Η αισχροκέρδεια των εμβολίων – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Η αισχροκέρδεια των εμβολίων

.

Η ταχύτητα της ανόδου του ιδρυτή της BioNTech στη λίστα των δισεκατομμυριούχων, είναι μοναδική στα ιστορικά χρονικά της Γερμανίας – ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ποτέ στον πλανήτη ούτε μία περίπτωση πολυεκατομμυριούχου, ο οποίος να έχει δημιουργήσει την περιουσία του αποκλειστικά και μόνο με χρήματα των φορολογουμένων.

Η BioNTech τώρα και ο συνεργάτης της, η Pfizer, δεν έχουν καμία διάθεση να εγκαταλείψουν τόσο γρήγορα την άδεια εκτύπωσης χρημάτων που τους έχει δωρισθεί. Το γεγονός αυτό συμπεραίνεται μεταξύ άλλων από ένα δελτίο τύπου της BioNTech – το οποίο παραθέτει την εξής δήλωση του διευθυντή της Pfizer κ. A. Bourla:  

“Η συνέχεια του εμβολιασμού μετά το 2021 είναι κρίσιμη, αφού ο Covid-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται γρήγορα στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο….Πάνω από ένα χρόνο αργότερα, μαθαίνουμε συνεχώς περισσότερα για τον ιό – ενώ εργαζόμαστε για να ανακαλύψουμε εάν, κατά παρόμοιο τρόπο με την εποχική γρίπη, ένας ετήσιος εμβολιασμός θα μπορούσε να προσφέρει μία πιο μόνιμη προστασία. Είμαστε υπερήφανοι που αποτελούμε το μακροπρόθεσμο εταίρο της ΕΕ στον αγώνα εναντίον αυτής της καταστροφικής πανδημίας και παραμένουμε πιστοί στη δέσμευση μας να κατασκευάζουμε και να προμηθεύουμε δισεκατομμύρια περισσότερες δόσεις του εμβολίου ετησίως, όπως απαιτείται.”

Στα πλαίσια αυτά, εάν παρατηρήσει κανείς την πολιτική της ΕΕ, κυρίως της Γερμανίας βέβαια που ηγείται σαν να πρόκειται για μία δική της αυτοκρατορία, θα διαπιστώσει πως το παραπάνω επιχειρηματικό σχέδιο που περιγράφει ο A. Bourla θα μπορούσε να επιτύχει – αποτελώντας, μεταξύ άλλων, μία νέα παραλλαγή του οικονομικού πολέμου που διεξάγει, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη απομύζηση και την πλήρη υποταγή των «εταίρων» της. Δυστυχώς δε, η Γαλλία του Macron τη στηρίζει, εις βάρος τόσο των Γάλλων, όσο και των υπολοίπων Ευρωπαίων – όπως φαίνεται ξεκάθαρα από την υποχρεωτικότητα των εμβολίων, όπου ο Macron πήρε τη σκυτάλη από τον Έλληνα πρωθυπουργό της πράσινης βίζας, «λαγό» προφανώς της καγκελαρίου.  

Ανάλυση

Η πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η προώθηση των εμβολίων – ακριβώς όπως της γαλλικής που τα καθιστά υποχρεωτικά ή της γερμανικής που προσπαθεί να τα επιβάλλει έμμεσα, με κάθε τρόπο. Ήδη δε διεξάγονται διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο, για έναν τρίτο εμβολιασμό, καθώς επίσης για επόμενους – «αναμνηστικούς» όπως αποκαλούνται. Προφανώς τώρα τα εμβόλια που υπάρχουν ή/και έχουν παραγγελθεί, πρέπει να διατεθούν στις μάζες – άλλωστε η ΕΕ παρήγγειλε μόνο από τη γερμανική BioNTech ακόμη 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις στα τέλη Μαΐου.

Τα εμβόλια αυτά δεν είναι για την τρέχουσα εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, αλλά για την περίοδο από το Δεκέμβριο του 2021 έως το 2023 – ενώ φυσικά η ΕΕ δεν θέλει να έχουν τη μοίρα των εμβολίων του Αβραμόπουλου που πετάχτηκαν ή δεν παραλήφθηκαν, χάνοντας χρήματα χωρίς λόγο. Εδώ πρόκειται για χρήματα, για «big business», όχι απλά για την Υγεία των ανθρώπων – οπότε δεν δικαιολογούνται λάθη από τις κυβερνήσεις υπηρέτες των φαρμακευτικών εταιριών.

Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται από τα πρόσφατα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου της BioNTech – η οποία είχε καθαρά κέρδη μέσα σε τρεις μόλις μήνες ύψους 2,8 δις € (πηγή). Δηλαδή, η εταιρεία κερδίζει σχεδόν 1 δις € το μήνα – ή 38,5 εκ. € την ημέρα, με 26 εργάσιμες! Ακόμη περισσότερο, με τζίρο τριμήνου μόλις 5,3 δις € – κάτι που σημαίνει πως το καθαρό ποσοστό κέρδους της είναι 52,8%! Τέτοια κέρδη δεν υπάρχουν πουθενά – ενώ ασφαλώς σκοτώνει κανείς για να τα πετύχει. Εάν υπολογίσουμε δε πως κερδίζει και η Pfizer που παράγει το εμβόλιο της, τότε θα κατανοήσουμε πόσο λίγο κοστίζει και πόσο ακριβό πουλιέται – απ’ ευθείας στα κράτη, χωρίς καθόλου ρίσκο, αφού τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι τους.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι συνώνυμα με την άδεια εκτύπωσης χρημάτων στις φαρμακευτικές που τα παράγουν – ενώ την ίδια στιγμή τόσο η έρευνα, όσο και η παραγωγή τους, επιδοτήθηκαν σε μεγάλο από τα κράτη, μέσω των φορολογικών υποζυγίων τους. Δηλαδή, από τις ανόητες μάζες που πληρώνουν σήμερα πολλά δισεκατομμύρια, για παράλογα υπερτιμημένες δόσεις εμβολιασμού – καθιστώντας τους νέους δισεκατομμυριούχους του εμβολιασμού ευτυχισμένους. Ας μη μιλάμε επομένως για Υγεία – δεν είναι σωστό να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας.

Λογικά λοιπόν ο τούρκος ιδρυτής της BioNTech (πηγή), έχει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αναδειχθεί στους δέκα πλουσιότερους της Γερμανίας – με περιουσιακά στοιχεία άνω των 18 δις $. Όσον αφορά τους βασικούς μετόχους της BioNTech, τους Γερμανούς Andreas και Thomas Strungmann, έχουν ξεπεράσει ακόμη και τη δυναστεία των discount λιανικής Aldi – με περιουσιακά στοιχεία της τάξης των 52 δις $, λόγω των μετοχών που κατέχουν στην BioNTech, γεγονός που τους έχει αναγάγει στους πλουσιότερους Γερμανούς. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας εκτινάχθηκε από τα 13,82 $ στις 11 Οκτωβρίου του 2019, στα 421,64 $ στις 19 Αυγούστου του 2021 (γράφημα) – αυξήθηκε πάνω από 30 φορές δηλαδή, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Περαιτέρω, η ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου είναι ένα δαπανηρό εγχείρημα – οπότε είναι χρήσιμο να συμμερίζεται το ευρύ κοινό, οι φορολογούμενοι, το κόστος και να αναλαμβάνει τους κινδύνους. Λογικά επομένως η γερμανική κυβέρνηση χορήγησε στη φαρμακευτική εταιρεία BioNTech συνολικά 375 εκ. € (πηγή) – ως μη επιστρεπτέα στήριξη για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.  Το ποσόν αυτό αντιστοιχεί σχεδόν ακριβώς στα 359,9 εκ. €  που αναφέρει η εταιρεία, στην ετήσια έκθεση της του 2020 – ως «παρεχόμενες υπηρεσίες» στο λογαριασμό κόστους έρευνας και ανάπτυξης (πηγή).

Συνολικά τώρα η BioNTech που χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του εμβολίου μαζί με την αμερικανική Pfizer, έλαβε από τη γερμανική κυβέρνηση περισσότερες επιδοτήσεις, από όσες η ίδια αναφέρει για την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού – αφού στον Ισολογισμό της καταχωρούνται μόνο 239 εκ. €, ενώ άλλα 88 εκ. € λογίζονται ως «αντιστάθμισμα για μελλοντικά έξοδα». Με βάση λοιπόν όλα αυτά τα στοιχεία, συμπεραίνει κανείς πως ολόκληρο το μερίδιο της BioNTech στο κόστος έρευνας και ανάπτυξης, χρηματοδοτήθηκε από τους Γερμανούς φορολογουμένους – ότι έχει κοινωνικοποιήσει το κόστος της, ενώ ιδιωτικοποιεί τα κέρδη! Ποιο άδικο δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο.

Για να είμαστε βέβαια αντικειμενικοί, εκτός από το κόστος έρευνας και ανάπτυξης, το κόστος παραγωγής έχει μεγάλο αντίκτυπο σε μία φαρμακευτική εταιρεία – όπου όμως εδώ η ΕΕ, επομένως οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, στήριξαν την BioNTech όσο το δυνατόν περισσότερο. Ειδικότερα, το κόστος επένδυσης για την παραγωγή χρηματοδοτήθηκε με δάνεια της ΕΕ από την ΕΤΕπ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (πηγή) – όπου στο πιστωτικό όριο που της παρασχέθηκε τον Ιούνιο του 2020, η εταιρεία πληρώνει επιτόκιο μόλις 1%, ενώ ο επί πλέον τόκος των 2,5% θα αρχίσει να αποπληρώνεται από το 2027!

Για σύγκριση, ένα μετατρέψιμο ομόλογο της BioNTech που διατέθηκε στις χρηματαγορές τον Ιούνιο, είχε ένα πραγματικό επιτόκιο, με βάση την έκθεση της εταιρείας, ύψους 9% – όπως συμβαίνει με τις φαρμακευτικές, λόγω του ρίσκου που εμπεριέχουν οι έρευνες τους. Επομένως η εταιρεία στηρίχθηκε σημαντικά από τους Ευρωπαίους φορολογουμένους – χωρίς να συμμετέχουν φυσικά στα κέρδη της!

Η αισχροκέρδεια

Συνεχίζοντας, θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς πως είναι προς όφελος του γενικού συμφέροντος η στήριξη μίας μικρής εταιρείας βιοτεχνολογίας – έτσι ώστε να αναπτύξει και να παράγει ένα καινοτόμο εμβόλιο. Εν τούτοις, σίγουρα δεν είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, όταν η εν λόγω εταιρεία πουλάει στο ευρύ κοινό το εμβόλιο της σε μία υπερβολικά υψηλή τιμή – αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Όπως αναφέραμε, το πραγματικό κόστος του εμβολίου μπορεί να εκτιμηθεί από τον Ισολογισμό της εταιρείας – σύμφωνα με τον οποίο το καθαρό κέρδος της σε τρεις μόνο μήνες ήταν 2,8 δις € σε 5,3 δις τζίρο, οπότε 52,8%.

Όταν τώρα η BioNTech πουλάει το εμβόλιο της με 16,50 € τη δόση, έχοντας την πρόθεση να το αυξήσει στα 19,50 €, παρά το ότι στηρίχθηκε από τους Γερμανούς φορολογουμένους και χρηματοδοτήθηκε από τους  Ευρωπαίους, ενώ η AstraZeneca μόλις με 2,50 €, ασφαλώς πρόκειται για αισχροκέρδεια. Με μία άλλη σύγκριση, η εξαιρετικά κερδοφόρα αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, σε τζίρο 223 δις € το 2020, είχε καθαρά κέρδη 8,8 δις € – άρα ποσοστό 3,94% και όχι 52,8%. Ποσοστά άνω του 50% είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικά, ακόμη και για τις φαρμακοβιομηχανίες που λειτουργούν με μεγάλα κέρδη – ενώ δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτευχθεί ,σε μία ελεύθερη αγορά με ελεύθερες τιμές πώλησης.

Δεν προκαλεί λοιπόν καμία έκπληξη το γεγονός ότι, η BioNTech έχει αναδειχθεί σε μία από τις πιο πολύτιμες εταιρίες της Γερμανίας – αφού αποτιμάται στα 101,9 δις $ στο παραπάνω γράφημα, όταν την ίδια στιγμή ο γερμανικός χημικός γίγαντας Bayer στα 46 δις € και η BASF στα 62 δις €. Η Mercedes αποτιμάται στα 79,5 δις € με 300.000 άτομα προσωπικό, ενώ η BioNTech έχει λιγότερους από 2.000 υπαλλήλους – κάτι που μπορεί να εξηγηθεί μόνο από το ότι, διαθέτει άδεια εκτύπωσης χρημάτων.

Δηλαδή πως δεν υπόκειται σε ανταγωνιστικούς περιορισμούς, πουλώντας το προϊόν της σε κράτη – όταν η Bayer, η BASF και η Daimler, πουλούν τα προϊόντα τους σε εταιρικούς πελάτες και τελικούς καταναλωτές, σε ανταγωνιστικές τιμές. Όσον αφορά τον ιδρυτή της BioNTech, γιό Τούρκων μεταναστών, εκτός από τις μετοχές που κατέχει αξίας άνω των 18 δις $, ήταν το 2020 ένας από τους Γερμανούς διευθυντές με τις υψηλότερες αμοιβές – ύψους συνολικά 16,5 εκ. € ετήσια.

Η ταχύτητα της ανόδου του στη λίστα των δισεκατομμυριούχων είναι μοναδική στα ιστορικά χρονικά της Γερμανίας – ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ποτέ στον πλανήτη ούτε μία περίπτωση πολυεκατομμυριούχου που να έχει δημιουργήσει την περιουσία του αποκλειστικά και μόνο με χρήματα των φορολογουμένων. Εν τούτοις, το 47,3% της BioNTech αξίας 52 δις $ ανήκει στους δίδυμους αδελφούς Strungmann (πηγή) που κάποτε δημιούργησαν τον παραγωγό γενοσήμων προϊόντων Hexal, τον οποίο αργότερα πούλησαν στη Novartis – καθιστώντας τους στους πλουσιότερους Πολίτες της Γερμανίας, με χρήματα των Γερμανών και Ευρωπαίων φορολογουμένων!

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, δεν φαίνεται να οδηγείται στο τέλος της η θαυματουργή αύξηση του πλούτου των μετόχων της BioNTech – αφού, παρά το ότι η εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. τελειώνει, η BioNTech και ο συνεργάτης της, η Pfizer, δεν έχουν καμία διάθεση να εγκαταλείψουν τόσο γρήγορα την άδεια εκτύπωσης χρημάτων που τους έχει δωρισθεί. Το γεγονός αυτό συμπεραίνεται μεταξύ άλλων από ένα δελτίο τύπου της BioNTech – το οποίο παραθέτει την εξής δήλωση του διευθυντή της Pfizer κ. A. Bourla (πηγή):

“Η συνέχεια του εμβολιασμού μετά το 2021 είναι κρίσιμη, αφού ο Covid-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται γρήγορα στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο….Πάνω από ένα χρόνο αργότερα, μαθαίνουμε συνεχώς περισσότερα για τον ιό – ενώ εργαζόμαστε για να ανακαλύψουμε εάν, κατά παρόμοιο τρόπο με την εποχική γρίπη, ένας ετήσιος εμβολιασμός θα μπορούσε να προσφέρει μία πιο μόνιμη προστασία.

Είμαστε υπερήφανοι που αποτελούμε το μακροπρόθεσμο εταίρο της ΕΕ στον αγώνα εναντίον αυτής της καταστροφικής πανδημίας και παραμένουμε πιστοί στη δέσμευση μας να κατασκευάζουμε και να προμηθεύουμε δισεκατομμύρια περισσότερες δόσεις του εμβολίου ετησίως, όπως απαιτείται.”

Στα πλαίσια αυτά, εάν παρατηρήσει κανείς την πολιτική της ΕΕ, κυρίως της Γερμανίας βέβαια που ηγείται σαν να πρόκειται για μία δική της αυτοκρατορία, θα διαπιστώσει πως το παραπάνω επιχειρηματικό σχέδιο που περιγράφει ο A. Bourla θα μπορούσε να επιτύχει – αποτελώντας, μεταξύ άλλων, μία νέα παραλλαγή του οικονομικού πολέμου που διεξάγει, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη απομύζηση και την πλήρη υποταγή των «εταίρων» της. Δυστυχώς δε, η Γαλλία του Macron τη στηρίζει, εις βάρος τόσο των Γάλλων, όσο και των υπολοίπων Ευρωπαίων – όπως φαίνεται ξεκάθαρα από την υποχρεωτικότητα των εμβολίων, όπου ο Macron πήρε τη σκυτάλη από τον Έλληνα πρωθυπουργό της πράσινης βίζας, «λαγό» προφανώς της καγκελαρίου.

Πηγή: J. Berger


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading