Σουηδική Προεδρία της ΕΕ – The Analyst
Κοινοβουλευτικές Εργασίες Σχολιασμός Επικαιρότητας

Σουηδική Προεδρία της ΕΕ

.

Στα θέματα τη μετανάστευσης, η ανθρωπιστική κρίση που σωστά επισημαίνεται, είναι ένας ακόμη λόγος για να σταματήσει ο πόλεμος – κάτι που δεν απαιτεί όπλα, αλλά διαπραγματεύσεις. Γενικότερα συμφωνούμε με το ότι, είναι θέμα αποτροπής και όχι διαμοιρασμού των μεταναστών εντός της ΕΕ – ενώ πρέπει να σταματήσουν οι εντάσεις στην περιοχή, όπως στις Συρία και Ουκρανία, να φυλαχθούν τα εξωτερικά σύνορα, να κλιμακωθούν οι επαναπροωθήσεις και οι συμφωνίες με τις χώρες αναχώρησης, καθώς επίσης να υπάρξει περικοπή προνομίων, όπως συμβαίνει στη Σουηδία, σημειώνοντας πως το μεταναστευτικό κόστος της Ελλάδας υπερβαίνει τα 700 εκ. € ετήσια.

.

Κοινοβουλευτική Εργασία

Κατ’ αρχήν θέλουμε να σας καλωσορίσουμε κ. Πρέσβη – επίσης την προεδρία της Σουηδίας στην ΕΕ, εν μέσω μίας δυσπιστίας στην Κομισιόν που κλιμακώνεται, με τη διερεύνηση των σκανδάλων της Pfizer, του Κατάρ, της ενεργειακής εξάρτησης από τις ΗΠΑ, της ακρίβειας, της δολιοφθοράς του Nordstream, καθώς επίσης του πολέμου της Ουκρανίας με καταστροφικά αποτελέσματα για την ανθρώπινη ζωή, για το προσφυγικό και για τις υποδομές της χώρας.

Η Σουηδία είναι μία φίλη χώρα για την Ελλάδα, με μεγάλη ελληνική ομογένεια – σημαντική για τον τουρισμό μας και με θετικές εμπορικές σχέσεις μαζί της.

Αποτελούσε δε σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή κουλτούρα, για τις φιλελεύθερες απόψεις με κοινωνικό πρόσωπο και για την αρμονική τεχνολογική ανάπτυξη – παραμένοντας μεν στην καρδιά της Ευρώπης, αλλά διατηρώντας τη νομισματική της αυτονομία και την ουδετερότητα της στο στρατιωτικό τομέα, τουλάχιστον έως σήμερα.

Είναι όμως επίσης μία χώρα που δοκιμάζεται από το μεταναστευτικό και από την ενσωμάτωση διαφορετικών  κουλτούρων – ενώ, ως εκ τούτου, είναι αποδέκτης αρνητικής δημοσιότητας διεθνώς.

Ευχόμαστε πάντως καλή επιτυχία στην προεδρία της ΕΕ και στη νέα κυβέρνηση της – ελπίζοντας να μην κλιμακωθούν οι εντάσεις της με τη Ρωσία.

Επιγραμματικά τώρα στις θέσεις της παράταξης μας, όσον αφορά τις προτεραιότητες της Σουηδικής προεδρίας, τα εξής:

(α) Στις διεθνείς σχέσεις, η Σουηδία θέλει να προωθήσει τις στενότερες επαφές της ΕΕ με τα κράτη της ανατολικής εταιρικής σχέσης – δηλαδή με τις Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία.

Τι εννοεί εδώ με στενότερες σχέσεις, αφού πρόκειται για χώρες της σφαίρας επιρροής της Ρωσίας; Ειδικά η Λευκορωσία, η Γεωργία, η Μολδαβία με την Υπερδνειστερία και φυσικά η Ουκρανία;

Εμείς δεν συμφωνούμε με την κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία – ενώ αυτό που χρειάζεται είναι η εξασφάλιση του περάσματος του δρόμου του μεταξιού, όπου υπάρχει αποκλεισμός του Αρτσαχ, καθώς επίσης η ειρήνη μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Είναι απαράδεκτο να στηρίζεται η επιθετική του πολιτική από την Τουρκία – όπως επίσης να προμηθεύεται φυσικό αέριο η ΕΕ από το καθεστώς του, πόσο μάλλον όταν επανεξάγει ρωσικό φυσικό αέριο, όπως άλλωστε και η Τουρκία. 

Στην Ανατολική μεσόγειο, η Σουηδία υποστηρίζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Εμείς θεωρούμε πως πρέπει να προωθηθεί η συνεργασία με τις χώρες του EastMed για τον αγωγό και τις εξορύξεις – επίσης με την ασταθή Λιβύη, με την Αίγυπτο και με τον ασταθή Λίβανο.

Συμφωνούμε επίσης με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας – αλλά όχι με το να της παρέχονται προνόμια ελευθέρου εμπορίου, όταν απειλεί την Ελλάδα, άλλες χώρες της ΕΕ μέσω της τουρκικής διασποράς και του μεταναστευτικού, ενώ συνεχίζει την κατοχή της βόρειας Κύπρου.

Δεν πρέπει όμως να καταφεύγουμε σε προσβλητικές κινήσεις, όπως το κάψιμο του Κορανιού, για να δείξουμε την αντίθεση μας με τους μουσουλμάνους – αφού κάτι τέτοιο είναι λαϊκιστικό και δεν συνάδει με την Ευρωπαϊκή κουλτούρα.

Τέλος, συμφωνούμε με τη σημασία της ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια – ειδικά λόγω της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο και όχι μόνο. Είμαστε αντίθετοι όμως με  την προώθηση της ένταξης των Σκοπίων ή της Αλβανίας, εάν δεν σεβαστούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων – καθώς επίσης εάν δεν επιλυθούν οι διαφορές στην ΑΟΖ και στον αλυτρωτισμό.

(β) Στα θέματα της άμυνας, η Σουηδία θέλει να καταστήσει την ΕΕ παράγοντα ασφαλείας – να ενισχύει τις ευρωπαϊκές αμυντικές δυνατότητες και τη συνεργασία ΕΕ/ΝΑΤΟ.

Η ενίσχυση όμως των αμυντικών δυνατοτήτων, απαιτεί μεγάλες δαπάνες – όπου δεν βλέπουμε να υπάρχει προθυμία, όπως για την παραγωγική αναπλήρωση των πυρομαχικών που εξαντλήθηκαν στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα δε, έχει στην ουσία μία αδρανή αμυντική βιομηχανία που πρέπει να δραστηριοποιηθεί – ενώ η αμυντική ικανότητα της ΕΕ απαιτεί μία κοινή στρατηγική, όσον αφορά τος εξωτερικές απειλές, όπως της Τουρκίας.

Η Σουηδία πάντως προτίθεται να δώσει σημασία σε υβριδικές απειλές, όπως η κυβερνοασφάλεια, η κυβερνοδιπλωματία και η ψηφιακή πολιτική – με τα οποία συμφωνούμε, αρκεί να μην εκφυλιστεί η ΕΕ σε οργανισμό επίβλεψης, με την καταστρατήγηση των ελευθεριών και των ιδιαιτεροτήτων. Τι σχεδιάζει η Σουηδία να περιέχει το νέο Πολιτικό Σύμφωνο; (Civilian Compact).

Διαπιστώσαμε δε πως θα επιδιωχθεί η ομοιόμορφη εφαρμογή των κυρώσεων της Ε.Ε. Πώς θα συμβεί, όταν η Ουγγαρία και η Αυστρία αγοράζουν από τη Ρωσία φυσικό αέριο όπως πριν, ενώ υπάρχουν ελλείψεις;

(γ) Στα θέματα τη μετανάστευσης, η ανθρωπιστική κρίση που σωστά επισημαίνεται, είναι ένας ακόμη λόγος για να σταματήσει ο πόλεμος – κάτι που δεν απαιτεί όπλα, αλλά διαπραγματεύσεις.  

Γενικότερα συμφωνούμε με το ότι, είναι θέμα αποτροπής και όχι διαμοιρασμού των μεταναστών εντός της ΕΕ – ενώ πρέπει να σταματήσουν οι εντάσεις στην περιοχή, όπως στις Συρία και Ουκρανία, να φυλαχθούν τα εξωτερικά σύνορα, να κλιμακωθούν οι επαναπροωθήσεις και οι συμφωνίες με τις χώρες αναχώρησης, καθώς επίσης να υπάρξει περικοπή προνομίων, όπως συμβαίνει στη Σουηδία, σημειώνοντας πως το μεταναστευτικό κόστος της Ελλάδας υπερβαίνει τα 700 εκ. € ετήσια.

(δ) Για τη διεύρυνση της ΕΕ, με την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στις Ουκρανία και Μολδαβία, καθώς επίσης με την αναγνώριση ευρωπαϊκής προοπτικής στη Γεωργία, έχουμε επιφυλάξειςενώ στην Αλβανία, στα Σκόπια και στην Τουρκία αναφερθήκαμε ήδη. Είναι και θέμα θεσμών, όπως η εκτεταμένη διαφθορά αυτών των χωρών – ενώ για την Ουκρανία και οικονομικό.

(ε) Όσον αφορά το ελεύθερο εμπόριο, για ποια ενιαία αγορά μιλάμε; Για τη διατήρηση της υπεροχής του μερκαντιλιστικού βορά των σκανδάλων του Dieselgate, των φορολογικών παραδείσων κλπ., ταυτόχρονα με την αποβιομηχανοποίηση και τη λεηλασία του νότου; Ποια θα είναι η απάντηση στο IRA των ΗΠΑ;

Με τον κανονισμό έκτακτης ανάγκης συμφωνούμε και στηρίζουμε το ότι, μέτρα κατασταλτικά όπως τα lockdown και η μετακίνηση με πιστοποιητικό εμβολίου, είναι αντιδημοκρατικά – ενώ δεν μπορεί να αποφασίζονται από ειδικούς.

Επίσης, δεν μπορεί να σταματάει η οικονομία – κάτι που τελικά είναι αντιπαραγωγικό, όπως φάνηκε από την Σουηδία που είχε λιγότερους θανάτους από την Ελλάδα. Θεωρούμε δε πολύ θετική την πρωτοβουλία της Σουηδίας για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οικοσυστήματος ημιαγωγών.

Τέλος, έχουμε επιφυλάξεις για την εφαρμογή της νομοθετικής δέσμης «Fit for 55» μείωσης των ρύπων, αφού θα έχει μεγάλο κόστος για τις οικονομίες – ενώ θα έχει πρόβλημα η τροφική μας επάρκεια και η γεωργία.

Δεν μπορούμε να καταστρέψουμε τη βιομηχανία της Ευρώπης με υψηλότερο κόστος ενέργειας, όταν οι άλλοι δεν υιοθετούν μειώσεις – ενώ πρέπει να θεσμοθετηθεί συνοριακός φόρος άνθρακα. Τι θα συμβεί με τον τουρισμό, όταν μειώνονται οι ρύποι; Ποιος θα πληρώσει το μεταφορικό κόστος;

Όσον αφορά τις δημοκρατικές αξίες και το  Κράτος Δικαίου στην ΕΕ των Qatar Gate, Pfizer Gate κλπ., είναι μάλλον οξύμωρο.  Τι κάνει η ΕΕ με τις υποκλοπές και με τον έλεγχο των ΜΜΕ στην Ελλάδα; Είμαστε πάντως αντίθετοι στα προαπαιτούμενα για το ταμείο ανάκαμψης – επίσης στο διχασμό με την Πολωνία και την Ουγγαρία.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.