Η καταστροφή του αγροτικού μας τομέα – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Η καταστροφή του αγροτικού μας τομέα

.

Σε σχέση με την ελλιπή χρηματοδότηση των αγροτών, όταν και τα τρία κόμματα ψήφισαν το 3ο μνημόνιο που αφελλήνισε τις τράπεζες, μεταφέροντας τες στο Υπερταμείο μέσω του ΤΧΣ, δεν το περίμεναν; Όταν η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν το PSI που οδήγησε στην άλωση του τραπεζικού μας τομέα και στη διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας, δεν το περίμεναν; Όταν το ΠΑΣΟΚ καταδίκασε την Ελλάδα στο ΔΝΤ χωρίς λόγο, αφού είμαστε η μοναδική χώρα που χρεοκόπησε έχοντας στα ταμεία της πάνω από 30 δις €, δεν το περίμενε; Δεν ήταν αναμενόμενη η μείωση της χρηματοδότησης του αγροτικού μας τομέα στο 1,2 δις € το 2018, σε σχέση με τα 3,9 δις € του 2009, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά; Δεν είναι λοιπόν υποκριτικές αυτού του είδους οι διαμαρτυρίες;

.

Κοινοβουλευτική Εργασία

Η σημερινή συζήτηση είναι ασφαλώς επίκαιρη. Εν τούτοις, οι ενέργειες για τον πρωτογενή μας τομέα έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ – δυστυχώς αδικαιολόγητα.

Προφανώς η επερώτηση κατατέθηκε από το ΚΙΝΑΛ, το οποίο στην ουσία στηρίζει την πολιτική της ΝΔ αφού έχει ψηφίσει τα περισσότερα νομοσχέδια της, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων – οπότε καθαρά για λόγους κομματικής σκοπιμότητας.

Εμείς πάντως αναφερόμαστε στον πρωτογενή τομέα, από την πρώτη ημέρα της εισόδου μας στη Βουλή – ενώ έχουμε αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος του αναλυτικού μας προγράμματος των 500 σελίδων.

Αναφερόμαστε με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς επίσης την τροφική της επάρκεια – τονίζοντας πως ένα μεγάλο μέρος των προμηθειών του τουρισμού προέρχεται από εισαγωγές, οπότε επηρεάζει αρνητικά τόσο το εμπορικό ισοζύγιο, όσο και το ΑΕΠ μας.

Γενικότερα τώρα η αγροτική μας παραγωγή έχει μειωθεί στα 10,9 δις € το 2018, από 12 δις € το 2005, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά  – ενώ το φλέγον αυτό θέμα δεν απασχόλησε την Τρόικα Εσωτερικού ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου τα τρία κόμματα της, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, διαγωνιζόντουσαν για την επιδότηση της ανεργίας με δανεικά.

Έτσι ο πρωτογενής μας τομέας στηρίχθηκε μόλις με 183 εκ. €, από τα 44 δις € των μέτρων της πανδημίαςμε ένα αμελητέο ποσοστό δηλαδή που τεκμηριώνει την αδιαφορία για τους αγρότες.

Συνεχίζοντας τώρα με το θέμα της αγροτικής πίστης που αναφέρεται στην επερώτηση, με την ελλιπή χρηματοδότηση των αγροτών δηλαδή, όταν και τα τρία κόμματα ψήφισαν το 3ο μνημόνιο που αφελλήνισε τις τράπεζες, μεταφέροντας τες στο Υπερταμείο μέσω του ΤΧΣ, δεν το περίμεναν;

Όταν η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν το PSI που οδήγησε στην άλωση του τραπεζικού μας τομέα και στη διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας, δεν το περίμεναν;

Όταν το ΠΑΣΟΚ καταδίκασε την Ελλάδα στο ΔΝΤ χωρίς λόγο, αφού είμαστε η μοναδική χώρα που χρεοκόπησε έχοντας στα ταμεία της πάνω από 30 δις €, δεν το περίμενε;

Δεν ήταν αναμενόμενη η μείωση της χρηματοδότησης του αγροτικού μας τομέα στο 1,2 δις € το 2018, σε σχέση με τα 3,9 δις € του 2009, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά; Δεν είναι λοιπόν υποκριτικές αυτού του είδους οι διαμαρτυρίες;

Περαιτέρω, εκτός του ότι είμαστε οι πρώτοι που υποδείξαμε την ανάγκη σύνδεσης του πρωτογενούς μας τομέα με τον τουρισμό, πώς κατηγορεί το ΚΙΝΑΛ τις ελληνοποιήσεις προϊόντων, όταν στους τουρίστες προσφέρονται εισαγόμενες ελιές καλαμών και μέλι Κίνας;

Δεν είναι πιο σημαντικό να πάψει να συμβαίνει κάτι τέτοιο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία ταυτότητα των προϊόντων μας στο εξωτερικό, χωρίς φυσικά κάτι τέτοιο να σημαίνει πως δεν πρέπει να ελεγχθούν οι ελληνοποιήσεις; Αλήθεια, τόσα χρόνια που κυβερνούσε την Ελλάδα, γιατί δεν τις έλεγξε;

Συνεχίζοντας, το ΚΙΝΑΛ αναφέρεται στο θέμα του κόστους της ενέργειας που αφανίζει τους αγρότες – ειδικά σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, αλλά και σε αρδευόμενες.

Εμείς είχαμε θίξει το θέμα των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ, των τοπικών και γενικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων δηλαδή, στη συζήτηση για την απολιγνιτοποίηση – τονίζοντας την αύξηση του κόστους που οδήγησε σε δυσβάστακτους και απλήρωτους λογαριασμούς.

Εν τούτοις, πώς είναι δυνατόν να διαμαρτύρεται ένα κόμμα που έχει υποστηρίξει από την αρχή την πρόωρη απολιγνιτοποίηση και την ενεργειακή μας εξάρτηση, μέσα από τις πράσινες πολιτικές της ΕΕ;

Δεν ήταν αναμενόμενη η αύξηση του κόστους της ενέργειας για τους αγρότες, ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των λιγνιτικών μας μονάδων; Με τη συνεχιζόμενη μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο μίγμα παραγωγής ενέργειας, από μόλις 11% το 2020 στο 10% το 2021, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά, όταν στο παρελθόν ξεπερνούσε το 50%;

Πόσο μάλλον σε συνδυασμό με την ίδρυση του χρηματιστηρίου ενέργειας, όπου διεξάγεται κυριολεκτικά ένα πάρτι αισχροκέρδειας; Αλήθεια, τουλάχιστον σήμερα, υπό το βάρος των διεθνών εξελίξεων και του πολέμου, στηρίζει το ΚΙΝΑΛ τη χρήση του λιγνίτη; Η ΝΔ;

Ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες πάντως υπάρχει από το 2018 – δεν πρόκειται όμως για αξιόπιστη λύση ούτε για τον πρωτογενή μας τομέα, ούτε για τη μεταποίηση.

Σε σχέση με τα εργατικά χέρια που αναφέρει το ΚΙΝΑΛ, το οικονομικό μοντέλο που προτείνει είναι η φθηνή χειρωνακτική εργασία, με τις επιδοτήσεις της ΕΕ; Με απλά λόγια, η συνέχιση της φυγής των Ελλήνων στο εξωτερικό και η αντικατάσταση τους με χαμηλού κόστους αλλοδαπούς, όπως με τους 144.000 που θέλει να εισάγει η ΝΔ από το Πακιστάν;

Εμείς πάντως θέλουμε νέους αγρότες και την υιοθέτηση της υψηλής τεχνολογίας στον πρωτογενή τομέα, της γεωργίας ακριβείας κλπ., έτσι ώστε να απασχοληθεί υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό – όπως στο παράδειγμα του Ισραήλ, στο οποίο έχουμε αναφερθεί αναλυτικά πολλές φορές και δεν χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε.

Η χρηματοδότηση ενός χειρωνακτικού μοντέλου του παρελθόντος δεν είναι λύση, αλλά ψηφοθηρική μικροπολιτική – αυτή ακριβώς η πολιτική δηλαδή που κατέστρεψε την Ελλάδα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης, οπότε της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κυρίως.

Το βασικότερο όλων, είναι να παράγουμε στη χώρα μας αυτά που χρειάζεται ο αγροτικός τομέαςόπως γεωργικά μηχανήματα, ζωοτροφές, λιπάσματα, σπόρους, φάρμακα κοκ., κάτι που συνέβαινε στο παρελθόν. Δυστυχώς εδώ, για κάθε 1 ευρώ που παράγουν οι αγρότες, υπολογίζεται ότι τα 0,90 € περίπου οδηγούνται εκτός της χώρας.

Ειδικά όσον αφορά το θέμα των ζωοτροφών που αναδείξαμε πρώτοι στις αρχές του 2021, στηρίχθηκαν μεν με τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%, με δημοσιονομικό κόστος 2021/22 ύψους 19 εκ. €, αλλά ασφαλώς δεν είναι αρκετό – αφού το κόστος τους έχει διπλασιασθεί, ενώ αποτελούν το 68% του κόστους παραγωγής στην κτηνοτροφία, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά.

Δυστυχώς πρόκειται και εδώ για εισαγωγές, αφού το εμπορικό μας έλλειμμα στις ζωοτροφές εκτιμάται στα 230 εκ. € – οπότε πρέπει να βρεθεί άμεσα μία λύση, προτού κλείσουν όλες οι κτηνοτροφικές μας μονάδες. Είναι απαράδεκτο να στηρίζεται ο τουρισμός με τόσα χρήματα, ενώ οι αγρότες μας μόνο με ψίχουλα.

Φυσικά δε, πρέπει να συνδυαστεί ο πρωτογενής μας τομέας με τη μεταποίηση – έτσι ώστε να δημιουργηθούν ολοκληρωμένες αλυσίδες παραγωγής και να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία, αντί να επιδοτούμε για παράδειγμα το βαμβάκι, να το εξάγουμε ακατέργαστο στη Τουρκία και να εισάγουμε από εκεί ρούχα, ακόμη και του στρατού.

Ειδικά όσον αφορά τις τιμές λιανικής, η κυβέρνηση κατέθεσε ένα νομοσχέδιο που δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στο μοναδικό ανεξάρτητο κανάλι, στις λαϊκές αγορές – αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ισχύ των ομίλων Σ/Μ.

Αν είναι δυνατόν! Εμείς βέβαια υποστηρίζουμε τα εναλλακτικά δίκτυα – όπως τα δημοπρατήρια και τις αγροτικές αγορές.

Κλείνοντας με την ΚΑΠ, είναι ασφαλώς θετικό το ότι διατηρήθηκε περίπου στο ίδιο ύψος των 19,3 δις € – από 18,7 δις € προηγουμένως.

Όμως, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά, από τις άμεσες ενισχύσεις των 14,5 δις €, μειώνεται η βασική ενίσχυση και αυξάνονται οι εναλλακτικές πράσινες δράσεις έως και το 25% – οπότε μπορεί τελικά να υπάρξουν μειώσεις στα έσοδα για τις υπάρχουσες εκμεταλλεύσεις, εάν δεν καταφέρουν να υιοθετήσουν πράσινες πολιτικές.

Εμείς πάντως δεν πιστεύουμε πως οι ενισχύσεις είναι πανάκεια, αλλά ευχή και κατάρα μαζί – με την έννοια πως είναι καλύτερα να επικεντρωθούμε σε κερδοφόρες καλλιέργειες και σε καινοτόμες μεθόδους, όπως αυτές που αναφέραμε προηγουμένως.    


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!