Η Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Η Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

.

Με τις προβλέψεις πτώσης της τουριστικής κίνησης λόγω του ιού, τα τουριστικά της έσοδα σε συνάλλαγμα της τάξης των 30 δις $ θα μειωθούν επίσης – ενώ δεν θα αντισταθμιστούν από την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Από την άλλη πλευρά, εάν η ισοτιμία της λίρας ως προς το δολάριο υπερβεί το 1:7 (σήμερα είναι στο 1:6,45), τότε θα προκληθούν ανυπέρβλητα προβλήματα στον τραπεζικό της τομέα. Εύλογα λοιπόν κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα ήθελε να διατηρήσει τα χρήματα του σε λίρες και σε τουρκικές τράπεζες – γεγονός που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μαζική έξοδο τόσο από το νόμισμα, όσο και από το χρηματιστήριο που ευρίσκεται σε ελεύθερη πτώση από τον Ιανουάριο.

.

Επικαιρότητα

Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας μειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα σε μόλις 1,5 δις $ (πηγή) – τρομοκρατώντας στην κυριολεξία τους δανειστές και τους ξένους επενδυτές στη χώρα. Πλέον η Τουρκία δε έχει καμία δυνατότητα να στηρίξει το νόμισμα της – την ίδια στιγμή που η κεντρική της τράπεζα τυπώνει ασταμάτητα πληθωριστικές λίρες χωρίς αντίκρισμα, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκάλεσε η επιδημία.

Ακόμη χειρότερα, στα τέλη Φεβρουαρίου η κεντρική της τράπεζα αύξησε επικίνδυνα το δανεισμό της μέσω βραχυπρόθεσμων πράξεων ανταλλαγής (swaps) – με τις οποίες αντάλλαξε λίρες έναντι δολαρίων, στο αστρονομικό για την οικονομία της ποσόν των 25,9 δις $. Με δεδομένο δε το ότι, η χώρα είχε ανάγκη από συναλλαγματικά αποθέματα πριν την εμφάνιση της πανδημίας, αφού το ληξιπρόθεσμο εξωτερικό χρέος της για αυτό το έτος είναι της τάξης των 170 δις $, η κατάσταση της είναι πια κρίσιμη – ενώ η Fitch προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα πως η τουρκική οικονομία είναι πια πολύ ευάλωτη στις διακυμάνσεις της παγκόσμιας αγοράς.

Η λέξη «ευάλωτη» βέβαια είναι πολύ ήπια εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων που σημειώνονται από τον κορώνα ιό – με 108 θανάτους και 7.400 μολύνσεις ήδη. Πόσο μάλλον όταν το εμπορικό της έλλειμμα κλιμακώνεται (γράφημα), με μοναδική της ίσως ελπίδα την κατακόρυφη πτώση της τιμής του πετρελαίου – αφού εισάγει πολύ μεγάλες ποσότητες, μη διαθέτοντας καθόλου δικά της αποθέματα.

Μπορεί τώρα το δημόσιο χρέος της να είναι χαμηλό, αλλά το εξωτερικό της χρέος έχει υπερβεί το 50% του ΑΕΠ της – υπενθυμίζοντας πως τα κράτη χρεοκοπούν συνήθως από το εξωτερικό και όχι από το δημόσιο χρέος τους. Στα υπόλοιπα προβλήματα της έχουμε ήδη αναφερθεί (άρθρο) – επίσης στην κρυφή διάθεση των καταθέσεων των Πολιτών της σε συνάλλαγμα (άνω των 50 δις $ – έτσι, με αυτήν την κλοπή δηλαδή μπόρεσε μέχρι σήμερα να αποφύγει τη χρεοκοπία και το ΔΝΤ) που θα έπαιρναν τότε μόνο είδηση, εάν επιχειρούσαν μαζικά να προβούν σε αναλήψεις δολαρίων ή ευρώ από τις τράπεζες.

Κλείνοντας, με τις προβλέψεις πτώσης της τουριστικής κίνησης λόγω του ιού, τα τουριστικά της έσοδα σε συνάλλαγμα της τάξης των 30 δις $ θα μειωθούν επίσης – ενώ δεν θα αντισταθμιστούν από την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Από την άλλη πλευρά, εάν η ισοτιμία της λίρας ως προς το δολάριο υπερβεί το 1:7 (σήμερα είναι στο 1:6,45), τότε θα προκληθούν ανυπέρβλητα προβλήματα στον τραπεζικό της τομέα.

Εύλογα λοιπόν κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα ήθελε να διατηρήσει τα χρήματα του σε λίρες και σε τουρκικές τράπεζες – γεγονός που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μαζική έξοδο τόσο από το νόμισμα, όσο και από το χρηματιστήριο που ευρίσκεται σε ελεύθερη πτώση από τον Ιανουάριο (από τις 118.000 περίπου προς τα τέλη του μήνα, στις 88.125 σήμερα).


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading