Τουριστικός Αρμαγεδδών – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουριστικός Αρμαγεδδών

.

Η πτώση των τουριστικών εσόδων το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν της τάξης του 70% για την Ελλάδα και του 20% για την Πολωνία – γεγονός που σημαίνει πως αφενός μεν ήταν τεράστια, αφετέρου ασφαλώς δεν οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην πανδημία, αλλά στην πολιτική της κυβέρνησης, όπως σε όλους τους άλλους τομείς. Όσο και να προσπαθεί λοιπόν να κρύψει τις αποτυχίες και την ανικανότητα της πίσω από τον COVID-19, δεν θα τα καταφέρει τελικά – ειδικά όταν έλθει ο Σεπτέμβρης, όπου εάν η πτώση των τουριστικών εσόδων είναι άνω του 50%, αυτά που θα βιώσουμε δεν θα συγκρίνονται ούτε με τη χειρότερη εποχή των μνημονίων. Ελπίζουμε και ευχόμαστε λοιπόν να διαψευσθούμε, γιατί ασφαλώς δεν θέλουμε να συμβεί κάτι τέτοιο – αν και οι μέχρι σήμερα εξελίξεις αυτό δείχνουν.  

.

Άποψη

Ανέκαθεν θεωρούσαμε πως ο τουρισμός ασφαλώς δεν είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας – αφού πρόκειται για υπηρεσίες και μάλιστα φθηνές, ενώ σύντομα οι Γερμανοί θα εξαγοράσουν τα υπόλοιπα ξενοδοχεία μας, με την TUI να κυριαρχεί πλέον απόλυτα, όσον αφορά τις εταιρείες που κλείνουν τα ταξίδια των τουριστών. Έτσι οι Γερμανοί κλείνουν τις διακοπές τους σε γερμανικές εταιρείες, ταξιδεύουν με γερμανικά αεροπλάνα, προσγειώνονται σε γερμανικά αεροδρόμια, χρησιμοποιούν γερμανικές τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ), μένουν σε γερμανικά ξενοδοχεία και αγοράζουν γερμανικά τρόφιμα, από γερμανικά καταστήματα (LIDL).

Τι θα απομείνει σε εμάς; Η εξυπηρέτηση τους ως τα γκαρσόνια τους και μάλιστα με φθηνούς μισθούς, αφού μας ανταγωνίζονται όσον αφορά την αγορά εργασίας οι μετανάστες – τόσο οι νόμιμοι, όσο και οι παράνομοι. Όπως έχει αναφερθεί λοιπόν, ότι λάμπει δεν είναι χρυσός (ανάλυση) – ενώ όσο η Ελλάδα δεν αναπτύσσει την πρωτογενή της παραγωγή, τη μεταποίηση και τη βιομηχανία, είναι καταδικασμένη σε ένα συνεχώς μειούμενο βιοτικό επίπεδο. Όσον αφορά την κατανομή των τουριστικών μας εσόδων και τον πολλαπλασιαστή τους, φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.

Εν τούτοις, έχει ενδιαφέρον η σύγκριση της Ελλάδας με την Πολωνία που δεν φημίζεται για την ομορφιά της, όσον αφορά την εξέλιξη των τουριστικών εσόδων του πρώτου τριμήνου – για να διαπιστώσουμε εάν η προβλεπόμενη κατάρρευση τους θα είναι το αποτέλεσμα του COVID-19, όπως θα ισχυρισθεί η κυβέρνηση. Ισχυρίσθηκε βέβαια κάτι ανάλογο για την πτώση του ΑΕΠ κατά 0,9% το πρώτο τρίμηνο του 2020, από μία μειωμένη άνοδο το τελευταίο τρίμηνο του 2019 κατά 1% έναντι 2,3% του προηγουμένου – υπερηφανευόμενη πως ήταν χαμηλότερη συγκριτικά με άλλες χώρες, αποκρύπτοντας όμως πως έχουμε βιώσει ήδη μία πτώση 25% τα τελευταία δέκα χρόνια, όταν οι άλλες χώρες της ΕΕ αύξησαν το ΑΕΠ τους πάνω από 10%, οπότε η απόσταση μας από αυτές υπερβαίνει πια το 35% σε σχέση με το 2008.

Στα πλαίσια αυτά είναι σημαντικός ο πίνακας που ακολουθεί με τα διάφορα μεγέθη και με τα μέτρα των δύο χωρών  – σημειώνοντας πως τα τουριστικά μας έσοδα είναι μόλις το 4% του συνόλου το πρώτο τρίμηνο, το 26% το δεύτερο, το 59% το τρίτο και το 11% το τέταρτο (πηγή). Το σημαντικότερο είναι πως τα άμεσα τουριστικά έσοδα της Πολωνίας είναι στο 2,7% του ΑΕΠ της, ενώ τα δικά μας στο 9,7% – τεκμηριώνοντας την απίστευτη εξάρτηση μας από τον κλάδο, ως αποτέλεσμα της πολιτικής των μνημονίων. Μίας πολιτικής που μας καταδίκασε στα φθηνά γκαρσόνια της Γερμανίας, μέσω της εσωτερικής υποτίμησης (ανάλυση) – αφού έκτοτε διπλασιάσθηκαν τα τουριστικά μας έσοδα ως προς το ΑΕΠ μας, ενώ όλοι οι άλλοι κλάδοι περιορίσθηκαν.

 

Σύγκριση Τουρισμού Ελλάδας – Πολωνίας και αντίδραση στην κρίση κορονοϊου

 

  Πολωνία Ελλάδα
Αφίξεις διεθνείς (2019) 19,6 εκατ

 

34 εκατ

 

Μέση Δαπάνη (2019) 730 €

 

564 €

 

Διεθνείς τουριστικές εισπράξεις (2019) 14,3 δις €

 

18,1 δις € l
ΑΕΠ (Eurostat, τρέχουσες τιμές, 2019) 529 δις € 187 δις €
Πληθυσμός 38 εκ. 10,7 εκ.
ΑΕΠ κατά κεφαλή (Eurostat, τρέχουσες τιμές, 2019) 13.780€ 17.500€
Τουριστικές Εισπράξεις/ΑΕΠ 2,7% 9,7%
Προέλευση Τουριστών Γερμανία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Τσεχία, Σλοβακία, Ρωσία

 

Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία

 

Πτώση Τουριστικών Εισπράξεων κατά την διάρκεια του κορονοϊου -20% (πηγή)

 

-70% (πηγή)*

 

Άνοιγμα Τουρισμού κατά την επιδημία κορονοΐού (έως 3/7/20) Από 13 Ιουνίου σε 33 χώρες (EU (μαζί με ΗΒ) και EFTA) παραμένουν κλειστά εκτός ΕΕ Aπο 1η Ιουλίου σε ΕΕ εκτός Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο +15 τρίτες (Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα. εκτός ΗΠΑ, Ρωσία)
Ενίσχυση Εσωτερικού τουρισμού 2020 7 δις ζλότυ (1,56 δις €) για Πρόγραμμα «1000+»

(1000 ζλοτυ/εργαζόμενο (224€) με 90% από κυβέρνηση δηλ. 7 εκατ δικαιούχους

 

30 εκατ €  για Πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός (4 διανυκτερεύσεις € 30 για 250.000 δικαιούχους)

 

Δικαιούχοι εσωτερικού τουρισμού (με βάση τα ανωτέρω) 7 εκατομμύρια

(18% πληθυσμού)

250.000

(2,3% πληθυσμού)

Στατιστικά Κορονοϊού (έως 3/7/20)
Περιστατικά 35.405 3.458
Θάνατοι 1.507 192
Περιστατικά/1 εκατ 935 332
Θάνατοι /1εκατ 40 18

Πίνακας: Π. Χατζηπλής (* Μάρτιος 2020)

 

Όπως συμπεραίνουμε από τον πίνακα, η πτώση των τουριστικών εσόδων το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν της τάξης του 70% για την Ελλάδα και του 20% για την Πολωνία – γεγονός που σημαίνει πως αφενός μεν ήταν τεράστια, αφετέρου ασφαλώς δεν οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην πανδημία, αλλά στην πολιτική της κυβέρνησης, όπως σε όλους τους άλλους τομείς.

Όσο και να προσπαθεί λοιπόν να κρύψει τις αποτυχίες και την ανικανότητα της πίσω από τον COVID-19, δεν θα τα καταφέρει τελικά – ειδικά όταν έλθει ο Σεπτέμβρης, όπου εάν η πτώση των τουριστικών εσόδων είναι άνω του 50%, αυτά που θα βιώσουμε δεν θα συγκρίνονται ούτε με τη χειρότερη εποχή των μνημονίων. Ελπίζουμε και ευχόμαστε λοιπόν να διαψευσθούμε, γιατί ασφαλώς δεν θέλουμε να συμβεί κάτι τέτοιο – αν και οι μέχρι σήμερα εξελίξεις αυτό δείχνουν.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!