Η ωρολογιακή βόμβα των ζωοτροφών – The Analyst
Κοινοβουλευτικές Εργασίες Σχολιασμός Επικαιρότητας

Η ωρολογιακή βόμβα των ζωοτροφών

.

Η ασχετοσύνη είναι συχνά αφοπλιστική και διασκεδαστική – κωμικοτραγική και επικίνδυνη όμως για υπουργούς της κυβέρνησης, ειδικά όταν δεν καταλαβαίνουν τα βασικά: τι σημαίνει δηλαδή συμβόλαια προαγοράς για την εξασφάλιση χαμηλών τιμών με σχετικά πολύ λίγα χρήματα, τα οποία φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με έναν παγκόσμιο έλεγχο των τιμών! Πως έτσι δεν θα χρειάζονταν επιδοτήσεις, οι οποίες κοστίζουν πολύ περισσότερα κεφάλαια που δεν διαθέτει ένα χρεοκοπημένο κράτος – ενώ με επιδοτήσεις και χωρίς κεντρικό σχεδιασμό του πρωτογενούς τομέα, ασφαλώς δεν προστατεύεται ένα κράτος από την παγκοσμιοποίηση. Απίστευτος κυβερνητικός λαϊκισμός, με καμία απάντηση σε καμία ερώτηση – γεγονός που τεκμηριώνει την ανικανότητα, με προβλεπόμενο αποτέλεσμα μία ακόμη εθνική καταστροφή.

.

Κοινοβουλευτική Εργασία

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μεγάλη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών. Άνω του 30% εφέτος, όπως στο παράδειγμα της σόγια, οδηγώντας του παραγωγούς στην απελπισία. Ως εκ τούτου, υπάρχει άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για τον πρωτογενή τομέα, ειδικά στις ζωοτροφές – σημειώνοντας πως για όλα όσα λέμε θα καταθέσουμε 12 έγγραφα στα (πρακτικά).  

Έχουμε υποβάλλει ερωτήσεις τόσο εμείς, δύο φορές, όσο και άλλα κόμματα για το θέμα, καταθέτοντας μία από αυτές, για να μην υπερβάλουμε – ενώ θεωρούμε επείγουσα τη λήψη αποφάσεων.  

Συνεχίζοντας, το ότι οι ζωοτροφές είναι βασικής σημασίας για τη κτηνοτροφία, είναι φυσικά αυτονόητο. Η ανεπάρκειά τους δεν αποτελεί κίνδυνο μόνο για την επιβίωση των ζώων αλλά, επί πλέον, των κτηνοτροφικών μονάδων στο άμεσο μέλλον – επειδή η παραγωγή κρέατος και η αποδοτικότητα εξαρτώνται από την πάχυνση.

Τυχόν περικοπές δε στη διατροφή, μπορούν να διατηρήσουν τα κοπάδια, αλλά όχι την απόδοση. Παράλληλα, θα πλήξουν διπλά την κερδοφορία – λόγω του ότι οι ζωοτροφές αντιπροσωπεύουν το 67% του κόστους παραγωγής στη κτηνοτροφία. Η αύξηση του κόστους δε, είναι πολύ δύσκολο να αυξήσει τις τιμές πώλησης, επιβαρύνοντας τους τελικούς καταναλωτές.

Όπως είναι κατανοητό, αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μια ωρολογιακή βόμβα – αφού εάν δεν εξασφαλισθεί η παραγωγή, οι μονάδες θα κλείσουν, οπότε θα ενταθεί το πρόβλημα της τροφικής ανεπάρκειας. Το θέμα είχε τεθεί στον προκάτοχό σας που ενδεχομένως, ως νομικός στο επάγγελμα, δρομολόγησε μία διαμαρτυρία για την περικοπή εξαγωγών της Ρουμανίας.

Μπορεί τώρα να κατάφερε να τις αποτρέψει, αλλά δεν νομίζουμε ότι αυτού του είδους οι διεκδικήσεις επαρκούν για τη διατροφή μας στο μέλλον – ενώ, εκτός της προσφοράς, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο η τιμή που προσφέρονται τα προϊόντα.

Μπορεί λοιπόν το 2020 να είμαστε μάλλον πλεονασματικοί σε τρόφιμα μετά από πολλά-πολλά χρόνια, λόγω της μεγάλης πτώσης του τουρισμού, αλλά εάν επανέλθει έστω στο 50%, θα έχουμε αύξηση της ζήτησης –επίσης του κόστους στον τουρισμό που είναι ήδη προβληματικός.

Εκτός της άμεσης λύσης που απαιτείται, θεωρούμε πως το κράτος ή κάποιος κατάλληλος οργανισμός θα πρέπει μελλοντικά να εξασφαλίζει κεντρικά τις τιμές των ζωοτροφών – μέσω προθεσμιακών συμβολαίων, futures δηλαδή, έτσι ώστε να εξισορροπεί τις μεταβολές των τιμών ή/και να παρέχει τέτοια εγγυημένα προϊόντα στους αγρότες που ασφαλώς δεν γίνεται να εκτεθούν στις αγορές παραγώγων. Οι ερώτηση μας εδώ είναι η εξής:

Προτίθεστε και πώς να εξασφαλίσετε τη μείωση και τη σταθεροποίηση των τιμών των ζωοτροφών, στις τιμές πριν την αύξηση του κόστους; Το μεγαλύτερο μέρος των ζωοτροφών εισάγεται – κακώς φυσικά. Το γεγονός αυτό τεκμηριώνει τα προβλήματα και την ανυπαρξία κεντρικής στρατηγικής – κάτι που υπενθυμίζουμε συνεχώς, με κάθε ευκαιρία.

Συνεχίζοντας, με βάση στοιχεία του ΙΟΒΕ, στη συνολική κατηγορία «Υπολείμματα βιομηχανίας τροφίμων και ζωοτροφές», έχουμε έλλειμα 358 εκ. € – ενώ μόνο το έλλειμμα για ζωοτροφές εκτιμάται στα  230 εκ. €, κυρίως λόγω της σόγιας. Παρεμπιπτόντως, η σόγια είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιείται για βιοκαύσιμα – ενώ αποτελεί ένα από τα προβλήματα που δημιουργεί η πράσινη ανάπτυξη και η πράσινη ατζέντα.

Οφείλουμε βέβαια να προσθέσουμε πως τα βιοκαύσιμα, όπου δεν παράγει πολλά η χώρα μας, ενώ δεν ενδιαφέρεται κανένας να επενδύσει, σε αντίθεση με τις ανεμογεννήτριες των Γερμανών, παράγονται επίσης από ζαχαρότευτλα.

Λόγω των κοινοτικών πολιτικών όμως στο χώρο της ζάχαρης και των μνημονίων με την κατάτμηση της Αγροτικής Τράπεζας, στην οποία ανήκε η ΕΒΖ, η παραγωγή στην Ελλάδα έχει ουσιαστικά εκμηδενισθεί – με την καταστροφή ενός άλλοτε κραταιού παραγωγικού κλάδου.

Της ζάχαρης όπου, παρά τις συζητήσεις που γίνονται για το μέλλον της ΕΒΖ, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη – επειδή η DG Comp δημιουργεί εμπόδια και μας απειλεί με πρόστιμα, κατά τη γνωστή πρακτική απαξίωσης όπως με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με τα Ναυπηγεία, με την Ολυμπιακή, με τη ΔΕΗ κλπ.

Πρόκειται για ένα θέμα που παρακολουθούμε με προσοχή, έχουμε υποβάλλει ερωτήσεις και δεν θα επεκταθούμε εδώ. Όμως, δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε ότι, αποτελεί ξεκάθαρα μία κυβερνητική αποτυχία – παρά την αλαζονεία και τη σιγουριά του υπουργού ανάπτυξης, όσον αφορά τη λύση της ιδιωτικοποίησης που προωθούσε.

Έτσι, η φετινή μειωμένη παραγωγή ζαχαρότευτλων δεν χρησιμοποιήθηκε για ζάχαρη ή για βιοκαύσιμα, αλλά ούτε καν για ζωοτροφές που τις έχουμε απόλυτη ανάγκη.  Σύμφωνα με πληροφορίες μας δε, τα τεύτλα αφέθηκαν και σάπισαν στα χωράφια. Ισχύει αλήθεια;

Παράλληλα, σύμφωνα με διάφορες ειδήσεις, έχουν εξαχθεί ζωοτροφές μέσα στη γενική αναταραχή της πανδημίας – κάτι που δεν γνωρίζουμε εάν ισχύει, αν και φαίνεται να έχει λογική, αφού οι εξαγωγές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 10% το Δεκέμβριο του 2020.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση – τόσο για τον κλάδο και την οικονομία μας, όσο για την τροφική επάρκεια και την αύξηση της εγχώριας παραγωγής. Σημειώνουμε δε πως ο κτηνοτροφικός τομέας είχε βυθιστεί στην κρίση πριν την πανδημία – ενώ είμαστε ελλειμματικοί στο κρέας.

Ειδικότερα, το 1980 η αυτάρκεια της Ελλάδας σε χοιρινό είχε φτάσει στο 85% και σε μοσχαρίσιο στο 66% – ενώ σήμερα εισάγουμε το 70% του χοιρινού και το 80% του βόειου κρέατος.

Την περίοδο 2015-19 υπολογίζεται ότι είχαμε εμπορικό έλλειμα σε είδη κρέατος ύψους περίπου 1 δις € ετήσια – ενώ την περίοδο των μνημονίων, μόνο από το 2013 έως το 2017 είχαμε τις εξής περίπου μειώσεις:  

100.000 λιγότερα βοοειδή, μείωση 15%

290.000 λιγότεροι χοίροι, μείωση 28%

500.000 λιγότερα πρόβατα, μείωση 5% και

500.000 λιγότερες αίγες, μείωση 13%

Όπως καταλαβαίνετε, το θέμα των ζωοτροφών είναι κρίσιμο για τη κτηνοτροφία και για οικονομία, επειδή θα μπορούσε μα προκαλέσει μία αλυσιδωτή αντίδραση – χωρίς να έχουν το φταίξιμο οι παραγωγοί. Μεταξύ άλλων, πρέπει να τους δοθεί ενίσχυση – όπως η μείωση των ενοικίων στις κλειστές επιχειρήσεις ή οι επιχορηγήσεις στην Aegean και τους αυτοκινητόδρομους.

Δίνονται βέβαια κάποιες ενισχύσεις στον πρωτογενή τομέα, μόλις 150 εκ. € σύμφωνα με την 7η Αξιολόγηση λόγω της πανδημίας, αλλά δεν είναι αρκετές (αφού δεν κάνετε τίποτα για τις ζωοτροφές) – ενώ επί πλέον όλων των άλλων επιβλήθηκε τέλος στο αγροτικό diesel. Οι ερωτήσεις μας εδώ είναι οι εξής:

(α) Πως θα εξασφαλίσετε ικανοποιητική προσφορά ζωοτροφών και εγχώρια παραγωγή;

(β) Πως σκοπεύετε να ενισχύσετε τη κτηνοτροφία και την τροφική επάρκεια εφέτος και στο άμεσο μέλλον;

 

 


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.