Λεφτά δεν υπάρχουν – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Λεφτά δεν υπάρχουν

.

Η επαίσχυντη επικοινωνιακή εκμετάλλευση της πανδημίας από την κυβέρνηση, φτάνει στο τέλος της – ενώ δεν είναι δυνατή η επανεκκίνηση της Οικονομίας με τηλεοπτικά σόου των 6 και με τις αστυνομικές διώξεις των Πολιτών. Χρειάζεται επενδύσεις που όμως είναι πολύ δύσκολο να διενεργηθούν, με την ανασφάλεια που προκάλεσε στους Πολίτες – ενώ αντί να ιδρυθούν νέες επιχειρήσεις, χωρίς τις οποίες δεν αναπτύσσεται η οικονομία, προβλέπεται να κλείσουν οι δεκάδες χιλιάδες που κλειδώθηκαν καταναγκαστικά, ενώ θα μπορούσε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

Γιατί αλήθεια επιτρέπεται να ψωνίζουν οι Πολίτες από τα Σούπερ Μάρκετ, τηρώντας τις αποστάσεις και τις ουρές, καθώς επίσης φορώντας μάσκες, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο από τα μικρά καταστήματα; Δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός η λειτουργία αυτών των αλυσίδων εις βάρος όλων των υπολοίπων καταστηματαρχών; Ποιός θα τους καλύψει τις τεράστιες ζημίες που έχουν υποστεί από την ανευθυνότητα της κυβέρνησης; Το χρεοκοπημένο κράτος με δανεικά; Ή μήπως η ζητιανιά από τη Γερμανία που, αν μη τι άλλο, πλήρωσε για τις παροχές της με δικά της χρήματα;

.

Επικαιρότητα

Είναι το λιγότερο κωμικοτραγικό να λέει ο πρωθυπουργός πως πρέπει να μπει φρένο στην παροχολογία (πηγή), όταν ο ίδιος αύξησε τις παροχές του υπουργού οικονομικών ύψους 6,8 δις € στα 14 δις € με το διάγγελμα του, για να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του – χρήματα που ξοδεύει μεν από τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά θα πρέπει να αναπληρώσει με δανεικά, επειδή τα 15,7 δις € από το μαξιλάρι αφορούν  την εγγύηση του ESM απέναντι στις αγορές που απαγορεύεται να «πειραχθεί», ενώ τα 20 δις € είναι τα διαθέσιμα των φορέων που δεν του ανήκουν, μέρος των οποίων είναι κατατεθειμένο στην Τράπεζα της Ελλάδας και στις εμπορικές τράπεζες.

Ακόμη πιο κωμικοτραγικό είναι το ότι, επιτέλους σκέφθηκε πως χρειάζεται σχέδιο για την επόμενη ημέρα, όπως είχαμε υποδείξει δεκάδες φορές – επί πλέον στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας που μας χρεοκόπησε το 2010 και που κανένας δεν προσπάθησε να αλλάξει μέχρι σήμερα (πηγή). Πώς όμως να δρομολογήσει ένα τέτοιο σχέδιο, όταν σπαταλάει πάνω από 5 δις € το μήνα για καταναλωτικές και όχι για παραγωγικές παροχές, ενώ την ίδια στιγμή χάνονται από το ΑΕΠ 5 δις € επί πλέον και άρα περί το 1,5 δις € δημόσια έσοδα;

Μόνο με την κοινή λογική καταλαβαίνει κανείς πως όταν το ΑΕΠ μειώνεται κατά 5 δις € μηνιαία και τα ελλείμματα που προστίθενται στο χρέος αυξάνονται κατά επίσης 5 δις €, το δημόσιο χρέος εκτοξεύεται στα ύψη και ο προϋπολογισμός τινάζεται στον αέρα – όχι φυσιολογικά, αλλά λόγω των καταστροφικών χειρισμών της οικονομικής πολιτικής από την κυβέρνηση.

Το γεγονός δε ότι, σύμφωνα με την είδηση, «σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από όλους τους υπουργούς και υφυπουργούς να σταματήσουν τις δηλώσεις και τις εξαγγελίες, βάζοντας τέλος στην όποια παροχολογία για επιπλέον μέτρα, ενώ τα σχέδια που δεν εντάσσονται σε ένα συνολικότερο και επεξεργασμένο πλαίσιο, μόνο κακό κάνουν», όταν ο ίδιος διπλασίασε τις παροχές χωρίς να έχει σχέδιο, κατά τη δική του ομολογία, μας προκάλεσε γέλια – αν και δεν επιτρέπεται να γελάει κανείς, ακούγοντας τέτοιους παραλογισμούς που θα οδηγήσουν σε μία ακόμη τραγωδία.

Επιτέλους λοιπόν συνειδητοποίησε πως οδηγεί την Ελλάδα με αυξημένη ταχύτητα στο γκρεμό (ανάλυση) – ενώ θα καταλάβει σύντομα πως το να αντιγράφει τις προτάσεις των άλλων δεν φτάνει, αφού πρέπει να γνωρίζει και πώς θα τις εφαρμόσει. Συνήθως δε οι αντιγραφείς και οι μιμητές το κάνουν με το λάθος τρόπο – αφού δεν είναι δικές τους οι προτάσεις, οπότε τους λείπει το υπόβαθρο που τις «παρήγαγε».

Το θέμα είναι τώρα πως η επαίσχυντη επικοινωνιακή εκμετάλλευση της πανδημίας φτάνει στο τέλος της – ενώ δεν είναι δυνατή η επανεκκίνηση της Οικονομίας με τηλεοπτικά σόου των 6 και με τις αστυνομικές διώξεις των Πολιτών. Χρειάζεται επενδύσεις που όμως είναι πολύ δύσκολο να διενεργηθούν, με την ανασφάλεια που προκάλεσε στους Πολίτες – ενώ αντί να ιδρυθούν νέες επιχειρήσεις, χωρίς τις οποίες δεν αναπτύσσεται η οικονομία, προβλέπεται να κλείσουν οι δεκάδες χιλιάδες που κλειδώθηκαν καταναγκαστικά, ενώ θα μπορούσε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

Γιατί αλήθεια επιτρέπεται να ψωνίζουν οι Πολίτες από τα Σούπερ Μάρκετ, τηρώντας τις αποστάσεις και τις ουρές, καθώς επίσης φορώντας μάσκες, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο από τα μικρά καταστήματα; Δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός η λειτουργία αυτών των αλυσίδων εις βάρος όλων των υπολοίπων καταστηματαρχών; Ποιός θα τους καλύψει τις τεράστιες ζημίες που έχουν υποστεί από την ανευθυνότητα της κυβέρνησης; Το χρεοκοπημένο κράτος με δανεικά; Ή μήπως η ζητιανιά από τη Γερμανία που, αν μη τι άλλο, πλήρωσε για τις παροχές της με δικά της χρήματα;

Γιατί να στηρίζονται τα ΚΕΚ που δήθεν εκπαιδεύουν επιστήμονες με 100 εκ. €, όταν για τον πρωτογενή τομέα, από τον οποίο εξαρτάται το μέλλον της χώρας, προβλέπονται μόλις 150 εκ. €; Γιατί δεν περιορίσθηκαν οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών, τα οποία έγιναν ανάρπαστα από τους Ιταλούς και άλλους, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι τιμές τους στα ύψη, συχνά πάνω από 30% και επομένως το κόστος ζωής των Ελλήνων; Δεν απαγόρευσαν τις εξαγωγές τροφίμων τόσες άλλες χώρες, ενδιαφερόμενες για τους Πολίτες τους και όχι για κομματικά σόου;

Δεν έμαθε τίποτα από τα αποτελέσματα του «λεφτά υπάρχουν» του κ. Παπανδρέου; Δεν γνωρίζει πως αυτό που μετράει είναι το πραγματικό επιτόκιο (=όσον αφορά την άνοδο του χρέους/ΑΕΠ) , οπότε όταν δανείζεται η χώρα με 2% και βυθιστεί παρ’ ελπίδα σε ύφεση 5%, τότε θα γίνει 7%, ενώ με ανάπτυξη 1,5% μόλις 0,5%; Εάν δεν το γνωρίζει ο πρωθυπουργός, σίγουρα το γνωρίζουν οι αγορές που τιμωρούν πολύ αυστηρά τέτοια λάθη – τα οποία όμως δυστυχώς τα πληρώνουν οι Πολίτες και όχι οι κυβερνήσεις.

Ελπίζουμε πάντως να έχει καταλάβει πως η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να βυθιστεί στην ύφεση, την οποία μπορεί και πρέπει να αποφύγει λαμβάνοντας τα σωστά μέτρα. Διαφορετικά θα καταλήξει να παρακαλάει τη Γερμανία για ένα δάνειο έναντι μνημονίων από τον ESM, από τον οποίο όμως της αναλογούν λιγότερα από 4 δις €. Θα λέει αλήθεια τότε πως οι Έλληνες θα πρέπει να του ανάψουν κερί για την υπογραφή του μνημονίου, όπως ο υπουργός ανάπτυξης; (πηγή). Πως τα μνημόνια ήταν ευχής έργο και ότι δεν ήθελε να του πάρει τη δόξα για τις απολύσεις γιατρών και νοσηλευτών η Τρόικα, τις οποίες πληρώνουμε σήμερα πανάκριβα με το κλείδωμα της Οικονομίας;

Ρητορικά φυσικά τα ερωτήματα, τα οποία όμως θα κληθεί να απαντήσει σύντομα η κυβέρνηση, όταν θα πρέπει να πληρώσουν το λογαριασμό οι Έλληνες – ένας ικανότατος λαός που όμως έχει την ατυχία να κυβερνάται διαρκώς από κόμματα που δεν επιτρέπεται να χαρακτηρίσουμε όπως θα θέλαμε.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!