Ο φθινοπωρινός εφιάλτης – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Ο φθινοπωρινός εφιάλτης

.

Ο πρωθυπουργός δεν νομιμοποιείται να ενεργεί με τόση ανευθυνότητα – ούτε να χειραγωγεί και να εμπαίζει τους Έλληνες, ούτε να μοιράζει κενές υποσχέσεις. Οφείλει να προετοιμάζει τους Πολίτες, τόσο όσον αφορά τα οικονομικά προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, όσο και το αναπόφευκτο του πολέμου με την Τουρκία – ενημερώνοντας τους αντικειμενικά και δρομολογώντας ρεαλιστικές λύσεις, όσο επώδυνες και αν είναι. Εδώ που μας κατάντησε άλλωστε το κόμμα του, η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, το Γιάννη και το ΣΥΡΙΖΑ, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν – όπως αυτές πριν την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, κυρίως όμως πριν το PSI. Εγκλωβισμένοι δε στη μέγγενη της Γερμανίας και της Τουρκίας, των δύο συμμάχων του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου που συνεχίζουν να διατηρούν τον άξονα τους, το μέλλον μας διαγράφεται πολύ πιο σκοτεινό από το απίστευτα οδυνηρό παρελθόν μας – ενώ το να εθελοτυφλούμε και να ελπίζουμε σε κάποιο μαγικό ραβδί, δεν μας ωφελεί καθόλου. Εμβόλιο για τον ιό μπορεί να βρεθεί, αλλά εμβόλιο για την οικονομία δεν υπάρχει – ενώ με εκθέσεις ιδεών κάποιων σοφών που δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν την πραγματικότητα, δεν οδηγούμαστε πουθενά. Με δεδομένο δε τον παγκόσμιο Αρμαγεδδώνα που προβλέπεται, το αναπόφευκτο κραχ που δύσκολα δεν θα οδηγήσει στα άκρα του το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, επίσης την Ευρωζώνη και την ΕΕ, πρέπει να προετοιμαστούμε σήμερα – επιλέγοντας τη μοναδική λύση που έχει στη διάθεση της μία αθεράπευτα υπερχρεωμένη χώρα, με ένα ζημιογόνο παραγωγικό μοντέλο: την αναβολή πληρωμών, το πάγωμα ή τη στάση τους, έτσι ώστε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα με κάθε κόστος για το βιοτικό μας επίπεδο και να αποφύγουμε τουλάχιστον τον ακρωτηριασμό της πατρίδας μας. Έχουμε δε κάθε δικαίωμα να το απαιτήσουμε, αφού η χώρα καταστράφηκε από τα μνημόνια που της επέβαλλε η Τρόικα – η Γερμανία ουσιαστικά, με στόχο να καταστήσει την Ελλάδα αποικία χρέους της και τους Έλληνες εξαθλιωμένα γκαρσόνια στην υπηρεσία των τουριστών της.

.

Ανάλυση

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε στους σερβιτόρους και στους υπαλλήλους των ξενοδοχείων επίδομα αναστολής εργασίας 530 € – το οποίο δεν τους έχει δοθεί ακόμη. Υποσχέθηκε επίσης την εμπρόθεσμη εξόφληση των προμηθευτών του κράτους – όπου όμως από 1,5 δις € που τους όφειλε το Φεβρουάριο, τον Ιούνιο είχαν αυξηθεί στα 2 δις €. Τέλος, υποσχέθηκε την εξόφληση των επιστροφών φόρου, ύψους 632 εκ € το Φεβρουάριο – πληρώνοντας όμως μόνο τα 130 εκ. € το Μάιο.

Κατά την άποψη μας, η αδυναμία του κράτους είναι φυσιολογική – ενώ ανέκαθεν, όταν ακούγαμε να ανακοινώνει νέα μέτρα η κυβέρνηση, ρωτούσαμε πού θα βρει τα χρήματα χωρίς να παίρνουμε στην ουσία καμία απάντηση. Όσον αφορά δε το περιβόητο «μαξιλάρι», δεν ήταν τίποτα άλλο από τα 15,7 δις € του ESM που δεν μπορούμε να αγγίξουμε συν τις καταθέσεις δημοσίων οργανισμών περί τα 20 δις € που υποχρεώθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση να τις τοποθετούν στην Τράπεζα της Ελλάδας, προφανώς για να είναι σε θέση να τις χρησιμοποιεί κατά το δοκούν.

Σε αυτά τα χρήματα προστέθηκαν τα δάνεια 5 δις € από την έκδοση ομολόγων συν 2 δις € από τα έντοκα γραμμάτια – ενώ αφαιρέθηκαν δαπάνες περί τα 14 δις €, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο υπουργός οικονομικών πριν από ένα μήνα. Όσον αφορά δε το Ταμείο Ανασυγκρότησης και τα 16,69 δις € επιδοτήσεις που περιμένουμε (γράφημα), θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν από όλα τα Κοινοβούλια της ΕΕ και να κατατεθεί σχέδιο χρήσης τους από την κάθε χώρα που πρέπει να εγκρίνεται από το Συμβούλιο της Κομισιόν (ανάλυση), πριν δοθεί η κάθε ετήσια δόση του από τις συνολικά τρεις  – γεγονός που σημαίνει πως θα έχουμε στη διάθεση μας ως πρώτη δόση περί τα 5,5 δις € μετά τα μέσα του επομένου έτους, εάν εγκριθεί το όποιο σχέδιο της κυβέρνησης.

Στην ουσία τώρα ο πρωθυπουργός έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στο σχέδιο των «σοφών» που αποτελεί ξεκάθαρα εμπαιγμό των Ελλήνων (ανάλυση), στο ΕΣΠΑ των 20 δις € για την επταετία 2021-2027 και στην ΚΑΠ των επίσης 20 δις € – έχοντας την εντύπωση πως θα μας δοθούν χρήματα, χωρίς να παρουσιάσει κάποιο βιώσιμο σχέδιο για την Ελλάδα. Ακόμη και να ήθελε άλλωστε δεν θα μπορούσε να το κάνει, αφού η χώρα μας, με γιγαντιαία δίδυμα χρέη και δίδυμα ελλείμματα, δεν είναι σε καμία περίπτωση βιώσιμη – εκτός εάν διαγράψει ένα μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους της, της τάξης των 200 δις €, έτσι ώστε να είναι εφικτή μία αντίστοιχη διαγραφή του θηριώδους κόκκινου ιδιωτικού.

Παρά το ότι τώρα «εκλιπαρούσαμε» από το ξεκίνημα του COVID 19 τον υπουργό οικονομικών να κάνει το αυτονόητο, να καταθέσει δηλαδή έναν ενδιάμεσο προϋπολογισμό που να λαμβάνει υπ’ όψιν του τις νέες συνθήκες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, αρνήθηκε να το κάνει – με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει κανένας πού ευρίσκεται η Ελλάδα και πού κατευθύνεται, πιστεύοντας πως ούτε ο ίδιος δεν το γνωρίζει.

Μετά δε από τη χείριστη διαχείριση της επιδημίας, όπου η αρχική επιτυχία πιστώθηκε στην κυβέρνηση από τον πρωθυπουργό, ενώ η σημερινή αποτυχία στους Πολίτες, παρά το ότι οφείλεται στο ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων στον τουρισμό που δεν ωφέλησε σχεδόν καθόλου την οικονομία μας (τα τουριστικά έσοδα προβλέπεται να διαμορφωθούν κάτω των 5 δις €, ενώ το κόστος των νέων κρουσμάτων που είναι κυρίως εισαγόμενα εκτιμάται πολλαπλάσιο), οι προβλέψεις για το Φθινόπωρο είναι εφιαλτικές – με ένα νέο κύμα επιχειρηματικών χρεοκοπιών, με μία εκρηκτική άνοδο της ανεργίας, επίσης των κόκκινων δανείων που θα «γονατίσουν» ξανά τις τράπεζες κοκ.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στην ΕΕ είναι δυσοίωνη, αφού η πτώση του ΑΕΠ ήταν 14,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2019 – η μεγαλύτερη μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, έναντι πτώσης 9,5% των Η.Π.Α. Η χώρα της ΕΕ με την μεγαλύτερη κάμψη του ΑΕΠ της είναι η Ισπανία, η οποία κατέγραψε υποχώρηση κατά 18,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2020 και κατά 22,1% σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2019 – ενώ την αμέσως επόμενη χειρότερη επίδοση σημείωσε η Ουγγαρία με -14,5%, ακολούθησε η Πορτογαλία με -13,9% και η Γαλλία με -13,8% (-10,1% η Γερμανία). Ως συνήθως δεν δίνονται ακόμη στοιχεία για την Ελλάδα, αφού η ΕΛΣΤΑΤ τα καθυστερεί ανέκαθεν για δύο περίπου μήνες – προφανώς σκόπιμα, αφού δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος.

Βέβαια, όλες αυτές οι χώρες δεν έχουν βιώσει μία δεκαετή βαθιά κρίση όπως η Ελλάδα, με πτώση του ΑΕΠ της ύψους περί το 25% – αντίθετα, έχουν αναπτυχθεί από το 2010 πάνω από 10% κατά μέσον όρο, οπότε δεν υπάρχει καμία σύγκριση. Εκτός αυτού δεν είναι σε τέτοιο βαθμό υπερχρεωμένες, όπως η πατρίδα μας, ούτε φυσικά αντιμετωπίζουν εθνικά προβλήματα με κινδύνους ακόμη και για την εδαφική τους ακεραιότητα  – οπότε διαθέτουν πολύ περισσότερες δυνατότητες να ανταπεξέλθουν.

Στα πλαίσια αυτά, όταν ακούει κανείς πως ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα μέτρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τηλεοπτικά, αφού η έκθεση θα αναβληθεί με μεγάλο κόστος για την πόλη, κυριολεκτικά απελπίζεται – αδυνατώντας να καταλάβει πώς είναι δυνατόν να συμπεριφέρεται ένας πολιτικός τόσο ανεύθυνα και γιατί συνεχίζει να προσπαθεί να κρύψει τα προβλήματα της χώρας πίσω από την επιδημία!

Υπάρχουν ασφαλώς πολύ χειρότερα – όπως το θράσος ενός εκ των πατριδοκτόνων με το εγκληματικό PSI (ανάλυση), του κ. Βενιζέλου που ίδρυσε το «Παρατηρητήριο Κύκλου Ιδεών» με προτάσεις για τη σωτηρία της Ελλάδας που ο ίδιος καταδίκασε μαζί με τον κ. Σαμαρά στη χειρότερη χρεοκοπία που υπάρχει: στην κυλιόμενη (άρθρο), χωρίς να έχει καθόλου ντροπή. Εν τούτοις, ο πρωθυπουργός δεν νομιμοποιείται να ενεργεί με τόση ανευθυνότητα – ούτε να χειραγωγεί και να εμπαίζει τους Έλληνες, ούτε να μοιράζει κενές υποσχέσεις. Οφείλει να προετοιμάζει τους Πολίτες, τόσο όσον αφορά τα οικονομικά προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, όσο και το αναπόφευκτο του πολέμου με την Τουρκία (πηγή) – ενημερώνοντας τους αντικειμενικά και δρομολογώντας ρεαλιστικές λύσεις, όσο επώδυνες και αν είναι.

Εδώ που μας κατάντησε άλλωστε το κόμμα του, η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, το Γιάννη και το ΣΥΡΙΖΑ, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν – όπως αυτές πριν την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, κυρίως όμως πριν το PSI. Εγκλωβισμένοι δε στη μέγγενη της Γερμανίας και της Τουρκίας, των δύο συμμάχων του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου που συνεχίζουν να διατηρούν τον άξονα τους, το μέλλον μας διαγράφεται πολύ πιο σκοτεινό από το απίστευτα οδυνηρό παρελθόν μας – ενώ το να εθελοτυφλούμε και να ελπίζουμε σε κάποιο μαγικό ραβδί, δεν μας ωφελεί καθόλου. Εμβόλιο για τον ιό μπορεί να βρεθεί, αλλά εμβόλιο για την οικονομία δεν υπάρχει – ενώ με εκθέσεις ιδεών κάποιων σοφών που δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους την πραγματικότητα, δεν οδηγούμαστε πουθενά.

Με δεδομένο δε τον παγκόσμιο Αρμαγεδδώνα που προβλέπεται, το αναπόφευκτο κραχ που δύσκολα δεν θα οδηγήσει στα άκρα του το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, επίσης την Ευρωζώνη και την ΕΕ, πρέπει να προετοιμαστούμε σήμερα – επιλέγοντας τη μοναδική λύση που έχει στη διάθεση της μία αθεράπευτα υπερχρεωμένη χώρα, με ένα ζημιογόνο παραγωγικό μοντέλο: την αναβολή πληρωμών, το πάγωμα ή τη στάση τους, έτσι ώστε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα με κάθε κόστος για το βιοτικό μας επίπεδο και να αποφύγουμε τουλάχιστον τον ακρωτηριασμό της πατρίδας μας. Έχουμε δε κάθε δικαίωμα να το απαιτήσουμε, αφού η χώρα καταστράφηκε από τα μνημόνια που της επέβαλλε η Τρόικα – η Γερμανία ουσιαστικά, με στόχο να καταστήσει την Ελλάδα αποικία χρέους της και τους Έλληνες εξαθλιωμένα γκαρσόνια στην υπηρεσία των τουριστών της.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!