Το σκάνδαλο της απολιγνιτοποίησης – The Analyst
Κοινοβουλευτικές Εργασίες Σχολιασμός Επικαιρότητας

Το σκάνδαλο της απολιγνιτοποίησης

.

Τι σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με το κόστος της βιομηχανίας που έχει αυξηθεί κατά 20-40%, καταστρέφοντας την ανταγωνιστικότητα της; Δεν είναι σκάνδαλο η πώληση ενέργειας από λιγνίτη που κοστίζει 120 € στο γερμανικό χρηματιστήριο από τη ΔΕΗ, με τιμή 153 €, όταν οι Έλληνες πληρώνουν σχεδόν τα διπλά; Τι θα κάνει η κυβέρνηση; Γιατί η ΔΕΗ χρεώνει τις αυξήσεις του κόστους της σήμερα στους καταναλωτές, όταν πέρυσι που αγόραζε το ρεύμα με 40 €, το πουλούσε με 160 € αισχροκερδώντας;  

 .

Κοινοβουλευτική Εργασία

Θα ξεκινήσουμε από μία είδηση που παρουσιάσθηκε χθες με ουδέτερο ύφος και που είναι αντίθετη με τις κενές θριαμβολογίες της κυβέρνησης – σύμφωνα με την οποία, η Alpha Bank έκλεισε συμφωνία για την πώληση της θυγατρικής της στην Αλβανία.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι, με ανάλογες ανακοινώσεις είχαμε μάθει στο παρελθόν πως ξεπουλήθηκαν όλα τα δίκτυα των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό – με δήθεν στόχο να ενισχυθούν τα ίδια κεφάλαια τους και να επικεντρωθούν στις βασικές αγορές εξυπηρέτησης τους.

Τελικά βέβαια αφελληνίσθηκαν, αφού προηγουμένως μας κόστισαν πάνω από 60 δις € μαζί με τους αναβαλλόμενους φόρους – ενώ συνεχίζουν να μας κοστίζουν, με τα προγράμματα Ηρακλής.

Με λίγα λόγια, ξηλώθηκαν όλες οι προσπάθειες μας, μετά το άνοιγμα των συνόρων των ανατολικών χωρών – όπου η Ελλάδα είχε φτιάξει για πρώτη φορά στην ιστορία της μία ζώνη δικής της οικονομικής επιρροής,  αποκτώντας σοβαρές διεθνείς δραστηριότητες.

Με την Εθνική να αγοράζει μία μεγάλη τουρκική τράπεζα, με την Εμπορική να ιδρύει θυγατρικές σε έξι χώρες, με τον ελληνικό τότε ΟΤΕ να αποκτάει το σερβικό και τον αρμενικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών κοκ. – δραστηριότητες που εξανεμίσθηκαν, όπως επίσης τα έσοδα τους, με την καταδίκη της χώρας μας στην πολιτική των μνημονίων που μας έχουν κοστίσει περισσότερο από 1 τρις €, ενώ υποθηκεύσαμε παράλληλα την Ελλάδα για 99 χρόνια και τη μετατρέψαμε σε αποικία χρέους.

Σαν να μην έφταναν δε όλα αυτά, όπως καταλάβαμε από την ομιλία του αναπληρωτή υπουργού, η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης είναι να κάνουμε ότι μας ζητούν – με μοναδικό στόχο να εισπράξουμε χρήματα από τα προγράμματα της ΕΕ και να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε σπαταλώντας τα.

Για παράδειγμα, ιδρύοντας εταιρίες, όπως αυτές του σημερινού νομοσχεδίου, για να διορίζει η κυβέρνηση τα δικά της παιδιά – έτσι ώστε να συνεχίσει το όργιο σπατάλης, για να μην το χαρακτηρίσουμε διαφορετικά και η νομή της εξουσίας.

Στα πλαίσια αυτά, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται καθόλου για το ότι, το αντάλλαγμα είναι να πετάξει από το παράθυρο τα 300 δις € των λιγνιτικών μας αποθεμάτων, ερημώνοντας επί πλέον ολόκληρες περιοχές και αφήνοντας τους κατοίκους τους άνεργους – επίσης τα ενεργειακά μας αποθέματα στο Αιγαίο, αξίας 427 δις €, η μη απαίτηση της πληρωμής  των γερμανικών αποζημιώσεων κοκ.

Την ίδια στιγμή, προσπαθεί να μας πείσει πως έρχονται ξένες επενδύσεις μεγάλων εταιριών στην Ελλάδα – όπως της Amazon που ανέφερε χθες ο υπουργός, χωρίς όμως να πει πως πρόκειται μόνο για υπηρεσίες λογισμικού νέφους, με ελάχιστες θέσεις εργασίας.

Ακόμη όμως και να μην ήταν έτσι, πόσες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει την έδρα τους στο εξωτερικό και πόσες ξένες έφυγαν, ακόμη και στην Τουρκία; Πόσες μικρομεσαίες, όταν μόνο στη Βουλγαρία έχουν εγκατασταθεί περί τις 5.000; Είναι σωστό να παραπλανάει τους Έλληνες με μυθεύματα;

Στο νομοσχέδιο τώρα, ο υπουργός δεν απάντησε σε καμία ερώτηση, από αυτές που του θέσαμε χθες – κάτι που δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, με αποτέλεσμα να αναρωτόμαστε για ποιο λόγο συνεδριάζουν οι επιτροπές.

Για παράδειγμα, επειδή δεν υπάρχει χρόνος να επαναλάβουμε όλα τα ερωτήματα μας, τι σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με το κόστος της βιομηχανίας που έχει αυξηθεί κατά 20-40%, καταστρέφοντας την ανταγωνιστικότητα της;

Δεν είναι σκάνδαλο η πώληση ενέργειας από λιγνίτη που κοστίζει 120 € στο γερμανικό χρηματιστήριο από τη ΔΕΗ, με τιμή 153 €, όταν οι Έλληνες πληρώνουν σχεδόν τα διπλά; Τι θα κάνει η κυβέρνηση;

Ισχύει ο ισχυρισμός της ΕΒΙΚΕΝ που υποστήριζε πως, σύμφωνα με τις διατάξεις της ΕΕ, εάν η λιγνιτική ενέργεια αξιοποιείται από τη βιομηχανία, τότε απαλλάσσεται από το πρόσθετο κόστος ρύπων;

Μήπως αυτός είναι ο λόγος που διατηρούνται τα στερεά καύσιμα στο ενεργειακό μίγμα της βιομηχανίας, στο ΕΣΕΚ της ΝΔ; Γιατί η ΔΕΗ χρεώνει τις αυξήσεις του κόστους της σήμερα στους καταναλωτές, όταν πέρυσι που αγόραζε το ρεύμα με 40 €, το πουλούσε με 160 € αισχροκερδώντας;  

Περαιτέρω στα άρθρα του σχεδίου νόμου, στο άρθρο 1, είναι σπάνιο να διαφωνεί κανείς με την εισαγωγή που αφορά το σκοπό – εύλογο όμως, αφού δεν μπορούμε να καταλάβουμε με ποια λογική έχουν συμπεριληφθεί όλες αυτές οι περιοχές που αναφέρονται.

Τι σχέση έχουν αλήθεια οι περιοχές της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης που εξαρτώνται από την εξόρυξη και χρήση του λιγνίτη, με τις περιοχές του βορείου Αιγαίου, του νοτίου και της Κρήτης που εξαρτώνται από τη χρήση πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και που επίσης αποσύρεται; 

Μήπως για να γίνεται η σχετική διαχείριση από την Αθήνα και όχι από την Κοζάνη;

Η δυτική Μακεδονία πάντως είναι μία περιοχή με τεράστια απασχόληση που υποστηρίζει όλη την Ελλάδα. Αντίθετα, οι νησιωτικές περιοχές περιλαμβάνουν μονάδες που υποστηρίζουν μόνο τα νησιά – ενώ δρομολογείται η διασύνδεση τους, όπως έχει συμβεί ήδη με τις Κυκλάδες και τώρα με την Κρήτη, η οποία κάποια στιγμή θα καλύψει όλα τα νησιά.

Εν προκειμένω, δεν υπάρχει κάποια ανωμαλία στην τροφοδότηση τους, στο βαθμό που συνεχίζεται η σύνδεση και καμία επίδραση τους στην υπόλοιπη χώρα – ενώ ήδη το αυξημένο κόστος των νησιών έχει αναληφθεί μέσω των ΥΚΩ και η απασχόληση στις μονάδες είναι μικρότερη, αναλογικά με τη δυτική Μακεδονία.

Περαιτέρω, αναφέρεται πως το σχέδιο νόμου αφορά το εθνικό σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, το Master Plan ΔΑΜ – καθώς επίσης το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ/ΔΑΜ, 2021 έως 2027. Δηλαδή, το μέρος των ΕΣΠΑ που θα δοθεί για ΔΑΜ, με τα συνοδευτικά του ΕΣΔΑΜ –  με τα εδαφικά σχέδια δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης.

Το ΣΔΑΜ συζητήθηκε πέρυσι σε επιτροπή και όχι ως νομοσχέδιο, εάν δεν κάνουμε λάθος. Επομένως, δεν ψηφίσθηκε από τη Βουλή. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν σήμερα να ψηφίσουμε τη σύσταση μίας επιτροπής που θα το υλοποιήσει κατά το δοκούν;

Δεν θα έπρεπε να ψηφισθεί το ΣΔΑΜ, όπως επίσης τυχόν τροποποιήσεις του; Μήπως κάνουμε λάθος και έχουν ψηφισθεί κάπου οι λεπτομέρειες του, για παράδειγμα με το Ταμείο Ανάκαμψης και δεν το γνωρίζουμε; Θερμή παράκληση να μας το διευκρινίσετε.

Το 2ο άρθρο αφορά θέματα διοικητικά και διαδικαστικά, για τα οποία δεν έχουμε κανένα σχόλιο – ενώ με το 3ο συστήνεται στο υπουργείο ανάπτυξης μία ειδική υπηρεσία δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης που, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, έχει τοποθετηθεί συντονιστής από πέρυσι.  

Αυτή η επιτροπή βέβαια συνεπάγεται προσλήψεις ή μετατάξεις για τη στελέχωση της, όπως φαίνεται στο άρθρο 11, καθώς επίσης επιδόματα διευθυντών των τμημάτων που σχηματίζονται με το άρθρο 3 – οπότε ο σκοπός της είναι μάλλον ρουσφετολογικός.

Όσον αφορά τις αρμοδιότητες της επιτροπής, θα είναι οι τυπικές γραφειοκρατικές – ενώ θα παρακολουθεί την εφαρμογή του ΣΔΑΜ, θα έχει την επικοινωνία με τους φορείς, θα συντάσσει εκθέσεις υλοποίησης και θα διαχειρίζεται γενικότερα το πακέτο ΕΣΠΑ/ΔΑΜ. Θα έχει έδρα της την περιοχή ή μήπως θα λειτουργεί από μακριά; 

Αλήθεια, πόσα είναι τα χρήματα από το ΕΣΠΑ για τα ΔΑΜ, με και χωρίς τη μόχλευση; Όπως διαβάσαμε πάντως, διενεργήθηκε μία επικαιροποίηση του σχεδίου που δημοσιεύθηκε μετά την περυσινή επιτροπή, καταθέτοντας τις τρεις πρώτες σελίδες του στα πρακτικά  – όπου παρουσιάζεται μία χρηματοδότηση συνολικού ύψους περί τα 2 δις €, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά, εκ των οποίων τα 500 εκ. € είναι εθνική συμμετοχή και τα 462 εκ. € μόχλευση.

Σε καμία περίπτωση 6 δις € που ανέφερε πως θα εκταμιευθούν ο κ. Μουσουρούλης – όταν μόνο η επιχορήγηση των νοικοκυριών για τους τρεις μήνες του 2021 για το αυξημένο κόστος του ρεύματος, λόγω κυρίως της απολιγνιτοποίησης,  θα είναι 523 εκ. € κατά τον προϋπολογισμό που ασφαλώς δεν θα φτάσουν.

Αναφέροντας τώρα μερικά ακόμη ποσά, έχουμε τα εξής:

(α) Στα ΕΣΠΑ και στο μέρος που αφορά την πράσινη ατζέντα, υπάρχουν 1,32 δις € για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα – καθώς επίσης 4,99 δις € για ενέργεια που είναι κάτι γενικότερο.

(β)  Στο Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0, αναφέρονται συνολικά 6 δις € για την πράσινη ατζέντα, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά – χωρίς όμως να έχουμε δει σε αυτό κάτι για ΔΑΜ.

Αναφέρονται βέβαια 242 εκ. € για την αποκατάσταση των εδαφών των λιγνιτωρυχείων που πλέον αυξάνονται στα 300 εκ. €, στο αναθεωρημένο ΣΔΑΜ – καθώς επίσης κάποιες άλλες επενδύσεις που βοηθούν τη μετάβαση, αλλά και γενικότερα τη χώρα, όπως τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και αναβάθμισης ηλεκτρικού δικτύου. 

Δεν υπάρχει όμως κανένα ποσόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας – όπως θα συμβεί, τουλάχιστον από την έλλειψη τηλεθέρμανσης ή για την ενίσχυση της λειτουργίας της.

(γ)  Τέλος, υπάρχει το ευρωπαϊκό ταμείο δίκαιης μετάβασης που θα καταθέσουμε στα πρακτικά – με ένα ποσόν, ενδεχομένως και από άλλες πηγές, όπως από το πράσινο ταμείο ή από το RRF της πανδημίας ή από το Invest EU. Πόσο είναι το ποσόν αυτό;

Συμπερασματικά λοιπόν, εμείς δεν βλέπουμε να επενδύονται πάνω από 2 έως 3 δις €, χωρίς φυσικά τη μόχλευση που τη θεωρούμε πάντοτε ανασφαλή – πόσο μάλλον όταν αποκλείεται ο ιδιωτικός τομέας, αφού δεν πρόκειται για κερδοφόρες δραστηριότητες

Εκτός βέβαια εάν συνδυαστεί με αντισταθμιστικά οφέλη, με επενδύσεις σε ΑΠΕ ή Φ.Α., από παρόχους που θα πάρουν άδειες για την αντικατάσταση του λιγνίτη – όπως στην περίπτωση της Μυτιληναίος για τη μονάδα στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας που πήρε δάνεια από την EBRD με το πακέτο Γιούνκερ που θα καταθέσουμε στα πρακτικά.

Συνεχίζοντας στο άρθρο 4, αφορά την οργανωτική διάρθρωση και τις λειτουργίες της ΔΑΜ – με τη δημιουργία τεσσάρων τμημάτων που περιγράφονται στα επόμενα άρθρα 5,6,7 και 8.

Προφανώς είναι διαδικαστικό, ενώ εμείς είμαστε αντίθετοι με τη συγκεκριμένη λογική – οπότε δεν έχει κανένα νόημα ο σχολιασμός του.

Στο άρθρο 5, ένα από τα τέσσερα τμήματα της ΔΑΜ οργανώνεται ως διαχειριστική αρχή από τον υπουργό, εντός της ΔΑΜ – με θέμα τη διαχείριση των ΕΣΠΑ.

Εννοείται εδώ πως η διαχείριση των ποσών θα γίνεται απευθείας από τον υπουργό, οπότε αυτός είναι ο λόγος που δεν ονομάζεται διεύθυνση αλλά Αρχή, ενώ οι άλλες λειτουργίες μέσω των ΔΑΜ; Για ποιο λόγο αλήθεια;

Στο άρθρο 6, το δεύτερο τμήμα είναι η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Συντονισμού Χρηματοδότησης – η οποία λειτουργεί εντός της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, επιτελώντας όπως φαίνεται τον κύριο όγκο των εργασιών.

Ο σκοπός της είναι ο κεντρικός σχεδιασμός των δραστηριοτήτων της ΔΑΜ σε σχέση με το ΕΣΠΑ/ΔΑΜ και με τους άλλους πόρους χρηματοδότησης, κάτι που είναι ασαφές και μοιάζει με  ευχολόγιο, η κατάρτιση των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ο συντονισμός της επικοινωνίας με άλλους φορείς της ΕΕ, η αξιολόγηση έργων, η παρακολούθηση υλοποίησης κοκ.

Το σχήμα φαίνεται γενικά ασαφές, με ενδεχόμενη επικάλυψη του με τη Διαχειριστική Αρχή – όπως και με τη ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ στο άρθρο 15, στο οποίο θα αναφερθούμε την επόμενη φορά και που καθορίζεται ως ο Κύριος Δικαιούχος για τα ποσά του ΕΣΠΑ/ΔΑΜ. Δεν είναι καλύτερα να εκπονηθεί ένα οργανόγραμμα, έτσι ώστε να γνωρίζουμε τις αρμοδιότητες, την ιεραρχία και τη ροή της ευθύνης;

Στο άρθρο 7, το τρίτο τμήμα της ΔΑΜ έχει επίσης σκοπό την παρακολούθηση των στόχων ΣΔΑΜ  – όπου σε έναν βαθμό το κάνει και η προηγούμενη Διεύθυνση του άρθρου 6. Επειδή παρακολουθεί, ονομάζεται Παρατηρητήριο;

Εάν όχι, σε τι αναφέρεται το τμήμα του Παρατηρητηρίου;  Εκτός αυτού βέβαια, παρέχει τεχνολογική υποστήριξη και τμήμα προσωπικού.

Στο άρθρο 8, έχουμε το τελευταίο τμήμα της ΔΑΜ που είναι η νομική υποστήριξη. Στελεχώνεται με δύο άτομα; Γιατί πρέπει να έχει ένα τέτοιο τμήμα η ΔΑΜ; Δεν είναι αρκετό το Νομικό Συμβούλιο ή, ενδεχομένως, η απασχόληση εξωτερικών συνεργατών περιστασιακά;

Τι αφορά η «αντιμετώπιση των  ζητημάτων που ανακύπτουν από την απεξάρτηση τομέων από βιομηχανικές διεργασίες έντασης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, από τη χρήση λιγνίτη»; Είναι ασαφές ή τουλάχιστον εμείς δεν το καταλαβαίνουμε.

Στο άρθρο 9, αναφέρεται πως ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας ΔΑΜ, είναι πρόσωπο υψηλής επιστημονικής συγκρότησης. Δηλαδή; Δεν θα έπρεπε να λέει συγκεκριμένα εάν οφείλει να έχει τεχνική ή οικονομική κατάρτιση; Επειδή ένα από τα αντικείμενα της ΔΑΜ είναι τα νομικά, θα μπορούσε αν είναι δικηγόρος;

Περαιτέρω, ο Διοικητής διορίζεται απευθείας από τον Πρωθυπουργό, καθώς επίσης από τον αρμόδιο Υπουργό. Γιατί αλήθεια; Πρόκειται για κομματική θέση, όπως οι διοικητές των νοσοκομείων; Γιατί η θητεία του είναι τριετής;

Στην παρ. 5, αναφέρεται  πως ο διοικητής μπορεί να συστήνει ομάδες εργασίας που θα τον συνεπικουρούν στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του. Ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτές; Είναι επιπλέον του προσωπικού του γραφείου του; Με τι κόστος;

Από το ΓΛΚ βλέπουμε ότι, ο Διοικητής θα κοστίζει 80.000 € ετήσια ή περίπου 5.700 € το μήνα για 14 μισθούς – ενώ το γραφείο του, στο επόμενο άρθρο, άλλες 270.000 €. Συνολικά λοιπόν 350.000, με μια απόφαση του Υπουργού ανά τριετία. Δεν είναι επιεικώς απαράδεκτο;

Στο άρθρο 10, αναφέρεται η στελέχωση του Γραφείου του Διοικητή, με οκτώ  θέσεις συνεργατών – εκ των οποίων έως τρεις δύνανται να είναι μετακλητοί συνεργάτες και ο ένας Διευθυντής!

Τι αρμοδιότητες θα έχουν όλοι αυτοί; Θα μπορούν να είναι δημοσιογράφοι, για την προβολή του έργου, όπως συνέβη με το Επιτελικό Κράτος; Γιατί διορίζονται με απόφαση του Διοικητή;

Στο άρθρο 11, διαπιστώνουμε πως οι μισθοί των 20 ατόμων της ΔΑΜ θα είναι 500.000 και της κεντρικής υπηρεσίας 370.000 – δηλαδή αντίστοιχα 1785 € και 1.320 € το μήνα, για 14 μισθούς. Γιατί είναι τόσο μεγάλη η διαφορά, στο 35%;

Όσον αφορά τη συνολική διαδικασία πρόσληψης (στο 3β), γίνεται από την Ειδική Υπηρεσία (ΔΑΜ), επιφυλασσόμενης της αρμοδιότητας του ΑΣΕΠ για τη διενέργεια ελέγχου νομιμότητας. Γιατί όχι απευθείας από το ΑΣΕΠ;

Τέλος, στην παράγραφο 4 ορίζεται πως οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων της ΔΑΜ, θα τοποθετούνται απευθείας από τον Υπουργό. Επομένως αναφερόμαστε σε ένα εντελώς κομματικό όργανο τακτοποιήσεων ανθρώπων του Υπουργού.

Στο άρθρο 12 έχουμε σχετικά παρόμοια θέματα, ενώ στο 13 σημειώνεται αρχικά πως οι δαπάνες της λειτουργίας της Υπηρεσίας ΔΑΜ, επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό – οπότε μειώνουν άλλες υπάρχουσες δαπάνες που χρειάζονται.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, συνολικά θα πρέπει να είναι 1,17 εκ. € ετήσια  για τη μισθοδοσία, με βάση την έκθεση του ΓΛΚ (800.000 +370.000 εκ) – χωρίς τα λειτουργικά και τα κόστη των επιτροπών. 

Η Υπηρεσία ΔΑΜ, εκτός από συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων, θα μπορεί επί πλέον να συνάπτει συμβάσεις υλοποίησης έργων και μάλιστα με διεθνείς οργανισμούς. Τι έργων ακριβώς; Μελέτες με συμβουλευτικές, εις βάρος του δημόσιου;

Στο άρθρο 14, εκτός των άλλων συστήνονται Ειδικές Επιτροπές Αξιολόγησης Έργων και αιτημάτων μίσθωσης δημοσίων ακινήτων και ακινήτων ΟΤΑ – οι οποίες θα μπορούν να προωθούν την ταχεία αδειοδότηση του πλαισίου στρατηγικών επενδύσεων, εάν είναι μέσα στις ζώνες απολιγνιτοποίησης και άνω των 5 εκ. €.

Το κόστος των επιτροπών αυτών είναι άγνωστο και θα επιβαρύνει φυσικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Εκτός αυτού, έχουμε κατά παρέκκλιση διαδικασίες για τον καθορισμό μισθωμάτων ακινήτων του δημοσίου και των ΟΤΑ που εμπίπτουν στη ΔΑΜ. Γιατί αλήθεια;

Όπως φαίνεται πάντως γενικότερα από το νομοσχέδιο, θα γίνεται κυριολεκτικά πάρτι με τα χρήματα των Ελλήνων – ελπίζοντας τουλάχιστον να ξεχρεώσει η ΝΔ.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.