Η ληστεία των συνταξιούχων και το έγκλημα της ΛΑΡΚΟ – The Analyst
Κοινοβουλευτικές Εργασίες Σχολιασμός Επικαιρότητας

Η ληστεία των συνταξιούχων και το έγκλημα της ΛΑΡΚΟ

.

Δεν είναι ντροπή να αναφέρεται η κυβέρνηση σε φορολογικές ελαφρύνσεις γενικότερα, όταν παράγει μόνο ζημίες και χρέη, ενώ δανείζεται για να τις παρέχει; Ποιοι θα πληρώσουν αυτά τα δανεικά για τις ελαφρύνσεις; Ξανά τα κορόιδα; Με ένα νέο μνημόνιο στην καλύτερη των περιπτώσεων ή με μία οδυνηρή χρεοκοπία στη χειρότερη; Δεν έμαθε τίποτα από την ανάλογη πολιτική της το 2004/09, με τη γνωστή καταστροφική κατάληξη για την Ελλάδα; Εμείς δεν έχουμε ασφαλώς καμία αντίρρηση στη στήριξη των Ελλήνων –  με όσο πιο πολλά χρήματα γίνεται. Δεν πρέπει όμως να κερδίζει το κράτος αυτά τα χρήματα; Να παράγει πλούτο και όχι ζημίες, δανειζόμενο συνεχώς; Είναι σωστό να σκέφτεται ένα κόμμα τις επόμενες εκλογές και όχι τις επόμενες γενιές; Ντροπή δεν είναι;

.

Κοινοβουλευτική Εργασία

Θα ξεκινήσουμε από το ότι, ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε την πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ. Ειδικότερα, όταν ανέρχεται στην εξουσία ένα συντηρητικό, φιλελεύθερο κόμμα, νοικοκυρεύει το κράτος, εξυγιαίνει την οικονομία, μειώνει τα χρέη και παράγει πλούτο – ενώ το σοσιαλιστικό που συνήθως το διαδέχεται, σπαταλάει τα χρήματα που βρίσκει, προβαίνει σε προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων διογκώνοντας το κράτος, επιδοτεί τους πάντες, ενώ δημιουργεί ελλείμματα και χρέη.

Εν προκειμένω όμως, η κυβέρνηση σήμερα σπαταλάει τεράστια ποσά, 43,3 δις € με δανεικά, παράγει δίδυμα ελλείμματα και δίδυμα χρέη, επιδοτεί την ανεργία και προβαίνει σε μαζικές προσλήψεις, στο αποτυχημένο επιτελικό κράτος της – οπότε, αντί να μειώνει το δημόσιο αυξάνοντας την ισχύ του, έτσι ώστε να ελέγχει αυστηρά τον ιδιωτικό τομέα, κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Παρά το ότι τώρα εφαρμόζει μία ακραία σοσιαλιστική πολιτική σχεδόν σοβιετικού τύπου, ξεπουλάει τα πάντα – όπως ακριβώς ένα νεοφιλελεύθερο καθεστώς, τύπου Πινοσέτ.

Ευτυχώς δε που το ΣΤΕ έκρινε αντισυνταγματικό το ξεπούλημα των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ – πόσο μάλλον όταν το νερό δεν πρέπει να ιδιωτικοποιείται ποτέ, ως κοινωνικό αγαθό, ενώ θεωρείται πως θα είναι το πετρέλαιο του μέλλοντος. Ούτε βέβαια οι κοινωφελείς και οι στρατηγικές επιχειρήσεις της χώρας.

Την ίδια στιγμή άγεται και φέρεται από την εγχώρια και διεθνή Ολιγαρχία – όπως φάνηκε από τις σκανδαλώδεις επιχορηγήσεις των αυτοκινητοδρόμων, των αεροδρομίων κλπ., με την επίκληση της πανδημίας.

Παράλληλα, δρομολογεί μέτρα που δεν έχουν καμία σχέση με το φιλελευθερισμό. Για παράδειγμα, αυτά που συμβαίνουν με τις επιστρεπτέες προκαταβολές – όπου θα χαριστεί τελικά το 75% σε ζημιογόνες επιχειρήσεις, συν έκπτωση 15% σε αυτές  που θα πληρώσουν το 25% εφάπαξ.

Όπως είπαμε στην επιτροπή, αφού θα χαριστούν τόσα χρήματα, γιατί δεν το είχε ανακοινώσει από την αρχή η κυβέρνηση; Γιατί να μην έχει δοθεί σε όλους; Γιατί να έχουν αποκλεισθεί οι όποιοι συνετοί Πολίτες δεν τη ζήτησαν, φοβούμενοι πως δεν θα μπορούσαν να την πληρώσουν πίσω;

Ακόμη περισσότερο, γιατί να πληρώσουν φόρους, όλοι αυτοί που δεν τους χαρίσθηκε τίποτα; Μόνο οι ανόητοι πληρώνουν στην Ελλάδα; Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν την επιστρεπτέα που δεν επιστρέφεται τελικά, με τους φόρους τους; Τα κορόιδα;

Δεν είναι ντροπή να αναφέρεται η κυβέρνηση σε φορολογικές ελαφρύνσεις γενικότερα, όταν παράγει μόνο ζημίες και χρέη, ενώ δανείζεται για να τις παρέχει; Ποιοι θα πληρώσουν αυτά τα δανεικά για τις ελαφρύνσεις;

Ξανά τα κορόιδα; Με ένα νέο μνημόνιο στην καλύτερη των περιπτώσεων ή με μία οδυνηρή χρεοκοπία στη χειρότερη; Δεν έμαθε τίποτα από την ανάλογη πολιτική της το 2004/09, με τη γνωστή καταστροφική κατάληξη για την Ελλάδα;

Εμείς δεν έχουμε ασφαλώς καμία αντίρρηση στη στήριξη των Ελλήνων –  με όσο πιο πολλά χρήματα γίνεται. Δεν πρέπει όμως να κερδίζει το κράτος αυτά τα χρήματα;

Να παράγει πλούτο και όχι ζημίες, δανειζόμενο συνεχώς; Είναι σωστό να σκέφτεται ένα κόμμα τις επόμενες εκλογές και όχι τις επόμενες γενιές; Ντροπή δεν είναι;

Χωρίς να επεκταθούμε εδώ σε άλλες λεπτομέρειες, όπως στην ανεύθυνη ενεργειακή μας εξάρτηση που δρομολόγησε η κυβέρνηση ή στην επιδότηση εισαγομένων ηλεκτρικών συσκευών με χρήματα που δεν έχουμε, το μόνο σίγουρο είναι πως η ΝΔ οδηγεί την Ελλάδα με πατημένο γκάζι στο γκρεμό – παρά το ότι υπάρχουν λύσεις για να ευημερήσουν πραγματικά οι Έλληνες, αφού ζουν σε μία πάμπλουτη χώρα από πολλές διαφορετικές πλευρές.

Στην ΠΝΠ τώρα, η σημερινή συζήτηση είναι προσχηματική, με την έννοια πως ήδη ισχύει – αφού έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης από τις 29.01.22, οπότε είναι εκ των πραγμάτων περιττές οι απόψεις μας.

Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί αλήθεια ντροπή, για τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας μας; Ούτε τη δημοκρατία δεν μπορεί να σεβαστεί η κυβέρνηση;

Για να μη χάνουμε λοιπόν άδικα το χρόνο μας, θα περιορισθούμε μόνο σε ορισμένα άρθρα της ΠΝΠ – αφού άλλωστε αναφερθήκαμε στα υπόλοιπα στις επιτροπές.

Ξεκινώντας από το άρθρο 3, ασφαλώς δεν συμφωνούμε με τη ρύθμιση για τους  συνταξιούχους που σήμερα θα μειωθούν οι πραγματικές συντάξεις τους από τον πληθωρισμό τουλάχιστον κατά 7,5% – 5,5% ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου από αποπληθωρισμό 2% τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Αλήθεια, προβλέπονται αυξήσεις τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στους συνταξιούχους, όπως στον κατώτατο μισθό; Εάν όχι, πόσο ακόμη θα εξαθλιωθούν; Έως και 50% μειώθηκαν οι συντάξεις τους από τα μνημόνια – αυτοί θα πληρώνουν πάντα; Περίπου κατά 8,5 δις € ετησίως μειώθηκαν οι συντάξεις – δεν είναι αρκετό; 

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε αντίθετοι με την καταβολή φόρων για τα αναδρομικά των συντάξεων – οπότε δεν έχει νόημα να ψηφίσουμε την παράταση που τους δίνεται.

Οι ίδιοι πάντως με το υπόμνημα που κατέθεσαν, αναφέρονται σε ληστεία τους εκ μέρους της κυβέρνησης, με τις 48 δόσεις και με επιτόκιο 6% – κρίνοντας το ως τοκογλυφία εκ μέρους του κράτους.

Συνεχίζοντας με το έκτο άρθρο για τη ΛΑΡΚΟ, προφανώς οι όποιοι επενδυτές ζήτησαν να απολυθούν οι εργαζόμενοι και να γίνουν αποδεκτές περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες – καθώς επίσης μία χαμηλή τιμή ρεύματος που θα επιβαρύνει όλους εμάς.

Όσον αφορά τα πρόστιμα της ΕΕ, πρόκειται για την ίδια γνωστή τακτική που εφαρμόσθηκε με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με την Ολυμπιακή κλπ. – με στόχο τον εκβιασμό έτσι ώστε να ιδιωτικοποιηθούν, αφού προηγουμένως τεμαχιστούν.   

Προχθές πάντως η τιμή του Νικελίου ήταν στα 23.460 $, από 22.800 $ την προηγούμενη εβδομάδα και 19.800 $ όταν καταθέσαμε την επίκαιρη ερώτηση – την οποία αρνήθηκε να απαντήσει ο υπουργός έως σήμερα, ενώ έχουν περάσει ήδη τρεις μήνες.

Έχει αυξηθεί δηλαδή σχεδόν κατά 20% μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, με το κόστος παραγωγής του Νικελίου στις υπάρχουσες, πεπαλαιωμένες δομές στα 16.000 $, με τιμές του 2015 – θυμίζοντας πως το 2009, από την αναποτελεσματική διοίκηση του πατέρα Σκρέκα που στην ουσία κατέστρεψε την εταιρία, το κόστος υπολογιζόταν πάνω από 20.000 $.

Ανάλογα εκρηκτική είναι επίσης η άνοδος της τιμής του κοβαλτίου που μπορεί να παραχθεί από τη ΛΑΡΚΟ, με μία συγκεκριμένη διαδικασία – στις 71.000 $, από 60.000 $ όταν καταθέσαμε την ερώτηση, με άνοδο 15% έκτοτε.

Από την άλλη πλευρά, γιατί να παραταθεί μόνο για 3 μήνες η ειδική εκκαθάριση; Της ΕΛΒΟ διήρκεσε έξι χρόνια και δεν απασχόλησε κανέναν – όπως άλλωστε και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως συμφωνούμε.

Επειδή ορισμένοι βιάζονται να την εξαγοράσουν πάμφθηνα και καθαρή, χωρίς βάρη δηλαδή, σε μία εποχή που τα προϊόντα της είναι πανάκριβα και περιζήτητα; Πρόκειται για κάποιον εκ των  προνομιούχων της κυβέρνησης, όπως η ΤΕΡΝΑ ή η Μυτιληναίος; 

Στο άρθρο αναφέρεται επίσης πως πρέπει να εκποιηθεί τουλάχιστον το 75% του ενεργητικού της. Σχεδιάζεται μήπως η εκποίηση των μεταλλείων και η εξαγωγή του νικελίου ακατέργαστου, όπως συμβαίνει με το χρυσό της Eldorado Gold, για φορολογικούς και για εργασιακούς λόγους;

Η ΤΕΡΝΑ πάντως έχει υποβάλει πρόταση για τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ, όχι για το εργοστάσιο, σε συνεργασία με την AD Industries που φαίνεται πως συμμετέχει στο εργοστάσιο κατεργασίας νικελίου στα Σκόπια  – όπως καταθέσαμε στα πρακτικά.

Τέλος, γιατί δεν έχει προσκομιστεί κόστος για αυτή την παράταση από το ΓΛΚ, αφού τα έξοδα ειδικής εκκαθάρισης ασφαλώς είναι γνωστά; Δεν πρέπει να υπάρχει κάποιος ισολογισμός;

Μήπως θα οδηγηθεί και η ΛΑΡΚΟ στο ξεπούλημα χωρίς να δημοσιευθούν οικονομικά στοιχεία; Όπως συνέβη δηλαδή με το σκάνδαλο του ξεπουλήματος των 14 αεροδρομίων στη Fraport έναντι μόλις 1,2 δις €, όταν για την παρόμοια σε επιβατική κίνηση Αττάλεια, έδωσε τα 6πλάσια;

7,25 δις € και μάλιστα για 25ετή παραχώρηση, όταν στην Ελλάδα παραχωρήθηκαν για 40 χρόνια;

Δεν φοβάται η κυβέρνηση τις συνέπειες των σκανδαλωδών μεθοδεύσεων της, όταν χάσει την εξουσία με τις επόμενες εκλογές;

Θα θέλαμε να αναφερθούμε επί πλέον στα οικονομικά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ, στην αποτίμηση της, καθώς επίσης στη δική μας πρόταση αξιοποίησης της – με ένα οικοσύστημα μπαταριών/ηλεκτροκίνησης που αναφέρουμε στο πρόγραμμά μας, ενώ προσκομίσαμε μία σχετική μελέτη της McKinsey.

Εκτός αυτού, θα θέλαμε να αναφερθούμε στις δυνατότητες αξιοποίησης της ΛΑΡΚΟ, σε συνδυασμό και με το λιγνίτη,  αλλά δεν υπάρχει χρόνος εδώ – σημειώνοντας μόνο πως η αξία της στον προϋπολογισμό εμφανίζεται στα 60,3 εκ. €, όταν στον απολογισμό του 2019 ήταν μηδενική.

Δεν είναι ντροπή; Ρωτήσαμε βέβαια πώς εξηγεί το υπουργείο τη διαφορά, χωρίς όμως να πάρουμε απάντηση.

Περαιτέρω, με το έβδομο άρθρο δίνεται ακόμη μια παράταση στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου – η οποία είχε επιβληθεί με το Χωροταξικό Πολεοδομικό νομοσχέδιο.

Όμως, όπως είχαμε επισημάνει, αν και υποστηρίζουμε το μέτρο, έχει αρκετά προβλήματα εφαρμογής – λόγω ατελειών στα έγγραφα και στα αρχεία των υπηρεσιών.

Επομένως, θα πρέπει να δοθεί μια μεγαλύτερη μεταβατική περίοδος – ενώ υπάρχουν θέματα απώλειας φακέλων για παλιά κτίρια, πριν το 1970, μετατροπών στα κτήρια κοκ.

Λόγω των παραλήψεων και με την αποποίηση των ευθυνών εκ μέρους της διοίκησης δε, επιχειρείται η μεταφορά των ευθυνών της στους πολίτες και στους μηχανικούς.

Έτσι, με το παρόν παρατείνεται για δύο μήνες η υποχρέωση σύνταξης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου – οπότε έως και την 31η Μαρτίου 2022, η μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, γίνεται με προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης του ιδιοκτήτη και βεβαίωσης μηχανικού του άρθρου 83.

Εν προκειμένω, ρωτήσαμε τον υπουργό εάν συμφωνούν οι εμπλεκόμενοι – χωρίς να πάρουμε ως συνήθως καμία απάντηση.

Με το όγδοο άρθρο, μεταβάλλονται οι προθεσμίες για τις δικαστικές διαδικασίες πλειστηριασμών – ενώ ρυθμίζονται ανάλογα και άλλες σχετικές διαδικασίες. Επομένως πρόκειται για  εύλογες ρυθμίσεις διαδικαστικής μορφής και όχι κάποια διευκόλυνση. 

Να υπενθυμίσουμε όμως ότι, οι πλειστηριασμοί αποτελούν ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, ειδικά με τον πληθωρισμό σήμερα – για το οποίο είχαμε αντιρρήσεις από την πρώτη στιγμή και μετά, ως προς την κατάργηση της προστασίας της στέγης.

Σημειώνεται πως μετά την κατάργηση της προστασίας του νόμου Κατσέλη, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί εκτοξεύθηκαν – προς μεγάλη ικανοποίηση των δανειστών, όπως φαίνεται στην 12η Αξιολόγηση.

Τα ακίνητα αυτά λογικά θα ευρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των κερδοσκοπικών fund – στα οποία μεταβίβασαν οι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια, με την εγγύηση του ΗΡΑΚΛΗΣ του Ελληνικού Δημοσίου, για να μπορούν να κερδοσκοπούν!

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες εμφανίζουν ζημίες, χωρίς να έχουν ενεργοποιηθεί οι διατάξεις του αναβαλλόμενου φόρου – λόγω του σκανδαλώδους hive down, όπως έχουμε αναλύσει στο παρελθόν.

Ίσως δε χρειαστεί μία νέα ανακεφαλαιοποίηση τους – αν και το ΤΧΣ δεν έχει πια κεφάλαια.

Το άρθρο εννέα είναι διαδικαστικό, όσος αφορά τις προθεσμίες για ποινικές δίκες – επίσης το άρθρο 10, το οποίο όμως αφορά δίκες στα διοικητικά δικαστήρια.

Κλείνοντας, αυτό που μας προξένησε μεγάλη εντύπωση με την υπόθεση Λιβανού είναι ο ισχυρισμός, σύμφωνα με τον οποίο θίχθηκε ο κώδικας αξιών του πρωθυπουργού.

Δεν θίχθηκε με το «λεκέ» των 24.000 νεκρών που είπε βουλευτής του, με το σκάνδαλο Γεωργιάδη-Κεραμέως και με τις ψηφοθηρικές δηλώσεις του νέου υπουργού γεωργίας στο παρελθόν – ούτε με τα αντισταθμιστικά οφέλη σε δήμους για να φιλοξενήσουν μεταναστευτικές δομές, ενάντια στις επιθυμίες των κατοίκων τους.

Θίχθηκε μόνο με την ψηφοθηρία που ανέφερε ο δήμαρχος Σπάρτης – λύνοντας μας την απορία σχετικά με το ταμείο Μολυβιάτη, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του οποίου ακόμη αναζητούνται.

Όταν δε ακόμη και πρόσφατα αναφέρεται σε άρθρα που θα καταθέσουμε στα πρακτικά πως από το Ταμείο Ανάκαμψης  και από το νέο Αναπτυξιακό θα μοιραστούν χρήματα για να κερδηθούν οι εκλογές, δεν είναι εύλογο να αναρωτιόμαστε πού υπάρχει αυτός ο αξιακός κώδικας;

Στις συγνώμες για τα 1.300.000 στρέμματα που κάηκαν, για τις καταστροφικές πλημμύρες και για το χάος που προκλήθηκε με μία ημέρα χιονόπτωσης, χωρίς όμως να παραιτηθεί κανένας;


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.