Κυβέρνηση εγκληματικά ανευθύνων – The Analyst
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Σχολιασμός Επικαιρότητας

Κυβέρνηση εγκληματικά ανευθύνων

.

Η ανικανότητα των κυβερνήσεων να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, έναντι ενός σχετικά μικρού κόστους, δεν φταίνε. Η ανάληψις, αποδεδειγμένων, πλήρως ανίκανων στελεχών σε επιτελικές θέσεις δεν φταίει.  (Ο κύριος  Στέφανος Κολοκούρης που ήταν ο επικεφαλής των επιχειρήσεων στο Ματι  πήρε προαγωγή! Ενώ ο κύριος Κωνσταντίνος Τσουβάλας που ήταν ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και “επόπτης” της αστυνομικής επιχείρησης στο Μάτι έγινε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας τάξεως)! Οι κυβερνήσεις που μείωσαν το κονδύλι της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης από το 2010 έως και 2020 κατά ένα δισεκατομμύριο εκατό εκατομμύρια ευρώ δεν φταίνε. Οι κυβερνήσεις που αγνοούν ότι η καταστροφή 2.000 στρεμμάτων από πυρκαγιά ισοδυναμεί, σύμφωνα με Ιταλούς επιστήμονες, με κόστος 50 εκατομμύρια ευρώ δεν ευθύνονται. Δηλαδή αν αυτές τις ημέρες κάηκαν στην χώρα μας 800.000 στρέμματα το κόστος της χώρας μας θα είναι 20 δις ευρώ. χωρίς να λαμβάνεται υπόψη οι επιπτώσεις στην υγεία μας αλλά και οι συνέπειες για τις επόμενες γενεές. Αλλά είπαμε: Πάντα προέχουν οι επόμενες εκλογές, και ποτέ οι επόμενες  γενεές.

.

Ξένη Δημοσίευση

Θλίψη και μόνο θλίψη

Του Π. Παπαδάτου

Το σκηνικό της κόλασης του Δάντη στήθηκε για τα καλά στη χώρα μας. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καίγονται, χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις αποτεφρώνονται, πανικόβλητα ζώα τρέχουν για να σωθούν, όσα έχουν σωθεί, άνθρωποι σε αλλόφρονα κατάσταση δεν  εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, και “οπλισμένοι” με ένα μικρό λάστιχο κατάλληλο για να ποτίζουν γλάστρες, λένε ότι θα δώσουν αγώνα για σώσουν την περιουσία τους αντί να την εγκαταλείψουν όπως αφειδώς στέλνονται μηνύματα εκκένωσης χωριών και πόλεων από το 112, σπέρνοντας τον πανικό. (Αν όλοι φύγουν ποιος θα σβήσει της φωτιές);

Πώς όμως είναι δυνατό να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και κυρίως τα σπίτια τους που είναι αποτέλεσμα στερήσεων, ποταμού ιδρώτα, κόπων δεκαετιών και ονείρων μιας ολόκληρης ζωής; Πως να εγκαταλείψουν τα όνειρά τους τα ζώα τους, τα μελίσσια τους, τις γεωργικές καλλιέργειές τους, τα αμπέλια τους, τα μηχανήματα  τους, τη ριτηνοπαραγωγή τους, τις ελιές τους, τις εκκλησίες τους, τους τάφους των γονιών τους, τις βιοτεχνίες τους, τις εστίες των προγόνων τους, τα χωριά τους τα όνειρά μιας ζωής… Ας το καταλάβουμε. Ένα σπίτι δεν είναι τέσσερεις τοίχοι με μία οροφή.

Στο Μάτι έφταιγαν τα 10 μποφόρ, τώρα οι 40 βαθμοί…Οι κυβερνήσεις που εγκληματούν νομιμοποιώντας χιλιάδες παράνομα σπίτια μέσα στα δάση μόνο και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους  δεν φταίνε. Οι κυβερνήσεις που εκδίδουν άδειες για  να κτίζονται σπίτια σε πευκόφυτες περιοχές χωρίς να υποχρεώνουν  ή έστω να συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες να  εφοδιάζονται με  ικανοποιητικά συστήματα πυρόσβεσης, δεν φταίνε.

Οι δήμαρχοι που δεν αναγκάζουν τους εγκληματικά αδιάφορους ιδιοκτήτες οικοπέδων να καθαρίζουν τα οικόπεδά  τους, ώστε να μην γίνονται εστίες πυρκαγιών δεν φταίνε.   Φυσικά η ΔΕΗ & ΔΕΔΔΗΕ από τον μετασχηματιστή των οποίων, ως φαίνεται ξεκίνησε η φωτιά στην Βαρυμπόμπη, και η οποία προβάλλεται μάλιστα και ως κερδοφόρα… αλλά αν αναγκαζόταν να κάνει τα μισά απ’ ό,τι όφειλε οι ζημιές της θα ήταν ανυπολόγιστες, φυσικά δεν φταίει. Εμείς οι ίδιοι, που αν και  γνωρίζουμε τις ικανότητες τους κράτους μας, εξακολουθούμε να  έχουμε ανασφάλιστα τα σπίτια μας και χωρίς υποτυπώδη μέσα πυρόσβεσης δεν φταίμε.

Η ανικανότητα των κυβερνήσεων να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, έναντι ενός σχετικά μικρού κόστους, δεν φταίνε. Η ανάληψις, αποδεδειγμένων, πλήρως ανίκανων στελεχών σε επιτελικές θέσεις δεν φταίει.  (Ο κύριος  Στέφανος Κολοκούρης που ήταν ο επικεφαλής των επιχειρήσεων στο Ματι  πήρε προαγωγή! Ενώ ο κύριος Κωνσταντίνος Τσουβάλας που ήταν ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και “επόπτης” της αστυνομικής επιχείρησης στο Μάτι έγινε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας τάξεως)!

Οι κυβερνήσεις που μείωσαν το κονδύλι της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης από το 2010 έως και 2020 κατά ένα δισεκατομμύριο εκατό εκατομμύρια ευρώ δεν φταίνε. Οι κυβερνήσεις που αγνοούν ότι η καταστροφή 2.000 στρεμμάτων από πυρκαγιά ισοδυναμεί, σύμφωνα με Ιταλούς επιστήμονες, με κόστος 50 εκατομμύρια ευρώ δεν ευθύνονται.

Δηλαδή αν αυτές τις ημέρες κάηκαν στην χώρα μας 800.000 στρέμματα το κόστος της χώρας μας* θα είναι 20 δις ευρώ. χωρίς να λαμβάνεται υπόψη οι επιπτώσεις στην υγεία μας αλλά και οι συνέπειες για τις επόμενες γενεές. Αλλά είπαμε: Πάντα προέχουν οι επόμενες εκλογές, και ποτέ οι επόμενες  γενεές. Άρα προκειμένου να προλάβουμε αυτή την καταστροφή δεν άξιζε η χώρα μας έστω ένα πυροσβεστικό Boeing 747-400 μεταφοράς 73 τόνων νερού κόστους 120 εκατομμυρίων ευρώ και πέντε Canadair cl 515 που πετούν και την νύχτα συνολικού κόστους 200 εκατομμυρίων ευρώ;

*933.000 στρέμματα κάηκαν έως τις 8 Αυγούστου μόνο το 2021, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο.  

Σημείωση

Η τραγική εικόνα της χώρας μας να επαιτεί βοήθεια ακόμη και από την Ουκρανία και όχι μόνο, αποτελεί πλήρη διασυρμό και βαθειά πληγή στην εθνική μας υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια. Το είπα ξανά. Έθνος έχουμε, χώρα έχουμε, κράτος δεν έχουμε και ποτέ δεν θα αποκτήσουμε.

Ο κ. Παύλος Παπαδάτος είναι Επικοινωνιολόγος -Οικονομολόγος

(πηγή)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.