Η πρόταση δυσπιστίας – The Analyst
Κοινοβουλευτικές Εργασίες Σχολιασμός Επικαιρότητας

Η πρόταση δυσπιστίας

.

Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στην οικονομία, στην υγεία, στην ασφάλεια του Πολίτη, στο μεταναστευτικό, στην ακρίβεια, στην ενέργεια, παντού – όπως θα αναλύσουμε στη συνέχεια! Επιγραμματικά στον επίλογο, στη δημόσια τάξη και στο μεταναστευτικό, όλοι είδαμε τι συνέβη την παραμονή της πρωτοχρονιάς στο Σύνταγμα με τους Πακιστανούς – ενώ δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα 215.000 € που έδωσε ο δήμαρχος για τα 17 λεπτά της συναυλίας που δεν έγινε στο Σύνταγμα, αλλά στο Λυκαβηττό, απουσία θεατών. Γιατί δεν έγινε στο Σύνταγμα και γιατί απουσία θεατών;  Για να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους οι Έλληνες Πολίτες, σε αντίθεση με τους Πακιστανούς, για τους οποίους δεν υπήρχε κανένα απαγορευτικό; Ήταν λογικό να παραχωρηθεί η πλατεία μπροστά από τη Βουλή σε μετανάστες; Δεν είναι ρατσισμός εις βάρος των Ελλήνων; Το σημαντικότερο όμως είναι αυτά που συμβαίνουν στα παραμεθόρια νησιά μας και στον Έβρο, με τις κατασκευές δομών παρά τις αντιρρήσεις των Πολιτών και ενώ υπάρχουν  δεκάδες Έλληνες άστεγοι – με την κυβέρνηση να αδιαφορεί για την 5η φάλαγγα που δημιουργεί εντός της επικρατείας μας, ειδικά σε σχέση με τις προθέσεις της Τουρκίας που έχει ξεκινήσει προ πολλού τον εποικισμό της χώρας μας.

.

Κοινοβουλευτική Εργασία

Θα ξεκινήσουμε από το ότι, δεν περιμέναμε ποτέ πως θα μπορούσε να υπάρξει μία κυβέρνηση χειρότερη από το ΣΥΡΙΖΑ, από το ΠΑΣΟΚ και από τη συγκυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ  – με κάθε ειλικρίνεια. Καμία κυβέρνηση δηλαδή χειρότερη από όλες τις προηγούμενες των μνημονίων που κατάφεραν να χρεοκοπήσουν, να υποθηκεύσουν και να εξαθλιώσουν μία πάμπλουτη χώρα, όπως είναι η Ελλάδα – ενώ η ΕΛ είναι το πρώτο κόμμα που ζήτησε εκλογές, επειδή και αυτή η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στην οικονομία, στην υγεία, στην ασφάλεια του Πολίτη, στο μεταναστευτικό, στην ακρίβεια, στην ενέργεια, παντού!

Επιγραμματικά τώρα στο παρελθόν, αφού όποιος ξεχνάει την ιστορία του συνεχίζει να κάνει τα ίδια λάθη, ο μεγάλος κατήφορος της Ελλάδας ξεκίνησε με την τεχνητή άνοδο του ΑΕΠ το 2007 κατά 9,6% – με αποτέλεσμα να προσληφθούν επί πλέον στο δημόσιο 186.500 άτομα, να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες, να κλιμακωθούν τα δίδυμα ελλείμματα μας και να διογκωθεί το δημόσιο χρέος, κατά 70 δις € περίπου.

Στη συνέχεια, εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές – θυμίζοντας το κορυφαίο λάθος της μικρασιατικής καταστροφής, όπου σε περίοδο πολέμου διενεργήθηκαν ανάλογα εκλογές.

Αμέσως μετά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που πολιτεύεται σήμερα ως ΚΙΝΑΛ για να μην πληρώσει τα πάνω από 250 εκ. € που χρωστάει, διέσυρε τη χώρα διεθνώς – ενώ δεν φρόντισε να προσφύγει στις αγορές όταν μπορούσε και τελικά καταδίκασε την Ελλάδα χωρίς λόγο στο ΔΝΤ.

Τονίζουμε δε ξανά πως είμαστε η μοναδική χώρα που χρεοκόπησε με γεμάτα ταμεία – με πάνω από 25 δις € καταθέσεις των οργανισμών του δημοσίου, σύμφωνα με αναφορά του ΔΝΤ το 2013.

Αμέσως μετά, η συγκυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ προέβη στο έγκλημα του PSI, μοναδικό στα ιστορικά χρονικά, παρά το ότι είχε όλα τα πλεονεκτήματα στη διάθεση της – υποθηκεύοντας την Ελλάδα για 99 χρόνια, επιβάλλοντας το αγγλικό δίκαιο στα ομόλογα της κοκ., απλά και μόνο για να μειωθεί το δημόσιο χρέος μας μόλις κατά 51,3 δις € σύμφωνα με διεθνή μελέτη που έχουμε καταθέσει πολλές φορές στα πρακτικά.

Παράλληλα, συνεχίσθηκε η εξαθλίωση των Ελλήνων, με την εγκληματική ονομαστική μείωση μισθών και συντάξεων που για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία αποδέχθηκαν οι εργαζόμενοι – ενώ χάθηκε πάνω από 1 τρις €, όσον αφορά την αξία των δημοσίων και ιδιωτικών μας περιουσιακών στοιχείων.

Ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πρόδωσε την εμπιστοσύνη των Πολιτών, έκλεισε τις τράπεζες, αντέστρεψε το δημοψήφισμα και τελικά δρομολόγησε το τρίτο μνημόνιο – κάτι που είναι επίσης μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία. Τρίτο μνημόνιο έχει υπογράψει μόνο μία χώρα: η Ελλάδα.

Το μνημόνιο βέβαια αυτό, με το οποίο μας επιβλήθηκαν η ΑΑΔΕ και το Υπερταμείο, όπου μεταφέρθηκαν σχεδόν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας,  όπως το εναπομένων 34% της ΔΕΗ κοκ., ψηφίσθηκε και από τα τρία κόμματα της Τρόικα Εσωτερικού – από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και το ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθησαν τα επόμενα εγκλήματα, του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η συνέχιση του ξεπουλήματος των επιχειρήσεων του δημοσίου και όχι μόνο –  θυμίζοντας τη σκανδαλώδη σύμβαση της Fraport, τον ΑΔΜΗΕ, τη ΔΕΣΦΑ, την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας με αντάλλαγμα την επιμήκυνση των 95 δις €, το άνοιγμα των συνόρων μας στα μεταναστευτικά κύματα το 2015  κοκ.

Είναι ανόητη δε ακόμη και η αναφορά στο ότι, μας έβγαλε από τα μνημόνια – όταν είναι ξεκάθαρο πως συνεχίζονται με άλλο όνομα, ως Ενισχυμένη Εποπτεία, με τους ελεγκτές να επισκέπτονται κάθε τρεις μήνες την Ελλάδα, δίνοντας εντολές για τον τρόπο διακυβέρνησης της.

Το ίδιο ισχύει και για το δήθεν μαξιλάρι, το οποίο αποτελείται από τα 15,8 δις € του ESM που δεν μπορούμε να αγγίξουμε – καθώς επίσης από τις περίπου 20 δις € καταθέσεις οργανισμών του δημοσίου που όμως χρησιμοποιούνται στα repos

Όσον αφορά τώρα την υγεία και την πολιτική προστασία που σήμερα καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, όλοι μας θυμόμαστε τη δική του καταστροφική διαχείριση ανάλογων γεγονότων –  όπως τα ράντζα στα νοσοκομεία με τη γρίπη το 2017, τις πλημμύρες στη Μάνδρα, το αποτρόπαιο έγκλημα στο Μάτι κοκ. 

Περαιτέρω, δεν πιστεύουμε πως έχει βιώσει μεγαλύτερη τραγωδία κάποιος άλλος λαός στον πλανήτη – ενδεχομένως λόγω του ελαττώματος του να ξεχνάει το παρελθόν του και να κάνει τα ίδια λάθη, περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα.

Διαφορετικά μας είναι αδύνατον να καταλάβουμε πώς είναι δυνατόν να στηρίζουν οι Έλληνες τα τρία αυτά κόμματα στις δημοσκοπήσεις, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ – γιατί δηλαδή τα θύματα στηρίζουν τους θύτες τους, ξεχνώντας πόσο έχουν υποφέρει από αυτούς και μην καταλαβαίνοντας πόσο ακόμη θα υποφέρουν.

Πόσο μάλλον όταν λύσεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, αρκεί να εκλεγεί μία κυβέρνηση που να ενδιαφέρεται πραγματικά για τους Έλληνες – όπως στο παράδειγμα της Ισλανδίας ή, καλύτερα, της Ουγγαρίας που έχει μεν ανάλογο πληθυσμό με την Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση τα γεωπολιτικά και λοιπά μας πλεονεκτήματα.

Εν προκειμένω έχουμε αναφέρει ότι η Ουγγαρία έχει σήμερα ΑΕΠ 180,9 δις $ – όσο περίπου το δικό μας.  Εν τούτοις το 2008, όταν το δικό μας ΑΕΠ ήταν στα 356 δις $, της Ουγγαρίας ήταν μόλις 158 δις $, λιγότερο από το μισό  – έχοντας βυθιστεί στα 130 δις $ με την κρίση. 

Ειδικότερα, βίωσε μία μεγάλη κρίση το 2008 – με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της τότε να την οδηγεί στο ΔΝΤ, εφαρμόζοντας την καταστροφική πολιτική του.

Οι Πολίτες της όμως, σε αντίθεση με τους Έλληνες, δεν έσκυψαν το κεφάλι στα μνημόνια και αντέδρασαν το 2010, εκλέγοντας μία πατριωτική, φιλελεύθερη κυβέρνηση – η οποία σταμάτησε τις συζητήσεις με το ΔΝΤ και βίωσε μία δεύτερη κρίση, καταφέρνοντας όμως να το εξοφλήσει τρία χρόνια αργότερα, να το εκδιώξει από την πρωτεύουσα της και να πετύχει ένα οικονομικό θαύμα.

Αποτελεί λοιπόν ένα καλό παράδειγμα για την προδοσία των μνημονίων – ειδικά για αυτούς που ακόμη ισχυρίζονται πως δεν είχε άλλη λύση η Ελλάδα, παρά την απίστευτη καταστροφή που έχουμε υποστεί.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ντροπή να μας έχουν ξεπεράσει χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία ή η Ρουμανία – ενώ όποιος τις έχει επισκεφθεί, βλέπει καθαρά την πρόοδο τους.

Στη σημερινή μομφή τώρα που θα στηρίξουμε, αφού είμαστε οι πρώτοι που ζήτησαν εκλογές, είναι ξεκάθαρη η συνέχιση της κακοδιαχείρισης της χώρας από τη ΝΔ – ειδικά όσον αφορά την οικονομία, όπου σπαταλήθηκαν πάνω από 43 δις € με δανεικά, περισσότερα ως προς το ΑΕΠ μας (17,5%) από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος μας κατά 26%.

Χρησιμοποιήσαμε σκόπιμα τη λέξη «σπαταλήσαμε», επειδή το ποσόν αυτό δόθηκε με δανεικά, για καταναλωτικούς και όχι για παραγωγικούς σκοπούς – ενώ ασφαλώς δεν είναι επίτευγμα, εάν όχι ανοησία, να διαθέσει δανειζόμενη μία επιχείρηση, για παράδειγμα, 43 δις € με μεγάλες ζημίες, απλά και μόνο για να διατηρήσει τον ίδιο τζίρο, όπως η Ελλάδα το 2021 σε σχέση με το 2019.

Εάν προσθέσει κανείς εδώ το ότι, από το 2011 έως και το 2024, με βάση τον προϋπολογισμό, θα έχουν ξεπουληθεί όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις μας, έναντι 11 δις € στην καλύτερη των περιπτώσεων, καλύπτοντας λίγο παραπάνω από το έλλειμμα ενός μόνο έτους, του 2020, θα καταλάβει σε πόσο δυσχερή θέση ευρίσκεται η ελληνική οικονομία – καταθέτοντας για όλα διαγράμματα στα πρακτικά.

Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα συμβαίνει κάτι ανάλογο, αφού εισρέουν λιγότερα χρήματα από το εξωτερικό από όσα εκρέουν – όπως φαίνεται από το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μας που αυξήθηκε ξανά στο -6,7% του ΑΕΠ.

Πώς καλύπτεται χρηματοδοτικά η διαφορά; Πού βρίσκουμε δηλαδή τα χρήματα για να εισάγουμε περισσότερα από εξάγουμε; Δυστυχώς με το ξεπούλημα και με τη στήριξη των τραπεζών από την ΕΚΤ, ύψους σήμερα πάνω από 30 δις € – η οποία, εάν σταματήσει, θα αντιμετωπίσουμε ξανά τεράστια προβλήματα, όπως αυτά που μας οδήγησαν στα μνημόνια, σημειώνοντας πως ήδη τα επιτόκια δανεισμού μας διπλασιάσθηκαν.

Το γεγονός αυτό φαίνεται από τη συνεχιζόμενη άνοδο του εξωτερικού μας χρέους – το οποίο από 526,4 δις € στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, αυξήθηκε στα 538,2 δις € στο τρίτο τρίμηνο, από 400 δις € περίπου στα τέλη του 2018. Σε τρία μόλις χρόνια δηλαδή αυξήθηκε κατά 140 δις € – αν είναι δυνατόν!

Ένα επόμενο πρόβλημα είναι ο πληθωρισμός, η άνοδος των τιμών δηλαδή, στο 5,1% το Δεκέμβρη, από αποπληθωρισμό -2% τον Ιανουάριο του 2021 – οπότε η άνοδος των τιμών είναι στην ουσία 7,1%, γεγονός που σημαίνει πως τόσο μειώθηκαν οι πραγματικοί μισθοί και οι συντάξεις των Ελλήνων.  

Το ίδιο ισχύει και για την ενέργεια, όπου έχουμε τις δεύτερες ακριβότερες τιμές μετά την άλλη υπερχρεωμένη χώρα, την Ιταλία – κάτι που όμως οφείλεται στο θηριώδες λάθος της κυβέρνησης να επιταχύνει την απολιγνιτοποίηση.

Το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο η άνοδος των τιμών λόγω της αύξησης των εισαγωγών φυσικού αερίου, όπου είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που το προμηθευόμαστε χωρίς μελλοντικά συμβόλαια και με τιμές ημέρας αλλά, επί πλέον, η μεγαλύτερη ενεργειακή μας εξάρτηση – κάτι που είναι θανατηφόρο για την όποια βιομηχανία μας απέμεινε, ενώ τα λάθη συνεχίζονται με το πάγωμα των ερευνών στην Κρήτη, όπως επίσης με τις αμφιβολίες για τον EastMed.

Όσον αφορά τώρα το πετρέλαιο θέρμανσης, με την τιμή του πρόσφατα στο 1,20 €, μία μέση οικογένεια στη Φλώρινα, για παράδειγμα, χρειάζεται το λιγότερο 4.000 λίτρα, άρα περί τα 5.000 € ετησίως, μόνο για να θερμάνει το σπίτι της –  κάτι που προφανώς είναι αδύνατον να διαθέσει.

Η λύση πάντως που έχουμε προτείνει, είναι η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και στα καύσιμα, όπως η Πολωνία, ανάλογη με την άνοδο των τιμών – κάτι που δεν θα μείωνε τα έσοδα του δημοσίου, αφού έχει υπολογισθεί πληθωρισμός 0,8% στον προϋπολογισμό του 2022, οπότε θα εισέπραττε τα ίδια ποσά στις αυξημένες τιμές.

Όσον αφορά τις τραπεζικές καταθέσεις που αυξήθηκαν, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι, όπως και τα ακίνητα, λογίζονται στις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών – γεγονός που σημαίνει πως όταν μας ενημερώνει η κυβέρνηση για το ύψος των καταθέσεων, θα πρέπει παράλληλα να αναφέρει και την εξέλιξη της ιδιοκτησίας ακινήτων. 

Εν προκειμένω, η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα μειώθηκε στο 74,6% το 2020 – ενώ πριν τα μνημόνια ήταν στο 84,6%, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά. Είναι λογικό λοιπόν να αυξάνονται οι καταθέσεις, όταν πουλούν τα σπίτια τους οι Έλληνες – όπως επίσης από τα δάνεια της πανδημίας που καταχωρούνται ως καταθέσεις.

Από την άλλη πλευρά, η άνοδος των καταθέσεων σημαίνει πως δεν διενεργούνται επενδύσεις  – ούτε από τα νοικοκυριά, ούτε από τις επιχειρήσεις. Επομένως προφανώς δεν είναι μία θετική εξέλιξη.  

Όσον αφορά δε τη δήθεν μείωση της ανεργίας κατά την ΕΛΣΤΑΤ, τα στατιστικά της οποίας δείχνουν χαμηλότερη ανεργία σχεδόν 350.000 ατόμων από αυτά του ΟΑΕΔ, η όποια μείωση της ανεργίας δεν οφείλεται στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά στο ότι η κυβέρνηση επιδοτούσε τους εργαζομένους χωρίς να εργάζονται – τους πλήρωνε δηλαδή για να κάθονται, αφού οι επιχειρήσεις δεν είχαν δουλειά, λόγω του καταστροφικού λάθους των lockdowns. Είναι όμως βιώσιμο κάτι τέτοιο; Προφανώς όχι – δρομολογώντας το 5ο ακόμη πιο αυστηρό μνημόνιο.

Ο κατήφορος της Ελλάδας φαίνεται και στην Υγεία, αφού έχουμε από τους περισσότερους νεκρούς στην ΕΕ από την πανδημία, σε σχέση με τον πληθυσμό μας, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά – ενώ είναι απαράδεκτο να μην παραιτείται κανένας, όταν πεθαίνουν καθημερινά περί τα 100 άτομα και να το θεωρούμε κανονικότητα. 

Πού οφείλονται αυτοί οι θάνατοι; Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, στο διαλυμένο από τα μνημόνια σύστημα υγείας μας – ενώ δυστυχώς διατέθηκαν μόλις 300 εκ. € ετήσια στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, παρά το ότι σπαταλήθηκαν 43,3 δις €.

Επιγραμματικά τώρα στη δημόσια τάξη και στο μεταναστευτικό, όλοι είδαμε τι συνέβη την παραμονή της πρωτοχρονιάς στο Σύνταγμα με τους Πακιστανούς – ενώ δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα 215.000 € που έδωσε ο δήμαρχος για τα 17 λεπτά της συναυλίας που δεν έγινε στο Σύνταγμα, αλλά στο Λυκαβηττό, απουσία θεατών.

Γιατί δεν έγινε στο Σύνταγμα και γιατί απουσία θεατών;  Για να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους οι Έλληνες Πολίτες, σε αντίθεση με τους Πακιστανούς, για τους οποίους δεν υπήρχε κανένα απαγορευτικό; Ήταν λογικό να παραχωρηθεί η πλατεία μπροστά από τη Βουλή σε μετανάστες; Δεν είναι ρατσισμός εις βάρος των Ελλήνων;

Το σημαντικότερο όμως είναι αυτά που συμβαίνουν στα παραμεθόρια νησιά μας και στον Έβρο, με τις κατασκευές δομών παρά τις αντιρρήσεις των Πολιτών και ενώ υπάρχουν  δεκάδες Έλληνες άστεγοι – με την κυβέρνηση να αδιαφορεί για την 5η φάλαγγα που δημιουργεί εντός της επικρατείας μας, ειδικά σε σχέση με τις προθέσεις της Τουρκίας που έχει ξεκινήσει προ πολλού τον εποικισμό της χώρας μας.

Σε σχέση με το χάος της χιονόπτωσης, όχι μόνο η κυβέρνηση δεν έμαθε τίποτα από τα διαχειριστικά λάθη της Μήδειας, αλλά έκανε πολύ περισσότερα εφέτος – ενώ η προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών στην Αττική Οδό είναι τουλάχιστον ανόητη, πόσο μάλλον όταν η διοίκηση της έχει μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που ενοχοποιούν την πολιτική προστασία.

Εάν πράγματι τώρα έκλεισαν για φορτηγά η Νέα Οδός και η Εθνική Οδός, ενώ εκτράπηκαν στην Αττική Οδό, παρά το ότι είχε ζητήσει την απαγόρευση τους από το κράτος που της δόθηκε πολύ αργά, στις 2 το μεσημέρι, εξηγείται εύκολα το χάος που προέκυψε – προφανώς με ευθύνη της κυβέρνησης.

Εάν δεν ισχύει, τότε θα πρέπει να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στην εταιρία – όχι να εμπαίζει τους Πολίτες με αποζημιώσεις της τάξης των 2.000 € που δεν θα υπερβούν συνολικά τα 10 εκ. €. Βέβαια, όταν δεν το έκανε πέρυσι με τη Νέα Οδό της ΤΕΡΝΑ, πώς θα το επιβάλει εφέτος;

Από την άλλη πλευρά, όταν εγκλωβίζονται οδηγοί μέσα στην Αθήνα, όπως στην Κατεχάκη ή στη Μεσογείων, οι κυβερνητικές ευθύνες είναι ξεκάθαρες – ενώ το λιγότερο που θα έπρεπε να συμβεί είναι η παραίτηση των υπευθύνων υπουργών.

Κλείνοντας με την αποτυχία στις πυρκαγιές, όπου κάηκε η μισή Ελλάδα πέρυσι ενώ καταστράφηκε η Εύβοια, η ΝΔ επανέλαβε το έγκλημα του 2008 στην Ηλεία – όπου μεταξύ άλλων είχαμε 68 νεκρούς, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά, ενώ εξαφανίσθηκαν τα χρήματα του ταμείου Μολυβιάτη.

Τέλος, έχουμε καταλάβει αλήθεια πως τα δωρεάν χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 17 δις € περίπου, είναι όσο η ζημία ενός μόνο έτους; Του 2020;  

Αποτυχίες επί αποτυχιών λοιπόν που πληρώνουν άδικα οι Έλληνες – οπότε πρέπει να φύγει και αυτή η κυβέρνηση που δεν είναι μόνο ανίκανη, αλλά και επικίνδυνη.    


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading