Η ληστεία των Ελλήνων μέσω του Υπερταμείου – The Analyst
Κοινοβουλευτικές Εργασίες Σχολιασμός Επικαιρότητας

Η ληστεία των Ελλήνων μέσω του Υπερταμείου

.

Το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας περιουσίας, αν όχι όλη, έχει παραχωρηθεί στο Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) και μάλιστα χωρίς αποτίμηση – με το 3ο Μνημόνιο που επέβαλε την ίδρυση του. Το Υπερταμείο δεν εντάσσεται στο Δημόσιο, αφού δεν ελέγχεται από αυτό – όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα και το ΣΤΕ, με απόφαση του για την ΕΥΔΑΠ. Η περιουσία του περιλαμβάνει δημόσιες επιχειρήσεις και ακίνητα – για τα οποία δεν υπήρξε ποτέ αποτίμηση, ούτε καταγραφή και καταβολή φόρων. Παρά το ότι τώρα δεν έχει γίνει αποτίμηση και καταγραφή, το Υπερταμείο δρομολογεί εκποιήσεις κάτω από αδιαφανείς συνθήκες και με αμφισβητήσιμο όφελος για το δημόσιο. Πιστεύουμε ότι πρέπει να παγώσουν οι διαδικασίες παραχώρησης, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής και αποτίμησης και τεθούν υπόψη του Κοινοβουλίου.

 

 .

Κοινοβουλευτική Εργασία

Εισαγωγικά, μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας, ακίνητα και επιχειρήσεις, έχουν περιέλθει σε δυο εταιρίες – στο ΤΑΙΠΕΔ και στην ΕΤΑΔ που είναι θυγατρικές του Υπερταμείου ή ΕΕΣΥΠ.

Το Υπερταμείο ιδρύθηκε μεν από το ΣΥΡΙΖΑ το 2016, αλλά ήταν προϋπόθεση του τρίτου μνημονίου του 2015 – το οποίο ψηφίσθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, από τη ΝΔ, από το ΚΙΝΑΛ και από το ΠΟΤΑΜΙ.

Σημειώνουμε εδώ πως υπήρχε μελέτη του ΙΟΒΕ/ΚΕΔ που αποτιμούσε τα παραπάνω στα 300 δις € – όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά, μαζί με όλα όσα θα αναφέρουμε στη συνέχεια.

Εκτός αυτού, 50 δις αναφερόταν πριν την υπογραφή του 3ου μνημονίου – χωρίς την αξία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Είναι δυνατόν λοιπόν να ξεπουληθούν το πολύ για 11 δις €, όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό;

Από την άλλη πλευρά, το Υπερταμείο είναι καταχωρημένο στον προϋπολογισμό του 2022 και στη σελίδα 166 με αξία μόλις 110 εκ. € – ενώ στον απολογισμό του 2019 ήταν στα 2,9 δις €.

Στον ισολογισμό τώρα της ΕΤΑΔ του 2020, αναφέρεται πως κατέχει πάνω από 72.000 ακίνητα – μεταξύ των οποίων μαρίνες, χιονοδρομικά, ιαματικές πηγές, αθλητικές εγκαταστάσεις κοκ.

Η αξία όλων αυτών των ακινήτων υπολογίζεται στο 1 δις € και προκύπτει από τα 2.645 ακίνητα που έχουν αποτιμηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή – δηλαδή, έχει αποτιμηθεί μόνο το 3,6% του συνόλου.

Έχουμε ζητήσει εδώ να μας δοθεί κατάλογος με την αξία των παγίων της ΕΤΑΔ – με σχετική ερώτηση μας που δεν απαντήθηκε ποτέ.

Όσον αφορά τώρα το ΤΑΙΠΕΔ, στις οικονομικές καταστάσεις του από το 2020, αναφέρονται 98 ακίνητα με αναπόσβεστη λογιστική αξία ενσώματων παγίων ύψους 21.255 €. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως κοστίζει 217 € το καθέναενώ  έχουμε υποβάλει ερώτηση, χωρίς να πάρουμε επίσης απάντηση. 

Σύμφωνα με τον Τύπο, η ΕΤΑΔ όχι μόνο δεν έχει αποτιμήσει τα ακίνητα της, αλλά δεν συνεργαζόταν καθόλου στον έλεγχο του υπουργείου σας – ενώ τελικά γράφτηκε πως θα συνεχίσει ο έλεγχος και θα αγορασθεί λογισμικό για την καταγραφή. Ισχύει;

Οι ερωτήσεις μας εδώ είναι οι εξής:   

(1) Πότε θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος των παγίων της ΕΤΑΔ και θα δημοσιευθεί ο κατάλογος τους, με την αποτίμηση ή, έστω, με την  αντικειμενική τους αξία;

(2) Με δεδομένη την πρόσφατη  απόφαση του ΣΤΕ, σύμφωνα με την οποία το Υπερταμείο δεν ανήκει στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα δρομολογηθεί η φορολόγηση του και η επιβολή ΕΝΦΙΑ επί των παγίων του, καθώς επίσης των θυγατρικών του; Εμείς πάντως θα στηρίζαμε μία τέτοια τροπολογία.

Δευτερολογία

Θα συνεχίσουμε με το ότι, σύμφωνα με τη 13η αξιολόγηση  και τη σελ. 42, ενδιαφέρει η βελτίωση της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ – όπου όμως χρειάζεται να υπάρχει η αξία του, έτσι ώστε να είναι δυνατή η μέτρηση της απόδοσης του, ως ποσοστό της.

Αυτός είναι ο λόγος που προτείνεται η αποτίμηση – ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023 για την ΕΤΑΔ, καθώς επίσης έως το τέλος του 2022 για τις επιχειρήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, στη σελίδα 40.

Εν τούτοις, γράφεται πως η διαδικασία θα είναι τέτοια, έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα ενεργειών πριν ολοκληρωθεί. Δηλαδή θα ξεπουλιούνται περιουσιακά στοιχεία πριν γίνει η απογραφή τους; Σε ποια επιχείρηση γίνεται κάτι τέτοιο; Δεν είναι ντροπή;

Επίσης στη 13η Αξιολόγηση και στις σελίδες 43/44 αναφέρεται ότι, το Υπερταμείο σκοπεύει να ξεπουλήσει σημαντικές επιχειρήσεις – όπως τα ΕΛΠΕ, την Εγνατία, τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας, το υπόλοιπο ποσοστό του Βενιζέλος, τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ υποδομών και την υπόγεια δεξαμενή Καβάλας.

Έως τα μέσα του 2022 δε και τα υπόλοιπα περιφερειακά λιμάνια – δηλαδή, τα 10 μεγαλύτερα.

Όσον αφορά τώρα τις συμμετοχές σε επιχειρήσεις, δεν εμφανίζονται αναλυτικά στοιχεία ούτε από το Υπερταμείο, ούτε από το ΤΑΙΠΕΔ. Καταγράφονται δε με μηδενική αξία, επειδή τους παραχωρήθηκαν δωρεάνόπως αναφέρεται στις οικονομικές τους καταστάσεις.

Εκτός αυτού, υπάρχουν εξωφρενικά στοιχεία, όσον αφορά τις αξίες που εμφανίζονται κατά καιρούς στον προϋπολογισμό. Για παράδειγμα, τα 10 μεγαλύτερα λιμάνια μας καταχωρούνται με αξία 50 εκ. € στον προϋπολογισμό του 2022  – όταν στον Ισολογισμό του 2019 που συζητήθηκε πρόσφατα, με 120 εκ. €.

Με ένα άλλο παράδειγμα, ο λιμένας της Ελευσίνας, ένας από τους μεγαλύτερους λόγω καυσίμων, καταχωρείται με αξία 895.400 €, ενώ ο λιμένας Λαυρίου με  303.051 € – με πολύ λιγότερα δηλαδή από ένα διαμέρισμα στην Κηφισιά.

Η ΛΑΡΚΟ εκτιμάται στα 60,3 εκ. στον προϋπολογισμό, όταν στον απολογισμό του 2019 είχε διαγραφεί η αξία της – ενώ η Εγνατία Οδός εμφανίζεται στα 7,2 δις από 6,1 δις € στον απολογισμό του 2019. Χάος!

Λογικά λοιπόν δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο Υπερταμείο των ξένων ή στο ΤΑΙΠΕΔ, όσον αφορά το ξεπούλημα χωρίς αποτιμήσεις – θυμίζοντας πως ξεπουλήθηκαν τα 14 αεροδρόμια στη Fraport, χωρίς να έχουν δημοσιευτεί τα οικονομικά τους στοιχεία, ενώ δόθηκαν τα εξαπλάσια για το αεροδρόμιο της Αττάλεια.

Η αξία πάντως των επιχειρήσεων ασφαλώς δεν εξαρτάται από τον εκάστοτε αγοραστή, όπως είχε ισχυρισθεί ο υπουργός στην ερώτηση μας για τη ΛΑΡΚΟ – αλλά από τον κλάδο της επιχείρησης, τις μελλοντικές της προοπτικές, τα σχέδια αξιοποίησης της κοκ. 

Οι ερωτήσεις μας εδώ είναι οι εξής:

(1) Θα παγώσουν οι διαδικασίες ξεπουλήματος, έως ότου ολοκληρωθούν οι αποτιμήσεις των εταιριών και των παγίων; Θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα, πριν ληφθούν αποφάσεις για ξεπούλημα;

(2) Με δεδομένο το ότι, οι οικονομικές καταστάσεις είναι αναξιόπιστες, κυρίως λόγω της απουσίας καταγραμμένων παγίων, τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε; Για παράδειγμα, εμείς προτείνουμε τη μη αποδοχή των οικονομικών καταστάσεων και την αλλαγή του ορκωτού λογιστή.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading