Η πιθανή πολιτική απάτη του κορωνοϊού στη Δανία – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η πιθανή πολιτική απάτη του κορωνοϊού στη Δανία

.

Η απόφαση κλειδώματος στη Δανία δεν ακολούθησε το συνηθισμένο κοινοβουλευτικό δρόμο – έχοντας ληφθεί όταν τα κρούσματα από τις 6 έως τις 11 Μαρτίου ήταν περισσότερα από εικοσαπλάσια. Ειδικότερα η πρωθυπουργός, σύμφωνα με τη δική της παραδοχή, έκανε κάτι που δεν της επιτρεπόταν: αποφάσισε δηλαδή μόνη της το κλείδωμα της οικονομίας, χωρίς να ψηφιστεί από τη Βουλή. Το έκανε βέβαια εκ των υστέρων, αλλά δεν θεωρείται θεμιτό από τους Δανούς. Το αντίθετο ακριβώς δηλαδή από αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα – όπου η κυβέρνηση ούτε εκ των υστέρων δεν έφερε το θέμα του κλειδώματος στη Βουλή, «αποφασίζοντας και διατάζοντας» μόνη της, όπως επίσης για το μεταναστευτικό. Εκτός αυτού, πρώτα αποφάσιζε και εφάρμοζε τα υπόλοιπα μέτρα με ΠΝΠ μόνη της, ενώ πολύ αργότερα τα έφερνε για να συζητηθούν προσχηματικά και να ψηφιστούν από τη Βουλή! Στη Δανία πάντως συστάθηκε μία επιτροπή για να ερευνήσει το θέμα – αφού μία σειρά επιστημόνων κατηγορούν την κυβέρνηση για τη βιαστική λήψη λανθασμένων μέτρων, με αποτέλεσμα την πρόκληση ανυπολόγιστου ατομικού, οικονομικού και κοινωνικού κόστους που θα μπορούσε να αποφευχθεί.

.

Επικαιρότητα

Αδυνατούμε να καταλάβουμε ποιός πιστεύουν οι Έλληνες πως θα πληρώσει το τεράστιο κόστος της παράνομης μετανάστευσης, του σταδιακού εποικισμού καλύτερα της Ελλάδας από την Τουρκία – όπου, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, 100.000 παράνομοι, μόλις σε ποσοστό 2% πρόσφυγες, έχουν καταθέσει αιτήσεις ασύλου. Πόσο αλήθεια κοστίζει η φιλοξενία τους; Εάν υπολογίσουμε μία ελάχιστη δαπάνη σίτισης και διαμονής της τάξης των 500 € το μήνα, δηλαδή συνολικά 50 εκ. €, δεν θα φτάσει στα 600 εκ. € το χρόνο, όταν η κυβέρνηση ενισχύει όλους τους αγρότες μας μόλις με 150 εκ. €;

Είναι λογικό για μία χρεοκοπημένη χώρα, όπως η Ελλάδα, η οποία έχει βυθιστεί ξανά στην ύφεση, με το έλλειμμα να αυξάνεται γεωμετρικά, με το δημόσιο χρέος στη στρατόσφαιρα και με το κόκκινο ιδιωτικό εκτός ελέγχου; Γιατί άλλες χώρες πολύ πιο πλούσιες και οικονομικά υγιείς, όπως η Δανία, έχουν κλείσει τα σύνορα τους, υιοθετώντας τόσο αυστηρούς νόμους που στην Ελλάδα θα ήταν αδιανόητοι, παρά το ότι κυβερνάται από ένα σοσιαλιστικό κόμμα; Είναι ανόητη και ξενοφοβική η Δανία, ενώ εμείς έξυπνοι, διεθνιστές και φιλάνθρωποι;

Όσον αφορά την «πανδημία» τα κρούσματα μειώνονται στη Δανία, παρά το ότι πριν από έξι εβδομάδες άνοιξαν όλα τα σχολεία – ενώ πριν από τρεις το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων και η εστίαση. Εκτός αυτού δεν υπάρχει στη χώρα, όπως σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία, καμία υποχρέωση προστατευτικής μάσκας στα λεωφορεία ή οπουδήποτε αλλού – αφού οι Αρχές τους τη θεωρούν περιττή, ενώ οι ελληνικές απαραίτητη!

Αδυνατούμε επίσης να καταλάβουμε ποιός πιστεύουν οι Έλληνες ότι θα πληρώσει το πολύ μεγαλύτερο κόστος του κλειδώματος της οικονομίας (ανάλυση) – το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό ανάπτυξης, ήταν της τάξης των 6 δις € μηνιαία, χωρίς να υπολογίσουμε τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους και των επιχειρήσεων. Φαίνεται δε πως θα προκληθεί μία μεγάλη καταστροφή στον τουρισμό – εξαιτίας του κακού προγραμματισμού και της αργοπορίας του ανοίγματος των ξενοδοχείων.

Στη Δανία πάντως, μία σειρά επιστημόνων κατηγορούν την κυβέρνηση για τη βιαστική λήψη λανθασμένων μέτρων – με αποτέλεσμα την πρόκληση ανυπολόγιστου ατομικού, οικονομικού και κοινωνικού κόστους που θα μπορούσε να αποφευχθεί (πηγή). Στα πλαίσια αυτά, με στόχο να διαπιστωθεί εάν πράγματι ήταν έτσι, αφού πρόκειται για μία δημοκρατική χώρα με Πολίτες που δεν σκύβουν το κεφάλι και που δεν ανέχονται ότι τους «σερβίρουν» οι κυβερνήσεις τους, συστάθηκε ήδη μία επιτροπή ειδικών.

Η επιτροπή αυτή θα ερευνήσει το θέμα, όπως αποφάσισε η πλειοψηφία της Βουλής, χωρίς να φέρουν τελικά αντίρρηση τα κόμματα που συγκυβερνούν. Οι σοσιαλδημοκράτες, μέρος της αριστερής-φιλελεύθερης συγκυβέρνησης μειοψηφίας, αντιτάθηκαν βέβαια στην αρχή, αλλά στη συνέχεια δεν καταψήφισαν την απόφαση, φοβούμενοι τις αντιδράσεις των Πολιτών – ενώ συμφωνήθηκε να δοθούν στην επιτροπή όλα τα εσωτερικά έγγραφα, στα οποία στηρίχθηκε η απόφαση της κυβέρνησης για το κλείδωμα της οικονομίας (πηγή).

Οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ πως η απόφαση κλειδώματος (lockdown) στη Δανία δεν ακολούθησε το συνηθισμένο κοινοβουλευτικό δρόμο – έχοντας ληφθεί όταν τα κρούσματα από τις 6 έως τις 11 Μαρτίου ήταν περισσότερα από εικοσαπλάσια. Ειδικότερα η πρωθυπουργός, σύμφωνα με τη δική της παραδοχή, έκανε κάτι που δεν της επιτρεπόταν: αποφάσισε δηλαδή μόνη της το κλείδωμα της οικονομίας, χωρίς να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Το έκανε βέβαια εκ των υστέρων, αλλά δεν θεωρείται θεμιτό από τους Δανούς. Το αντίθετο ακριβώς δηλαδή από αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα – όπου η κυβέρνηση ούτε εκ των υστέρων δεν έφερε το θέμα του κλειδώματος στη Βουλή, «αποφασίζοντας και διατάζοντας» μόνη της, όπως επίσης για το μεταναστευτικό. Εκτός αυτού, πρώτα αποφάσιζε και εφάρμοζε τα υπόλοιπα μέτρα με ΠΝΠ (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, συνολικά επτά!) μόνη της, ενώ πολύ αργότερα τα έφερνε για να συζητηθούν προσχηματικά και να ψηφιστούν από τη Βουλή!

Η πρωθυπουργός της Δανίας τώρα αιτιολόγησε τη μονομερή απόφαση της, λέγοντας πως αυτήν της σύστησε η υγειονομική υπηρεσία της χώρας – μέτρα δηλαδή που περιόριζαν τις ελευθερίες των ανθρώπων, όσο ακριβώς κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Εν τούτοις, τεκμηριώθηκε πως δεν είπε την αλήθεια. Αντίθετα, η υγειονομική αρχή είχε απορρίψει το κλείσιμο των συνόρων ως περιττό και χαρακτήρισε το σταμάτημα των σχολείων ως μη ορθολογικό και αντιπαραγωγικό – ενώ η ηλεκτρονική αλληλογραφία που δημοσιεύθηκε, απέδειξε πως η κυβέρνηση δεν είχε δώσει καμία σημασία στην υπηρεσία (πηγή).

Συγκριτικά βέβαια με την Ελλάδα, όπου κανένας δεν ρωτήθηκε για τα μνημόνια, για το PSI που δρομολόγησε η σημερινή κυβέρνηση, η ΝΔ μαζί με το ΚΙΝΑΛ, για το τρίτο καταστροφικό μνημόνιο που υπέγραψαν και τα τρία κόμματα μαζί ή για την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας, τα παραπάνω είναι ένα απλό πλημμέλημα – αν και τεκμηριώνει πως εμείς οι σημερινοί Έλληνες αποτελούμε πράγματι τη ντροπή της Ευρώπης, καθώς επίσης «όνειδος» για τη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία.

Το Υπουργείο Υγείας τώρα της Δανίας είχε ενημερώσει τις υγειονομικές υπηρεσίες, λέγοντας τους πως δεν θα εφαρμοσθεί για την «πανδημία» η συνήθης αρχή της αναλογικότητας – όπου τα μέτρα θα έπρεπε να είναι ανάλογα των συνθηκών, δηλαδή ούτε περισσότερα, ούτε λιγότερα. Όπως τους είπε, η πολιτική πλευρά επιθυμούσε «ακραία μέτρα προσοχής» – ενώ τους ζήτησε να εγκαταλείψουν τον επαγγελματισμό τους και να συμμορφωθούν με τις πολιτικές επιθυμίες, όπως αποκάλυψε λέκτορας του τομέα υγείας του Πανεπιστημίου της νότιας Δανίας.

Η βασική νομική αρχή λοιπόν, σύμφωνα με την οποία οφείλουν να λαμβάνονται τα κατάλληλα και απολύτως απαραίτητα μέτρα, είχε υπονομευθεί – με στόχο να εκμεταλλευθεί πολιτικά η κυβέρνηση τους φόβους των ανθρώπων, εξαιτίας του ιού. Κάτι τέτοιο δεν πιθανολογείται άλλωστε και για την ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων με το στήσιμο του τηλεοπτικού σκηνικού ενημέρωσης του όχλου, για καθαρά επικοινωνιακούς της λόγους; Επίσης με τις συμπονετικές και δακρύβρεχτες δηλώσεις του υπουργού υγείας, ο οποίος τόνιζε εμφατικά πως η υγεία των ανθρώπων είναι σημαντικότερη από κάθε τι άλλο, ενώ αυτός ήταν ο προστάτης και ο φύλακας άγγελος της ελληνικής κοινωνίας;

Στη Δανία πάντως ερευνάται ένα ακόμη «σύμπλεγμα» – η στενή συμμετοχή ορισμένων επιχειρήσεων, στην εθνική ομάδα υγειονομικής κρίσης της κυβέρνησης, όπως έγινε γνωστό. Μία από αυτές θεωρείται πως είναι η φαρμακευτική NOVO NORDISK που λειτούργησε ως εμπειρογνώμονας – λογικό βέβαια, αφού οι αρχές δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν συγκεκριμένες εργασίες. Είναι όμως επίσης λογικό πως θα επικρατούσε το δικό της συμφέρον – κάτι που μέλει να αποδειχθεί.

Όπως δήλωσε τώρα εκπρόσωπος της Διεθνούς Διαφάνειας, «η διαφθορά είναι επίσης ένας επικίνδυνος, παγκόσμιος ιός» – ενώ οι ιδιωτικές εταιρείες εκμεταλλεύονται πάντα τις πιέσεις που ασκούνται στις κυβερνήσεις και στις υπηρεσίες, καθώς επίσης στις ανθρώπινες κοινωνίες. Επομένως θα ερευνηθεί διεξοδικά και ο δικός τους ρόλος στη Δανία – με τους περισσότερους πλέον να είναι σίγουροι ότι, η όλη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης ήταν μία ξεκάθαρη συμπαιγνία της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων που επωφελούνταν από αυτήν.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, προφανώς πρέπει να διεξαχθεί μία ανάλογή έρευνα στην Ελλάδα, πόσο μάλλον αφού ζημιώθηκε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τη Δανία – ενώ ευρίσκεται σε τρισχειρότερη κατάσταση συγκριτικά, από οικονομικής πλευράς, με απείρως μεγαλύτερες ζημίες μελλοντικά, εάν τελικά μειωθούν τα τουριστικά έσοδα πάνω από 50%. Μπορεί φυσικά να αποδειχθεί πως δεν υπήρξε τίποτα το μεμπτό, καμία πολιτική ή επιχειρηματική εκμετάλλευση της πανδημίας – κάτι που ασφαλώς ευχόμαστε όλοι μας, αφού διαφορετικά θα αποκάλυπτε ένα ακόμη έγκλημα εις βάρος των Πολιτών, το πολλοστό στα χρόνια της κρίσης.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading