ΔΕΗ, καλύτερα να έχεις τύχη παρά μυαλό – The Analyst
Κοινοβουλευτικές Εργασίες

ΔΕΗ, καλύτερα να έχεις τύχη παρά μυαλό

.

 

Η βελτίωση στα αποτελέσματα της που σημειώθηκε, είναι στην ουσία πλασματική – αφού τα στοιχεία δεν είναι συγκρίσιμα με το 2019, λόγω της αύξησης των τιμών πώλησης και της πτώσης των τιμών των καυσίμων. Υπολογίζοντας τα λοιπόν με βάση τις περυσινές παραμέτρους, τα μη αναπροσαρμοσμένα από τη διοίκηση ΕΒΙΤDA θα ήταν στα 74 εκ. € φέτος, από 88 εκ. € πέρυσι – άρα 3,7% και 3,8%, οπότε περίπου στα ίδια. Οι ζημιές δε προ φόρων θα ανέρχονταν στα 426 εκ. € στο 1ο εξάμηνο του 2020, από ζημίες 318 εκ. € πέρυσι.

 .

Κοινοβουλευτική Εργασία

Είναι γνωστό πως η ΔΕΗ έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση – λόγω σοβαρών ευθυνών της πολιτικής ηγεσίας τουλάχιστον τα προηγούμενα 10 χρόνια. Για παράδειγμα, τελευταία με τα σκανδαλώδη ΝΟΜΕ που ψηφίστηκαν από την Τρόικα Εσωτερικού με το τρίτο μνημόνιο – επίσης με άλλες ρυθμίσεις που μετέφεραν περιουσία της στους ανταγωνιστές της, ενώ υπήρχαν επί πλέον εσωτερικά θέματα διαχείρισης.

Η επιβάρυνση της υπολογίζεται σε 10 έως 13 δις € κατά τους συνδικαλιστές της – ενώ με βάση δικούς μας υπολογισμούς που θα καταθέσουμε στα πρακτικά συμπεραίνεται κάτι ανάλογο. Αλήθεια θα γίνει η εξεταστική που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για τη ΔΕΗ; Εκτός αυτών, εκκρεμεί το θέμα της εξαγοράς της εταιρίας στα Σκόπια.

Πέρυσι τώρα, το 1ο εξάμηνο η εταιρία είχε ζημίες 318 εκ. €, σύνολο καθαρού δανεισμού 3,9 δις €, με ίδια κεφάλαια 3,7 δις € και κεφαλαιοποίηση περί τα 440 εκ. €.

Η κυβέρνηση, μετά την επικίνδυνη κινδυνολογία του κ. Χατζηδάκη, έκανε το αυτονόητο καταργώντας τα ΝΟΜΕ που όμως έτσι και αλλιώς έληγαν στα τέλη του έτους – κόστους 156 εκ. € το 2019 που θα ωφελήσουν τα αποτελέσματα του 2020, όταν το 2018 ήταν 227,9 εκ. €. 

Επίσης αύξησε τα τιμολόγια επιβαρύνοντας την κοινωνία για τα λάθη της – ενώ το κόστος της ενέργειας ανέρχεται μεν στο μέσον όρο της ΕΕ (πρακτικά) αλλά με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, με χαμηλότερους μισθούς και με υψηλότερα ποσοστά φτώχιας.

Προώθησε επιπλέον τη συρρίκνωση της εταιρίας με την απολιγνιτοποιοίση και με την έξοδο προσωπικού. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος δε υποσχέθηκε να φέρει ένα επιχειρηματικό σχέδιο – έχοντας όμως δώσει μόνο μια σύντομη παρουσίαση του, το Δεκέμβριο του 2019. Σε αυτήν ανέφερε το σταμάτημα του λιγνίτη έως το 2023, την αύξηση των ΑΠΕ από 2,5% της παραγωγής στο 10-20%, καθώς επίσης EBITDA από 650-900 εκ. € το 2020 – με κύκλο εργασιών 4,8-4,9 δις € και  EBITDA 1 δις € το 2024.

Το 1ο εξάμηνο του 2020 η εταιρεία έκλεισε με κέρδη μετά φόρων 29,3 εκ. € από ζημιές 274,8 εκ. € την ίδια περίοδο το 2019 και με κύκλο εργασιών 2,2 δις €, όπως θα καταθέσουμε στα (πρακτικά) – ενώ σε σχέση με το 2019 παρουσιάζει μικρή μείωση 2% στον κύκλο εργασιών που στηρίχθηκε μεν  από την αύξηση των τιμολογίων έως και 17%, αλλά παράλληλα μειώθηκε η ζήτηση λόγω του lockdown.

Επίσης από την πτώση του μεριδίου αγοράς της από 71,7% το Σεπτέμβριο του 2019 στο 66,1% – κυρίως λόγω της απώλειας βιομηχανικών πελατών, καταθέτοντας όλα τα σχετικά στα (πρακτικά).

Πώς κάλυψε τώρα η ΔΕΗ τη ζήτηση ενέργειας; Σύμφωνα με έναν άλλο πίνακα που επίσης θα καταθέσουμε στα πρακτικά, οι μονάδες λιγνίτη δεν λειτούργησαν – οπότε δεν ζημιώθηκε η εταιρία. Χρησιμοποίησε δε κυρίως μονάδες υγρών καυσίμων που η δαπάνη τους μειώθηκε κατά 30% – επίσης μονάδες φυσικού αερίου που η δαπάνη μειώθηκε στο 50%, λόγω της κατάρρευσης των τιμών και των δύο διεθνώς.

Εκτός αυτού, ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας καλύφθηκε από εισαγωγές με χαμηλότερες τιμές κατά 21% – ενώ λόγω του COVID 19 μειώθηκε επί πλέον το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων (πρακτικά).

Υπάρχει βέβαια μία μικρή μείωση στις αμοιβές προσωπικού κατά 6% – όπου όμως απολύθηκαν 1.229 άτομα και η μέση αμοιβή στον όμιλο αυξήθηκε στα 49.560 € από 48.723 € πέρυσι (πρακτικά). Οι αμοιβές τρίτων σε επίπεδο ομίλου  αυξήθηκαν κατά 13%.

Με βάση τώρα τα αναμορφωμένα από την εταιρία στοιχεία, η λειτουργική κερδοφορία EBTIDA ανέρχεται σε 467,3 εκ. € ή 16,2% από 9,3 εκ. € το 2019 ή 0,4%. Παράλληλα, ο δανεισμός μειώθηκε από 3,92 δις στις 31.12.2019 σε 3,45 δις € στις 30.6.20, με ίδια κεφάλαια 3,07 δις €.

Η βελτίωση όμως που σημειώθηκε είναι στην ουσία πλασματική – αφού τα στοιχεία δεν είναι συγκρίσιμα με το 2019, λόγω της αύξησης των τιμών πώλησης και της πτώσης των τιμών των καυσίμων. Υπολογίζοντας τα λοιπόν με βάση τις περυσινές παραμέτρους, όπως θα καταθέσουμε στα (πρακτικά), τα μη αναπροσαρμοσμένα από τη διοίκηση ΕΒΙΤDA θα ήταν στα 74 εκ. € φέτος, από 88 εκ. € πέρυσι – άρα 3,7% και 3,8%, οπότε περίπου στα ίδια. Οι ζημιές δε προ φόρων θα ανέρχονταν στα 426 εκ. € στο 1ο εξάμηνο του 2020, από ζημίες 318 εκ. € πέρυσι. Εν προκειμένω, όπως λένε οι Αμερικανοί, καλύτερα να έχεις τύχη παρά μυαλό.

Ακόμη χειρότερα, η εταιρία εξελίσσεται σε μεσάζοντα από παραγωγό, με μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας – με κίνδυνο να εκβιάζεται τόσο από καρτέλ εισαγωγέων, όσο και από αγωγούς φυσικού αερίου. 

Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο για μια χώρα με αδύναμη οικονομική θέση και εξωτερικούς εχθρούς – ενώ ο κ. Χατζηδάκης δεν κάνει τίποτα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου, σταματώντας επί πλέον σε αυτά νοτίως της Κρήτης! Παράλληλα προωθεί τις πωλήσεις των στρατηγικών μας δικτύων (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ), λογικά σε εξευτελιστικές τιμές υπό τις παρούσες συνθήκες – αυξάνοντας τους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

Όσον αφορά τη δίκαιη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια που θα καταθέσουμε επίσης στα πρακτικά, θα αναδειχθεί σε ένα ακόμη φιάσκο – προτείνοντας μία εκτενή συζήτηση στη Βουλή για όλα.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading