ΕΕ και πόλεμος εκ των έσω στο μεταναστευτικό – Σελίδα 2 – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

ΕΕ και πόλεμος εκ των έσω στο μεταναστευτικό

Κινήσεις Ευρωβουλευτών στην EE κατά της Ελλάδας

Αναφερθήκαμε ήδη στο κλίμα που δημιουργείται σε ΜΜΕ καθώς και την επίσημη στάση του διευθυντηρίου των Βρυξελλών και του ΟΗΕ. Αυτό που όμως που θορύβησε ή συντάραξε την κοινή γνώμη στην Ελλάδα ήταν η στάση ευρωβουλευτών. Ίσως γιατί θεωρείται δεδομένη η υποστήριξη της ΕΕ εσωτερικά. Φαίνεται όμως ότι δεν είναι έτσι και πλέον το καταλαβαίνουν και οι «ευρωπαϊστές»…

Ευρωβουλευτές απευθύνουν αιτήματα προς την ΕΕ για διερεύνηση των ανωτέρω fake news όπως και για την διακοπή παροχής ασύλου από την Ελλάδα, τα οποία αναπαράγονται στον συστημικό τύπο τουλάχιστον την αριστεράς  στην Ελλάδα και διεθνώς και από ορισμένους κύκλους ΜΚΟ και δικαιωματιστών (ενώ φαίνεται ότι η δεξιά φιλελεύθερη πτέρυγα αποστασιοποιείται). Προκαλεί άλλο ένα μούδιασμα και αμηχανία στους Ευρωπαΐστες της Ελλάδας, ένα ακόμα μετά τα μνημόνια και την αποτυχία τους…

Επιστολές Ευρωβουλευτών κατά της Ελλάδας

Ας δούμε αναλυτικά τα αιτήματα και τους Ευρωβουλευτές που τα υποστήριξαν για να δούμε τι μπορεί να τα εμπνέει:

 • Στις 3/3/20, 59 Ευρωβουλευτές απευθύνουν επιστολή για τα γεγονότα του Εβρου ζητώντας και να αφήσει η Ελλάδα του «πρόσφυγες να εισέλθουν» και να αποσυμφορήσει τα ΚΥΤ των νησιών. Της επιστολής ηγείται η Κορνήλια Ερνστ (Γερμανή του Αριστερής παράταξης μέλος της Επιτροπής LIBE (Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs ή για συντομία LIBE)) και ο Ντιτμαρ Κοστερ (Γερμανός σοσιαλδημοκράτης, αντικαταστάτη μέλος της επιτροπής LIBE, μέλος την επιτροπής εξωτερικών και της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) ενώ αναφέρεται και η «ένθερμη υποστήριξη» από τους Ερικ Μαρκουατ, Τινεκε Στρικ και Μαλιν Μπγιορκ.
 • Στις 3.30, 122 Ευρωβουλευτές στέλνουν επιστολή για αποσυμφόρηση των ΚΥΤ των νησιών λόγω της επιδημίας του κορονοΐού. Σε αυτή ηγούνται η Μπιργκιτ Σιππελ (Γερμανή Σοσιαλίστρια μέλος της LIBE), η Κορνήλια Ερνστ (Γερμανή των Αριστερών μέλος της LIBE) και η Τινεκε Στρικ (Ολλανδή Πράσινη μέλος της LIBE).
 • Στις 12/5/20, 102 Ευρωβουλευτές υπογράφουν επιστολή για διερεύνηση του «πυροβολισμού» πρόσφυγα στον Εβρο (το fake news δημοσίευμα που αναφέραμε με βάση την μελέτη του Forensic Architecture…. Την επιστολή ηγείται η Ολλανδή Πράσινη Τινεκε Στρικ μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων LIBE. Ο Γερμανικός τύπος την αναπαράγει

Τέλος στις 7.7.20 Ευρωβουλευτές επιτίθενται στον Χρυσοχοϊδη στο Ευρωκοινοβούλιο αποκαλώντας τον ως ακροδεξιό!

Στατιστικά Υποστήριξης Επιστολών κατά της Ελλάδας

Αλλά ας δούμε ποιοι ευρωβουλευτές υπογράψαν στις ερωτήσεις αυτές. Συνολικά και στις 3 εμπλέκονται 160 Ευρωβουλευτές. Μερικοί, 43, υπέγραψαν και τις τρεις ενώ 70 υπέγραψαν τις δύο τελευταίες. Από αυτούς της πρώτης μόνο 4 δεν συμμετείχαν στις επόμενες. Στην 2η (122) προστέθηκαν 79 και από αυτούς δεν συμμετείχαν στην 3η 52 ενώ προστέθηκαν. ακόμα 33.

Συμμετοχές ανά χώρα

Στο σύνολο των ψήφων όσο αφορά την προέλευση από χώρες βλέπουμε:

 • Συμμετείχαν ευρωβουλευτές από 20 χώρες αλλά κανένας από: Τσεχία, Κροατία, Μάλτα, Σλοβακία, Εσθονία, Λετονία. Χαμηλότερη συμμετοχή υπήρχε από Πολωνία 8% Βουλγαρία 6% Ουγγαρία 5% Ρουμανία 9% (και 1 από Κύπρο (τουρκοκύπριος)…)
 • Κανένας από Ελλάδα δεν προσυπέγραψε κάτι λογικό (και να ήθελαν θα είχαν πρόβλημα;)

Στα ενδιαφέροντα:

 • Οι χώρες με την μεγαλύτερη συμμετοχή ήταν οι Σλοβενία 38%, Πορτογαλία 38% Ιρλανδία 38%, Σουηδία 33%,Αυστρία 32% Γερμανία 32%, Δανία 29%, Γαλλία 28%. Αλλά αυτό ίσως οφείλεται στα μεγάλα ποσοστό των Πρασίνων εκεί, και μετά σοσιαλδημοκρατών και αριστερών.
 • Προσυπέγραψαν οι αυτονομιστές της Καταλονίας αλλά μόνο στην 3η επιστολή; Μήπως επειδή η 3η αναφέρεται σε διερεύνηση πυροβολισμού δηλ. αστυνομικής βίας μπορεί να εξηγεί και στην συμμετοχή των Καταλανών αυτονομιστών που έχουν θέματα με την αστυνομική καταστολή των διαδηλώσεών τους

Συμμετοχές ανά κόμμα

Όσο αφορά την συμμετοχής ανά πολιτική πτέρυγα του Ευρωκοινοβουλίου βλέπουμε ότι οι ευρωβουλευτές προέρχονταν από τις εξής ομάδες:

 • Πράσινοι(Greens/EFA): 78%
 • Αριστεροί (European United Left–Nordic Green Left, GUE-NGL): 60%
 • Σοσιαλδημοκράτες(S&D): 40%
 • Renew Europe (Macron): 17%
 • Το ΕPP(Λαϊκό Κόμμα) γενικά δεν υποστήριξε όπως και το ALDE (φιλελεύθεροι) και φυσικά κανείς από τους συντηρητικούς.

Συμπερασματικά ίσως η συμμετοχή εκπορεύεται από την γραμμή των κομμάτων και όχι από εθνικές επιταγές. Αποκαλυπτικό για το πως λειτουργούν οι Ευρωβουλευτές στην γυάλα των Βρυξελλών. Πρέπει να ανησυχεί τις μικρότερες χώρες της ΕΕ όταν οι ομάδες που εντάσσονται οι ευρωβουλευτές τους εκπορεύονται από συμφέροντα που ελέγχουν οι μεγαλύτερες. Ίσως θα ήταν πιο χρήσιμο να γίνουν μπλοκ στην Ευρωβουλή με βάση γεωγραφικούς συσχετισμούς.

Η υποστήριξη ήλθε από χώρες με υψηλά ποσοστά Αριστερών και Πρασίνων και ειδικά της Γερμανίας που οι Πράσινοι αποτελούν τη νέα ανερχόμενη ομάδα στον βορρά και το νέο «αγαπημένο παιδί» του κατεστημένου καθώς προωθούν τις πράσινες μπίζνες. Σκέφτονται «πράσινα» ή Γερμανικά; Οι δε χώρες του Ανατολικού μπλοκ που είναι γενικά σκεπτικιστές στο μεταναστευτικό γενικώς δεν υποστήριξαν ανεξαρτήτως κομμάτων.

Σημαντικά άτομα που υποστήριξαν μεταξύ των ευρωβουλευτών:
 • Η Αρχηγός των Πρασίνων της Ευρωβουλής και ανερχόμενη πολιτικός της Γερμανίας Ska (Franzeska) Keller όπως και ο έτερος αρχηγός Βέλγος Philippe Lamberts.
 • Οι αρχηγοί της αριστερής πτέρυγας της Ευρωβουλής, o Γερμανός Martin Schirdewan και η Γαλλίδα Manon Aubry
 • Πολλά μέλη της Επιτροπής LIBE (Civil Liberties, Justice and Home Affairs Committee, LIBE) όπως ίσως είναι αναμενόμενο   συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της, του Ισπανού Σοσιαλδημοκράτη Juan Fernando López Aguilar στην 2η και 3η αλλά όχι στην 1η! Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι οι 2η και 3η άπτονται «ανθρωπιστικών» θεμάτων δηλ. αποσυμφόρηση λόγω κορονοϊου και πυροβολισμός και όχι του δικαιώματος άρνησης του ασύλου όπως ήταν στην 1η κάτι που εξάλλου κάνει και η Ισπανίας που αυτή τη στιγμή μάλιστα κυβερνάται και από Σοσιαλδημοκράτες και αριστερούς.

Συμμετοχές από «συμμάχους» του Ιδρύματος Open Society

Αξίζει να εξετάσουμε και την εμπλοκή λόμπυ και εξωτερικών συμφερόντων ειδικά μια που είδαμε ότι αυτά έχουν σχέση με κινήματα στην Ευρώπη ιστορικά και υποστηρίζουν την μετανάστευση και άλλες περιφερειακές ατζέντες.

Σε αυτό το πλαίσιο αυτό που μπορεί να υποστηριχτεί με βάση δημοσιευμένα στοιχεία (φυσικά οι κινήσεις των λόμπυ είναι διακριτικές) είναι ότι από τους 160 Ευρωβουλευτές που προσυπόγραψαν οι 21 εμφανίζονται ως φιλικά προσκείμενοι προς το Ίδρυμα Open Society του Σόρος με βάση μελέτη της συμβουλευτικής Kumquat Consult (Reliable allies in the European Parliament (2014 – 2019), Kumquat Consult, For the Open Society European Policy Institute). Να σημειώσουμε όμως ότι η μελέτη αυτή καλύπτει την προηγούμενη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου (2014-2019) και άρα μόνο όσους από εκείνη την σύνθεση έχουν επανεκλεγεί και ενδεχομένως όχι αν υπάρχουν νέοι από αυτούς που εκλέχθηκαν το 2019. ΟΙ 21 που συμμετείχαν σε κάποια από τις τρείς επιστολές δίνονται στον πίνακα.

Από τους φίλα προσκείμενους στο Open, εφτά συμμετείχαν και στις 3 επιστολές:

Επίλογος

Συνεπώς με όλα αυτά που αναπτύξαμε γύρω από την επιθετικότητα της Τουρκίας τόσο όσο αφορά την ΑΟΖ και το Αιγαίο, τον υβριδικό πόλεμο του μεταναστευτικού, τις αξιώσεις για τα νησιά, την καλυμμένη υποστήριξη από την Γερμανία και από συστημικά διεθνή ΜΜΕ αλλά και την γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας τόσο όσο αφορά σταυροδρόμια εμπορίου και κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο αυτό που μπορεί κανείς να συμπεράνει είναι ότι:

 • Η όλη επίθεση στην Ελλάδα φαίνεται ενορχηστρωμένη (συστημικά ΜΜΕ, μεγάλα συμφέροντα για έλεγχο της περιοχής)
 • Ο Γερμανοτουρκικός άξονας υπάρχει από παλιά και τώρα. Ίσως τον προσεγγίζουν εκτός των δορυφόρων της Γερμανίας και Ιταλία και Βουλγαρία με σκοπό να ελέγξουν την ενεργειακή ροή προς την Ευρώπη και να επικρατήσουν αναβιώνοντας εφιάλτες του άξονά τους στον Β’ΠΠ;

Η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει πολλά από την Γερμανική ΕΕ και σίγουρα όχι από την Γερμανία χωρίς να διεκδικεί η ίδια την μοίρα της. Ίσως είναι καιρός για νέες συμμαχίες. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δεν χρειάζεται να φοβηθεί την Τουρκία και πρέπει μόνη της να διεκδικήσει την αξιοπρέπεια και το μέλλον της.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!