Οι συνταξιούχοι, η ΛΑΡΚΟ και οι φοροεπιδρομές – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Οι συνταξιούχοι, η ΛΑΡΚΟ και οι φοροεπιδρομές

,

Οι φόροι πάντως που πραγματικά μείωσε η κυβέρνηση, είναι στα family offices όπως της κυρίας Λάτση που φορολογούνται με συντελεστή 1,7%, στις μεγάλες εταιρίες ακινήτων των πλουσίων με 0,75%, στην απαλλαγή των αρπαχτικών funds από το  φόρο υπεραξίας των ακινήτων, στο μειωμένο φόρο μερισμάτων των εφοπλιστών και στις απαλλαγές των φορολογικών νομάδων. Σε κάθε περίπτωση, έχουν αυξηθεί οι φόροι για όλους, ειδικά μέσω των έμμεσων, όπως του ΦΠΑ στις αυξημένες τιμές που πλήττει τους ασθενέστερους και μάλιστα διπλά – αφού σχετίζεται και με την επιβολή ηλεκτρονικών συναλλαγών των τραπεζών, με τις πανάκριβες προμήθειες τους.

.

Κοινοβουλευτική Εργασία

Εισαγωγικά και επειδή δεν θα προλάβουμε να φτάσουμε έως εκεί, μας έκανε εντύπωση το άρθρο 80 που αφορά την προεκλογική παροχή στους συνταξιούχους – με προφανή στόχο την υπεξαίρεση της ψήφου τους.

Εδώ όμως πρόκειται ξανά για διατάξεις που καθορίζονται με αποφάσεις Υπουργών κατά την παρ.4, σε προεκλογική περίοδο – ενώ καθορίζουν πολύ σημαντικά ζητήματα.

Οι συνταξιούχοι κύριε υπουργέ επιθυμούν την υιοθέτηση ενός σοβαρού συστήματος ανταποδοτικής σύνταξης, την κατάργηση των νόμων εκτρωμάτων που ψηφίστηκαν στο παρελθόν, όπως του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς επίσης να μην υπάρχουν οι απαράδεκτες δικαιολογίες για καθυστέρηση, στην απονομή των εκκρεμών συντάξεων – ούτε οι εξευτελιστικές ελεημοσύνες τύπου Market Pass.

Δεν είναι ανόητοι για να μην καταλαβαίνουν την κοροϊδία, ενώ θέλουν αυτά που πλήρωσαν, εμπρόθεσμα όπως τα πλήρωσαν – δεν είναι και δεν θέλουν να είναι επαίτες της κυβέρνησης.

Μας έκανε επίσης εντύπωση το άρθρο 51, με το οποίο παρατείνεται το καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης της ΛΑΡΚΟ – ενώ υπάρχει σε εξέλιξη μια σκανδαλώδης διαδικασία ξεπουλήματος που τελικά, με την γνωστή τακτική, ξεκινάει με πολλούς ενδιαφερομένους και καταλήγει σε έναν, από τους προνομιακούς συνομιλητές της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Εν συνεχεία αλλάζουν οι όροι, όπως συνέβη στο Ελληνικό – αυτό γίνεται ακριβώς με την ΤΕΡΝΑ στη ΛΑΡΚΟ. Λογικά τώρα ευρισκόμαστε στην φάση, όπου η ΛΑΡΚΟ θέτει τους όρους της – αφού, όπως μας είπε ο κ. Σταϊκούρας, το τίμημα εξαρτάται από τις επενδύσεις που θέλει να κάνει ο επενδυτής.

Αληθεύει ότι προσέφερε 6 εκ; Εάν ναι, δεν καλύπτει καν το market pass – ούτε αυτό βέβαια, αφού θα τα εισπράξει το Υπερταμείο των ξένων, χωρίς να έχει αποτέλεσμα στο δημόσιο χρέος μας που ξεπέρασε ήδη τα 400 δις.

Ενδεχομένως πάντως οι επενδύσεις θα αλλάξουν και μετά θα φταίνε άλλοι – όπως συνέβη με τη Hellenic Train.

Συνεχίζοντας τώρα με το άρθρο 27, παρατείνονται έως τις 31.12.23 οι μειωμένοι συντελεστές της πανδημίας – όπως για τους απινιδωτές, για τα εισιτήρια κινηματογράφων, για τα γυμναστήρια, για τις σχολές εκμάθησης χορού, για τα εισιτήρια σε ζωολογικούς κήπους, για την εισαγωγή αντικειμένων τέχνης κοκ.

Όλα αυτά που αναγράφονται στο άρθρο, δεν έχουν πλέον καμία σχέση με την πανδημία – ενώ αφορούν την κατανάλωση και όχι την παραγωγή, όπως άλλωστε τα 50 δις € που σπαταλήθηκαν στην πανδημία, με δανεικά.

Δανεικά που θα επιστραφούν πανάκριβα, όπως συμβαίνει ήδη με τα αυξημένα φορολογικά έσοδα – τα οποία οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στους ίδιους φορολογικούς συντελεστές που επιβάλλονται στις υψηλότερες πληθωριστικές τιμές.

Στην προηγούμενη επιτροπή σας αναλύσαμε την τριπλή ληστεία των Ελλήνων – οπότε δεν θα το επαναλάβουμε.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε εδώ μία παράταση του σκανδαλώδους καθεστώτος της επιδότησης του τουρισμού – γεγονός που αποτελεί καθαρή απόδειξη του αποτυχημένου οικονομικού και τουριστικού μοντέλου της χώρας.

Εν τούτοις, το κόστος της συνέχισης αυτών των επιδοτήσεων, δεν δίνεται από το ΓΛΚ – παρά το ότι τα ποσά αυτά είναι γνωστά.

Εμείς όμως τα βρήκαμε από τον προϋπολογισμό του 2023 – σύμφωνα με τον οποίο το κόστος της ρύθμισης θα είναι τουλάχιστον 450 εκ. €, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά.

Την ίδια στιγμή η παραγωγή μας, ο πρωτογενής μας τομέας, στηρίχθηκε μόλις με 183 εκ. € για την πανδημία – ενώ τώρα παρέχεται μείωση του ΕΦΚ στους αγρότες κόστους μόλις 76 εκ., αν και μάλλον λιγότερα, όπως θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Ο πρωθυπουργός δε στη Λάρισα, δεν έδειξε καμία κατανόηση για τα προβλήματα των αγροτών μας, από την αύξηση του κόστους παραγωγής –  όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά.

Δεν είναι απαράδεκτο λοιπόν; Γιατί αντιμετωπίζονται οι αγρότες με τέτοιο ρατσισμό;

Οι φόροι πάντως που πραγματικά μείωσε η κυβέρνηση, είναι στα family offices όπως της κυρίας Λάτση που φορολογούνται με συντελεστή 1,7%, στις μεγάλες εταιρίες ακινήτων των πλουσίων με 0,75%, στην απαλλαγή των αρπαχτικών funds από το  φόρο υπεραξίας των ακινήτων, στο μειωμένο φόρο μερισμάτων των εφοπλιστών και στις απαλλαγές των φορολογικών νομάδων.

Σε κάθε περίπτωση, έχουν αυξηθεί οι φόροι για όλους, ειδικά μέσω των έμμεσων, όπως του ΦΠΑ στις αυξημένες τιμές που πλήττει τους ασθενέστερους και μάλιστα διπλά – αφού σχετίζεται και με την επιβολή ηλεκτρονικών συναλλαγών των τραπεζών, με τις πανάκριβες προμήθειες τους.

Στο άρθρο 28 για τον ΕΦΚ στον αγροτικό τομέα, αναφερθήκαμε ήδη – στα  76 εκ. € κατά το ΓΛΚ που ασφαλώς δεν επαρκεί. Εμείς πάντως έχουμε υπολογίσει και έχουμε προτείνει με τον προϋπολογισμό, τουλάχιστον 200 εκ. € ακόμα.

Οφείλουμε πάντως να σημειώσουμε ότι, με το παρόν προστίθενται στις εκπτώσεις ΕΦΚ και καύσιμα (α) για τις αεροπορικές μεταφορές, εκτός των ιδιωτικών πτήσεων αναψυχής και (β) για τη ναυσιπλοΐα στα ύδατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής αλιείας – εκτός από την περίπτωση χρησιμοποίησής τους σε ιδιωτικά σκάφη, κατά την περ. α και β της παρ. 1. Τελικά πόσα θα δοθούν μόνο στους αγρότες, από τα 76 εκ.;

Με το άρθρο 30, παρατείνονται τα κίνητρα ηλεκτρονικής τιμολόγησης για λόγους εξοικείωσης – κάτι που αποτελεί μέρος της ψηφιοποίησης που προωθεί η ΕΕ και το υπουργείο του κ. Πιερρακάκη που ενδιαφέρεται μόνο για τις συναλλαγές και το φακέλωμα πολιτών, αλλά αδιαφόρησε για τον ΟΣΕ.

Από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές όμως κερδοσκοπούν οι Τράπεζες, χωρίς να έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τις ληστρικές προμήθειες τους που τους εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη – οπότε δεν έχουν κανένα λόγο να δανείζουν την πραγματική οικονομία.

Παρά το ότι δε το μέτρο θα έχει κόστος, λόγω της απώλειας εσόδων, δεν αναφέρει τίποτα το ΓΛΚ – αν είναι δυνατόν.

Με το άρθρο 31, επιτρέπονται στο Συμβούλιο Διοίκησης της Α.Α.Δ.Ε. δαπάνες για την αγορά ειδών, καθαρής αξίας άνω των 200.000 €,  για την απλούστευση και την επίσπευση της διαδικασίας προμηθειών που εντάσσονται προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ενδεχομένως βασίζονται σε συμβάσεις που έχει συνάψει κατά παρέκκλιση το Ειδικό σχετικό Γραφείο του Ταμείου Ανάκαμψης;

Δεν πρέπει να παρεμβληθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο ή άλλες υπηρεσίες; Είναι δυνατόν να αναρωτόμαστε μετά για τις δανειοδοτήσεις κάποιων ΙΚΕ που έχουν πρόσβαση στην κυβέρνηση;

Το άρθρο 32, αποβλέπει στην περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών και στην ελάφρυνση εξόδων, όσον αφορά τη μεταβίβαση ακινήτων που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο των μετασχηματισμών επιχειρήσεων  – με απαλλαγή φόρων κεφαλαίου, με μεταγραφή στα ΓΕΜΗ κλπ.

Με το παρόν δε προστίθεται ότι, κατά τις μεταβιβάσεις των ακινήτων καταβάλλονται μόνο τα πάγια δικαιώματα εμμίσθων ή αμίσθων υποθηκοφυλάκων – έως τα 300 ευρώ. Δηλαδή, παρέχονται κίνητρα με τα χρήματα των άλλων; Μια ανάλογη ρύθμιση πάντως είχε γίνει για τις μεταβιβάσεις στο Ελληνικό – ξανά δηλαδή στην οικογένεια Λάτση,

Είναι δυνατόν να νομοθετείται κάτι τέτοιο σε μια οικονομία, όπου το real estate είναι το μεγαλύτερο τμήμα της; Έως και το 14,5% του ΑΕΠ της;

Σε μία χώρα που το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην ΕΕ και όπου μπορούν να γίνονται μετασχηματισμοί εταιριών/κελυφών, ως πρόφαση για να εκμεταλλευτούν τις μειωμένες φορολογίες που θα έχουν έτσι για τα ακίνητα, αντί να φορολογούνται ως μεταβιβάσεις ακινήτων; Δεν είναι απαράδεκτα όλα αυτά;

Στο άρθρο 33, είναι θετική η ρύθμιση για τη μηνιαία καταβολή τελών κυκλοφορίας για την άρση ακινησίας – ενώ ενδεχομένως η ανάγκη αυτή τεκμηριώνει τη φτωχοποίηση των Ελλήνων. Η ερώτηση μας εδώ είναι εάν ωφελεί επίσης τις εταιρίες ενοικίασης – ή άλλες.

Στο άρθρο 34, επίσης υπάρχει κόστος που ξανά δεν δίνεται από το ΓΛΚ – αν και ίσως είναι δύσκολο να υπολογισθεί. Εν τούτοις, θα μπορούσε να υπολογίσει το σύνολο της οφειλής ΦΠΑ που αφορά. Μήπως γνωρίζετε πόσο είναι;

Στο άρθρο 36, σημειώνοντας πως τα περισσότερα στο νομοσχέδιο είναι σκανδαλώδη και προς εξυπηρέτηση συμφερόντων, αλλά δυστυχώς δεν θα προλάβουμε να αναφερθούμε σε όλα, παρέχεται ευέλικτο καθεστώς ασυδοσίας με μη καταμερισμό προστίμου 100 €, για εκπρόθεσμες δηλώσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων – εάν έχουν συμπεριληφθεί στην φορολογική δήλωση.

Εδώ αναφερόμαστε σε ένα χώρο που διακινούνται αρκετά ποσά – ενώ προκαλεί την αύξηση των ενοικίων. Η δήλωση της μίσθωσης τώρα δεν γίνεται μόνο για την αυτό καθαυτό φορολόγηση – αλλά για την πρόληψη μαύρων εισοδημάτων.

Εάν λοιπόν η ΑΑΔΕ κάνει έλεγχο σε εταιρίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων και βρεθεί ότι δεν έχουν μισθωτήρια, θα μπορεί η εταιρία να ισχυρισθεί ότι θα το έκανε – άλλα άργησε και θα τα βάλλει στην φορολογία εισοδήματος της επόμενης χρονιάς.

Είναι σωστό αυτό που λέμε; Εάν ναι, θα πρόκειται για αστείο – όπως επίσης αστείο είναι το πρόστιμο των 100 € σε περίπτωση που δεν δηλωθεί το ενοίκιο καθόλου, ειδικά όσον αφορά εταιρίες που διαχειρίζονται δεκάδες δωμάτια.

Μόνο μια βίλα στην Μύκονο μπορεί να ενοικιάζεται για το 10πλάσιο, μόνο για μια βραδιά –  εκτός εάν υπάρχουν και άλλα πρόστιμα που δεν τα γνωρίζουμε.

Με το άρθρο 37, προστίθεται η δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να διαμορφώσει σημαντικές παραμέτρους της ψηφιακής έκδοσης παραστατικών διακίνησης αγαθών – εξωκοινοβουλευτικά, 9 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου 4308/2014.

Δεν είναι επιεικώς απαράδεκτο; Σημειώνουμε ότι, στο νόμο προβλέπονταν παραστατικά, είτε σε έντυπη είτε σε ψηφιακή μορφή, με το άρθρο 5 παρ.  5 – ενώ έγχαρτα παραστατικά υπάρχουν στην ναυτιλία.

Με το άρθρο 39, εισάγεται η υποχρέωση διασύνδεσης των EFT/POS τερματικών, ημεδαπής και αλλοδαπής –  κάτι που ζητούσε η Τρόικα από πολλά χρόνια, όπως επίσης τη σύνδεση ταμειακών μηχανών τουλάχιστον από το 2016. Απλοί τοποτηρητές της Τρόικα είναι όλες οι κυβερνήσεις;

Δεν γνωρίζουμε εάν δρομολογείται για να καταπολεμήσει την παραοικονομία που όμως, για παράδειγμα, συνεχίζεται στην Εσθονία, παρά την ψηφιοποίηση, ή για να παρακολουθούνται οι συναλλαγές – σημειώνοντας όμως πως τα μεγάλα εισοδήματα μπορούν να παρακάμπτουν την φορολόγηση, με νόμιμη φοροαποφυγή.

Ακόμα δε και όταν υπάρχουν συναλλαγές POS – υπενθυμίζοντας  το σκάνδαλο με τις πωλήσεις ακινήτων στην Κίνα, μέσω του αντιπροέδρου της Jumbo και μεγάλης τράπεζας.

Στο άρθρο 41 ισχύουν τα ίδια με το 39 αλλά, εκτός των άλλων, παρέχεται στο Διοικητή της ΑΑΔΕ η δυνατότητα να καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις διασύνδεσης των τερματικών – κάτι που μπορεί να αλλάξει τη σημασία της ρύθμισης.

Στο άρθρο 42, τα χρηματικά πρόστιμα τόσο σε αυτή την περίπτωση όπως και στου άρθρου 40, θα έπρεπε να είναι αναλογικά με το μέγεθος της απάτης.

Με το 43 τώρα, προβλέπεται μια ακόμη ρύθμιση, για τις πολλές δυνατότητες φοροδιαφυγής στο λαθρεμπόριο καυσίμων – μέσω της υποχρέωσης καταγραφής των ενεργειακών προϊόντων που απαλλάσσονται του ΕΦΚ και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη νόθευση άλλων καυσίμων.

Η εφαρμογή φυσικά προϋποθέτει έλεγχο ενώ, ακόμη και αν η πρόθεση είναι σωστή, παρέχεται ευρύτατη νομοθετική εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών και στο Διοικητή της ΑΑΔΕ, για τον καθορισμό κρίσιμων λεπτομερειών για τις υποχρεώσεις των παραληπτών και των μεταφορέων – με την παρ. 5.

Ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει επίσης στα άρθρα 44 και 45 – ενώ το αποκορύφωμα στο παρόν είναι το ότι, ισχύει από τις 15.9.2023. Μετά τις εκλογές δηλαδή – ενώ μπορεί να μετατεθεί με απόφαση του Υπουργού, κατά την παρ. 2.

Είναι πραγματικά κωμικοτραγικό. Σε μια χώρα που τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων δεν φορολογούνται, ενώ δεν ελέγχονται ηλεκτρονικά οι εκροές τους, όλα αυτά είναι για λαϊκή κατανάλωση.

Με το άρθρο 48, επεκτείνονται οι μειώσεων φόρου σε όλους τους φορείς εκμετάλλευσης πλοίων – επίσης για τα πλοία με ξένη σημαία, ενώ εμείς πιστεύουμε πως θα έπρεπε να δίνονταν μόνο για την ελληνική σημαία. Ποιο είναι το πλεονέκτημα των Ελληνικών, όταν τα ξένης σημαίας λειτουργούν κυρίως μέσω οφσόρ;

Με τα άρθρα 49-50, παρέχεται μείωση της φορολογίας μερισμάτων στο 5% και για τις ναυλομεσιτικές εταιρίες – μετά από μία αντίστοιχη ρύθμιση για τις εφοπλιστικές του Ν5000/22, άρθρο 6.

Με κάτι τέτοια υπερηφανεύεστε ότι μειώνετε τους φορολογικούς συντελεστές – ενώ αυξάνετε τους φόρους στα χαμηλά εισοδήματα μέσω του ΦΠΑ και έναντι market pass. Δεν πρόκειται για λαϊκισμό;


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.