Η αναλγησία με τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Η αναλγησία με τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ

.

Γιατί δεν αποδίδεται έστω η εθνική σύνταξη σε 70.000 ελεύθερους επαγγελματίες, λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ, από τη στιγμή που όλοι αυτοί έχουν πληρώσει άλλοι 20, άλλοι 25 και άλλοι 30 χρόνια; Γιατί απαιτείται η πληρωμή εφ’ άπαξ δυσθεώρητων ποσών ύψους 5.000 ή 10.000 ευρώ και μάλιστα εντός διμήνου, με την απειλή πως εάν παρέλθει το δίμηνο από την έκδοση της χρωστικής πράξης, χάνονται τα πάντα αν δεν καταβληθούν τα ανωτέρω; Γιατί στις οφειλές τους συνυπολογίζεται το ποσόν της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που όμως δεν επιτρεπόταν να κάνουν χρήση, κάτι που είναι ασφαλώς άδικο και πρέπει να διορθωθεί; Να αφαιρεθούν δηλαδή αυτά τα ποσά; Μισεί το κράτος τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν τα κατάφεραν στην κρίση;

.

Κοινοβουλευτική Εργασία

Θα επαναλάβω ορισμένα από όσα ανέφερα στην πρώτη ερώτηση μου πληροφοριακά για όσους ακούν, καθώς επίσης επειδή δεν απαντήθηκαν – ή απαντήθηκαν λανθασμένα.

Για παράδειγμα, είπατε πως δεν αντιλαμβάνεσθε ότι ο συγκεκριμένος συνταξιούχος του πρώην ΟΑΕΕ που σας έδωσα την επιστολή του, δεν λαμβάνει σύνταξη υπερηλίκων – όταν η σύνταξη αυτή αφορά ανασφάλιστους και όχι ασφαλισμένους, ενώ αυτός ήταν ασφαλισμένος επί 43 χρόνια.

Επί του θέματος τώρα το υπουργείο, βάσει ρυθμίσεων της ΚΥΑ που εξειδικεύει τη νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 34 του ν.4778/2021, δρομολογεί τη θέσπιση προσωρινής σύνταξης 384 € για το μεγάλο αριθμό των εκκρεμών συντάξεων – άνω των 300.000, κύριες και επικουρικές μαζί.

Πληροφορούμαστε όμως ότι έχουν εξαιρεθεί κάποιες κατηγορίες αιτούντων σύνταξης. Τέτοια περίπτωση είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ που απορροφήθηκε από τον ΕΦΚΑ – με βάση τις διατάξεις του ΠΔ 258/2005, επειδή πολλοί από αυτούς είχαν μείνει ανασφάλιστοι στα χρόνια της κρίσης.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 11 του ΠΔ 258/2005, αναφέρονται ως λήξη της ασφαλιστικής σχέσης αιτίες όπως οριστική διακοπή επαγγέλματος,  η διακοπή της προαιρετικής ασφάλισης και η πτώχευση.

Επομένως, λόγω των διατάξεων που αφορούσαν τον ΟΑΕΕ και πλέον μέρος του ΕΦΚΑ, πριν από την κρίση των μνημονίων, οι συνάνθρωποί μας δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη –  επειδή ενδεχομένως έχουν οφειλόμενα ή διέκοψαν τη σύνταξη τους.

Πολλοί δε από αυτούς, αν και έχουν συμπληρώσει τα ελάχιστη συντάξιμα έτη, ευρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας σε μεγάλη ηλικία – ενώ αρκετοί αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Σε συνέχεια της πρόσφατης ερώτησής μας σχετικά που συζητήθηκε στις 9/4/21, απαντήσατε ότι κινείστε στα πλαίσια των ήδη υπαρχουσών διατάξεων, όσον αφορά την έκδοση σύνταξης στους ασφαλισμένους – ενώ αμφισβητήσατε ότι δεν λαμβάνουν κάποιο βοήθημα.

Εν τούτοις, ισχύει δυστυχώς αυτό που αναφέραμε – επειδή, εκτός από τη σύνταξη, δεν μπορούν να λάβουν ούτε σύνταξη γήρατος.

Εν προκειμένω, υπάρχει σχετικό δημοσίευμα που θα καταθέσω στα πρακτικά και που συμφωνεί μαζί μας – αφού τεχνικά θεωρούνται ασφαλισμένοι και όχι ανασφάλιστοι, για να λάβουν την σύνταξη υπερηλίκων. Οι ερωτήσεις μας εδώ είναι οι εξής:

(1) Έχετε την πρόθεση να εισάγετε ρύθμιση, έτσι ώστε να λάβουν σύνταξη ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ που έχουν διακόψει την καταβολή εισφορών για οποιοδήποτε λόγο, αλλά έχουν συμπληρώσει το ελάχιστο όριο της 15ετίας;

(2) Πως σκοπεύετε να ενισχύσετε τους ηλικιωμένους αυτούς συνανθρώπους μας που έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση και δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω νομοθετικών κολλημάτων, έως ότου λυθεί το ζήτημα;

Κλείνοντας, δεν είμαστε σίγουροι εάν το άρθρο 2 της χθεσινής τροπολογίας του κ. Χατζηδάκη καλύπτει κάποιους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που ενδεχομένως θα μπορούσαν να ενταχθούν στον ΟΓΑ  – ή εάν το άρθρο 6 τους δίνει το δικαίωμα για σύνταξη γήρατος, εάν σε συνδυασμό με το άρθρο 5 υπάρχουν οφειλές κάτω των 20.000 € γενικά ή 6.000 για τον ΟΓΑ.

Εάν δηλαδή θα μπορούσαν να ασφαλισθούν για ένα μικρό διάστημα στον ΕΦΚΑ – έτσι ώστε να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης γήρατος.

Συνεχίζοντας, δεν διευκρινίστηκε κατά την αρχική ερώτηση, γιατί δεν αποδίδεται έστω η εθνική σύνταξη σε 70.000 ελεύθερους επαγγελματίες, λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ – από τη στιγμή που όλοι αυτοί έχουν πληρώσει άλλοι 20, άλλοι 25 και άλλοι 30 χρόνια.

Απαιτείται λοιπόν η πληρωμή εφ’ άπαξ δυσθεώρητων ποσών ύψους 5.000 ή 10.000 ευρώ και μάλιστα εντός διμήνου – με την απειλή πως εάν παρέλθει το δίμηνο από την έκδοση της χρωστικής πράξης, χάνονται τα πάντα αν δεν καταβληθούν τα ανωτέρω.

Εκτός αυτού, στις οφειλές τους συνυπολογίζεται το ποσόν της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που όμως δεν επιτρεπόταν να κάνουν χρήση – κάτι που είναι ασφαλώς άδικο και πρέπει να διορθωθεί. Να αφαιρεθούν δηλαδή αυτά τα ποσά.

Ο Συνήγορος του Πολίτη τώρα έχει μελετήσει το πρόβλημα και έχει στείλει προτάσεις στην αρμόδια πολιτική ηγεσία – οι οποίες λύνουν όλα τα σχετικά εκκρεμή θέματα.

Ακόμη καλύτερα, χωρίς να ζημιωθεί καμία πλευρά – με δεδομένο το ότι, έως την κρίση, πολλοί έχουν πληρώσει ποσά άνω του ελάχιστου ορίου των 15 ετών.

Η σοβαρότερη από τις προτάσεις αυτές είναι η άνοδος του ορίου των οφειλών και η παρακράτηση τους από τις συντάξεις των δικαιούχων μηνιαία – με έναν ικανό αριθμό δόσεων, ούτως ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν οι εν λόγω συνταξιούχοι.

Εκτός αυτού, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις δικαιούχων που αναμένουν τη σύνταξή τους δυο και τρία χρόνια από την σχετική αίτηση έκδοσης – κάτι που σημαίνει αναδρομικά από τον ΕΦΚΑ 2-3 ετών, από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης.

Συχνά δε, η οφειλή του ΕΦΚΑ προς το συνταξιούχο-οφειλέτη, είναι μεγαλύτερη από αυτά που οφείλει ο εν δυνάμει συνταξιούχος.

Αντί τώρα να γίνει συμψηφισμός των οφειλών των δυο πλευρών, υπάρχουν απειλές εκ μέρους του ΕΦΚΑ για αποκλεισμό των δικαιούχων από κάθε δικαίωμα συνταξιοδότησης – εάν δεν καταβληθούν τα ως άνω υπέρογκα ποσά, εντός διμήνου από την κατακύρωση.

Οι ερωτήσεις μας εδώ είναι οι εξής:

(1) Πως σκοπεύετε να λύσετε συνολικά το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις του ΟΑΕΕ; Θα εφαρμόστε τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για το θέμα, έτσι ώστε να λάβουν σύνταξη όσοι έχουν συμπληρώσει τα ελάχιστα έτη ασφάλισης;

(2) Προτίθεστε να προτείνεται συμψηφισμούς για οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, τουλάχιστον στις περιπτώσεις που εκκρεμούν συντάξεις για 2 ή 3 χρόνια;

(Ακολουθείστε μας στο Twitter πατώντας εδώ για να ενημερώνεστε αμέσως για τις αναλύσεις μας)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!