Βρετανία, η τέλεια καταιγίδα – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία, η τέλεια καταιγίδα

.

Είναι δυνατόν ο ηγέτης μίας τόσο μεγάλης χώρας να μην συνειδητοποιεί το αυτονόητο; Το ότι δηλαδή οι τρεις επόμενες μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν εξουδετερωθεί πλέον εντελώς από τη Γερμανία, με τη βοήθεια της πανδημίας, αφού τα χρέη τους είναι εκτός ελέγχου; Με όλους τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, την Κομισιόν, την ΕΚΤ και τον ESM, υπό την απόλυτη κηδεμονία της; Δεν είδε καν την παγίδα του ευρωπαϊκού πακέτου των 750 δις €, όταν η ίδια η Γερμανία δρομολόγησε 1,3 τρις € για την οικονομία της, για την κρατική στήριξη κυρίως των επιχειρήσεων της που απαγορευόταν έως πρόσφατα από τις ευρωπαϊκές συνθήκες; Σε κάθε περίπτωση, η τέλεια καταιγίδα που προκάλεσε στη χώρα του δεν είναι καθόλου εύκολο να αντιμετωπισθεί – οπότε η καγκελάριος τρίβει τα χέρια της με ικανοποίηση, αφού ούτε η ίδια δεν έλπιζε σε μία τόσο σύντομη νίκη. 

.

Άποψη

Ο Boris Johnson είναι ένας υπερήφανος άνθρωπος – εύλογα, αφού είναι πρωθυπουργός μίας πρώην παγκόσμιας αυτοκρατορίας, η οποία μεταξύ άλλων νίκησε την ανέκαθεν ναζιστική Γερμανία στο 2ο ΠΠ. Δεν φτάνει όμως να είναι κανείς υπερήφανος, ειδικά όταν δεν αποφασίζει μόνο για τον εαυτό του, αλλά για 64,5 εκ. ανθρώπους – αφού όφειλε να γνωρίζει πως η Γερμανία αφενός μεν δεν ξέχασε ποτέ την ήττα της, αφετέρου ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να απειληθεί από κανέναν η «κότα με τα χρυσά αυγά» που κατασκεύασε για τον εαυτό της: το ευρώ.

Ο τρόπος τώρα για να τα καταφέρει, δεν είναι άλλος από το να μετατρέψει τη Μ. Βρετανία σε ένα παράδειγμα προς αποφυγή – όπως την Ελλάδα το 2010, την οποία κατέστρεψε ολοσχερώς όταν ζήτησε τη διαγραφή χρέους της, επιβάλλοντας της το PSI μέσω της ενδοτικής της κυβέρνησης (πηγή) και της βίαιης ανατροπής της προηγούμενης. Το είχαμε πάντως προβλέψει ήδη από το 2016, γράφοντας πως η καγκελάριος θα σταύρωνε τη Βρετανία για να μην τολμήσει την έξοδο από την ΕΕ κάποια άλλη χώρα (πηγή) – ενώ δεν θα άφηνε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη, όπως την πανδημία σήμερα.

Ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας

Συνεχίζοντας, ο βρετανός πρωθυπουργός ήταν τόσο εγκληματικά απρόσεκτος, ώστε να οδηγήσει τη χώρα του και ειδικά τις επιχειρήσεις της σε τρεις μαζί κρίσεις: σε ένα ολοκληρωτικό ξαφνικό κλείδωμα της οικονομίας λόγω της «αναζωπύρωσης» της πανδημίας, ταυτόχρονα με το τέλος της μεταβατικής περιόδου του BREXIT και με το χάος των μεταφορών εμπορευμάτων στο κανάλι. Παρά την άνοδο λοιπόν του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας κατά 16%, μετά από δύο συνεχόμενες πτώσεις στα προηγούμενα τρίμηνα (-3%, -18%, γράφημα), προβλέπεται ξανά η απότομη πτώση του στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Περαιτέρω, η μη συμφωνία με την ΕΕ, την οποία θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να αναβάλει, ενώ η ΕΕ ήταν μάλλον πρόθυμη να του δώσει παράταση, έχει δημιουργήσει κυκλοφοριακή συμφόρηση στα πορθμεία του αγγλικού καναλιού και στο Eurotunnel – εύλογα βέβαια, αφού οι εταιρίες θέλουν να αποθηκεύσουν εμπορεύματα πριν την επιβολή δασμών. Όσον αφορά τα φορτηγά από τη Μ. Βρετανία προς τη Γαλλία, ευρίσκονται σε πλήρη ακινησία – με την πανδημία εκτός ελέγχου, όπως δήλωσε ο υπουργός υγείας στο BBC και με περίπου 40 χώρες να έχουν επιβάλει απαγορεύσεις εισόδου σε ταξιδιώτες από το νησί.

Έτσι 1.500 φορτηγά είχαν κολλήσει στο Kent την Τρίτη το πρωί, ενώ τα βρετανικά Σούπερ Μάρκετ προειδοποιούν για έλλειψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών – με αποτέλεσμα να δέχονται μαζικές «επιθέσεις» από τους καταναλωτές που θέλουν να προμηθευτούν έγκαιρα τρόφιμα. Η στάση της Γαλλίας πάντως εξέπληξε τον Johnson, αφού περίμενε να τον στηρίξει – γεγονός που σημαίνει πως δεν έχει καταλάβει ακόμη ποιος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού στην Ευρώπη.

Είναι δυνατόν όμως ο ηγέτης μίας τόσο μεγάλης χώρας να μην συνειδητοποιεί το αυτονόητο; Το ότι δηλαδή οι τρεις επόμενες μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν εξουδετερωθεί πλέον εντελώς από τη Γερμανία, με τη βοήθεια της πανδημίας, αφού τα χρέη τους είναι εκτός ελέγχου; Με όλους τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, την Κομισιόν, την ΕΚΤ και τον ESM, υπό την απόλυτη κηδεμονία της; Δεν είδε καν την παγίδα του ευρωπαϊκού πακέτου των 750 δις €, όταν η ίδια η Γερμανία δρομολόγησε 1,3 τρις € για την οικονομία της, για την κρατική στήριξη κυρίως των επιχειρήσεων της που απαγορευόταν έως πρόσφατα από τις ευρωπαϊκές συνθήκες; (ανάλυση).

Όσον αφορά τώρα την πανδημία που θα αλλάξει εντελώς τα γεωπολιτικά και οικονομικά δεδομένα στον πλανήτη, ενώ μόνο ένας τυφλός δεν το βλέπει, οι επιστήμονες είχαν συμβουλεύσει τη βρετανική κυβέρνηση στα τέλη Σεπτεμβρίου να προβεί σε ένα σύντομο αλλά ολοκληρωτικό κλείδωμα της οικονομίας – για να αποτραπεί ένα δεύτερο κύμα. Εν τούτοις ο πρωθυπουργός δίστασε, εφαρμόζοντας το αναποτελεσματικό σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη» – ένα ελαφρύ κλείδωμα δηλαδή το Νοέμβριο, όπως ακριβώς η Ελλάδα, ενώ τα Χριστούγεννα ένα κάπως πιο αυστηρό.

Με την εμφάνιση όμως της νέας μετάλλαξης του ιού σε όλα τα μέρη της χώρας, με αποτέλεσμα να αποκλεισθεί από τον υπόλοιπο πλανήτη, θα αναγκασθεί να κλείσει ξανά τα πάντα – με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία. Κάτι ανάλογο είχε κάνει ο Βρετανός την Άνοιξη, όταν δίστασε να προβεί σε κλείδωμα της χώρας – οπότε αναγκάσθηκε στη συνέχεια να το κρατήσει περισσότερο χρόνο, βυθίζοντας τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση, συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

Σε κάθε περίπτωση, η τέλεια καταιγίδα που προκάλεσε στη χώρα του δεν είναι καθόλου εύκολο να αντιμετωπισθεί – οπότε η καγκελάριος τρίβει τα χέρια της με ικανοποίηση, αφού ούτε η ίδια δεν έλπιζε σε μία τόσο σύντομη νίκη.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.