Η κακοδιαχείριση της «πανδημίας» – The Analyst
Κοινοβουλευτικές Εργασίες

Η κακοδιαχείριση της «πανδημίας»

,

Στη Δανία έχει ξεκινήσει έρευνα, αφενός μεν σχετικά με την αναλογικότητα των μέτρων που λήφθηκαν για την «πανδημία», αφετέρου εξαιτίας του ότι, η πρωθυπουργός της το αποφάσισε μόνη της – λαμβάνοντας εκ των υστέρων την έγκριση της Βουλής. Στην Ελλάδα βέβαια, όπου ακόμη και οι ΠΝΠ αποφασίζονται μονομερώς και εφαρμόζονται από την κυβέρνηση, ενώ έρχονται εκ των υστέρων στη Βουλή για την προσχηματική συζήτηση και ψήφιση τους, δεν λήφθηκε καθόλου η έγκριση της Βουλής ούτε καν εκ των υστέρων, ενώ δεν έχει απαιτηθεί καμία έρευνα – παρά το ότι τα ενδεχομένως δυσανάλογα μέτρα φαίνεται πως θα προκαλέσουν τεράστιες ζημίες στην οικονομία μας. Θεωρούμε λοιπόν πως η διεξαγωγή μίας αντίστοιχης έρευνας με τη Δανία είναι απαραίτητη – για να μάθουμε τουλάχιστον με ποια κριτήρια αποφασίσθηκαν τόσο το κλείδωμα, όσο και τα υπόλοιπα μέτρα, καθώς επίσης εάν τηρήθηκε η νόμιμη αναλογικότητα.

,

Κοινοβουλευτική Εργασία

Αρχικά συμφωνούμε όλοι με το ότι είχαμε πράγματι λίγα θύματα στην Ελλάδα, όπως και στα υπόλοιπα Βαλκάνια, κυρίως λόγω της χειμερινής περιόδου που δεν υπήρχε τουριστική κίνηση – καθώς επίσης της περιορισμένης διασύνδεσης μας με τις επικίνδυνες περιοχές, όπως τεκμηριώθηκε από το μεγάλο αριθμό θυμάτων σε πόλεις όπως το Μιλάνο, τη Μαδρίτη, το Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη που είχαν μεγαλύτερη διεθνή συνδεσιμότητα.

Χαιρόμαστε λοιπόν για το αποτέλεσμα αυτό και συγχαίρουμε την κυβέρνηση. Συμφωνούμε όμως με το ΣΥΡΙΖΑ στο ότι, δεν δικαιολογείται η έπαρση της ΝΔ και η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του γεγονότος.

Πόσο μάλλον όταν δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση το καλοκαίρι με τον τουρισμό, ενώ διαπιστώνεται ήδη αύξηση των κρουσμάτων με τη χαλάρωση των μέτρων, ειδικά σε χώρους μαζικής διασκέδασης – κάτι που συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες.

Ο βασικός λόγος της επιτυχίας ήταν πιθανότατα ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας, με το κλείδωμα της οικονομίας μας – κάτι που επιβλήθηκε περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα με την υπόλοιπη ΕΕ και αφού οι ΗΠΑ είχαν κλείσει τα σύνορα τους.  Σημαντική αιτία ήταν και η υποδειγματική συμμόρφωση των Ελλήνων – η οποία φάνηκε στον εορτασμό του Πάσχα, όπου θυσίασαν ακόμη και την παραδοσιακή έξοδο τους στην επαρχία.

Όλα αυτά βέβαια συνέβησαν λόγω του διαλυμένου συστήματος δημόσιας υγείας που κατέστρεψαν τα μνημόνια, τα οποία υπέγραψαν ανεύθυνα όλες οι κυβερνήσεις μας μετά το 2010 – θυμίζοντας πως ακόμη και το ΔΝΤ είχε παραδεχθεί πως οι περικοπές ήταν μη παραγωγικές, όπως θα καταθέσουμε στα (πρακτικά).

Εάν δεν είχαν μεσολαβήσει τα μνημόνια, θα είχαμε αποφύγει το οριζόντιο κλείσιμο της οικονομίας μας, με τα καταστροφικά αποτελέσματα του για τη χώρα μας – ένα κλείσιμο που δυστυχώς επιλέχθηκε και εφαρμόσθηκε απολυταρχικά, καθώς επίσης λανθασμένα.  

Ειδικά όσον αφορά το «κλείδωμα», θα επαναλάβουμε πως στη Δανία έχει ξεκινήσει έρευνα, αφενός μεν σχετικά με την αναλογικότητα των μέτρων που λήφθηκαν για την πανδημία, αφετέρου εξαιτίας του ότι, η πρωθυπουργός της το αποφάσισε μόνη της – λαμβάνοντας εκ των υστέρων την έγκριση της Βουλής.

Στην Ελλάδα βέβαια, όπου ακόμη και οι ΠΝΠ αποφασίζονται μονομερώς και εφαρμόζονται από την κυβέρνηση, ενώ έρχονται εκ των υστέρων στη Βουλή για την προσχηματική συζήτηση και ψήφιση τους, δεν λήφθηκε καθόλου η έγκριση της Βουλής ούτε καν εκ των υστέρων, ενώ δεν έχει απαιτηθεί καμία έρευνα – παρά το ότι τα ενδεχομένως δυσανάλογα μέτρα φαίνεται πως θα προκαλέσουν τεράστιες ζημίες στην οικονομία μας.

Θεωρούμε λοιπόν πως η διεξαγωγή μίας αντίστοιχης έρευνας με τη Δανία είναι απαραίτητη – για να μάθουμε τουλάχιστον με ποια κριτήρια αποφασίσθηκαν τόσο το κλείδωμα, όσο και τα υπόλοιπα μέτρα, καθώς επίσης εάν τηρήθηκε η νόμιμη αναλογικότητα. Σε κάθε περίπτωση, η δημοκρατία στην Ελλάδα είναι από δεκαετίες τώρα στην καραντίνα – όχι μόνο τώρα, λόγω της πανδημίας.

Συνεχίζοντας, ο κορονοϊος αποτελεί θέμα διεθνούς έρευνας – ενώ δεν είναι γνωστά πολλά για τη βιολογία του, για τον τρόπο εξάπλωσης του, για το εάν ευθύνονται κυβερνήσεις, ο ΠΟΥ ή άλλοι όσον αφορά τη διάδοση του, όπως ο καιρός ή οι γενετικοί παράγοντες, για τις διάφορες μεταλλάξεις του, εάν αρρωσταίνει ξανά κανείς, εάν δημιουργεί αντισώματα κοκ. Επομένως δεν πρέπει να προτρέχουμε – ενώ συζητούνται ήδη ζητήματα αποζημιώσεων από την Κίνα, σε χώρες όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ.

Άλλα θέματα που συνδέονται μαζί του είναι ο έλεγχος των κοινωνιών και η στέρηση των προσωπικών ελευθεριών, η επιβάρυνση των μικρών επιχειρήσεων την ίδια ώρα που οι μεγάλες, όπως τα σουπερμάρκετ ή τα ηλεκτρονικά καταστήματα, θησαύρισαν κλπ. – ενώ είμαστε επιφυλακτικοί στο θέμα των φαρμάκων γνωρίζοντας πόσο εγκληματικά λειτουργούν συχνά οι φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς επίσης εναντίον της υποχρεωτικότητας των εμβολίων και των συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης των ανθρώπων.

Σε πρακτικό επίπεδο τώρα, η επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μεγάλη σχέση με τα μέτρα αντιμετώπισης του ιού. Αντίθετα, αποσκοπεί στην πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, όπως ακριβώς η ΝΔ – η οποία καλύπτει τα προβλήματα της αποτυχημένης της πολιτικής στην οικονομία μας που φάνηκε ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του έτους, πίσω από την πανδημία σε εισαγωγικά ή μη. Όπως έχουμε δηλώσει, δεν μας έσωσε η κυβέρνηση από τον ιό, αλλά ο ιός την κυβέρνηση – κάτι που θα αποδειχθεί σύντομα.

Σε κάθε περίπτωση, μάλλον νομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ πως πάσχουμε από πολιτική αμνησία, έχοντας ξεχάσει πως οι δημοσιονομικοί παράγοντες που καθιστούν σχεδόν αδύνατα τα μέτρα που προτείνει, προέρχονται από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψήφισε ο ίδιος και εφαρμόζει πιστά η ΝΔ – η οποία ξέχασε μετά τις εκλογές τα περί επαναδιαπραγμάτευσης των πλεονασμάτων και τα περί ανάπτυξης 4%.

Εν προκειμένω, το μεσοπρόθεσμο προέβλεπε 116 εκ. € όσον αφορά το ισοζύγιο των νοσοκομείων για το 2019 – ενώ η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό ήταν 109 εκ. €. Για το 2020 προέβλεπε 86 εκ. € και η ΝΔ το μείωσε στον προϋπολογισμό στα 50 εκ. € – σε έναν προϋπολογισμό που είχαμε χαρακτηρίσει ως μη ρεαλιστικό από την αρχή, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από την ύφεση του 1ου τριμήνου.

Το θέμα πάντως των ενισχύσεων στα ΜΜΕ που θίγεται είναι πράγματι μεγάλο, σκανδαλώδες και απαράδεκτο – άσχετο με τον κορονοϊο, αφού απλά με τις μαζικές διαφημίσεις η κυβέρνηση εξαγοράζει σίγουρα την ανοχή τους, εάν όχι την υποστήριξή τους.

Κλείνοντας, εμείς έχουμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα με μέτρο – όπως οφείλει ένα υπεύθυνο κόμμα που γνωρίζει τη θλιβερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και δεν θέλει να εκμεταλλευθεί πολιτικά, με βρώμικο τρόπο δηλαδή, το θέμα του κορωνοϊού.

Εκτός αυτού, ασφαλώς μας θλίβει το γεγονός της προσπάθειας και των τριών κομμάτων που κατέστρεψαν την Ελλάδα να αποκρύψουν τα εγκλήματα τους πίσω από τον ιό και το δήθεν ενδιαφέρον τους για την υγεία των Ελλήνων – την οποία θα έπρεπε να προσέξουν, εάν πράγματι ενδιαφέρονταν, πριν διαλύσουν όλα με τη σειρά τους το σύστημα υγείας.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading