αυτά σημαίνουν πως τα ουκρανικά πληρώματα αρμάτων μάχης έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν στο T-72/62/64, παρά σε ένα Leopard – στο οποίο είναι σίγουρος ο θάνατος τους. Πιθανότατα δε θα συμβεί το ίδιο και με τα αμερικανικά Abrams, όταν αποσταλούν.

Επίλογος

Κλείνοντας, η γερμανική Rheinmetall που κυριολεκτικά θησαυρίζει ως εξοπλιστική βιομηχανία από τον πόλεμο, σχεδιάζει την κατασκευή ενός εργοστασίου για τανκς «Panther» στην Ουκρανία (πηγή), με τη Ρωσία να απειλεί με πυραυλική επίθεση – ενώ ο άλλος πολεμικός γίγαντας της Γερμανίας, η Krauss-Maffei Wegmann που παράγει τα Leopard, διευρύνει ταχύτατα τις δραστηριότητες του.

Όποιος θεωρεί λοιπόν πως ο γερμανικός κίνδυνος αποτελεί παρελθόν (ανάλυση), θα ήταν καλύτερα να αναθεωρήσει τις απόψεις του – ενώ μπορεί μεν η Γερμανία να αποδέχθηκε σιωπηλά την καταστροφή των Nord Stream, παύοντας να αναζητάει το δράστη αφού τον γνωρίζει πολύ καλά, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να το ξεχάσει, έστω και αν σήμερα αναγκάζεται να συνεργάζεται μαζί του.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.