Σύγκριση Οικονομικών Ελλάδας και Τουρκίας – Σελίδα 2 – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Σύγκριση Οικονομικών Ελλάδας και Τουρκίας

Εξωτερικό Εμπόριο Τουρκίας

Εμπόριο ανά Προϊόν

To σύνολο του εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας ανέρχεται σε $380 δις σε σχέση με $103 της Ελλάδας ενώ οι δύο χώρες έχουν περίπου το ίδιο εμπορικό μέλημα στα $24 δις περίπου.  Η Τουρκία όμως έχει και ένα από τα υψηλότερα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών παγκοσμίως ($47 δις το 2017) καθώς δεν μπορεί να αναπληρώσει από το ισοζύγιο υπηρεσιών το σχετικό έλλειμα όπως η Ελλάδα (που και αυτή έχει έλλειμα αν και μικρότερο σε απόλυτα νούμερα πχ €2,2 δις το 2017). Άρα η Τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους και εξαρτάται από εισροές κεφαλαίου για να διατηρήσει την υπάρχουσα ανάπτυξη. Έκδηλη δε είναι η κατεύθυνση της στην αντικατάσταση εισαγωγών.

Οι εξαγωγές της Ελλάδας ανέρχονται σε $ 39 δις (κυρίως πετρελαιοειδή, αλουμίνιο, μάρμαρα, ορυκτά, φάρμακα) και της Τουρκίας $ 177 δις (κυρίως αυτοκίνητα και εξαρτήματα, χάλυβας, υφάσματα/ρούχα, κοσμήματα). Πιο συγκεκριμένα οι κύριες βιομηχανικές εξαγωγές της Τουρκίας με στοιχεία 2019 είναι :

  • Αυτοκίνητα και εξαρτήματα αυτοκινήτων 30,6 δις (17% συνόλου)
  • Χημικά 20,6 δις 11% συνόλου
  • Υφάσματα και ρούχα 17,7 δις 9,8 % συνόλου
  • Χάλυβας 13,8 δις 7,7%
  • Ηλεκτρονικά 11,2 δις 6,2%

Εμπόριο ανά χώρα

Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας (και της Ελλάδας) είναι η ΕΕ. Το σύνολο του εμπορίου Τουρκίας-ΕΕ (που είναι και αδασμολόγητο) ανέρχεται σε € 140 δις Από αυτά, με την Γερμανία μόνο,το εμπόριο της Τουρκίας είναι 36 δις € (14δις οι εισαγωγές Γερμανίας από Τουρκία και €22 δις οι εξαγωγές) και αφορά σε μεγάλο βαθμό αυτοκίνητα.

Οι άλλοι κύριοι εμπορικοί εταίροι της Τουρκίας είναι το Η.Β., Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, η Ρωσία όσο αφορά κυρίως εισαγωγές (φυσικό αέριο) και η Κίνα. Επίσης τα ΗΑΕ, Ιράκ και ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν παρόμοιο εμπόριο με την ΕΕ. Η ΕΕ αντιπροσωπεύει ποσοστό πάνω από 45% στο εμπόριο της Τουρκίας και περίπου 50% εμπόριο για την Ελλάδα. Το ποσοστό ενδοκοινοτικού εμπορίου της Ελλάδας είναι από τα χαμηλότερα μαζί με την Κύπρο και το ΗΒ. Ενώ οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ παρουσιάζουν μεγαλύτερο βαθμό εμπορικών σχέσεων ή εξάρτησης ή ενσωμάτωσης αναλόγως πως θέλετε να το δείτε, ειδικά οι χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης.

Σε κάνει να σκέφτεσαι ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας σε αυτό το group, γιατί όπως θα δούμε ούτε λαμβάνοντας υπόψη και τις συναλλαγές σε υπηρεσίες (τουρισμός) τα πράγματα γίνονται πολύ καλύτερα.

Γεωπολιτικές Σφαίρες

Τουρκία-Μουσουλμανικός κόσμος

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία προωθεί τις σχέσεις με τον μουσουλμανικό κόσμο, το Κατάρ, τα πρώην Σοβιετικά κράτη του Καυκάσου και Κεντρικής Ασίας. Σε αυτή την πορεία έρχεται σε αντίθεση με Αίγυπτο, την Σαουδική Αραβία στην διεκδίκηση εξουσίας στον μουσουλμανικό και αραβικό κόσμο και την Μεσόγειο. Επίσης συνεργάζεται με τον παραδοσιακό σύμμαχο της Πακιστάν, έχει βάση Σομαλία, και φτιάχνει και στον Νίγηρα και τη Λιβύη και προωθείται και στην Ασία όπως στην Μαλαισία και Ινδονησία. Είναι θέμα προς διερεύνηση να όλα αυτά είναι μόνο δική της πρωτοβουλία ή δρα και σαν proxy για άλλους. Εξάλλου η Τουρκία είχε ενεργό συμμετοχή με τους αντικαθεστωτικούς στην Συρία που τους υποστήριξε η Δύση στην αρχή.

 Στα Βαλκάνια εκτός από χώρες με θρησκευτικό έναυσμα όπως Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια, Βοσνία, Αλβανία επεκτείνεται και στο Μαυροβούνιο αλλά και στην Σερβία και Βουλγαρία με τις οποίες θα έχει στρατηγική ενεργειακή σύνδεση μέσω της προέκτασης του Turkstream. Στο Μαυροβούνιο έχουν αυξηθεί οι Τουρκικές επιχειρήσεις από 972 το 2018 (πολλά καταστήματα) από 29 το 2015! Η προετοιμασία αποδίδεται στον Τουρκικό Οργανισμό Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA) που άνοιξε γραφεία εκεί το 2007! Στην Σερβία που η Ελλάδα έχει παραδοσιακές σχέσεις και σημαντικές επενδύσεις έχει ατονήσει. Ενώ η Τουρκία από $1 εκατ το 2011 το 2018 έχουν φτάσει τα $200 εκατ

Παράλληλα η Τουρκία έχει πολύ ισχυρή σχέση με την Γερμανία όπως φαίνεται με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΟΖ όπου συστρατεύονται και Ιταλία, Βουλγαρία. Φαίνεται σαν οι παλιές φιλίες και έχθρες να αναγεννιούνται κάτω από διαφορικές μανδύα. Υπάρχει μια φυσική έλξη φαίνεται… Οι γεωστρατηγικές κινήσεις συνοδεύονται από επιχειρηματικές όπως πχ στην Λιβύη και τα Βαλκάνια ή τις σημαντικές εμπορικές σχέσεις με Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία (όπου είναι σημαντική η συνεργασία και σε εξοπλισμούς).

Παράλληλα η Τουρκία προωθεί την εικόνα της με τηλεοπτικές παραγωγές (ήπια επίδειξη ισχύος- soft power όπως λέγεται) στην Ελλάδα και αλλού με δυτικογενείες σειρές. Προβάλλουν μια εικόνα ευμάρειας ενώ έχουν κατακριθεί ότι δεν αντικατοπτρίζουν την μέση Τουρκική κοινωνία. Ούτε καν μεταγλωττίζονται οι σειρές αυτές κάτι που γίνεται με τις Λατινικές σαπουνόπερες, μια γλώσσα πολύ πιο διαδεδομένη. Ενώ στην Ασία όπως πχ στο Πακιστάν προβάλλει σειρές με «μουσουλμανικές» αξίες και έπη ενάντια στους σταυροφόρους .

Οι σειρές αυτές τουλάχιστον στην Ελλάδα υποστηρίζονται από διαφημίσεις πολυεθνικών (Unilever, P&G) αλλά και Ελληνικών, εξάλλου τα κανάλια αυτά ανήκουν σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα με σημαντικές εμπορικές σχέσεις με Τουρκία. Για παράδειγμα τα Ελληνικά διυλιστήρια όπως θα δούμε παρακάτω είχαν μόνο το 2017 €1 δις εξαγωγές στην Τουρκία, αγορά που αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική από το 2013 και μετά λόγω και της πτώσης της ζήτησης στην Ελλάδα. Είναι γνωστή και η «φιλική σχέση» της οικογένειας Βαρδινογιάννη των Star, Alpha με τον σύμμαχο της Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν.

Βαλκάνια-Ελλάδα

Την ίδια στιγμή με τα μνημόνια η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε υποχώρηση από τα Βαλκάνια από τους δανειστές και αυτό δεν σχετίζεται με κάποια οικονομική εξυγίανση. Πιο εμφανές είναι αυτό με τις τράπεζες που αποτελούσαν τον αιμοδότη και των επιχειρήσεων και των οικονομιών γενικά. Από €56 δις δάνεια στα Βαλκάνια το 2019 πέσαν στα €27 δις το 2015. Πολλά δε από αυτά τα δάνεια είχαν υποστηριχτεί με κεφαλαιακά πριν τα μνημόνια επί Αλογοσκούφη. Από τα 1.700 καταστήματα τραπεζών το 2010 έχουμε πέσει στα 980 με προοπτικές να πέσουν στα 770 με περαιτέρω ξεπουλήματα και φυσικά με τις μητρικές τράπεζες αφελληνισμένες και με πάνω από 45 δις € χαμένα στις μνημονιακές ανακεφαλαιοποιήσεις, και αυτά ώς τώρα. Σχεδόν όλες οι συστημικές τράπεζες ήταν παρούσες στις βαλκανικές χώρες. Τώρα πια μένουν ουσιαστικά από μία σε κάθε κράτος, Εθνική στα Σκόπια, Alpha Ρουμανία, Eurobank Βουλγαρία, Πειραιώς Αλβανία ενώ έχουν και αφελληνιστεί.

Ενέργεια και Γεωπολιτική Αγωγών

H Τουρκία έχει μια αρκετά προβληματική ενεργειακή παροχή. Σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από ξένες πηγές ενέργειας ενώ έχει ανάγκη και από επενδύσεις για αύξηση και εκσυγχρονισμό της παραγωγής καθώς κάποιες μονάδες είναι παλιές και ρυπογόνες.  Η ηλεκτροπαραγωγή από ξένες πηγές έχει φτάσει το 60% αλλά ο Ερντογάν όπως και οι υπουργοί του έχουν δηλώσει ότι θέλουν να αυξήσουν την ενεργειακή αυτονομία  Το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας περιέργως είναι κάτι που δεν συζητιέται στην Ελλάδα. Κι όμως ήταν μια από τις βασικές επιδιώξεις της πολιτικής των ΗΠΑ τελευταία, μιας χώρας που είναι σε θέση να ελέγχει τις διεθνείς ροές και έχει και άφθονες εγχώριες.

Η κύρια ενεργειακή πηγή για ηλεκτροπαραγωγή της Τουρκίας είναι η θερμική σε ποσοστό 37%, είτε με άνθρακα (ένα μέρος εισαγόμενο) είτε εγχώριο λιγνίτη και ακολουθεί το φυσικό αέριο με 30% που προμηθεύεται από το Αζερμπαϊτζάν και Ρωσία μέσω αγωγών και LNG (από Αλγερία ή Κατάρ ή αλλού) και ακολουθούν τα ΑΠΕ με μικρότερο ποσοστό. Το ποσοστό των ΑΠΕ έχει ειπωθεί ότι θα αυξηθεί αλλά όχι με τον πιεστικό τρόπο της Ελλάδας κάτω από τον Ευρωπαϊκό ή διεθνή συναγερμό για την «σωτηρία του πλανήτη». Μάλιστα προχωρά και σε κατασκευή νέου εργοστασίου (στο Afsin-Elibistan σε μια μονάδα που είναι γνωστή για την υψηλή ατμοσφαιρική μόλυνση που προκαλεί αν και η λειτουργία της δεν έχει βελτιωθεί ή διακοπεί όπως επαπειλείται εδώ και καιρό. Αλήθεια πως γίνεται η κλιματική αλλαγή να σταματάει στα σύνορα της Ελλάδας; ….

Και αυτά ενώ η Τουρκία σίγουρα παράγει περισσότερα αέρια απόβλητα τόσο λόγω βιομηχανίας και πληθυσμού αλλά και λόγω του είδους των εργοστασίων.  Ενώ παράγει και σχιστολιθικό πετρέλαιο (στο Diyarbakir). Επίσης προετοιμάζει την κατασκευή δύο πυρηνικών εργοστασίων.

Έτσι η Τουρκία και δεν υπόκειται στα πρόστιμα ρύπων για την πράσινη ενέργεια που αυξάνει το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα και εξάγει αδασμολόγητα προς την ΕΕ. Ο φόρος άνθρακα για εισαγωγές στην ΕΕ από χώρες με υψηλές εκπομπές δεν έχει προχωρήσει. Συνεπώς η βιομηχανίας της έχει ένα πλεονέκτημα σε αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς έχει πολύ χαμηλότερο κόστος ενέργειας από την Ελλάδα και φυσικά μισθολογικό.

Αγωγοί Τουρκίας

Η άλλη ενεργειακή παράμετρος βέβαια είναι ο έλεγχος των ενεργειακών ροών μέσω αγωγών κάτι που δημιουργεί έσοδα αλλά και γεωστρατηγικό βάρος και συμμαχίες.

Η Τουρκία ελέγχει την ροή από Ασία και Ρωσία προς την Νότια Ευρώπη και μελλοντικά την Κεντρική Ευρώπη. Όμως αυτό είναι αμφιλεγόμενο πλεονέκτημα καθώς μεγάλο ποσοστό του φυσικού αερίου έρχεται από την Ρωσία με την οποία έχει αντικρουόμενα γεωστρατηγικά συμφέροντα. Οι αγωγοί αυτοί είναι ο Blue Stream και ο Turkstream, στην θέση του ακυρωθέντος South Stream, που μπορεί στην προέκτασή του να τροφοδοτεί Βουλγαρία και από εκεί Σερβία ως Ουγγαρία και Αυστρία αντικαθιστώντας τον Transbalkan από Ρωσία, που διασχίζει την Ουκρανία. Οι άλλοι κύριοι αγωγοί της Τουρκίας TAP και ΤΑΝAP (Interconnector-IGI) τροφοδοτούνται από το Αζερμπαϊτζάν και μπορούν να επεκταθούν ως την Ιταλία αν και φαίνεται η τελευταία ενδιαφέρεται αρκετά ή περισσότερο για την παροχή μέσω Λιβύης. Επίσης υπάρχει σύνδεση για αέριο με το Ιράν.

Επίσης υπάρχουν αγωγοί πετρελαίου που συνδέουν τις πηγές στο βόρειο Ιράκ με το λιμάνι του Τσειχαν στη Μεσόγειο.

Η Τουρκία θα μπορούσε να συνδεθεί και με τον Arab Pipeline δηλ.  σύνδεση μέσω Συρίας με Αίγυπτο που όμως υπάρχει γεωστρατηγική αντιπαλότητα ενώ είχε ενδιαφερθεί και στον αγωγό με Κατάρ που «κόλλησε» με τον πόλεμο στην Συρία τον αποκαλούμενο και pipelinesistan war.

Αγωγοί Ελλάδας

Η Ελλάδα δεν έχει ασχοληθεί με ανάπτυξη εγχώριας ενέργειας τα τελευταία χρόνια αλλά έχει σημαντικά κοιτάσματα δυτικά των Ιονίων και νοτίως και ανατολικών της Κρήτης και Ρόδου (λεκάνη Ηροδότου). Η Γερμανία ήξερε για τα κοιτάσματα όπως φαίνεται σε έκθεση της Deutsche Bank 2012 όπως και ΗΠΑ από το 2007 τουλάχιστον αλλά ίσως και πιο πριν. Κάτι που αποσιωπούσαν οι Ελληνικές κυβερνήσεις και οι ελίτ που προωθούσαν την φιλία με Τουρκία και ΕΕ και τελικά την χρεοκοπία.

Παράλληλα την Ελλάδα διατρέχει ο αγωγός TAP από Αζερμπαϊτζαν όπως και ο Interconnector και οι δυο μέσω Τουρκίας που μπορούν να προεκταθούν προς Ιταλία όπως και ο Eastmed εξάλλου από τα κοιτάσματα της Κύπρου-Ισραήλ. Επίσης έχει σύνδεση φυσικού αερίου με την Βουλγαρία την οποία μπορεί να τροφοδοτεί όπως και την υπόλοιπη Ευρώπη με LNG μέσω της Αλεξανδρούπολης. Ο SouthStream μέσω Βουλγαρίας που θα παρέκαμπτε την Τουρκία ακυρώθηκε όπως και μέσω αυτού η ενδεχόμενη τροφοδοσία Σκοπίων ίσως και Σερβίας (με τον αγωγό Tesla). Πλέον η τροφοδοσία θα γίνεται μέσω Turkstream και Βουλγαρίας, Σερβίας. Βλέπετε λοιπόν ότι δημιουργείται ένα γεωστρατηγικό γκρουπ στη βάση αμοιβαίας εξάρτησης ίσως και επιδιώξεων.

Με τον Turkstream και τον Nordstream o Γερμανοτουρκικός άξονας ελέγχει πλήρως της Ευρώπη αν βγουν και «εκτός» οι αγωγοί Λευκορωσίας και Ουκρανίας κάτι από το οποίο η Ουκρανία μπορεί να χάσει ως $2 δις σε μεταφορικά ετησίως.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!