.
Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό δημιουργείται θέμα ελευθερίας του Τύπου – πόσο μάλλον όταν η χώρα μας καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ, επειδή η κυβέρνηση, μαζί με μία μικρή ομάδα ιδιωτών, ελέγχει σχεδόν το 80% της ενημέρωσης. Μας απασχολεί δε η Οδηγία που ετοιμάζεται, για την πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες πωλήσεων και διαφημίσεων – επειδή έχουν μονοπωλιακή θέση, ενώ φαίνεται πως αποφασίζουν μόνες τους ποιος έχει πρόσβαση σε αυτές και με ποιους όρους, αντί η δημοκρατική Πολιτεία. Φυσικά πάντως είμαστε υπέρ της πρωτοβουλίας για τον ψηφιακό φόρο που έχουν δρομολογήσει κάποιες χώρες στην Ευρώπη – η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Ουγγαρία. Συμφωνούμε δε πως θα πρέπει να δρομολογηθεί με έναν δίκαιο τρόπο – έτσι ώστε να μην διαφεύγουν χρήματα σε φορολογικούς παραδείσους της ΕΕ, στην Ολλανδία, στο Λουξεμβούργο ή στην Ιρλανδία, όπως με τη σύμβαση της Eldorado Gold εδώ.
.
Κοινοβουλευτική Εργασία
Πριν αναφερθούμε στα θέματα της ψηφιακής πολιτικής, θεωρούμε σωστό να περιγράψουμε το οικονομικό πλαίσιο – το οποίο είναι πολύ διαφορετικό στην Ελλάδα, σε σύγκριση τουλάχιστον με τον ευρωπαϊκό βορά.
Ειδικότερα, η χώρα μας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, λόγω της αποτυχημένης πολιτικής των μνημονίων – η οποία κατέστησε το δημόσιο χρέος μας, όπως επίσης το κόκκινο ιδιωτικό και το εξωτερικό, μη βιώσιμα.
Στα προβλήματα αυτά προστέθηκε η αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας τόσο σε ελληνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο – κυρίως όσον αφορά τα μη αποτελεσματικά, αυστηρά και αντιδημοκρατικά κλειδώματα της οικονομίας.
Σύμφωνα με το Bloomberg άλλωστε, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χειρότερες χώρες για να ζει κάποιος εν μέσω της πανδημίας – με τρία αρνητικά ρεκόρ, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά.
Χαιρετίζουμε πάντως εδώ τη δημοκρατική ωριμότητα χωρών όπως η Δανία – η οποία κίνησε διαδικασίες κατά της επιβολής μέτρων, ενώ προσπάθησε και πέτυχε να διατηρήσει κάποια κοινωνική δραστηριότητα, μην κλείνοντας εντελώς την εστίαση, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά.
Εν μέσω τώρα της ύφεσης των μνημονίων και της πανδημίας, το πακέτο ανάκαμψης της ΕΕ, όταν έλθει, θα βοηθήσει ελάχιστα την Ελλάδα – αφού θα καλύψει μόνο ένα μέρος των ελλειμμάτων της του 2020 και του 2021.
Το να τοποθετούνται δε περιορισμοί ως προς τη χρήση του σε πράσινα έργα, όπως οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά που καταστρέφουν το περιβάλλον και τις θέσεις εργασίας, αφού σχεδιάζεται να αντικαταστήσουν το λιγνίτη, με την εισαγωγή εξοπλισμού από τη Γερμανία ή από τη Δανία, δεν είναι θετικό για την Ελλάδα – κάτι που ισχύει επίσης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με εισαγόμενο λογισμικό από γερμανικές ή άλλες ξένες εταιρίες.
Ακριβώς για το λόγο αυτό, εμείς έχουμε προτείνει εναλλακτικές δράσεις που προωθούν επίσης περιβαλλοντικές πολιτικές – όπως την εξοικονόμηση ενέργειας, με εξοπλισμό που κατασκευάζεται στην Ελλάδα.
Διαφορετικά το ευρωπαϊκό πακέτο επανεκκίνησης δεν θα είναι τίποτα άλλο, από τη χρηματοδότηση της Γερμανίας και των δικών της θέσεων εργασίας.
Από την άλλη πλευρά, η ψηφιοποίηση δεν αποτελεί κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης – αφού τις τελευταίες δεκαετίες, παρά την αυτοματοποίηση, έχουμε μείωση του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας.
Με δεδομένο δε το ότι, προωθείται ταυτόχρονα η ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, σε συνδυασμό με την τηλεργασία και με την τεράστια ανεργία στη χώρα μας θα οδηγήσουν στην ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των εργαζομένων μας – η οποία είναι ήδη υπερβολική.
Ειδικά όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα, ανησυχούμε για την επεξεργασία τους, μετά την υιοθέτηση νόμου που στηρίζεται σε μία συναφή ευρωπαϊκή οδηγία – η οποία αναφέρεται γενικόλογα στην αποτροπή σοβαρής βλάβης, στα δικαιώματα άλλου προσώπου.
Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ευαισθησία στα προσωπικά δεδομένα, όπως τεκμηριώθηκε από τις συμβάσεις με την Palantir και με τη Cisco – κάτι που ασφαλώς μας προβληματίζει.
Συνεχίζοντας, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό δημιουργείται θέμα ελευθερίας του Τύπου – πόσο μάλλον όταν η χώρα μας καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ, επειδή η κυβέρνηση, μαζί με μία μικρή ομάδα ιδιωτών, ελέγχει σχεδόν το 80% της ενημέρωσης.
Μας απασχολεί δε η Οδηγία που ετοιμάζεται, για την πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες πωλήσεων και διαφημίσεων – επειδή έχουν μονοπωλιακή θέση, ενώ φαίνεται πως αποφασίζουν μόνες τους ποιος έχει πρόσβαση σε αυτές και με ποιους όρους, αντί η δημοκρατική Πολιτεία.
Φυσικά πάντως είμαστε υπέρ της πρωτοβουλίας για τον ψηφιακό φόρο που έχουν δρομολογήσει κάποιες χώρες στην Ευρώπη – η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Ουγγαρία.
Συμφωνούμε δε πως θα πρέπει να δρομολογηθεί με έναν δίκαιο τρόπο – έτσι ώστε να μην διαφεύγουν χρήματα σε φορολογικούς παραδείσους της ΕΕ, στην Ολλανδία, στο Λουξεμβούργο ή στην Ιρλανδία, όπως με τη σύμβαση της Eldorado Gold εδώ.
Θα κλείσουμε με μία μικρή αναφορά στο χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού που επίσης σας ανήκει – όπως και στο βιομηχανικό μέλλον της Ευρώπης.
Εν προκειμένω, διαβάσαμε την πολιτική σας για τις επιχορηγήσεις – οπότε πιστεύουμε πως κάτι ανάλογο μπορούμε να κάνουμε και εμείς. Οι επενδύσεις που προστίθεται στο χρέος, ανεξάρτητα από το ποιος τις χρηματοδοτεί, θα πρέπει να έχουν εγχώρια προστιθέμενη αξία στο μεγαλύτερο μέρος τους.
Διαβάσαμε επίσης τους φιλόδοξους στόχους, για την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στο 20% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ – όταν στην Ελλάδα είναι στο 8%.
Σωστά πάντως επικεντρώνεται σε τεχνολογίες αιχμής – όπως οι μπαταρίες, τα δραστικά φαρμακευτικά συστατικά, το υδρογόνο, οι ημιαγωγοί και οι τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους.
Προφανώς θέλουμε να συμμετάσχουμε και εμείς – με την προσέλκυση ευρωπαϊκών επενδύσεων που θα καταστήσουν τη χώρα μας ικανή να πληρώνει τα χρέη της.
Οφείλουν όμως επί πλέον να απελευθερωθούν ορισμένες σημαντικές ελληνικές βιομηχανίες που έχουν μπλοκαριστεί από την ΕΕ – όπως τα ναυπηγεία, η ΛΑΡΚΟ που διαθέτει το σημαντικότερο κοίτασμα της ΕΕ σε νικέλιο-κοβάλτιο, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και σε μπαταρίες, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης κλπ.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σταματήσει ο διωγμός της ΔΕΗ και του λιγνίτη από την ΕΕ, ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα. Δεν είναι δυνατή η ανασυγκρότηση της βιομηχανίας μας με ενεργειακή εξάρτηση από εισαγόμενο αέριο – εκτός εάν εκμεταλλευθούμε τα δικά μας κοιτάσματα με τη στήριξη της ΕΕ και με κυρώσεις στην Τουρκία.
Θεωρούμε δε απαράδεκτο το σταμάτημα του προγράμματος επιδότησης που προετοίμαζε το υπουργείο περιβάλλοντος για να διαδεχθεί τα ΝΟΜΕ – με την επίκληση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη!