Η κυβερνητική ληστεία του ΕΦΚΑ – The Analyst
Κοινοβουλευτικές Εργασίες Σχολιασμός Επικαιρότητας

Η κυβερνητική ληστεία του ΕΦΚΑ

.

Ενώ σχεδιάζεται από τους Γερμανούς η συγκυβέρνηση των τριών μνημονιακών κομμάτων, σύμφωνα με πρόσφατη επίσημη ουσιαστικά δήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με άλλον φυσικά πρωθυπουργό, πιθανότατα τεχνοκράτη τύπου Draghi όπως στην Ιταλία, μεθοδεύεται η «αξιοποίηση», δηλαδή το ξεπούλημα κατά την ορολογία Χατζηδάκη, των ακινήτων του ΕΦΚΑ – με το δήθεν μεταρρυθμιστικό νόμο, χωρίς καν να έχουν αξιολογηθεί και εκτιμηθεί! Από την άλλη πλευρά, πουθενά δεν τοποθετούν στόχους οι υπουργοί. Πώς αξιολογούνται τότε από τον πρωθυπουργό; Με κριτήριο τους ψηφοφόρους τους; Ψηφοθηρικά;

Κοινοβουλευτική Εργασία

Θα ξεκινήσουμε από το ότι, ο e-EFKA είχε ιδρυθεί, ή μάλλον μετασχηματισθεί ψηφιακά, με την προσθήκη του e παύλα – με τον ασφαλιστικό νόμο Ν4670/20 της ΝΔ.

Μετά από δύο χρόνια τώρα, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως θέλει να τον εκσυγχρονίσει – αν και αυτό που δρομολογεί με το σημερινό νομοσχέδιο, είναι οι προσλήψεις ακόμη πιο πολλών «χρυσών παιδιών» (αντιπαθούμε τις ξένες εκφράσεις)  και όχι μόνο, προφανώς επειδή πλησιάζουν οι εκλογές.

Εκτός αυτού, δηλώνει πως έχει την πρόθεση να αξιοποιήσει τα ακίνητα του οργανισμού – δηλαδή να τα ξεπουλήσει, σύμφωνα με τη μνημονιακή ορολογία που έχει επικρατήσει και την εξειδίκευση του κ. Χατζηδάκη.

Το μεγάλο πρόβλημα πάντως που αντιμετωπίζει ο ΕΦΚΑ είναι οι εκκρεμείς συντάξεις – κάτι που συμβαίνει διαχρονικά, ενώ έχει καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις αξιολογήσεις των Θεσμών, καθώς επίσης του ΔΝΤ που πίεζαν ανέκαθεν για τη διευθέτηση των κρατικών υποχρεώσεων.  

Το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο, αφού είναι εις βάρος ανθρώπων που έχουν εργασθεί όλη τους τη ζωή, πληρώνοντας τις εισφορές τους – ενώ πρέπει να περιμένουν χρόνια τη σύνταξη τους για να συντηρηθούν, επειδή το δημόσιο είναι ανίκανο να κάνει σωστά τη δουλειά του.

Έως πέρυσι υπήρχαν 350.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά, με ευθύνη του ανίκανου επιτελικού κράτους – ενώ είχε εγκατασταθεί το σύστημα ΑΤΛΑΣ, ήδη από το 2020.

Ο υπουργός δε, αντί να επιταχύνει τις διαδικασίες, δρομολόγησε μία τροπολογία τον Απρίλιο του 2021, για την παροχή σύνταξης 384 € σε κάποιους – σε επίπεδα Βουλγαρίας δηλαδή, όταν οι κρατήσεις ήταν σε δυτικοευρωπαϊκά επίπεδα.

Με την ίδια τροπολογία, προτεινόταν η πρόσληψη 150 συμβασιούχων ιδιωτών, για να βοηθήσουν στον έλεγχο των αιτήσεων – ενώ τελικά προσλήφθηκαν 179 το Νοέμβρη, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά.  

Εύλογα λοιπόν απορεί κανείς γιατί προσλήφθηκαν παραπάνω, πόσοι χρειάζονται και ποια ήταν η πρόοδος που επιτεύχθηκε – ελπίζοντας να απαντήσει ο υπουργός, χωρίς ψέματα όμως ή μισές αλήθειες.

Από την άλλη πλευρά, επικρατεί μία δημιουργική ασάφεια, σχετικά με τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων – ενώ ο υπουργός έχει δηλώσει, κάτι που επιβεβαιώνεται από τον ίδιο στη 12η αξιολόγηση των Θεσμών, πως έως τον Ιούνιο του 2022 δεν θα υπάρχουν εκκρεμείς κύριες συντάξεις, αλλά προφανώς μόνο επικουρικές.

Σε άρθρο όμως που θα καταθέσουμε στα πρακτικά, αναφέρεται πως δεν θα περιλαμβάνονται

(α) 27.000 περίπου διεθνείς συντάξεις, για τις οποίες απαιτείται αλληλογραφία με κράτη και φορείς του εξωτερικού, καθώς επίσης

(β) 80.000 συντάξεις παράλληλης ασφάλισης, που αποδίδονται στους δικαιούχους λειψές για σχεδόν έξι χρόνια.

Δεν πρόκειται λοιπόν πραγματικά για μία σκόπιμη δημιουργική ασάφεια; Το πρόβλημα είναι οι προϊστάμενοι που θα προσληφθούν με το σημερινό σχέδιο νόμου, από επιτροπή που θα ορίζει ο υπουργός στο άρθρο 3; Ή μήπως τα πριμ παραγωγικότητας που θα δοθούν;

Συνεχίζοντας με το δεύτερο μεγάλο προβληματικό θέμα του νομοσχεδίου, με την αξιοποίηση των ακινήτων του ΕΦΚΑ, δεν έχει προσκομισθεί καν κατάσταση με τα προς διαχείριση πάγια του – ενώ δεν γνωρίζουμε ούτε εάν έχουν αποτιμηθεί, ποια ήταν η αξία τους δηλαδή, κατά την απορρόφηση των ταμείων από τον ΕΦΚΑ.

Τι να περιμένει βέβαια κανείς από κυβερνήσεις που μετέφεραν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου στο Υπερταμείο και στις θυγατρικές του, ειδικά τα δεκάδες χιλιάδες ακίνητα στην ΕΤΑΔ και τις δημόσιες επιχειρήσεις στο ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς καμία εκτίμηση και αξιολόγηση;

Από κυβερνήσεις που εκτιμούν την αξία του Υπερταμείου που έχει μετοχικό κεφάλαιο 110 εκ. €, με κριτήριο την καθαρή θέση του στις 31.12.2020 στον προϋπολογισμό του 2022, στα 3,8 δις, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά; Μόλις 3,8 δις € αξίζουν όλα μας τα περιουσιακά στοιχεία;

Τι να περιμένει κανείς από κυβερνήσεις που αναζητούν τρόπους, σχετικά με το πώς θα συμπληρώσουν την απώλεια των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, μετά την απόφαση του ΣΤΕ; Τρόπους νομότυπης παράκαμψης της απόφασης; Από κυβερνήσεις που νομοθετούν συνεχώς κατά παρέκκλιση;

Σε άρθρο πάντως από το 2019 που θα καταθέσουμε στα πρακτικά, αναφέρεται πως τα ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν έναν αναξιοποίητο θησαυρό – 1.116 ακίνητα, εκ των οποίων τα 650 στην Αττική και τα 256 στο κέντρο της Αθήνας, με συνολικό εμβαδόν 1.160.000 τ.μ. 

Εν προκειμένω, με μία μέση τιμή ύψους 1.500 €/τ.μ., η αξία τους υπολογίζεται στο 1,7 δις €, με τα μισά κενά και αδρανή – ενώ, σύμφωνα με ένα πιο πρόσφατο άρθρο που επικαλείται την τελευταία απογραφή από το 2017, ο ΕΦΚΑ έχει 400 ακίνητα αξίας 1,4 δις €, με το 14% να παραμένει εντελώς αναξιοποίητο.  

Κυριολεκτικά εξοργίζει εδώ η αδιαφορία και η ανικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων – ενώ θα έπρεπε να απαντήσει ο υπουργός, σχετικά με το πόσα ακίνητα έχει σήμερα ο ΕΦΚΑ, ποια είναι η αξία τους και ποια η μεταβολή τους τα τελευταία χρόνια.

Το γνωρίζετε αλήθεια και θα απαντήσετε κ. υπουργέ, ή μήπως θα συνεχισθεί η δημιουργική ασάφεια, λόγω άγνοιας ή σκοπιμότητας;

Συνεχίζοντας στο επόμενο που εξοργίζει, δεν έχουν τοποθετηθεί οι παράμετροι λειτουργίας – κυρίως οι στόχοι της καλώς εννοούμενης αξιοποίησης της περιουσίας του ΕΦΚΑ.

Πουθενά δεν τοποθετούν στόχους οι υπουργοί. Πώς αξιολογούνται τότε από τον πρωθυπουργό; Με κριτήριο τους ψηφοφόρους τους; Ψηφοθηρικά;

Δεν μπορούν να υπολογίσουν ο υπουργός και το ΓΛΚ, ένα εύλογο ποσοστό απόδοσης από τη διαχείριση των ακινήτων; Δεν μπορούν να μας προσκομίσουν τις κατευθύνσεις αξιοποίησης της συγκεκριμένης περιουσίας;

Θα ανακαινισθούν, θα πουληθούν, θα ενοικιαστούν ή τι ακριβώς σχεδιάζεται; Θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο χωρίς να γνωρίζουμε αυτά τα στοιχεία; Για εντελώς ανόητους μας θεωρεί η κυβέρνηση;

Εν τούτοις, ο υπουργός υποσχόταν, θυμίζοντας μας τον Madoff, αποδόσεις 43% έως 68% για τις επικουρικές συντάξεις, στην παρουσίαση του υπουργείου, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά – όπου οι προβλέψεις του στηρίζονταν στο μέσον όρο του 4,51% των χωρών του ΟΟΣΑ, καθώς επίσης σε αμοιβαίο ΑΕΔΑΚ με βάση την απόδοση 2003 έως 2020. Δεν υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία για τα ακίνητα;

Τέλος, όπως έχουμε διαπιστώσει και σε άλλα νομοσχέδια, δεν έχει προσκομισθεί ο κανονισμός λειτουργίας της εταιρίας, στο άρθρο 14 – κάτι που φυσικά είναι πολύ σημαντικό και δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να παραληφθεί.

Όσον αφορά τώρα το ΓΛΚ, σε γενικές γραμμές η ποσοτικοποίηση είναι ως συνήθως ελλιπής – αφού δεν παρουσιάζονται στοιχεία για το κόστος των προσλήψεων και των πρόσθετων εξόδων από τις ρυθμίσεις που μπορεί να είναι σημαντικά. Τα μοναδικά που εμφανίζονται είναι τα εξής: 

(α) 25,2 χιλιάδες περίπου, για μία ακόμη θέση στο γραφείο του διοικητή του ΕΦΚΑ, στο άρθρο 5.

(β) 452 χιλιάδες περίπου, όσον αφορά δώδεκα θέσεις προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών της δημιουργούμενης μονάδας εσωτερικών ερευνών στο άρθρο 7. Δηλαδή πρόκειται για 2.690 € το μήνα, όπως προκύπτει εάν διαιρέσουμε τις 452.000 με τα 12 άτομα για 14 μισθούς το χρόνο;

Δεν αναφέρονται όμως οι αποδοχές του προϊσταμένου της μονάδας εσωτερικών ερευνών – ενώ στον Τύπο γράφτηκε πως ο μισθός του θα είναι 8.000 €. Ισχύει αλήθεια;

Δεν αναφέρονται ούτε η εκτίμηση των λειτουργικών εξόδων της μονάδας, ούτε το κόστος εξοπλισμού της. Δεν είναι επιεικώς απαράδεκτο;

Τέλος, αναφέρεται μόνο η δαπάνη για το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας – το 1 εκ. €, με μοναδικό μέτοχο τον eEFKA στο άρθρο 10.

Περαιτέρω δεν αναφέρονται διάφορα ποσά για τον e-EFKA, όπως τα εξής:

(α) Το χρηματικό ποσόν που θα καταβάλλεται στους υπαλλήλους του e-Ε.Φ.Κ.Α., πλην των Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, ως επιβράβευση παραγωγικότητας στο άρθρο 4.

(β) Το κόστος ανάθεσης και εκτέλεσης των συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών του e-Ε.Φ.Κ.Α., στο άρθρο 6.

(γ) Η αύξηση των αποδοχών των Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, καθώς επίσης των Προϊσταμένων Διευθύνσεων του e-Ε.Φ.Κ.Α., στα άρθρα 3 και 27.

Εμφανίστηκε όμως στον Τύπο πως οι νέοι γενικοί διευθυντές που μπορεί να προέρχονται από την αγορά, με την παράκαμψη του ΑΣΕΠ στο άρθρο 3, θα έχουν αμοιβές άνω των 8.000 € μηνιαία – όπως επίσης ο επικεφαλής της νεοσύστατης μονάδας εσωτερικών ερευνών. Ισχύει;

Όσον αφορά την εταιρία διαχείρισης ακινήτων, δεν αναφέρονται τα εξής ποσά:

(α) Το κόστος αμοιβής των σαράντα θέσεων προσωπικού με σύμβαση Ι.Δ.Α.Χ. της εταιρίας διαχείρισης και των τριών θέσεων δικηγόρων, του άρθρου 18.  Στον τύπο αναφέρεται πως θα αμείβονται με 4.631 € το μήνα.  Ισχύει; Εκτός αυτού, δεν αναφέρεται η αμοιβή των μελών ΔΣ του άρθρου 15.

(β) Η αμοιβή που θα καταβάλλεται στην «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ e-Ε.Φ.Κ.Α.» για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του e-EFKA, του άρθρου 12 – η οποία έχει σχέση και με τους στόχους απόδοσης που δεν ορίζονται, όπως προαναφέραμε. Είναι σημαντικό, για να γνωρίζουμε πώς θα καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας της – αφού διαφορετικά θα χρειάζεται αυξήσεις κεφαλαίου.

Συμπερασματικά λοιπόν, προφανώς δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε μία τεκμηριωμένα ασυνεπή και ανεπαρκή κυβέρνηση που νομοθετεί μη κοστολογημένες ενέργειες, καθώς επίσης αοριστολογίες – χωρίς να τοποθετεί καν στόχους, παρά το ότι προβαίνει σε προσλήψεις και ιδρύει συνεχώς νέες εταιρίες.

Πόσο μάλλον όταν έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα δίδυμα ελλείμματα και δίδυμα χρέη μας που χρηματοδοτεί με δανεικά – έχοντας καταντήσει την Ελλάδα ζητιάνο της Ευρώπης.

Σε ορισμένα άλλα θέματα τώρα, χθες ένας ακροδεξιός βουλευτής της ΝΔ, μας κατηγόρησε αυθαίρετα πως έχουμε τις ίδιες αντιλήψεις με αυτόν – αν είναι δυνατόν! Θα του προτείναμε πάντως να αναζητήσει ακροδεξιούς, χουντικούς συνοδοιπόρους του στο δικό του κόμμα – θα βρει αρκετούς.

Συνεχίζοντας στο θέμα του πληθωρισμού που εκτοξεύθηκε στο 6,2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, πρόκειται μόνο για το μέσον όρο – αφού για τα χαμηλά εισοδήματα, στα βασικά είδη δηλαδή, υπερβαίνει το 15%.

Κριτήριο η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου κατά 155%, του ηλεκτρικού κατά 56,7%, του πετρελαίου κατά 36%, του ελαιολάδου κατά 15,4%, των λαχανικών κατά 14,4% κοκ. Ως εκ τούτου, η αγοραστική αξία των μισθών και των συντάξεων έχει μειωθεί περισσότερο από την εποχή των πρώτων μνημονίων – ενώ ο πληθωρισμός είναι κρυφός φόρος που μόλις αυξήθηκε στο 6,2%. Για τους φτωχούς ο πληθωρισμός είναι το νέο μνημόνιο – πολύ απλά.

Εν προκειμένω, εμείς έχουμε προτείνει από καιρό την καταπολέμηση του πληθωρισμού, μέσω της μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, στην ενέργεια, στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές και στα άλλα αγροεφόδια – καταθέτοντας παραδείγματα από την Πολωνία και άλλες χώρες.

Όλα αυτά χωρίς να μειωθούν τα έσοδα του δημοσίου, αφού εισπράττει ήδη περισσότερο ΦΠΑ στις αυξημένες τιμές, από όσο είχε υπολογίσειθυμίζοντας πως η πρόβλεψη του υπουργού στον προϋπολογισμό ήταν 0,8% για το 2022. Ως συνήθως δηλαδή, εκτός τόπου και χρόνου!   

Εάν δεν το δρομολογήσει άμεσα η κυβέρνηση, θα αναγκασθεί να αυξήσει όλους τους μισθούς – θέτοντας σε κίνηση το σπιράλ «μισθών τιμών» που θα καταστήσει ανεξέλεγκτο και διαρκείας τον πληθωρισμό.

Το παραπάνω σπιράλ θα είναι  εις βάρος της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, η οποία υποφέρει ήδη από το επενδυτικό κενό που υπερβαίνει τα 150 δις € – με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η παραγωγικότητα των εργαζομένων μας στο 69,1% της ΕΕ, όταν της Ιρλανδίας είναι στο 218,4%, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά. Πώς λοιπόν να μην έχουν υψηλότερους μισθούς οι Ιρλανδοί;

Ειδικά όσον αφορά τώρα την ενεργειακή ληστεία των Ελλήνων, το 50% της ανόδου των τιμών οφείλεται καθαρά στην κακοδιαχείριση της κυβέρνησης – ενώ οι δύο βασικότεροι λόγοι είναι (α) η πρόωρη απολιγνιτοποίηση, χωρίς κανένα σχεδιασμό και (β) το «Target Model» που δρομολόγησε ο κ. Χατζηδάκης, ισχυριζόμενος τότε πως πρόκειται για μία μεγάλη μεταρρύθμιση!

Όσον αφορά το μοντέλο του κ. Χατζηδάκη, έχει οδηγήσει σε ένα όργιο αισχροκέρδειας των παραγωγών φυσικού αερίου, μέσω της τέταρτης αγοράς του χρηματιστηρίου που δημιούργησε ο υπουργός – της αγοράς εξισορρόπησης.

Χωρίς να επεκταθούμε εδώ σε λεπτομέρειες, αφού δεν υπάρχει χρόνος, είναι γνωστό πως αμέσως μόλις ξεκίνησε το Target Model, οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρισμού τετραπλασιάσθηκαν – γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της ΡΑΕ ήδη από τα τέλη του 2020, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά, όπως φαίνεται χωρίς αποτέλεσμα.

Είναι δυνατόν λοιπόν να εμπιστευθούμε οποιαδήποτε άλλη μεταρρύθμιση αυτής της κυβέρνησης και αυτού του υπουργού; Προφανώς όχι. 

Σημείωση: Ο υπουργός δεν έδωσε καμία απολύτως απάντηση – είτε από άγνοια, είτε από εγκληματική πολιτική σκοπιμότητα.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.