Η προδοσία της Ελλάδας – The Analyst
Κοινοβουλευτικές Εργασίες

Η προδοσία της Ελλάδας

.

Στην πέμπτη ερώτηση, σχετικά με την αιτία που η κυβέρνηση εκποιεί της κερδοφόρες επιχειρήσεις, αντί να τις χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, η απάντηση είναι επίσης προφανής: επειδή αυτό θέλουν οι δανειστές και αυτή είναι η διεθνής εμπειρία από τις επιδρομές του ΔΝΤ στην υφήλιο, το οποίο στην περίπτωση της Ευρώπης αντικαταστάθηκε από τη γερμανική Τρόικα και πολύ σύντομα από τον γερμανικό ESM.  Δεν το γνώριζε αλήθεια το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, όταν έφερε το ΔΝΤ στην Ελλάδα; Δεν είχε ακούσει τίποτα για το δόγμα του σοκ; Ποιόν κοροϊδεύει; Θεωρεί εντελώς ανόητους τους Έλληνες;

.

Κοινοβουλευτική εργασία

Η υποκρισία στην Ελλάδα είναι απύθμενη, όπως συμπεραίνεται από την επερώτηση που κατέθεσε το κόμμα που οδήγησε την Ελλάδα, χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο, στο ΔΝΤ το 2010 – ενώ μαζί με τη ΝΔ τη χρεοκόπησε το 2012 με το PSI και με αρχιτέκτονα του τον κ. Βενιζέλο, μετά την «πραξικοπηματική» σε εισαγωγικά αποπομπή του κ. Παπανδρέου. Με τον τρόπο αυτό υποθήκευσε τη χώρα μαζί με τους Πολίτες της και παρέδωσε την εθνική της κυριαρχία – ενώ έχει την αμετροέπεια να υποβάλει επερώτηση στη ΝΔ που στηρίζει σχεδόν σε όλα τα νομοσχέδια, εάν θα συνεχίσει την ίδια πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ!

Προφανώς το κόμμα που από το 2009 που εκλέχθηκε με το «λεφτά υπάρχουν», προσπάθησε να ενοχοποιήσει τους Πολίτες για την υπερχρέωση της χώρας, εξευτελίζοντας τους επί πλέον διεθνώς και χαρακτηρίζοντας τους ως διαφθαρμένους,  επιδιώκει να ενοχοποιήσει μόνο το ΣΥΡΙΖΑ για τα δικά του εγκλήματα – όταν το ίδιο, μαζί με τη ΝΔ, είχε προετοιμάσει το έδαφος πολλά χρόνια πριν, ενώ συνυπέγραψε μαζί με τη ΝΔ και με το ΣΥΡΙΖΑ το 3ο μνημόνιο που επέβαλε το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ.

Καταθέτουμε στα (πρακτικά) την υποχρέωση για την ίδρυση του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ στο 3ο Μνημόνιο με το Ν. 4336 από τις 14 Αυγούστου του 2015. Επίσης καταθέτουμε στα (πρακτικά) τον ιδρυτικό Νόμο του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ – τον εφαρμοστικό του 3ου μνημονίου που περιέχει επί πλέον την ίδρυση της ΑΑΔΕ, την πώληση των 14 Αεροδρομίων, το διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, τις Δημοπρασίες ΝΟΜΕ που χρεοκόπησαν τη ΔΕΗ  και πολλά άλλα. Τέλος καταθέτουμε στα (πρακτικά) το καταστατικό του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ. Το ψέμα και η υποκρισία έχουν όρια!   

Όσον αφορά τώρα την πρώτη ερώτηση του ΚΙΝΑΛ, γιατί η κυβέρνηση δεν επαναδιαπραγματεύεται τους όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, έτσι ώστε να ανατρέψει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας για 99 χρόνια, η απάντηση είναι απλή:

Επειδή αυτή ήταν η απαίτηση των δανειστών από το 3ο μνημόνιο, όπως τεκμηριώσαμε παραπάνω – το οποίο ψήφισαν μαζί τα τρία κόμματα, δήθεν για το καλό της χώρας. Λογικά λοιπόν δεν μπορεί να αλλάξει από αυτούς που συμφώνησαν – πόσο μάλλον όταν το ΣτΕ έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, τεκμηριώνοντας τα τεράστια ελλείμματα της δικαστικής εξουσίας στην Ελλάδα.

Εν προκειμένω, ότι και να πει κανείς για τη Γερμανία, το σίγουρο είναι πως το Συνταγματικό της δικαστήριο προστατεύει τη χώρα και τους Πολίτες της – ενώ η Ελλάδα θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση, εάν είχαμε Συνταγματικό δικαστήριο ή τουλάχιστον όχι τέτοιες ετυμηγορίες του ΣτΕ.

Το ίδιο ισχύει και για τη δεύτερη ερώτηση, σχετικά με τον τρόπο διορισμού του πενταμελούς συμβουλίου – δηλαδή την ανάκτηση του ελέγχου από το κράτος. Είναι ντροπή να γίνεται προσπάθεια παραπλάνησης των Ελλήνων με τέτοιες τακτικές!

Επίσης για την τρίτη που αφορά την επιστροφή των ακινήτων στο δημόσιο – ενώ το ότι το ΚΙΝΑΛ υπέβαλε ερωτήσεις, καταψήφισε τις διατάξεις για την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας και κατέθεσε πρόταση νόμου, αποτελεί μία ακόμη υποκρισία. Ασφαλώς γνώριζε πως δεν θα συμφωνούσαν οι δανειστές – ενώ η ψήφος του και όλα τα υπόλοιπα δεν είχαν καμία ουσιαστική αξία.

Στην τέταρτη ερώτηση του τώρα, γιατί γίνονται κομματικοί διορισμοί των «παιδιών» της ΝΔ, πρόκειται προφανώς περί ενός κακόγουστου αστείου – αφού έτσι ακριβώς λειτουργούσε και λειτουργεί το κομματικό-πελατειακό κράτος ανέκαθεν, ειδικά μετά τη μεταπολίτευση, όπου το ΚΙΝΑΛ ως ΠΑΣΟΚ κυβερνούσε τα περισσότερα χρόνια.

Συνεχίζοντας στην πέμπτη ερώτηση, σχετικά με την αιτία που η κυβέρνηση εκποιεί της κερδοφόρες επιχειρήσεις, αντί να τις χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, η απάντηση είναι επίσης προφανής: επειδή αυτό θέλουν οι δανειστές και αυτή είναι η διεθνής εμπειρία από τις επιδρομές του ΔΝΤ στην υφήλιο, το οποίο στην περίπτωση της Ευρώπης αντικαταστάθηκε από τη γερμανική Τρόικα και πολύ σύντομα από τον γερμανικό ESM.

Δεν το γνώριζε αλήθεια το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, όταν έφερε το ΔΝΤ στην Ελλάδα; Δεν είχε ακούσει τίποτα για το δόγμα του σοκ; Ποιόν κοροϊδεύει; Θεωρεί εντελώς ανόητους τους Έλληνες;

Κλείνουμε με την τελευταία ερώτηση που αφορά τη διαμόρφωση μίας ενιαίας εθνικής στρατηγικής, την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος μέσω του ταμείου αλληλεγγύης των γενεών κλπ. Είναι αλήθεια δύσκολο να καταλάβει κανείς την απάντηση; Το ότι ο λόγος είναι η ανυπαρξία ικανοτήτων και πολιτικής βούλησης, όπως έχει τεκμηριωθεί από την απίστευτη καταστροφή των τελευταίων δέκα ετών στην Ελλάδα;

Ειδικά όσον αφορά το Ταμείο των γενεών, με τι θα μπορούσε να προικοδοτηθεί, όταν και τα τρία κόμματα μαζί έχουν υποθηκεύσει τα πάντα, ακόμη και τους αρχαιολογικούς μας χώρους; Ενδεχομένως μόνο με τα ενεργειακά μας αποθέματα, εάν υποθέσουμε πως δεν έχουν παραχωρηθεί και αυτά στους Γερμανούς. Όμως, όταν μετά από τόσα πολλά χρόνια ξεκινούν έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, με κίνδυνο να μην προλάβουν να αξιοποιηθούν, ενώ δεν έχουμε ανακηρύξει ακόμη ΑΟΖ, δεν είναι όνειρο θερινής νύχτας;

Δεν έπρεπε να το σκεφθούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πριν δώσουν «γη και ύδωρ» στους Γερμανούς με το PSI, για να διασώσουν ανόητα τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες; Αφού όμως δεν κατάφεραν καν να συνάψουν μία λογική σύμβαση για τον EAST MED, θυμίζοντας πως χωρίς την Ιταλία και χωρίς ανακήρυξη ΑΟΖ είναι άχρηστη, πόσο μάλλον όταν πρόλαβε η Τουρκία με τη Λιβύη, δεν μπορεί να περιμένει κανείς κάτι καλύτερο.

Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών του Ν 4162/21.6.2013, θα είναι τα μερίσματα, τα δικαιώματα και η φορολογία των εταιρειών που θα αναλάβουν την έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Έχει αναφερθεί ότι, τα έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορούν να φτάσουν έως και τα 150 δις € – όσο περίπου το 50% του χρέους. Μήπως όμως τα έχει ήδη παραχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ το 2017 κατά την κυρία Βούλτεψη, για να κλείσει η αξιολόγηση, όπως θα καταθέσουμε στα (πρακτικά);

Σε σχετική ερώτηση πάντως τότε, υπήρξε υπεκφυγή για το αν είχε γίνει ή αν θα γινόταν, όπως θα καταθέσουμε στα (πρακτικά). Η Deutsche Bank βέβαια έχει αναφερθεί σε 427 δις € μόνο από τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης (πρακτικά). Όλα αυτά λοιπόν πρέπει να διευκρινιστούν, προτού αναφέρεται υποκριτικά σε ένα ταμείο γενεών η γενιά που ξεπούλησε και υποθήκευσε το μέλλον των παιδιών της.        

Για εμάς τώρα, η «γκρίζα ζώνη» είναι ποιά ακίνητα έχουν μεταφερθεί στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ και με ποιά αποτίμηση – έχοντας υποβάλει ερωτήσεις στο υπουργείο οικονομικών που αφορούν τις θυγατρικές του ΤΑΙΠΕΔ, του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ δηλαδή και της ΕΤΑΔ, της Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ΑΕ.

Οι δύο αυτές εταιρείες ιδρύθηκαν το 2011, επί ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2016 μεταβιβάσθηκαν στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ, μαζί με το ΤΧΣ που έχει την ιδιοκτησία ορισμένων μετοχών των τραπεζών. Μέρος της πρώτης ερώτησης μας προς τον υπουργό οικονομικών αναφέρει τα εξής:

“Το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ ελέγχεται από πενταμελές εποπτικό συμβούλιο – από το οποίο τα δύο μέλη διορίζουν οι δανειστές, ενώ για τα άλλα τρία έχουν λόγο, σύμφωνα με το άρθρο 191 του νόμου 4389/2016 που θα καταθέσουμε στα (πρακτικά) και το κείμενο «Τα αφεντικά του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ», που επίσης θα καταθέσουμε στα (πρακτικά).  Επομένως, το θεωρούμε ως μια επιχείρηση που ελέγχεται από τους δανειστές και ξένη προς το Δημόσιο συμφέρον – επειδή δεν υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, κατά το καθεστώς του Ν. 3429/2005 των ΔΕΚΟ (άρθρο 184, Ν. 4389/2016).

Η ΕΤΑΔ προήλθε από την μετονομασία της «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.» που είχε απορροφήσει το 2011 την ΚΕΔ, τη ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε. – η οποία είχε μέχρι τότε τη διαχείριση των ακινήτων του δημοσίου.

Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, μελέτη της ΚΕΔ/ΙΟΒΕ από το 2010, η οποία λογικά πρέπει να ήταν εν γνώσει του τότε Διευθύνοντος Συμβούλου του ΙΟΒΕ κ. Στουρνάρα, αποτιμούσε την αξία μόνο των ακινήτων του Δημοσίου στα 300 δις € όπως θα καταθέσουμε στα (πρακτικά). 300 δις € των ακινήτων και όχι λιγότερα από 25 δις € που είναι σήμερα η αξία όλων. Η ληστεία του αιώνα!

Κατά τη συζήτηση τώρα του Απολογισμού του 2017, διαπιστώσαμε από τα αναφερόμενα στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι, τα ακίνητα που παραχωρήθηκαν στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ μέσω των θυγατρικών του, δεν έχουν αποτιμηθεί, δεν απεικονίζονται στον Ισολογισμό της Κεντρικής Διοίκησης και δεν υπάρχει Μητρώο Παγίων του Δημοσίου για αυτά ή για άλλα που ενδεχομένως έχουν παραμείνει στο Δημόσιο!

Αναφέρεται επίσης ότι, βρισκόταν σε εξέλιξη η καταγραφή των ακινήτων στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας – από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας. Φαίνεται όμως πως γνώση του Μητρώου Παγίων έχουν μόνο οι δανειστές – οι οποίοι γνώριζαν τι πάγια να πάρουν στην ΕΤΑΔ το 2018 και τα επέλεξαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών που θα καταθέσουμε στα (πρακτικά). Ως εκ τούτου το Δημόσιο, μεταφορικά και κυριολεκτικά, «δεν ξέρει τι έχει» – όσο αφορά ακίνητα τουλάχιστον! Αυτά είναι τα σημερινά προβλήματα και όχι τα ανούσια, προσχηματικά ερωτήματα του ΚΙΝΑΛ.

Μέρος της δεύτερης ερώτησης μας ήταν το παρακάτω: «Το σύνολο της αναπόσβεστης λογιστικής αξίας των ακινήτων που είναι καταχωρημένα στο Ενεργητικό του ΤΑΙΠΕΔ, ήταν στις 31.12.18 μόλις 39.659 €! Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι, η μέση αξία τουλάχιστον για τα 123 ακίνητα που πρέπει να περιλαμβάνονται στο ενεργητικό του, είναι 322 €!». 322 € ανά ακίνητο!

Τέλος, μέρος της τρίτης ήταν το εξής: «Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, αποτιμήσεις σε εύλογες αξίες έχουν γίνει από ανεξάρτητο εκτιμητή για 2.558 μόνο από τα ακίνητα της ΕΤΑΔ. Η αναπόσβεστη λογιστική αξία του συνόλου των παγίων της, στις 31.12.2018, ανερχόταν σε 1.070 εκ. € – από τα οποία η αναπόσβεστη λογιστική αξία των Επενδύσεων σε ακίνητα ήταν 895 εκ. €. Αυτό σημαίνει ότι, η μέση αξία των ακινήτων είναι περίπου 12.500 €!». 12.500 € το ένα!

Μόνο από αυτές τις ερωτήσεις λοιπόν καταλαβαίνει κανείς τι συμβαίνει στην Ελλάδα, καθώς επίσης πώς τα κόμματα που την οδήγησαν έως εδώ, προσπαθούν να θολώσουν το τοπίο – για να μην μπορεί να καταλάβει κανείς τίποτα, εάν δεν έχει κάποιες γνώσεις οικονομικών. Φυσικά υπάρχουν λύσεις, αλλά πρέπει να τις επιδιώξει πραγματικά κανείς – όπως θα ήταν η νομική προσβολή στη νομική υπόσταση και στη λειτουργία του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ.

Για παράδειγμα, η βασική αιτιολογία της δημιουργίας του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, είναι η συμβολή του στη μείωση των οικονομικών υποχρεώσεων, του δημοσίου χρέους δηλαδή της Ελληνικής Δημοκρατίας – οι οποίες όμως συνεχίζουν να αυξάνονται, παρά το ξεπούλημα και τα 5-6 δις € που εισπράχθηκαν. Δεν δημιουργούνται δε ούτε σημαντικές νέες θέσεις εργασίας, ούτε αποδίδει αρκετά κέρδη για την κάλυψη των τοκοχρεολυσίων.

Εκτός αυτού, επιβαρύνει το δημόσιο με τα έξοδα λειτουργίας του και δεν πληρώνει φόρους για τα ακίνητα που κατέχει. Επίσης το κράτος, δηλαδή όλοι εμείς με τους φόρους που πληρώνουμε, επιχορηγεί εταιρείες που διαχειρίζεται το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ – όπως τον ΟΑΣΑ, τον ΟΣΥ κλπ. Τέλος, το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ μπορεί να περιορίζει τα έξοδα των εταιριών που κατέχει, όπως τη μείωση του στόλου των λεωφορείων κλπ., ενώ είναι στο χέρι του να τις εξαναγκάζει να αγοράζουν αυτά που χρειάζονται από άλλες χώρες – όπως από τη Γερμανία, αντί από την ΕΛΒΟ. Στην υγεία των κορόιδων, των Ελλήνων Πολιτών!

Όλα αυτά μπορεί να τα προσβάλει νομικά μία κυβέρνηση που θα έχει την απαιτούμενη πολιτική βούληση – εναλλακτικά να διαπραγματευθεί άλλες συνθήκες που δεν θα επιβαρύνουν τη χώρα μας.

Κλείνοντας, οι συμμετοχές σε μη εισηγμένες εταιρίες είτε του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ, είτε του Δημοσίου, απεικονίζονται σε λογιστικές αξίες – γεγονός που δεν έχει καμία σχέση με την αγοραία αξία τους και με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Επομένως δεν είναι αντιπροσωπευτικές, είναι απαράδεκτο και εμπαίζονται οι Πολίτες.

Το πρώτο λοιπόν που θα έπρεπε να συμβεί είναι η αποτίμηση όλων των επιχειρήσεων του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ – για να γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματική αξία τους και για να μην ξεπουληθούν έναντι «τριάντα αργυρίων». Ακριβώς για το λόγο αυτό απαιτούμε από την πρώτη ημέρα που μπήκαμε στη Βουλή έναν σωστό κρατικό Ισολογισμό – χωρίς να εισακουγόμαστε από κανέναν, αφού τα περισσότερα κόμματα ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους και όχι για την Ελλάδα.

Για παράδειγμα το Ε. Βενιζέλος, του οποίου το 55% εκτιμάται στα 417 εκ. €, όταν για το 30% υπάρχουν δέκα ενδιαφερόμενοι, με την τιμή πώλησης του να αναμένεται να υπερβεί το 1,5 δις €, αποτελεί μία «εξόφθαλμη περίπτωση υποεκτίμησης – αφού με το συγκεκριμένο κριτήριο το 55% αξίζει έως και 3 δις €, δηλαδή 2,5 δις € παραπάνω από όσο είναι καταχωρημένο. Θα καταθέσουμε ξανά δικούς μας πίνακες στα (πρακτικά), με όλα όσα αφορούν τη δημόσια περιουσία – μήπως κάποια στιγμή δοθεί η απαιτούμενη σημασία από την κυβέρνηση αντί να εκλιπαρεί για δανεικά.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.