Η γερμανική αναλγησία και τα μέτρα στην ΕΕ – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Η γερμανική αναλγησία και τα μέτρα στην ΕΕ

.

Δεν είναι μόνο η κ. Merkel αυτή που έστρεψε τον αντίχειρα προς τα κάτω, καταδικάζοντας την Ιταλία – αλλά όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας που δήθεν δεν έχει καμία σχέση με τους ναζί του παρελθόντος, σαν να επρόκειτο για μία άλλη φυλή. Συνεχίζει λοιπόν τον ακήρυχτο οικονομικό πόλεμο στην ήπειρο μας, με στόχο σήμερα την Ιταλία, την Ισπανία και φυσικά τη Γαλλία – αφού έχει προηγηθεί η Ελλάδα, με τη μετατροπή της σε γερμανικό προτεκτοράτο και με κυβερνήσεις πιόνια της καγκελαρίου.

.

Επικαιρότητα

Σύμφωνα με ένα αποκαλυπτικό σχόλιο της γερμανικής FAZ, η Γερμανία πέτυχε μία μερική νίκη στη σύνοδο κορυφής – αφού κατάφερε να αποτρέψει την απαίτηση της υιοθέτησης του ευρωομολόγου, από το συνασπισμό του Νότου. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως τα γερμανικά ΜΜΕ θεωρούν πολιτική νίκη την έλλειψη αλληλεγγύης της ΕΕ – ενώ ακόμη και η αριστερά στη χώρα, δεν ενδιαφέρεται πλέον για μια ευρωπαϊκή λύση.

Αντίθετα, γιορτάζει τη νίκη μίας πολιτικής τύπου Keynes, αλλά ως μια εθνική γιορτή – επιλέγοντας επίσης την αποστασιοποίηση της από τις συλλογικές λύσεις εντός της ΕΕ. Δεν είναι λοιπόν μόνο η Merkel αυτή που έστρεψε τον αντίχειρα προς τα κάτω, καταδικάζοντας την Ιταλία (άρθρο) – αλλά όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας που δήθεν δεν έχει καμία σχέση με τους ναζί του παρελθόντος, σαν να επρόκειτο για μία άλλη φυλή. Συνεχίζει λοιπόν τον ακήρυχτο οικονομικό πόλεμο στην ήπειρο μας – με στόχο σήμερα την Ιταλία, την Ισπανία και φυσικά τη Γαλλία (ανάλυση). Τα μέτρα τώρα που έχουν ληφθεί από ορισμένα κράτη για τους εργαζομένους είναι τα εξής:

Γαλλία: Επέκτεινε το καθεστώς μερικής απασχόλησης σε περισσότερους τομείς και απαγόρευσε στους εργοδότες να απολύουν προσωπικό. Έχει ήδη αυξηθεί η ζήτηση για μερική ανεργία, ενώ 135.000 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για την κάλυψη 1,6 εκ. εργαζομένων. Το κράτος πληρώνει το 70% του μισθού – έως το μέγιστο ποσόν των 6.927 € το μήνα. Ο υπουργός οικονομικών της χώρας δήλωσε ήδη ότι, ο αρχικός προϋπολογισμός ύψους 8,5 δις € για δύο μήνες δεν θα είναι αρκετός για να καλύψει το κόστος.

Γερμανία: Αναμένει 2,4 εκ. ανέργους από το μερικό πρόγραμμα ανεργίας. Αυτή η εκτίμηση είναι μεγαλύτερη από τα 1,8 εκατομμύρια που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Παρέχει επιδοτήσεις μισθών σε εργαζομένους που αναστέλλεται η δουλειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας – ενώ περιλαμβάνει εταιρείες που περικόπτουν το ωράριο εργασίας, ως αποτέλεσμα της κρίσης. Πληρώνει στο ίδιο επίπεδο με τα επιδόματα ανεργίας: έως το 67% των καθαρών μισθών που χάθηκαν λόγω του περιορισμένου ωραρίου, με μέγιστο τα 6.700 € μηνιαία.

Ιταλία: Ανήγγειλε στα μέσα Μαρτίου μια σειρά προγραμμάτων απορρόφησης των κοινωνικών κραδασμών – συμπεριλαμβανομένης μίας μερικής στήριξης της ανεργίας, με την οποία  το δημόσιο καταβάλλει έως και το 80% του μισθού ενός εργαζομένου για μία περίοδο εννέα εβδομάδων, με ανώτατο όριο τα 1.130 € καθαρά μηνιαία. Οι αυτοαπασχολούμενοι λαμβάνουν μια εφάπαξ πληρωμή ύψους 600 €.

Πορτογαλία: Ανακοίνωσε ένα καινούργιο πρόγραμμα, προσφέροντας σε όλες τις εταιρείες που μειώνεται ο τζίρος τους κατά 40% ένα νέο και απλουστευμένο σύστημα απολύσεων – το οποίο επιτρέπει τη μείωση του χρόνου εργασίας ή την αναστολή της σύμβασης εργασίας. Στη συνέχεια το κράτος αναλαμβάνει να συνεχίσει να καταβάλλει στους εργαζομένους το 70% του ακαθάριστου μισθού, με ανώτατο όριο τα 1.905 € το μήνα – ενώ ο εργοδότης πληρώνει το 30%. Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν ο εργαζόμενος υπόκειται σε φόρους ή όχι – καθώς επίσης εάν ο Μάρτιος είναι ο πρώτος μήνας αυτού του καθεστώτος ή ο Απρίλιος. Το καθεστώς θα διαρκέσει τρεις μήνες και εκτιμάται ότι θα κοστίσει 1 δις € το μήνα.

Ιρλανδία: Έχοντας ποσοστό ανεργίας μόλις 4,8% προβλέπει πως θα χαθούν όλες οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Η ομάδα σκέψης ESRI προειδοποίησε ότι, το ποσοστό ανεργίας μπορεί να φτάσει στο 18% μέχρι τον Ιούνιο. Στο πλαίσιο του σχεδίου προστασίας των θέσεων εργασίας που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση θα καταβάλει το 70% των μισθών σε ιδιωτικές εταιρείες που πλήττονται από την πανδημία, με ανώτατο όριο τα 410 € την εβδομάδα, χωρίς φόρους – το οποίο ισοδυναμεί με το μισθό ενός εργαζομένου, ύψους περίπου 38.000 € μικτά ετησίως. Η κυβέρνηση εκτιμάει πως το κόστος θα ανέλθει στα 3,7 δις € για τις επόμενες δώδεκα εβδομάδες – ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν πρόσβαση στη βασική αμοιβή ανεργίας που θα αυξηθεί κατά 350 € το μήνα.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!