Η επίτροπος ενέργειας της ΕΕ στη Βουλή – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Η επίτροπος ενέργειας της ΕΕ στη Βουλή

.

Διαβάσαμε με προσοχή τα σχέδια σας για την ενέργεια και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία – σημειώνοντας όμως πως είναι μεσομακροπρόθεσμα. Αυτό που απασχολεί εμάς σήμερα, είναι η άμεση σωτηρία της χώρας – οπότε υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, για την εξαίρεση τους και για τον περιορισμό του κόστους ενέργειας, με παρεμβάσεις στην ανώτατη τιμή του φυσικού αερίου.

.

Κοινοβουλευτική Εργασία

Κατ’ αρχήν κυρία επίτροπε, θέλουμε να σας καλωσορίσουμε στην Ελλάδα και στη Βουλή, εκ μέρους της ΕΛ – ευχόμενοι κάθε επιτυχία στο δύσκολο για την εποχή έργο σας.

Ελπίζαμε η παρουσία σας εδώ να ήταν κάτω από καλύτερες συνθήκες – αφού σήμερα, με την επιλογή του φυσικού αερίου εκ μέρους της ΕΕ, ως μεταβατικού καυσίμου της πράσινης μετάβασης, χωρίς προηγουμένως να έχουν εξασφαλισθεί οι αναγκαίες ποσότητες με μακροπρόθεσμα συμβόλαια, έχει αποδειχθεί ως ένα πολύ μεγάλο λάθος.

Πόσο μάλλον μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν – με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σημαντικά προβλήματα, όσον αφορά την επάρκεια της ενέργειας, το κόστος της και τον πληθωρισμό.

Βέβαια δεν είναι μόνο αυτές οι αιτίες, αφού έχει διαδραματίσει επί πλέον σημαντικό ρόλο η διαστρέβλωση της αγοράς, από τα ενεργειακά χρηματιστήρια – όπου οι κερδοσκόποι κυριολεκτικά λεηλατούν τους Πολίτες.

Όλοι γνωρίζουμε τα ουρανοκατέβατα κέρδη στον τομέα – τα οποία, σύμφωνα με ειδικούς, ήταν της τάξης των 200 δις € στην ΕΕ, μόνο το έτος που μας πέρασε.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν βέβαια πως δεν έχει ευθύνη η δική μας κυβέρνηση – η οποία δρομολόγησε χωρίς κανέναν ορθολογικό σχεδιασμό τη βίαιη απολιγνιτοποίηση.

Εκτός αυτού, ίδρυσε μόλις το 2020 το ενεργειακό χρηματιστήριο – από το οποίο όμως περνάει το 100% των προμηθειών ενέργειας, σε αντίθεση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συνεχίζοντας, η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας, σε αντίθεση με την Εσθονία, είναι τεράστια – φτάνοντας στο 75%.

Εν τούτοις, όπως επίσης η Εσθονία, έχουμε σημαντική δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από εγχώριο λιγνίτη – ενώ υπάρχουν με μεγάλη βεβαιότητα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις ΑΟΖ μας του Αιγαίου και του Ιονίου.

Εν προκειμένω, θα έπρεπε να στηριχθούμε τόσο κεφαλαιακά, όσο και έναντι των απειλών της Τουρκίας, από την ΕΕ – επίσης όσον αφορά τον αγωγό East Med, όπως συνέβη με τον ΤΑΡ που ενισχύθηκε τουλάχιστον με 1 δις € από την ΕΕ, συν δάνεια άνω των 3 δις  €, στα λίγο επάνω από τα 4 δις € που κόστισε.

Έτσι, τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σε συνδυασμό με αυτά του Ισραήλ και της Αιγύπτου, θα αποτελούσαν μία σημαντική πηγή ενέργειας για την ΕΕ – την οποία σήμερα έχουμε και έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ.

Περαιτέρω, διαβάσαμε με προσοχή τα σχέδια σας για την ενέργεια και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία – σημειώνοντας όμως πως είναι μεσομακροπρόθεσμα.

Αυτό που απασχολεί εμάς σήμερα, είναι η άμεση σωτηρία της χώρας – οπότε υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, για την εξαίρεση τους και για τον περιορισμό του κόστους ενέργειας, με παρεμβάσεις στην ανώτατη τιμή του φυσικού αερίου.

Εκτός αυτού επιθυμούμε την αύξηση της χρήσης του λιγνίτη, όπως πολλές άλλες χώρες της ΕΕ – σημειώνοντας πως η Εσθονία βασίζεται επίσης στην εγχώρια ενεργειακή της πηγή, στο σχιστολιθικό πετρέλαιο. Εκτός αυτού, με κατάλληλη τεχνολογία μπορούν να εκμηδενιστούν οι εκπομπές του λιγνίτη.

Σκεφθείτε τι θα συνέβαινε, εάν  εκλεγόταν μία κυβέρνηση στην Εσθονία που δήλωνε πως θα σταματούσε το σχιστολιθικό εντός 3 ή 5 ετών, χωρίς να υπάρχει σχέδιο αντικατάστασης – όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, με το λιγνίτη που αντικαθίσταται με το ακριβό φυσικό αέριο που εισάγουμε κατά 40% από τη Ρωσία και με τις ΑΠΕ που μέλλουν να αποδείξουν την αξία και το κόστος τους. 

Ειδικά όσον αφορά τους στόχους για 55% μείωση των εκπομπών ρύπων, η Ελλάδα δεν έχει την ίδια έκλυση CO2, όπως η Γερμανία για παράδειγμα – ούτε συνολικά, ούτε κατά κεφαλήν.

Εύλογα, αφού η βιομηχανική μας παραγωγή είναι ελάχιστη – οπότε δεν θα έπρεπε να μας υποχρεώνει η ΕΕ, να υιοθετούμε τα ίδια μέτρα με τις άλλες χώρες.

Κλείνοντας, όσον αφορά τις προτάσεις REPowerEU, η δήθεν απελευθέρωση δημιούργησε καρτέλ – ενώ η φορολόγηση των υπερκερδών τους, όταν και εάν, δεν θα έχει άμεσο αποτέλεσμα.

Το υδρογόνο ακούγεται ωραία, αλλά δεν έχει εξελιχθεί ακόμη – ενώ δεν γνωρίζουμε αν θα καλύπτει τις ανάγκες.

Κατανοητή η ανάγκη εξασφάλισης παροχής σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται για τις ΑΠΕ που τελικά δεν είναι ανακυκλώσιμες – αλλά εμείς θέλουμε να παράγει η χώρα μας αυτόν τον εξοπλισμό, για να παραμένουν τα χρήματα στο εσωτερικό της.

Το ίδιο θέλουμε για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, με την επένδυση στην παραγωγή, αφού διαθέτουμε το νικέλιο της ΛΑΡΚΟ – κάτι που θα έπρεπε να στηριχθεί από την ΕΕ, αφού η εταιρία είναι σημαντική στρατηγικά, καθώς επίσης για την οικονομία μας.

Η Ελλάδα τώρα δεν έχει αποθηκευτικές εγκαταστάσεις για φυσικό αέριο, η μοναδική χώρα πιθανότατα στην ΕΕ, οπότε είναι πιο εκτεθειμένη στα προβλήματα – ενώ δυστυχώς δεν έχει καν διμερή συμβόλαια για τη χαμηλότερη επιβάρυνση της βιομηχανίας.

Οι προτάσεις της εξοικονόμησης ενέργειας έχουν κόστος – ενώ ένα πολύ μικρό μέρος των κατοικιών έχει αναβαθμιστεί, σύμφωνα και με δικές μας μελέτες.

Οι προτάσεις για επιδοτήσεις των νοικοκυριών σίγουρα πρέπει να συνεχισθούν, αλλά έχουν κόστος. Η Ελλάδα σπατάλησε πολλά χρήματα στα αχρείαστα lockdowns και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι χαμηλό – ενώ θα μειωθεί ακόμη περισσότερο από τον πληθωρισμό.

Τέλος, η πρόταση για μείωση των εκπομπών μεθανίου θα έπληττε σήμερα τη γεωργία και την κτηνοτροφία μας – όπου η χώρα μας έχει έλλειμμα, ενώ θα υπάρξει θέμα τροφικής επάρκειας τόσο εδώ, όσο και στην Ευρώπη. 


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading